Fehéroroszország Premier League 8. forduló – Vérszegény meccset hozhat a Nyeman-Ruk Breszt összecsapás

Croatia's forward Andrej Kramaric (09) celebrates after scoring during the Euro 2020 qualification football match between Croatia and Azerbaijan at Maksimir stadium in Zagreb, Croatia on March 21, 2019. (Photo by Denis LOVROVIC / AFP) (Photo credit should read DENIS LOVROVIC/AFP/Getty Images)

Újabb fordulóhoz érkezik a fehérorosz labdarúgó bajnokság, ezúttal a legaktívabban presszingelő Nyeman és az elmúlt két évben mesterségesen felpumpált Ruk Breszt összecsapását boncolgatjuk. Nem biztos, hogy ez lesz a hétvége legjobb meccse…

Fogadj a legjobb oddsokon a fehérorosz bajnokság meccseire az Unibeten!

Nyeman (2,30) vs. Ruk Breszt (3,20), szombat 16:00

Két alsóházi csapat találkozik egymással – két olyan gárda, akik nullás gólkülönbséggel állnak.

 

A Nyeman Grodno már 1992 óta az élvonal tagja, legjobb eredményét pedig 2002-ben érte el, amikor bajnoki ezüstérmet nyertek; az elmúlt néhány év során sokkal inkább a középmezőnyhöz tartoznak. A tavalyi szezonban a tizedik helyen végeztek a tizenhat csapatos mezőnyben, de úgy is fogalmazhatnánk, hogy a bennmaradásért küzdöttek, hiszen csupán hat ponttal előzték meg a már kieső Dnyapro Mogilev együttesét.

A grodnói alakulat jelenleg a tizennegyedik helyen áll a belorusz pontvadászatban, s a legkellemetlenebb ellenfelek közé lehet őket sorolni. A hetes szám bűvöletében ég a csapat: hét forduló során hét gólt kaptak és hetet rúgtak; ami azt jelenti, hogy meccsenként kerek 2,00-ás gólátlagot produkálnak. A Nyeman stílusáról sokat elmond, hogy a legtöbbet presszingelő csapat a ligában, a hatékonysága (48%) viszont csak a középmezőnyhöz elég. Csak a liga talán leggyengébb csapata, a Gorodeya birtokolja kevesebbet náluk a labdát (42%) meccsenkénti átlagban; leginkább az ellenfél hibáira apellálnak. Modern futballt próbálnak játszani, kevés ívelgetéssel (66 – második legkevesebb): igyekeznek a labdát laposan, rövidpasszokkal megjátszani és minél gyorsabb kontratámadásokat indítani. Ugyanakkor ennek megvan a veszélye is, amit a legutóbbi fordulóban a BATE ellen már láthattunk. A borisovi alakulat a Nyeman saját fegyverét fordította önmaga ellen: magasan védekeztek, így a grodnóiak sokszor nem tudták kihozni a labdát a saját térfelükről. Az első félidőben két gólt is a saját tizenhatosuk környékén elpasszolt labdából kaptak, de több helyzetet is kialakított a BATE hasonló szituációkból. Egyébként meccsenként 14 saját térfélen eladott labdát tud felmutatni a Nyeman, ami nem kirívóan sok, de láthatjuk, hogy egy magas játékminőséget képviselő csapat ellen éppen elég.

A BATE-Neman mérkőzés összefoglalója

A Ruk Breszt gyorsvonatként száguldott a fehérorosz futballba. 2016-ban alakultak amatőr egyesületként, majd két évvel később kooperációt kötöttek a Dinamo Breszttel. Az együttműködésnek köszönhetően alaposan megerősödött a keret, ami lehetővé tette, hogy az idény végén megnyerjék a harmadosztályt. Egy évvel később már a második vonalban is aranyérmet ünnepelhettek, így az idei szezont a Premier League-ben kezdhették meg. Gyakorlatilag egy mesterségesen felpumpált klubról beszélünk, akik a mai napig a Dinamo Breszt nem hivatalos második számú csapata. Valahogy úgy kell elképzelni ezt, mint Magyarországon a MOL Fehérvár és a Puskás Akadémia korrelációja. Jelenleg hét olyan játékosuk van, akik a Dinamótól érkeztek (hatan kölcsönben, egy végleg) – jellemzően mindannyiuk olyan futballista, aki a testvércsapatnál alig-alig kapott lehetőséget az elmúlt szezon során. A tavalyi bajnokcsapatból összesen heten maradtak, gyakorlatilag a teljes játékosállományt lecserélték – mindezt úgy, hogy egy fityinget sem költöttek az átigazolási piacon. Huszonnégyen távoztak és huszonhét új arc érkezett; a csapatot mégis egészen jól összerakta Aleksandr Sednev edző. Három rúgott és három kapott gólt tud felmutatni a kisebbik breszti együttes, ami impotens támadójátékról és masszív védelemről tanúskodik. Utóbbit alátámasztják a statisztikák is, az egész bajnoki mezőnyben a Ruk vállalja a legtöbb védekező párharcot (63), és a legtöbb légi párbaj is az ő nevükhöz fűződik. Ebből egyértelművé válik, hogy nem egy modern játszós brigádról beszélünk, sokkal inkább egy mélyen védekező, fizikai alapokra építkező csapatról. Egyetlen olyan meccset sem játszottak a hét forduló alatt, amikor kettőnél több gól esett volna, sőt, egyedül a múltheti ligautolsó Gorodeya ellen (1-1) esett egynél több találat.

11 xG-mutatóra lőtt 3 góljuk rettenetes helyzetkihasználásról tanúskodnak – ebben pedig komoly szerepet játszik öt kapufájuk is. Ez egyben azt is jelenti, hogy a tabellán elfoglalt helyezésük torzítja a képet, a játékminőségük alapján előrébb kellene helyezkedniük a tizenegyedik pozíciónál – igaz, ami igaz, annyira sűrű a mezőny, hogy három begyűjtött ponttal akár még a legjobb ötbe is kerülhetnének.

A meccs várható képe azt vetíti előre, hogy mezőnyjáték zajlik majd a mérkőzés nagy részében. Pavel Koronets játékvezető ugyan nem tartozik a legszigorúbbak közé a ligában (meccsenkénti 5 sárga lap), bizonyára bőven akad majd dolga a Nyeman-Ruk Breszt összecsapáson. Ha spártai küzdelemre nem is számíthatunk, kőkemény párharcokra, idegőrlő taktikai harcra és kevés helyzetre igen. A vendégek várhatóan mélyen védekeznek majd a saját kapujuk előtt, ami a grodnóiaknak (akik a gyors ellentámadásokra vannak programozva) vélhetően nem fog ízleni. Nagy kérdés, hogy hogyan alakul a meccs, hiszen, ha a Nyeman szerzi az első gólt, akár két-három találat is bőven benne van a pakliban, máskülönben nagyobb a sansz egy gólszegény meccsre. A bresztiek talán egy hajszállal esélyesebbnek tűnnek, de vélhetően nem ez lesz a hét legizgalmasabb futballeseménye…

Forrás: Unibet blog

Írj hozzászólást