Férfi kézilabda BL: Eredmény mindenekfelett?

A múlt héten értékeltük a magyar női csapatok eddigi teljesítményét a kézilabda Bajnokok Ligájában, most essék szó a férfiakról. Az eddigi szereplés – főként a veszprémiek esetében – felemás, megoldandó problémák mindkét együttesnél vannak.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Ahogy a nők esetében, úgy a férfiaknál is az adja cikkünk apropóját, hogy elérkeztünk a csoportkör feléhez, ráadásul a magyar versenynaptár is kedvezett nekünk, hiszen épp vasárnap rendezték a nagy hazai rangadót (Veszprém–Szeged 26–26). Ez a mérkőzés is megmutatta, hogy bizony mindkét csapatnak van még hova fejlődnie, de ez teljesen természetes is, hiszen nagy változásokkal indult az idény mindkét klubnál.

 

Telekom Veszprém

Hiteltelen lenne, ha nem ismerném el, hogy rettenetesen szkeptikus voltam az új veszprémi projekttel kapcsolatban. Meggyőződésem volt, hogy a klub jobb ötlet híján, kétségbeesetten nyúlt a két korábbi legendához, Momir Ilicshez és Gulyás Péterhez. S bár minden félelmem nem volt alaptalan, el kell ismerni, a vártnál sokkal jobban sikerült a szezonrajt.

Ennek egyik oka minden bizonnyal épp az, hogy szűkült a keret. Korábban többször írtunk arról, hogy olyan felduzzasztott keretekkel, mint amikkel a Veszprém az előző években dolgozott, szinte lehetetlen eredményesen szerepelni, hiszen rengeteg a belső feszültség, nehéz tisztázni a szerepköröket. Most azonban sokkal egyértelműbb, hogy kinek milyen szerepet szánnak a szakvezetők, ráadásul ősszel még sérülések is nehezítették a munkát, így voltak, akik talán a vártnál is több játéklehetőséget kaptak.

Ennek a másik oldala is létezik persze, több játékos látványosan formán kívül játszik. Kentin Mahé mellőzése gyakorlatilag érthetetlen. A francia légióssal az év első felében hosszabbítottak szerződést, ehhez képest az utóbbi időszakban alig kap lehetőséget, a legutóbb, a Szeged ellen volt igazán szembetűnő, hogy formán kívüli, kisebb sérülésekkel játszó kézilabdázók helyére sem jöhetett be. A másik ilyen játékos Lékai Máté, az ő teljesítménye a válogatott szempontjából is kifejezetten aggasztó, bár tény, neki a Szeged és a Zaporizzsja ellen voltak biztató megmozdulásai.

 

 

Játékban egyébként nem változtatott sokat az Ilics-Gulyás páros, de ezt jelezték is előre. Fontos viszont, hogy a védekezés – időszakosan legalábbis – jóval jobban működik a tavalyinál. Ebben elévülhetetlen szerepe van annak a Sipos Adriánnak, aki váratlanul jól ugrotta meg a Tatabánya-Veszprém váltást. Legtöbbször Blaz Blagotinsekkel alkot hármasvédő párost, és ez is igen fontos, hiszen David Davisnál sokszor felvetettük, hogy szükség lenne stabilabb, gyakrabban együtt játszó védőpárokra.

És az is látszik, hogy a csapategységgel nincsenek problémák, az együttes hazai pályán megverte a Barcelonát és a Paris Saint-Germaint is, igaz, Kielcében, Zaporizzsjában és Bukarestben is alulmaradt (ezeken a találkozókon mintha hozzáállásbeli probléma is lett volna), a cél tehát mindenképpen az lehet, hogy szűküljön a különbség a hazai és az idegenbeli teljesítmény között. Támadásban pedig talán még mindig több tervszerűségre lenne szükség, hiszen továbbra is nagyon sok függ Petar Nenadics aktuális formájától.

Összegezvén azonban elmondható, hogy a meglepően jól sikerült szezonrajt után kisebb hullámvölgybe került a Veszprém, de bőven van még lehetőség a hibák javításra.

 


(X) Köss egy fogadást legalább 3000 Ft értékben kézilabda Bajnokok Ligája vagy EHF Európa Liga mérkőzésre és egy 3000 Ft értékű ingyenes élő fogadást kapsz ajándékba!


 

Pick-Szeged

Juan Carlos Pastornál nem ritka, hogy jelentős változások történnek a keretben egyik évről a másikra. Most sem történt ez másként, fontos játékosok távoztak, de az érkezők sora is impozáns volt. Jó korban lévő, nemzetközileg ismert kézilabdázók érkeztek a Tisza partjára.

A félelmek azonban itt sem voltak teljesen alaptalanok. Mert bár a támadópotenciál talán még a korábbiaknál is jelentősebb lett Szegeden, védekezésben komoly gondok adódnak Joan Canellas és Jonas Källman hiányától. Meggyőződésem, hogy mindez abból fakad, hogy a szegediek úgy számoltak, hogy az osztrák szélső, Sebastian Frimmel képes lesz magas szinten kettesben védekezni, ez azonban nincs így, ebből pedig számtalan csereprobléma fakad. Ráadásul Matej Gaber, a védekezés egyik vezére is megsérült, ebből fakadóan Bánhidi Bencének végig kell játszania a mérkőzéseket.

 

 

Itt is van olyan válogatott játékos, akinek a formája miatt jogosan aggódunk, Bodó Richárd a szezon elején csak rosszul játszott, most meg már keveset is. Jelenleg egyértelműen Borut Mackovsek a Szeged első számú balátlövője, Bodó pedig egyre inkább a perifériára szorul. Szintén ingadozó formát mutat az éppen Veszprémből igazolt Kent Robin Tönnesen, ő azonban – főként a stabil védekezése miatt – általában kezdőként lép pályára. Őt Imanol Garciandía váltja a legtöbb mérkőzésen, aki eddig meglepően sokat tudott segíteni, talán a spanyol a legstabilabb teljesítményt nyújtó átlövő, ezt mutatja a BL-ben szerzett 21 gólja is.

A Szegednél egy Elverum elleni vereség rondít csupán bele az összképbe, az azonban jól mutatja, hogy a lerohanásokat jól és gyorsan szervező ellenfelek bizony még komoly fejtörést okoznak Pastor csapatának. Az itt elvesztegetett két pontot azonban kompenzálta a Montpellier és a Kiel ellen, idegenben szerzett egy-egy egység, így azt lehet mondani, hogy jelenleg a „kékek” nincsenek rossz pozícióban a saját csoportjukban.

Ahhoz azonban, hogy komolyan számoljunk velük a Final Fourba jutás szempontjából, a fenti problémákra mindenképpen megoldást kell találniuk.

 

Ki nyeri a 2021-es női kézilabda világbajnokságot?

2,75 – Norvégia

4,00 – Oroszország

6,00 – Franciaország

7,00 – Hollandia

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Kézilabda/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a kézilabdapiacokra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást