Mesés folytatást kap az NBA – Disney Worldben indul a szezon pénteken

Szépen lassan visszatér az élet a világ sportpályáira, köztük az észak-amerikai professzionális ligák is fokozatosan újra- vagy elindítják bajnokságaikat. A tengerentúli versengésekből az MLS, vagyis az „európai” foci már visszatért, és bár akadnak még elhalasztott találkozók, a baseballosok (MLB) is szórakoztatják már a nagyérdeműt, igaz elsősorban a televízió képernyőin, vagy a horror áron mért, pályakilátással bíró tetőteraszos hotelek kiülős helyein. A jégkorongozók (NHL) augusztus 1-én, a kosárlabdázók (NBA) pedig július 30-án, magyar idő szerint már 31-e hajnalban vágnak neki a folytatásnak.

A Lakers vagy a Bucks lesz az NBA bajnoka? Kattints és fogadj rájuk vagy ellenük!

Március 11-én az NBA volt az első amerikai liga, amelyik felfüggesztette a küzdelmeit a járvány miatt, azaz 141 nap leállást követően dobják fel újra a labdát a kezdőkörben a New Orleans Pelicans és a Utah Jazz összecsapásán. Persze, ahogy az USA-ban szokás, a csapatok néhány napja már játszanak mérkőzéseket, de az igazi buli csak péntek hajnalban kezdődik.

Kép

ÉLET A „BUBORÉKBAN”

A szezon hátralévő részére a fenti 22 együttest trombitálták össze a floridai Disney Worldbe, ezeknek az csapatoknak van reális esélyük a rájátszásba jutásra, ha az a márciusi félbeszakításig még nem történt volna meg. Keleten három, nyugaton hét csapatnak van még izgulni valója, míg a többiek már csak a minél jobb (vagy a PO-párharcok kapcsán kedvezőbb) helyezésekért küzdenek majd a hátralévő, alapvetően nyolc meccses alapszakasz során.

Szigorú szabályok szerint zajlanak az előkészületek és a felkészülés is. Nagyjából 1000 embert költöztettek be a „buboréknak” hívott helyszínen található három szállodába. Természetesen egy-egy ötcsillagos verzióba.

Az egyik floridai szálloda a háromból

Jelen helyzet jobban hasonlít egy beköltözős valóságshowra, mintsem egy átlagos sporteseményre, de a nehéz idők különleges megoldásokat igényelnek


Ráadásul az amerikai sportoktól amúgy sem áll távol a showelemek alkalmazása, ehhez pedig tökéletesen passzol egy olyan szituáció, ahol összezárva, szigorú szabályok mellett kell élnie és játszania több száz játékosnak a világ legjobbjai közül.

Egyelőre sikeresnek bizonyul a projekt, hiszen az MLB-vel szemben – ahol nem ennyire szigorúak a szabályok, és már mérkőzéseket is kellett elhalasztani a megbetegedések miatt – a kezdeti időszakot követően, július 23 óta már senki sem produkált pozitív vírusmintát. Ez annak is köszönhető, hogy úgy néz ki tényleg keményen betartatják a szabályokat a játékosokkal, és aki azt megszegi, vonulhat minimum négy, de akár tíz napos büntetésbe egyedül a szobájába. Így járt Richaun Holmes, a Sacramento Kings játékosa, aki pedig csak egy „buborékon” kívülről érkező ételfutárral került kontaktusba, és így járt ezzel a Clippers-sztár, Lou Williams is, aki ráadásul egy sztriptízbárban bukott le, amelynek köszönhetően csapata első néhány mérkőzését minden bizonnyal kénytelen lesz majd kihagyni.


Reagálva a jelenleg Amerikában és a világban zajló eseményekre, az NBA lehetőséget biztosít a játékosoknak, hogy a mezükön társadalmi üzeneteket tegyenek közé, de természetesen ezt is a ligával történő egyeztetést követően


Nyilvánvaló, hogy a játékosoknak azért nem egyszerű a helyzete, még ha egy szórakoztatóközpontban, luxuskörülmények között is kell tölteniük heteket, sőt akár hónapokat is. Az NBA-nek közel kétmilliárd indoka van rá, hogy a szezonnak folytatódnia kell, egyes számítások szerint ugyanis akár ilyen mértékű is lehetne a pénzügyi veszteség, ráadásul egyértelmű, hogy a játékosok sem úgy és annyit tehetnének zsebre a jövőben, ha gazdaságilag megroppan a liga.

Mindenesetre volt lehetősége a játékosoknak, hogy lemondják a részvételt a szezon hátralévő részére, így nem láthatjuk majd játszani Trevor Arizát (TrailBlazers), Willie Cauley-Steint (Mavericks), Avery Bradley-t (Lakers), de a Brooklyn Nets egyik legértékesebb játékosa, Spencer Dinwiddie és csapattársa, DeAndre Jordan sem lesz ott a parketten a továbbiakban.

A MENETREND ÉS A LEBONYOLÍTÁS

Minden csapatnak minimum nyolc mérkőzést kell játszania az alapszakaszban, amely után az első hét helyezett automatikusan kvalifikálja magát a 16 csapatos rájátszásba. A nyolc találkozó azt jelenti, hogy ez a 22 csapat eléri a 70 mérkőzéses határt, amivel teljesíti a televíziós szerződéseinek kötelezettségeit, segítve ezzel, hogy a liga pénzügyei rendben legyenek.

A hátralévő alapszakasz-menetrend

 


Természetesen mind az NBA, mind a közvetítő televízióstársaságok készülnek a sportesemények vizuális prezentáláshoz egyre inkább hozzátartó extrákkal, ha már nézők nem lehetnek jelen a találkozókon. A pályákat ledfalak veszik körül, amelyeket igyekeznek majd kreatívan beépíteni az eseménybe, illetve lesznek zenei bejátszások, valamint szurkolói atmoszféra is, mindemellett pedig a pályaválasztó csapat igényei szerint a hazai pályájukhoz tartozó elemeket is digitálisan kivetítik a parkettára. Magyarországon az NBA a Sport Televízió képernyőin látható.


Keleten hat (Bucks, Raptors, Celtics, Heat, Pacers, 76ers), míg nyugaton öt (Lakers, Clippers, Nuggets, Jazz, Thunder, Rockets) franchise már egészen biztosan továbbjutott, ők már csak a helyezésekért küzdenek majd, illetve plusz esélyt kapnak, hogy a kieséses párharcokra üzemi hőmérsékletre melegedjenek.

A keleti csapatok közül a Nets, a Magic és a Wizard, amelyek közül csak egy kerülhet be a legjobbak közé. Amennyiben a közülük utolsóként végző együttes négy vereségen vagy azon belül lesz az előtte állóhoz képest, akkor


külön párharcot vívnak a továbbjutásért, ahol a jobban álló csapatnak egy, az addig rosszabbul szereplőnek két mérkőzést kell nyernie a kvalifikációért.


Nyugaton ugyanígy zajlik majd a küzdelem a még ként fentmaradó helyért, csak több csapat között: sorrendben a Mavericks, a Grizzlies, a Blazers, a Pelicans, a Kings, a Spurs és a Suns reménykedhet, hogy részt vehet majd az idei rájátszásban.

A rájátszás már a megszokott menetrend szerint zajlik majd augusztus közepétől, azaz négy győzelemig tartó párharcok során döntenek a továbbjutókról, míg végül eljutunk majd az október 1-én kezdődő nagydöntőig.

 

Így áll jelenleg a rájátszás mezőnye

 


A liga lezártnak tekinti az egyéni díjakért zajló harcokat, az alapszakasz legjobbjainak kihirdetéséhez már nem számítják hozzá a „buborékban” lejátszott mérkőzéseket. Az ESPN ennek kapcsán már megkérdezte húsz szakíróját, kit láttak a legjobbnak:

MVP: Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks), 17 szavazat
további szavazatok: LeBron James (Los Angeles Lakers)

ÉV VÉDŐJE: Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks) 10 szavazat
további voksok: Anthony Davis (Los Angeles Lakers), Bam Adebayo (Miami Heat), Rudy Gobert (Utah Jazz)

LEGTÖBBET FEJLDŐTT JÁTÉKOS: Bem Adebayo (Miami Heat) 9 szavazat
további szavazatok: Brandon Ingram (New Orleans Pelicans), Devonte’ Graham (Charlotte Hornets), Jayson Tatum (Boston Celtics)

LEGJOBB HATODIK EMBER: Montezrl Harrell (Los Angeles Clippers) 7 szavazat
további voksok: Dennis Schroder (Oklahoma City Thunder), Lou Williams (Los Angeles Clippers)

ÉV ÚJONCA: Ja Morant (Memphis Grizzlies) 20 szavazat

ÉV EDZŐJE: Nick Nurse (Toronto Raptors) 15 szavazat
további jelöltek: Mike Budenholzer (Milwaukee Bucks), Frank Vogel (Los Angeles Lakers), Billy Donovan (Oklahoma City Thunder)


 

 

Írj hozzászólást