Portré: miért adott a Juve 35 Milliót Kulusevskiért?

A Juventus a téli átigazolási időszakban 35 millió eurót fizetett az Atalantának a napokban huszadik születésnapját ünneplő Dejan Kulusevskiért. Igaz, az észak-macedón származású játékos kölcsönbe azonnal visszakerült korábbi klubjához, a Parmához. A fiatal középpályás azonban az olasz futballban már letette a névjegyét, sőt, már a svéd válogatottban is bemutatkozhatott. Portré rovatunkban ma Őt fogjuk tehát bemutatni!

Az észak-macedón származású Kulusevski Svédországban, Stockholm külvárosában született 2000. április 25-én. Hatéves korában kezdett futballozni a főváros egyik első osztályú klubja, az IF Brommapojkarna akadémiáján. Egészen 2016-ig játszott nevelőklubja utánpótlás csapataiban. 2015-ben először még az észak-macedón U17-es válogatottban mutatkozott be, később azonban inkább a svéd nemzeti csapatot választotta. 2015 és 2018 között a svéd U17-es és U19-es válogatottban is pályára lépett. a fiatal játékos tehetségére Olaszországban elsőként az Atalanta csapata figyelt fel, a bergamói kék-fekete klub 2016-ban le is igazolta Kulusevskit, igaz, ekkor még csak az ificsapatba.

Kulusevski 2018-ban vetette meg a lábát a felnőtt futballban, igaz ekkor még csak kerettagságig jutott, 2018 tavaszán az Atalanta első csapatában a kispadon ült végig három élvonalbeli mérkőzést. Az U19-es Primavera cspatnak továbbra is oszlopos tagja volt, a  Serie A-ban pedig már a következő, 2018-19-es szezon tavaszi felében, 2019. január 20-án mutatkozhatott be: a Frosinone elleni idegenbeli, 5-0-s győzelmet hozó mérkőzésen 18 percnyi játéklehetőséget kapott. Ezt még két élvonalbeli fellépés követte a szezonban, 2019 nyarán azonban a Parmához került kölcsönbe. Itt már rendszeres játéklehetőséget kapott, tehetségére ekkor figyelt fel az olasz futball.

Kulusevskire Parmában az idei szezon legelső bajnokijától kezdve folyamatosan számít Roberto D’Aversa vezetőedző. Általában egy 4-3-3-as játékrendszer jobbszélső posztjáról indul. A 186 centi magas, jó felépítésű futballista ballábas játékos, tükörszélsőként tehát leggyakrabban befelé játszik. Janne Anderson, a svéd válogatott szövetségi kapitánya egyébként már szóba is hozta a párhuzamot Arjen Robben és Kulusevski között, hiszen a korábbi Bayern-sztár szintén ballábas tükörszélsőként érte el legnagyobb sikereit. Kulusevski egyébként taktikailag meglehetősen sokoldalú játékos: ugyanebben a 4-3-3-ban időnként jobb oldali nyolcasként is helyet kapott, így a jobb oldali félterületből irányítva eredményesen vesz részt a helyzetek kialakításában is, gyakran kitűnő labdákat osztogatva társainak. Az egész csapatban neki van a legmagasabb kumulált várható gólpassz(xA) mutatója(4,95).Leginkább azonban jobbszélső játéka szembetűnő: a szezonban megpróbált 126 cselkísérletével negyedik a Serie A-ban, igaz, hatékonysága csak 46 százalékos, ebben még fejlődnie kell. Bár jó felépítésének köszönhetően gyakran sikeresen veszi át a magas keresztlabdákat is, cselezésének üteme nem mindig tökéletesen, időnként inkább területet veszít, mintsem nyer cselkísérleteivel. Ennek ellenére a szezonban eddig 5 bajnoki gólig jutott, befelé történő labdavezetés után is sikerült már betalálnia.

Kulusevski a védekezésbe is rendszeresen besegít: a félpálya környékén a jobbszélső, jobb oldali nyolcas és jobbhátvéd együttműködésével a Parma gyakran tud labdát szerezni, becsapdázva az ellenfelet. A támadásba való átmenet sem megy rosszul neki, általában nem rúgja el a labdát elhamarkodottan, jobbszélsőként gyakran próbálja ilyenkor a jobb oldali nyolcashoz juttatni a labdát, biztosítva a zökkenőmentes átmenetet.

Összességében Kulusevskit nem véletlenül értékelte a Juventus 35 millió euróra. Taktikailag kifejezetten heterogén, a támadóharmadban sokoldalúan használható játékos, ráadásul ballábas-ez a kombináció nem található meg minden játékosban! Ha cselezőképességén tovább tud csiszolni, nem elképzelhetetlen, hogy egyszer a Juventus mezében is pályára lépjen majd.

Bár Kulusevski már nem fog nyáron csapatot váltani, számos más tehetség és topjátékos válthat klubot, Jadon Sanchótól Philippe Coutinhóig. Vajon hol kötnek ki?

Írj hozzászólást