“Mindenkit meglepett, hogy ennyien nézik a belarusz bajnokságot ” – interjú Joel Amorim kelet-európai fociszakértővel

GRODNO,BELARUS - JUNE 15: Pavel Rybak of FC Neman Grodno (#18) vies for the ball during the Belarusian Premier League match between FC Neman Grodno and FC Dinamo Minsk at the Neman Stadium on June 15,2014 in Grodno,Belarus. (Photo by Viktor Drachev/EuroFootball/Getty Images)

Bizonyára tudjátok, hogy Európa utolsó még zajló futballbajnokságát Fehéroroszországban játsszák. A futballt alaposabban követőek talán még az elmúlt évtizedben a magyar csapatok ellen elég szép sikeret elérő BATE Bariszavra (belarusz nyelven így írják, még ha mi Boriszovként is ismerjük) is emlékeznek, a vájtfülűek pedig talán még azt is tudják, hogy Visejsaja Lihának hívják a bajnokságot.

De, hogy miért és meddig érdemes nézni a belarusz focit, kik az esélyesek, és milyen meglepetések várhatóak a második fordulójában járó BPL-ben, nos ezekről kérdeztük a Whoscored kelet-európai foci-szakértőjét Joel Amorimot:

MINSK REGION, BELARUS – MARCH 22, 2020: Fans cheer in a 2019/20 Belarusian Football Cup match between FC Slutsk and Slavia Mazyr at the City Stadium in the town of Slutsk. Natalia Fedosenko/TASS (Photo by Natalia FedosenkoTASS via Getty Images)

 

Büntető: Mit érdemes tudni a ligáról, milyen stílusban fociznak? Kik az érdekesebb csapatok? Hogyan tudta az addig jórészt Diego Maradona miatt ismert Dinama Breszt megtörni az 13 éves BATE egyeduralmat?

 

Joel Amorim: Az 1992-ben létrehozott Вышэйшая ліга (Visejsaja Liha) 16 csapatos. Tavaly a Breszt 5 ponttal megelőzte a BATÉ-t, így 16 év alatt csak másodjára lett nem fővárosi csapat bajnok. A Dinama tavalyi csapata főleg a rendkívül tapasztalt játékosainak köszönhette a bajnoki címet. Olyan válogatott futballistákra gondolok, mint a BATE-ben nevelkedett Alekszandr Gutor kapus (2011-ben az év labdarúgója, idén pedig a tavalyi bronzérmes Szoligorszkba igazolt), a szintén BATE nevelés és idén a klubhoz visszatérő Pavel Nyakhajcsik, valamint az Oroszországban is megfordult Szergej Kislyaknak, akik mind harmincas éveik elején járnak. Na és ne feledjük a tavaly éppen a Kisvárdából odaigazoló 35 éves Artem Milevszkij 4 gólját és 7 gólpasszát – nekik köszönhetően csak egy veresége volt a csapatnak, júliusban a Dinama Minszk ellen.

 

Büntető: Akkor idén is ők az esélyesek, vagy a BATE? Az első forduló ehhez képest meglepetésekkel volt tele, kire érdemes még figyelni?

 

Joel Amorim: Való igaz, hogy az első fordulóban mindenféle papírforma borult: a BATÉt szinte lemosta a pályáról az FC Energetik BGU Minszk, a Dinama Minszk otthon kapott ki az ország legrégebenn alapított csapatától, azaz az FC Rukh Breszttől. A Dinama Bresztnek pedig csak döntetlenre futotta az újonc Szmolevicsi ellenében. A rossz rajt ellenére továbbra is BATE-Dinama párharcot várok a bajnoki címért, de a Szoligorszk és a Dinama Minszk is beleszólhatnak. Mellettük az FC Energetikre és az FC Szviszlocsra (FK Isloch) is érdemes odafigyelni.

MINSK REGION, BELARUS – MARCH 22, 2020: Fans watch a 2020 Belarusian Football Cup match between FC Slutsk and Slavia Mazyr at the City Stadium in the town of Slutsk. The Belarusian Football Federation has decided not to cancel the new season of the tournament amid the COVID-19 coronavirus pandemic. Natalia Fedosenko/TASS (Photo by Natalia FedosenkoTASS via Getty Images)

 

Büntető: Mint tudjuk, a belarusz futball-legenda Alekszandr Hleb tavaly visszavonult. Kire érdemes figyelni, ki léphet a nyomdokaiba?

Joel Amorim: Hleb abszolúte egy élő legenda, de érdemes a 22 éves üzbég válogatott Jaszurbek Jagsibojevre odafigyelni, őt az FC Energetik-BGU Minszk kölcsönözte ki, a CSZKA Moszvába távozó húszévesen 19 góllal a tavalyi gólkirályi címet elnyerő Ilja Skurin pótlására. A fiatal üzbég az első fordulóban egyből kettőt lőtt a BATÉnek! 

A belarusz játékosok közül a Dinama Minszkben játszó szélsőt Ivan Bakhart, a BATE védőjét Zakhar Volkovot, a Bresztnél védő Pavel Pavljucsenko kapust, valamint a balhátvéd Kirill Pecsenyint ajánlom figyelmükbe!

 

Büntető: Bizonyára neked is feltűnt az a figyelem, ami most talán a koronavírus miatt is a ligára irányul. Orosz, ukrán és egyéb tévécsatornák pl. megvették a jogokat. Milyen visszhangja van ennek az országban? Erről tudnál kicsit bővebben mesélni?

 

Joel Amorim: Igen, a legfrissebb hírek szerint még egy izraeli tévéadó is adja a meccseket. Meglehetősen fura, hogy hirtelen ennyien érdeklődnek a belarusz foci iránt, jómagam pár éve követem az ország labdarúgását, de ilyesmit még nem láttam. Remélem, hogy a járvány lecsengése után is kitart majd a figyelem, hiszen rengeteg érdekes csapat és tehetséges játékos játszik itt.

 

Büntető: Maga Hleb is megszólalt ez ügyben:

“Most az egész világ a belarusz ligát nézi és ez remek. Mindenki kapcsolja be a TV-jét és nézzen minket!. Amikor az NHL leállt, sokan Oroszországba mentek hokizni, lehet, hogy egyszer Messi és Ronaldo majd a Visejsaja Lihában focizik majd?” 

Ez egy általános attitűd a ligában, vagy a játékosok hogyan állnak hozzá az egész koronavírus okozta helyzethez?

 

Joel Amorim: Igen, de Hleb mellett, egy másik belarusz legenda is megszólalt: az 58 éves 73-szoros szovjet válogatott Szergej Alejnyikov, aki a Juventusnál játékosként és utánpótlásedzőként is megfordult és jelenleg is Olaszországban él éles kritikát fogalmazott meg Lukasenka elnökkel és a bajnokság megrendezésével kapcsolatban. Véleménye szerint, értelmetlen és káros, amiket mondanak a vezetők (“vodka, kézmosás, szauna”) és miharamabb be kellene szüntetni a futballt az országban.

 

Büntető: Meddig folytatódhat a bajnokság, és ha igen, ki lehet a bajnok és a gólkirály?

 

Joel Amorim: Előbb vagy utóbb fel fogják függeszteni, hiszen a helyzet rendkívül nehéz és valamikor a vezetők is belátják ezt. Nehéz még egy forduló után jósolni, de a BATE-Dinama Breszt páros közül nyerhet valaki. A gólkirályi címre, Skurin távozásával, a fent említett Jagsibovej mellett a 22 éves guineai Momo Yansane (FK Szviszlocs), a 24-szeres válogatott Gyenisz Lapcov (Dinama Breszt) és a BATÉs Makszim Szkavis lehetnek esélyesek….

 

Írj hozzászólást