Otthonukban térnek vissza a legjobb dartsosok – indul a PDC Home Tour

A rendkívüli helyzet, amelyben most vagyunk különleges megoldásokat szül a sport világában is. Így történik ez a darts világában is, hiszen a PDC életre hívta a Home Tour elnevezésű sorozatot.

Sok szempontból szerencsés sportág a darts, hiszen egyrészről nincs nagy eszközigénye, és valóban, ez a sport bármely lakásban, házban kis rákészüléssel űzhető. Ezt kihasználva gondolta úgy a PDC, hogy megpróbálja bevonni az otthon ücsörgő és jó esetben sokat gyakorló sztárokat egy különleges versenysorozatba. A PDC így fogta magát és meghívott 128 Pro Tour-kártya birtokost, azaz a sportág legjobbjait egy online megmérettetésre. Ennek nyilván a közvetítések miatt vannak nehezebben teljesíthető feltételei is, így nem is mindenki tud megfelelni ennek, például a sportág jelenlegi egyik legjobbja, Michael van Gerwen sem.

„Sajnos nem tudom teljesíteni a PDC elvárásait. Csendes, nyugodt környezetben kellene játszanunk, de ezt egy két és fél éves lány, egy újszülött kisfiú és három kutya mellett nehezen tudnám megoldani. A Vincent van der Voorttal közös edzéseink jelenleg jobban kivitelezhetőek a számomra. Az internetes kapcsolat amúgy is kiszámíthatatlan, gyakran akadozik. Csakis akkor fontoltam volna meg komolyabban egy ilyen ajánlatot, ha minden körülményem tökéletes lenne, de ez nincs így.” – nyilatkozta van Gerwen az RTL 7 nevű holland tévécsatornának. A gyenge WIFI-kapcsolatot nevezte meg távolmaradása okaként az egykori skót világbajnok, Gary Anderson is.

A tervek szerint első körben 32 estén át minden nap 3 órában láthatunk majd élő sportközvetítéseket a dartsosoknak köszönhetően. A 128 versenyzőt 32 darab 4 fős csoportra osztják, az adott játéknapon pedig egy-egy ilyen négyesben vívnak körmérkőzéseket. Végül a csoportgyőztesek kvalifikálják magukat a legjobb 32 közé.

Az első hétvége programja már ismert, és az indulók között van három kifejezetten érdekes húzónév is. A minden este 20:30-tól kezdődő verseny első estéjén, pénteken például a regnáló világbajnok Peter Wright lesz a legfőbb esélyes. Az extravagáns skót első ellenfele az angol Peter Jacques lesz, aki az aktuális világranglista 66-ik helyén áll. A Terrier becenévre hallgató játékos 2015-től a PDC tagja, legjobb eredménye két Challenge Tour győzelem még 2017-ből. A világbajnokságon eddig csak a legjobb 64 közé sikerült kvalifikálnia magát, ez 2018-ban sikerült neki, a 2020-as vb-re nem is jutott ki.

Az este második párharcának egyik résztvevője Jamie Lewis lesz. Ő tíz pozícióval előzi meg Jacquest a ranglistán, de voltak már jobb évei is, 2018-ban például a világbajnokság elődöntőjéig verekedte magát. Ellenfele a rendkívül fiatal holland, Niels Zonneveld lesz. A 21 éves németalföldi fiatalember a tavalyi évben csatlakozott a világ legnagyobb darts szervezetéhez, nagy eredménye egyelőre még várat magára.

A szombati etap résztvevői közül Gerwyn Price a legnagyobb név. Az egykori walesi rögbis, a világranglista harmadik helyén állva várja ellenfeleit a második csoportban. Első párharca az érdekes nevű osztrák, Rowby-John Rodriguez ellen lesz. A Little John becenévre hallgató játékos nagyon hamar robbant be az osztrák darts élvonalába, 16 évesen nyerte meg hazája nemzeti bajnokságát. A PDC-be még nem tudott betörni, bár 2013 óta tagja a szervezetnek, igazán nagy tornát még nem tudott nyerni és világbajnokságon sem járt még a legjobb 32-es mezőnyben. Ellenben Luke Woodhouse-nak, a csoport harmadik résztvevőjének ez rögtön az első világbajnoki részvételénél, 2019 decemberében sikerült, amihez a közönségkedvenc szingapúrit, Peter Limet, majd a kiemelt Michael Smith-t kellett búcsúztatnia. A harmadik körben végül Dimitri Van den Bergh győzte le. A csoport negyedik tagja pedig az angol Ted Evetts, a ranglista 73-ik helyén álló Super Ted becenévre hallgató játékosa.

A harmadik négyes nagyágyúja Dave Chisnall. Bár a népszerű és szimpatikus angol dartsos a világranglista tizedik helyén áll, a PDC keretein belül nagy tornán még nem sikerült győznie, minden bizonnyal nagy erővel veti majd bele magát a valóban mindenkinek hazai pályán zajló küzdelembe. Első ellenfele a rendkívül rutinos Scott Waites lesz, aki kétszeres BDO-világbajnok, 2010-ben PDC Grand Slamet is nyert, jelenleg azonban csak századik a világranglistán. A holland Jan Dekker és a walesi Jonathan Worsley egészíti ki a kvartettet. Kettejük közül Dekker a legutóbbi világbajnokságot is megjárta, de az első körben kiesett, a walesi pedig 2018-ban járt a világ legjobb 32 játékosa között a vb-n, de idén például nem tudta magát kvalifikálni a legjobbak közé.

Ebben az ínséges időszakban, amikor amúgy is lasszóval kell vadászni az élő sporteseményeket rendkívül felüdítő lesz a világ legjobb dartsosait közül többeket is élőben versenyezni látni a televízióban.

PDC HOME TOUR

1.nap: április 17., péntek 20:30, Sport2

Első csoport:

Peter Wright – Peter Jacques
Jamie Lewis – Niels Zonneveld
Peter Jacques – Niels Zonneveld
Peter Wright – Jamie Lewis
Jamie Lewis – Peter Jacques
Niels Zonneveld – Peter Wright

2. nap: április 18., szombat 20:30, Sport1

Második csoport:

Gerwyn Price – Rowby-John Rodriguez
Luke Woodhouse – Ted Evetts
Rowby-John Rodriguez – Ted Evetts
Gerwyn Price – Luke Woodhouse
Luke Woodhouse – Rowby-John Rodriguez
Ted Evetts – Gerwyn Price

3. nap: április 19., vasárnap 20:30, Sport1

Harmadik csoport:

Dave Chisnall v Scott Waites
Jan Dekker v Jonathan Worsley
Scott Waites v Jonathan Worsley
Dave Chisnall v Jan Dekker
Jan Dekker v Scott Waites
Jonathan Worsley v Dave Chisnall

Írj hozzászólást