Légiósfigyelő – Szoboszlai két (és fél) gólpassza, és a salzburgi henger – elemzés

HARTBERG, AUSTRIA - JUNE 7: Dominik Szoboszlai of Salzburg and Tobias Kainz of Hartberg during the tipico Bundesliga match between TSV Prolactal Hartberg and FC Red Bull Salzburg at Profertil Arena on June 7, 2020 in Hartberg, Austria. (Photo by Markus Tobisch/SEPA.Media /Getty Images)

Folytatjuk Légiósfigyelő rovatunkat, ahol hétről-hétre egy magyar légiós teljesítményét vesézzük ki. Ezen a hétvégén több légiósunk is jól szerepelt: Korhut Mihály megszerezte első bajnoki gólját az Ariszban, Nagy Dominik pedig egy gólpasszal járult hozzá csapata pontszerzéséhez az AEK otthonában. A legjobb teljesítményt viszont ismét Szoboszlai Dominik nyújtotta, aki két (és fél) gólpasszal vette ki a részét a Salzburg 6-0-ás sikeréből. 

Hartberg vs. Red Bull Salzburg (0-6)

A LASK pontlevonásának (is) köszönhetően az élről várta a Bundesliga felsőházának rajtját a salzburgi együttes, az első akadályt pedig szerdán sikerrel vették a Rapid Wien elleni 2-0-s sikerükkel (Szoboszlai végigjátszotta a meccset). Szombat délután az ötödik helyezett Hartberg várt a listavezetőre. Az a Hartberg, amely decemberben már megtréfálta (2-2) Jesse Marsch csapatát, igaz ahhoz nagyban hozzájárult, hogy a Salzburg a tizenhatodik perctől kezdve emberhátrányban játszott. Szeptemberben is találkoztak a felek, akkor gólfesztivált rendeztek: kilencszer is megrezdült a háló; kétszer hartbergi és hétszer salzburgi oldalon. A Hartberg épp az alapszakasz győztesét, a LASK-ot győzte le a hétközi fordulóban, így nagy önbizalommal várhatták a 24. fordulót – ami végül rémálommá vált a kelet-osztrák kisváros csapatának számára.

Jesse Marsch a szokásos 4-2-2-2 felállásban küldte pályára csapatát, de a kezdőcsapat több meglepetéssel is szolgált. Egyrészt Majeed Ashimeru (vélhetően sérülés miatt) kikerült a keretből, a helyét pedig a húszéves Mohamed Camara vette át a középpályán; másrészt Hwang Hee-chan és Maximilian Wöber is a kispadon kezdte a mérkőzést  – előbbit Sekou Koita, utóbbit Jerome Onguéné váltotta. De nem volt az egyetlen szokatlan húzása az amerikai mesternek: a júliusi Rapid Wien ellen bajnokit követően Szoboszlai újra a pálya jobb oldalán kapott helyet. Ezt a döntést talán azzal lehet magyarázni, hogy Szoboszlainak kiemelt szerepe van a gegenpresszingben, Jesse Marsch pedig úgy ítélte meg, hogy a Hartberg bal oldalán játszó Christian Klem-Dante páros sebezhetőbb a labdakihozataloknál, mint a másik oldalon Jurgen Heil és Rajko Rep. Mindez azért lehetséges, mert Klem a statisztikák alapján is sokkal nehezebben viseli a nyomást a másik oldalon futballozó Heilnél  – sőt, a teljes keretben Klemnek van a legtöbb labdavesztése (2,1/meccs) saját térfélen az idei szezonban.

Rögtön a mérkőzés elején sokkolta a Salzburg ellenfelét. Az agresszív letámadásnak köszönhetően már a negyedik percben megszerezték a vezetést, épp a Hartberg bal szárnyának akadt gondja a kíméletlenül letámadó salzburgiakkal. Egy bedobás után Mwepu szerzett labdát a kissé elmélázó Kainztól, ami Okafor elé csorgott: ő pedig megjátszotta Dakát, aki három védő között betört a tizenhatoson belülre, majd megszerezte a vezetést a Salzburg számára.

A második gólban viszont már Szoboszlai is oroszlánrészt vállalt. Ulmer adott remek labdát a kezdőkörben várakozó Dakának, aki egyből a kapu felé indult, így a Salzburg 3v3-ban törhetett kapura. Daka a jobbján sprintelő Szoboszlait indította, de mögé adta a labdát, így Szoboszlai kisodródott  – ezzel a hartbergi védők visszaértek és látszólag elhalt a támadás. A videóban is látható, hogy Szoboszlai majdnem a szögletzászlóig sodródik a labdával, és miután vizualizálja a lehetőségeit, rájön, hogy három helyre adhatja a labdát. Vagy középre passzolja a labda felé nem mozgó Koitának, vagy belövi az üres területre a második hullámban érkező Mwepunak; esetleg hátrajátssza azt a védőknek. Az elsőt Koita mozgása és a passzsávot jól záró balhátvéd, Klem miatt is túl kockázatosnak ítélte; a biztonsági pedig passzt elvetette (salzburgi mentalitás), ezért inkább Mweput választotta. Az akcióból – ha szerencsével is – gól lett, amiben nagy szerepe van Szoboszlai döntésének. Már a kupadöntőről írt cikkünkben is kiemeltük a játékintelligenciáját, ez a döntés is arról tanúskodik, hogy Szoboszlai gondolkodik a pályán, és képes pillanatok alatt mérlegelni a lehetőségek között. Ugyan a gólhoz Mwepu harcossága és az ellenfél védőinek határozatlansága kellett, érdemes eljátszani a gondolattal, hogy vajon hány olyan futballista van, akiben egyáltalán felvetődött volna hasonló szituációban ez a lehetőség. Ugyan a jegyzőkönyvben hivatalosan nem jegyezték asszisztnak a megmozdulást (ellenben néhány oldal igen: pl. Transfermarkt), egy fél gólpassznak beírhatja Dominik az ellenőrzőjébe.

Miután a Salzburg megduplázta az előnyét, továbbra is nagy erőket mozgósított, hogy még inkább kivégezze ellenfelét. Négy perccel később ismét az agresszív letámadás vezetett a Hartberg labdavesztéséhez. Ezúttal a középhátvéd, Felix Luckeneder (második legtöbb eladott labda saját térfélen) passzolta el a labdát, amire az első gólhoz hasonlóan ugyancsak Mwepu csapott le. A játékszer ezúttal Szoboszlaihoz került, aki ahogy átvette, felnézett és azonnal indította a kapu felé mozgó Dakát; a zambiai támadó pedig játszi könnyedséggel fordult le Michael Huberről, majd a hosszúba gurította a labdát. Érdemes megfigyelni a videón Koita és Okafor mozgását. Koita ahelyett, hogy bemenne a darálóba, okosan Daka mögött érkezik, várva egy visszasarkazott labdára; Okafor pedig teljesen üresen nyújt passzopciót a zambiai bal oldalán. Szoboszlai esetében ismét a gyors döntéshozatalt kell kiemelni: azonnal felmérte, hogy mi a legjobb választás, és annak megfelelően cselekedett.

Nem egészen öt perccel később maga Dominik is betalálhatott volna, de óriási ziccerben lőtte a kapusba a labdát. Most Koita töltötte be a kiszolgáló szerepét: remekül vette észre a két hartbergi védő közötti üres területet, ahova mesterien passzolta be a labdát; Szoboszlai pedig egy az egyben állhatott ziccerben a kapussal szemben. Láthatjuk, hogy a hazaiak hálóőre, Rene Swete tökéletesen helyezkedik, jól zárja a hosszú és a rövid sarkot egyaránt. Dominik számára a legjobb opció a középen üresen érkező Daka lett volna, amire már Swete kapus sem tudott volna reagálni, viszont a magyar középpályás a lövés mellett döntött  – ezúttal rosszul.

Az első félidőben még Koita is betalált, így 4-0-s salzburgi előnnyel mentek szünetre a csapatok. Jesse Marsch a félidőben kettőt cserélt, lehozta a két szélső védőjét, Andreas Ulmert és Albert Vallchit, a helyükre pedig Maximilian Wöber és Patrick Farkas állt be. De nem ez volt az egyetlen változás a szünetben. Szoboszlai és Okafor helyett cserélt; Dominik visszatért a jól megszokott helyére, a pálya bal oldalára. Ennek pedig főszerepe volt a negyedik salzburgi találatban.

Ismét a presszinget kell kiemelni: a listavezető letámadta a hartbergi védőket, aminek köszönhetően David Cancola nyomás alatt rossz megoldást választott. Át akarta ívelni a labdát az üresen álló Michael Hubernek, de rosszul találta el, így Szoboszlai lecsapott rá és elment a bal oldalon. Ugyan a második hullámban érkezett Mwepu és Farkas is, Dominik inkább egy félmagas labdát nyesett Daka elé, aki akrobatikus mozdulattal megszerezte harmadik találatát. A videóból láthatjuk: ahhoz, hogy eljusson a labda Dakához, az első gól előtt már hibázó Tobias Kainz helyezkedése kellett, aki habozott, nem tudta eldönteni, hogy kilépjen-e a Salzburg támadójára. Dominik ismét a nehezebb megoldást választotta, de ezúttal is kifizetődött. Azt nehéz eldönteni, hogy észlelte-e Kainz bizonytalanságát, mindenesetre jól tette középre a labdát, Daka pedig tankönyvbe illő kapáslövést zúdított a kapuba.

Az ötödik salzburgi gól után visszafogta a gyeplőt a vendégcsapat, noha továbbra is a Hartberg térfelén zajlott a játék. Szoboszlai negyedóra alatt egy szabadrúgásból még kihagyhatatlannak tűnő ziccerbe hozta csapattársát, de Onguéné nem találta el a labdát. Ez volt Dominik utolsó megmozdulásainak egyike, a hatvanegyedik percben Adeyemi váltotta. Ez egyben formációváltást is eredményezett, a cserével a Salzburg átállt egy 4-2-3-1-es felállásra.

A hosszabbításban még Okafor is betalált, amivel kialakította a 6-0-s végeredményt. Összességben a Salzburgra jellemző gegenpresszing vezetett a Hartberg vesztéhez: a hatból három gólt saját térfélen elveszített labdából kapták. Ezzel a Salzburg tovább javította gólátlagát, meccsenként 3,42-szer találnak a kapuba, ami egyetlen európai együttes sem tud reprodukálni rajtuk kívül. Ebben Patson Daka szerepe is jelentős: 23 bajnoki meccsen már 21 gólt szerzett az idényben, összesen 61 percenként eredményes; ami ugyanolyan hatékonyság, mint amit elődje, Erling Haaland produkált.

Szoboszlaihoz oroszlánrészt vállalt a sikerben, három gólban is benne volt, és könnyen meglőhette volna a sajátját is. A kulcspasszok terén abszolút kiemelkedett: négyet osztott ki, ami a legtöbb a mezőnyben – sőt, rajta kívül csak Ulmer (3) volt képes egynél többször helyzetbe hozni a társakat. Párharcok terén is sikeres volt, 9 támadópárharcot vállalt (67%), amit csak Mwepu (16 – 69%) és Camara (10 – 80%) tudott felülmúlni, 3 sikeres szerelésével pedig ugyancsak csapata második legjobbja volt. A cselek terén is ő volt az egyik legaktívabb, ötször próbált elmenni az ellenfél mellett, aminél szintén csak Mwepu (6) és Camara (6) volt képes magasabb számot produkálni. Amit talán negatívumként fel lehet hozni vele kapcsolatban, azok a labdavesztések. 14 elveszített labda a második legtöbb a mezőnyben (Rajko Pep – 15), ami talán annak is betudható, hogy gyakran vállalkozik rizikós passzokra és sokszor cselez.

Legközelebb szerda este lép pályára a Salzburg, ezúttal a Sturm Graz ellen. Az Unibeten már fogadhatsz a mérkőzésre!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.