Légiósfigyelő – Sallai élvezi a bizalmat, Orban jó játékkal tért vissza – elemzés

FREIBURG IM BREISGAU, GERMANY - MAY 23: Roland Sallai of Sport-Club Freiburg (L) and Davy Klaassen of SV Werder Bremen battle for the ball during the Bundesliga match between Sport-Club Freiburg and SV Werder Bremen at Schwarzwald-Stadion on May 23, 2020 in Freiburg im Breisgau, Germany. (Photo by Thomas Kienzle/Pool via Getty Images)

Folytatjuk Légiósfigyelő rovatunkat, ahol hétről-hétre egy magyar légiós teljesítményét vesézzük ki. Mivel csupán a Bundesligában vannak olyan magyar játékosok, akik pályára léphetnek, a különleges helyzetre való tekintettel a múltheti beszámolónkhoz hasonlóan ebben a cikkben is mindenki helyet kap.

(Photo by Thomas Kienzle/Pool via Getty Images)

 

Az előző játékhéten csupán a sérüléséből felépülő Willi Orban nem léphetett pályára a Bundesliga magyarjai közül, most azonban fél év után újra ott lehetett a pályán a Leipzig csapatkapitánya – Gulácsi Péterrel egyetemben. Szalai Ádám hiába futballozott jól a Köln ellen, vasárnap délután a keretbe sem került; míg Sallai Roland kezdőként játszott nyolcvan percet, amely során csapata egyik legaktívabb tagja volt.

 

Freiburg-Werder Bremen (0-1)

Christian Streich maximális bizalmáról árulkodik, hogy a Leipzig után a teljesen más szintet és stílust képviselő Werder Bremen ellen is a kezdőcsapatba nevezte Sallai Rolandot. Múltheti elemzésünkben rámutattunk, hogy a lipcseiek labdakihozatalaira épülő játékára való nyomásgyakorlás egyik legfontosabb elemeként került be akkor a kezdőcsapatba, cseréjének első számú oka pedig a vezetés megőrzése miatti formációváltás volt.

A Gulácsiéktól való pontszerzés után sokan könnyed győzelmet jósoltak a brémaiak ellen, s gyakorlatilag minden előjel ezt is prognosztizálta. A tizenhetedik helyen álló Werder Bremen a liga egyik legsilányabb formájában lévő csapataként utazott a Schwarzwald Stadionba; ráadásul a hétfői Leverkusen ellen elszenvedett súlyos vereség (1-4) sem arról árulkodott, hogy Florian Kohfeldt pontokért utazik majd az Európa Liga-indulásért küzdő Freiburg otthonába. A forduló előtt senki sem kapott a Brémánál több gólt (60) a huszonhat forduló alatt; de nem csak a védekezésük csapnivaló, hanem a támadójátékuk hatékonysága is: csak a Düsseldorf vette be kevesebbszer az ellenfél kapuját a Werdernél (28). Ennek ellenére mégis meglepetést okoztak…

 

Forrás: s5.sir.sportradar

 

Christian Streich két felállást variál ellenféltől függően: múlthéten a Leipzig elleni mérkőzésen a 3-4-3-as variációban küldte pályára együttesét, erre a találkozóra viszont a hagyományos 4-4-2-es játékrendszert rajzolta fel a mágnestáblára. Ugyan már az Union Berlin ellen láthattuk Sallai Rolandot tízes pozícióban, a Freiburg mestere most Lucas Hölernek szavazott bizalmat Petersen mögött, a magyar válogatott játékosa pedig a múltheti forgatókönyvhöz hasonlóan ezúttal is a pálya jobb szélén kapott feladatot.

A 4-3-3-ban futballozó Werder Bremen agresszív letámadással kezdte a mérkőzést, tőlük szokatlanul magasan védekeztek – így próbálták megzavarni a Freiburg labdakihozatalait. Gyakorlatilag négy támadóval presszingeltek, Davy Klaassen, Joshua Sargent, Milot Rashina és Leonard Bittencourt folyamatos nyomás alá helyezte a freiburgi védelmet, akiket próbáltak a pálya bal széle felé kényszeríteni, és ott emberfölényt kialakítani és becsapdázni őket.

 

A kezdőcsapatok

Forrás: deichstube.de

 

 

Egy jellemző játékszituáció az első húsz percben

https://www.dailymotion.com/video/x7u3oq8

A Werder fegyelmezetten és elszántan presszingelt, amire a Freiburg szemmel láthatóan nem volt felkészülve. Ugyan az első komoly lehetőséget a hazai gárda alakította ki egy veszélyes szabadrúgásból – sőt, néhány perccel később maga Sallai is betalálhatott volna egy ígéretes helyzetből –, mégis a Werder szerezte meg a vezetést a tizennyolcadik percben egy gyors kontratámadásból.

https://www.dailymotion.com/video/x7u3or8

A vezetés tudatában sem állt húzta fel a catenacciót a vendégcsapat, továbbra is magasan védekeztek, ám egyre kevésbé hatékonyan, a Freiburg szépen lassan átvette az irányítást. Ugyanakkor az első félidő mégis leginkább a mezőnyharcról folyt, egy távoli Sallai-lövésen kívül nem forogtak veszélyben a kapuk.

https://www.dailymotion.com/video/x7u3oru

A második félidőben gyökereiben változott meg a játék képe.  Míg az első félidőben 54%-46% volt a labdabirtoklás a házigazdák javára, sokatmondó, hogy a második etapban 68%-32%-re emelkedett ez a szám. A Freiburg felnyomta a védelmi vonalát, a Werder pedig mélyen visszahúzódott a saját tizenhatosa elé. Kohfeldt egy sorral hátrébb vonta Maximilian Eggesteint, a 4-3-3-ról egy defenzívebb 4-2-3-1 felállásra váltott. Mivel a brémaiak hátrébb húzódtak, a freiburgi védők gond nélkül átléphettek az ellenfél térfelére, több helyük volt a támadásépítésekre. A játékot a jobb szélre (éppen Sallai oldalára) koncentrálták, aki egyre inkább aktivizálta magát. Mivel a védők egyre magasabbra tolódtak (már-már szélsőt játszottak), Sallai gyakran feltűnt a félterületben is, többnyire ő volt az, aki a támadóvonalból visszalépett a labdákért. Amikor labdához jutott, rendre progresszív, ellenfél kapujára irányuló megmozdulásai voltak, ha kellett, bevállalta az 1v1-et, de számos beadással és lövési kísérlettel is próbálkozott.

 

Trükkös pörgetés, de tisztáztak a védők…

https://www.dailymotion.com/video/x7u3os5

 

Két ígéretes helyzete is adódott, egy alkalommal az ellenfél kapusa védett bravúrral, egyszer pedig ziccerben blokkolták a kísérletét. A második félidőben több párharcot is vállalt magára, a teljes mezőnyben egyedül Lucas Höler (21) zárt több támadópárharccal nála (17); s ezeknek 83 százalékát a fordulás után gyűjtötte össze. Természetesen ehhez az is hozzájárult, hogy kevesebb energiát kellett a védekezésbe fektetnie, szabadabban és az ellenfél kapujához közelebb helyezkedhetett. De nem csupán a párharcok terén bizonyult a mezőny egyik legjobbjának: öt kapura lövési kísérletét senki sem tudta überelni. Egyúttal az is igaz, hogy 0,82 xG-jére talán illett volna gólt szereznie, főként úgy, hogy az InStat adatai szerint a Werder Bremen játékosai összesen 0,3 xG-vel zárták a meccset. Sallainál jobb számokat csupán Höler tud felmutatni a hazai együttesből, aki parádésan játszott, miután visszarakta a kezdőcsapatba Streich edző.

A mérkőzés hajrájában egyébként egyenlített a Freiburg, de – akárcsak a Leipzig ellen – a VAR les miatt érvénytelenítette a találatot, így pont nélkül maradtak. Az élet nem áll meg, kedden este újabb csata vár a csapatra, méghozzá a bajnokság legpocsékabb formájában lévő Frankfurt otthonában. Nem lenne meglepő, ha Sallai és Petersen a rotáció áldozatául esne, ugyanis ezzel beindulnak a hétközi fordulók, ami komoly meccsterhelést jelent a játékosok számára.

 

Mainz-Leipzig (0-5)

Ez a mérkőzés leginkább Timo Wernerről szólt, aki mesterhármasával tartja a lépést a góllövőlistán Robert Lewandowskival. A hazaiaknál Szalai Ádám a keretbe sem került, a másik oldalon Gulácsi Péter őrizte a vendégek kapuját, Willi Orban pedig több mint fél év után újra ott lehetett a gyepen. A magyar kapusnak szinte semmi dolga nem akadt, egyetlen távoli lövésnél kellett csak védenie – ezzel elmondhatja magáról, hogy az elmúlt két fordulóban mindössze egyetlen alkalommal kellett kapura lövésnél játékba avatkoznia.

Orbannal kapcsolatosan nem csupán a játéka örömteli, de a teljesítménye is. A lipcseiek csapatkapitánya fél órát kapott Julian Nagelsmanntól, és kijelenthetjük, hogy élt is a bizalommal. A Mainz finoman szólva sem tudott mit kezdeni a Lipcsével, így a második félidőben szinte megállás nélkül ívelgették előre a labdákat, aminek a levédekezése testhezálló feladat volt Orban számára. Tíz védekező párharcot vállalt, amit 78 százalékban vívott meg sikeresen – ennél jobb hatékonysággal a teljes mezőnyben csupán Lucas Klostermann (88%) és Mikuele (80%) rendelkezik. A labdaszerzések terén ugyancsak a legjobbak között volt (6), csak Upemacano (8) és Klostermann (7) volt nála hatékonyabb; de két szerelése és három tisztázása is arról árulkodik, hogy nincs éppen rossz formában a magyar válogatott hátvéd. Vajon szerdán a Hertha ellen már ott lesz a kezdőben?

 

Apropó, Hertha!

Nem mehetünk el szó nélkül a tizennyolc éves Dárdai Márton mellett sem, aki karrierje során először ülhetett le a Hertha BSC kispadjára Bundesliga-meccsen. A hírek szerint az újonnan kinevezett edző, Bruno Labbadia kifejezetten kedveli a játékát, s az ő külön kérésére irányították az első csapathoz. A középső Dárdai-fivér ebben a szezonban mutatkozott be a Hertha II-ben, ahol bátyjával, Dárdai Palkóval együtt futballozhat. A középhátvéd Márton eddig három mérkőzésen jutott szóhoz (mindegyiket végigjátszotta), míg a szélső támadó Palkó 21 találkozón 7 góllal és 4 gólpasszal csapata egyik legeredményesebb játékosa. A Hertha Labbadia irányításával szárnyakat kapott, legutóbbi két meccsükön hét gólt lőttek és egyet sem kaptak.

 

Írj hozzászólást