Fehéroroszország Premier League 6. forduló – Kiszakad végre a szolihorszki gólzsák?

Croatia's forward Andrej Kramaric (09) celebrates after scoring during the Euro 2020 qualification football match between Croatia and Azerbaijan at Maksimir stadium in Zagreb, Croatia on March 21, 2019. (Photo by Denis LOVROVIC / AFP) (Photo credit should read DENIS LOVROVIC/AFP/Getty Images)

A hatodik fordulóval folytatódik a fehérorosz labdarúgó bajnokság. Jelenleg meglepetésre a tavaly kiesést éppen elkerülő Szluck áll az élen, míg a regnáló bajnok Dinamo Breszt csupán a tizedik helyen szerénykedik, a rekordbajnok BATE pedig két pozícióval előrébb. Ebben a cikkben két mérkőzést kerül terítékre: a Gorodeja-BATE összecsapás, illetve a Dinamo Breszt-Shakhtyor Szoligorszk. 

 

Gorodeja (5,80) vs. BATE (1,54), szombat 16:00

A negyedik helyen álló Gorodeja a rekordbajnok BATE-t fogadja. A haradzeyai együttes kilenc gyűjtött ponttal, három rúgott és három kapott góllal tapad az élmezőnyhöz. Ha mélyebbre ásunk és jobban szemügyre vesszük a statisztikákat, akkor azt láthatjuk, hogy a tizenhat csapatos mezőny leghatékonyabb csapata, már ami a helyzetekkel való sáfárkodást illeti. Összesen 27 kapura lövési kísérlet fűződik a csapat nevéhez, amivel messze a ranglista utolsó helyén állnak – csak összehasonlításként, a liga második legkevesebb kísérletét felmutató Smolevichi 42-szer próbálkozott. A védekezésük jónak mondható, az xGA-mutató alapján már hétszer kellett volna kapitulálnia a védelemnek, ennek ellenére csupán háromszor tette. Egyetlen mutatóban sem kiemelkedők, a cselek (94), a szögletek (10), a labdabirtoklás (38%), a kulcspasszok (3) és a passzok számában (1853) is messze az utolsó helyen állnak a ligában. Meccseiken mélyen védekeznek, szinte teljesen feladják a támadás esélyét. Erről tesz tanúbizonyságot, hogy a legutóbbi három fordulóban kilenc pontot gyűjtöttek, kivétel nélkül minden alkalommal 1-0-ra győztek. A harmadik fordulóban a Belshina ellen öt lövési kísérletből; egy héttel később a Dinamo Minszk ellen négyből; míg múlthéten az Energetik-BGU otthonában szintén ötből érték el ugyanazt az eredményt. De vajon a BATE ellen ez elég lesz?

A képen látható grafikán a piros körben látható ‘G’ betű a gólok számát, a fekete kör a kaput eltaláló lövéseket, a fekete iksz pedig a célt tévesztett kísérleteket mutatja. 

Fehéroroszország legnépszerűbb csapata botladozik az idei bajnokságban. Az első két fordulóban nulla ponttal álltak, de a következő két mérkőzésen úgy tűnt, visszaáll a világ rendje, a RUK Breszt (1-0) és az FC Minszk (3-0) elleni meccsből is győztesen jöttek ki. A Zogyino viszont meglepetésre megtréfálta őket, hiába játszott dermesztő mezőnyfölényben a boriszovi gárda, tizenegyesből is képtelen volt betalálni – ez pedig oda vezetett, hogy egy pontot elcsípett a vendégcsapat a Boriszov Arénában. A legmodernebb játékot a BATE játssza a ligában, sok passzos, kreatív futball az övék, amelyben a szélsők és a szárnyvédők is fontos szerepet kapnak. A betömörülő Gorodeja ellen minden erőforrásra szüksége lesz a boriszoviaknak, akiknek muszáj lesz három ponttal hazautazniuk, ha nem szeretnének lemaradni az élmezőnytől. Akár egy kiadós zakóval is letehetik a névjegyüket…

 

Dinamo Breszt (2,08) vs. Shakhtyor Szoligorszk (3,20), szombat 18:00

A tavalyi bajnok Breszt vélhetően jobb kezdésre számított. A liga második legértékesebb csapataként vágtak neki az új évadnak, a cél pedig annak ellenére sem lehet más, mint a bajnoki dobogó, hogy alaposan kicserélődött a keret tavalyhoz képest. A harmincnyolc fős keretből húszan (!) távoztak – köztük a házi gólkirály Pavel Nekhajchik, aki ingyen tette át a székhelyét a bajnoki rivális BATE Boriszovhoz. Ugyan még csupán öt forduló telt el, és a mezőny nagyon sűrű (csupán három pontra vannak az első helytől), a tizedik pozíció nem tűnik bizalomgerjesztőnek a bresztiek számára. A múltheti forduló során sem működött olajozottan a Dinamo gépezete, a Vityebsk otthonában végig próbálták dominálni a meccset, de a hazaiak masszív védekezésére és kontrajátékára nem találtak ellenszert. Ugyanakkor érdemes kiemelni a Breszt helyzetkialakítását, hiszen a második legtöbb gólszerzési kísérlet (81) az ő nevükhöz fűződik. Más kérdés, hogy a hat rúgott gól kissé silány hatékonyságról árulkodik…

A Dinamo Brest vs. Vityebsk meccs összefoglalója
A Szoligorszk a liga egyik legjobb védelmével rendelkezik – és legrosszabb helyzetkihasználásával (még a Bresztét is alulmúlja). Az öt bajnoki forduló során mindössze három gólt kaptak: ebből kettőt múlthéten a bajnoki éllovas Szluck ellen. A legutóbbi beharangozónkban is méltattuk a Szoligorszk támadójátékát, akik annak ellenére tartanak mindössze három bajnoki gólnál, hogy a liga legtöbb helyzetét kialakító csapata. Meccsenként kilenc ziccert alakítanak ki, amiből csupán kettőt sikerült értékesíteniük – vagy, ha úgy vesszük, hármat, hiszen múlthéten a Szluck ellen egy öngóllal növelték bajnoki találataiknak a számát.

Talán a forduló legpikánsabb összecsapása előtt állunk, két offenzív csapat néz farkasszemet egymással, de lehetetlen megjósolni, hogy megtörik-e az átok. Ha valamikor, talán most kiszakad a gólzsák…

Forrás: Unibet blog

Írj hozzászólást