Gendur Ákos: „Valami plusz, az extra mindig hiányzott idén” – évzáró körkérdések 2021

Az ausztrál és új-zélandi futball megszállottjaként hamar a térség szerelmese lettem sport és kulturális szempontból egyaránt, mellette pedig Ázsia labdarúgása is elkezdett jobban érdekelni, mint az európai topligák, ahol a folyamatos légiós- és pénzáradat mellett egyre nehezebben találom meg az örömömet.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Mi volt számodra 2021 legfontosabb pozitív vagy negatív mozzanata a kedvelt sportágadban?

A legtöbb helyen végre visszatérhettek a szurkolók a lelátókra, ezzel együtt pedig a hangulat is kezd visszatalálni a stadionokba, de mégsem mindenhol. Az óceániai térségben erőltetett menetben rendezik majd a vb-selejtezőket, Kínában lassan tönkremennek a stadionok, olyan régen játszottak bennük igazi, nézők előtti futballmérkőzést, ráadásul a reformoknak köszönhetően sorra szűnnek meg korábban sikeres csapatok, és sok ázsiai bajnokság szakadt félbe, szünetelt egy rövid ideig vagy el sem indult az elmúlt egy évben.

A másik oldalról viszont jó volt látni, hogy egy év csúszással ugyan, de sikerült megrendezni az Európa-bajnokságot, a lebonyolításnak köszönhetően igazán európaira sikeredett. Könnyen lehet, hogy ezzel egyedül vagyok, de szívesen látnék még ehhez hasonló kontinenstornát. Ráadásul külön öröm volt számomra az olaszok végső győzelme.

 

A te szemedben ki volt az év sportolója vagy az év sportban/sport körül dolgozó személye és miért?

Nem lehet elmenni Simon Kjaer Eb-n mutatott hőstette mellett, én ugyanakkor nem őt választanám, sőt nem is személyt, hanem egy egész szervezetet. Számomra az, amit a WTA tett azzal, hogy felfüggesztette az összes jövő évi tenisztornáját Kínában, az egyik legpozitívabb cselekedet volt, amit egy ekkora szervezet megtehetett. Azáltal, hogy így kiállnak saját versenyzőjük, Peng Suaj mellett, nem csak a teniszt szeretők bizalmát nyerhették el, de szinte biztos, hogy sikerült új szurkolókat is szerezniük.

 

Ezzel szemben szomorú, hogy a FIFA semmiféle reakcióra nem volt képes a katari vb-rendezéssel kapcsolatban felvetődött embertelen körülmények kapcsán, csak az unalmas sablon szöveget képes ismételgetni, és szemet huny az áldatlan állapotok felett a profit érdekében.

 

Kicsit vicces, hogy a válogatottak próbálkoznak ilyen-olyan figyelemfelkeltő akciókkal, de a legnagyobb pofon az lenne, ha visszalépnének a vb-től; valljuk be, ez sosem fog megtörténni.

 

Melyek voltak az év legkatartikusabb sportélményei számodra?

Fura kérdés és sok gondolkodás után arra jutottam, hogy idén nem volt ilyen. Jó volt látni a magyar válogatott játékát az Európa-bajnokságon, de számomra valami plusz, az extra mindig hiányzott idén, legyen szó bármelyik sportágról.

 

Ki volt az év felfedezettje nálad és miért?

 

Meglepő lesz, de kedvenc NHL-csapatom, a Detroit Red Wings a válaszom erre a kérdésre.

 

Tele van a roster elképesztően tehetséges rookie-val, a fiatal srácoknak köszönhetően pedig a hosszú, szomorú évek után végre ismét jó érzés leülni és megnézni a meccseiket. Sok mindent elárul a csapat jövőjéről, hogy a házi statisztikákat mind újonc vezeti: a 19 éves Lucas Raymond mellett a 21 éves német Moritz Seider is ott van csapata legjobbjai között.

 

Milyen bajnokságokat követsz kiemelt figyelemmel – akár azon túl is, hogy melyikről írsz szívesen? Mit vársz ezeknek a ligáknak a tavaszától? Mi az, amire külön érdemes lesz szerinted figyelni?

 

A már korábban említett ausztrál bajnokik mellett a magyar futball áll a legközelebb a szívemhez, a magyar pályák aktív látogatója is vagyok. Az A-League-nek köszönhetően Ázsia többi ligáját is követem fél szemmel, különösen a dél-koreai, a japán, a szaúdi, a katari vagy éppen az Emirátusok bajnokijaiba nézek bele rendszeresen. Ha nem Ázsia, akkor Észak-Amerika sportkultúrájában szoktam elmerülni, az MLS mellett az NHL, az NFL, az MLB szentháromság teszi ki a mindennapjaimat a kanadai bajnokik mellett.

Az MLB lockoutja remélem, minél előbb megoldódik, hiszen soha nem jó, ha a kollektív szerződés miatt nem sikerül elrajtolnia egy-egy major ligának.

 


(X) Minden napra új meglepetés az Unibet adventi kalendáriumával! Kattints ide, regisztrálj egy számlát és nézd meg, milyen meglepetés vár ma rád!


 

Hogyan látod a sportmédia jelenlegi trendjeit?

 

A véleményem hasonló a tavalyihoz, továbbra is tartom, hogy a jövő a sport streamingben van.

 

Nálunk is kezd egyre népszerűbb lenni az előfizetéses rendszer, akár olvasna az ember, akár meccset nézne és szerintem ez lesz az etalon a közeljövőben, mivel ezek az oldalak elhagyták az unalmas, egyszerű clickbait címeket és cikkeket, csak a lényegre koncentrálnak. Ahogy látom, erre itthon is egyre több embernek van igénye, és ha nem is többezres nagyságrendben, de hajlandóak erre pénzt áldozni Magyarországon is.

 

Ha csak egy cikkedet ajánlhatnád valakinek az oldalról, melyik lenne az és miért? 

Nagyképűen az összeset, hiszen mindegyiket élmény volt megírni, ráadásul sok mindent tanultam közben. Ha mégis választanom kellene, akkor talán az ausztráliai magyarokról írt cikkem lenne az, hiszen mindig büszkeséggel tölt el, ha egy magyar valami hatalmas dolgot visz véghez egy másik országban, ebben az esetben ráadásul a kedvenc bajnokságom sikereit gyarapították.

 

Mit üzennél a Büntető olvasóinak?

Ugyanazt, mint tavaly: olvassák a Büntető.com-ot és nézzenek minél több ausztrál bajnokit, ha a tudás nem is hasonlítható össze az európai bajnokságokéval, de legalább annyira szórakoztató, ha nem szórakoztatóbb, mint a topbajnokságok. Ráadásul illegális stream sem kell hozzá, hiszen az Unibeten és a YouTube-on is teljesen legálisan nézhető!

 

Ki nyeri a Bajnokok Ligája 2021/22-es kiírását?

4,25 – Manchester City

5,25 – Bayern München

7,00 – Liverpool

7,50 – PSG

8,00 – Chelsea

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Bajnokok Ligája/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a Premier League különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást