Power Ranking a darts-világbajnokság előtt

A Players Championship Finals végeztével kialakult a világbajnoki ágrajz, majd november 29-én a sorsolás is lezajlott. Az év legfontosabb tornája előtt ideje összegezni az évet és egy erősorrendet felállítani az esélyesek között.

 


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

8. José de Sousa

A portugál idén végleg megvetette a lábát az elitben. Bár 2020-ban szerezte meg máig egyetlen major sikerét, ennek ellenére sokan kétkedve fogadták a meghívását a Premier League-be, de a kritikákra zseniális játékkal válaszolt és debütánsként döntőig jutott, emellett további két nagy tornán is elérte a negyeddöntőt. A „Special One” kimondottan pechesnek tarthatja magát, miután televíziós versenyeken négy alkalommal is a későbbi győztes ellen kapitulált. De Sousát az ősz folyamán több egészségügyi probléma is hátráltatta. A diabétesze okozott gondot számára, illetve úgy érzi, hogy a második oltás negatív hatással volt az izommemóriájára. A portugál játéka tényleg visszaesett az ősszel, de így is – a teljes mezőnyt tekintve – a negyedik legmagasabb körátlaggal bír (97,81) 2021-ben. A sorsolásra nem panaszkodhat, miután a potenciális ellenfelei közül mindenki formán kívül dobál, így takaréklángon is könnyedén kell vennie az első két akadályt.

 

7. Dimitri Van den Bergh

A „Dreammaker” idén végre kés alá feküdt, így elhagyhatta a térdgépet. A belga erre az évre tudta stabilizálni a floor játékát, ami két Players Championship-sikerben csúcsosodott ki, azonban ahogy a Premier League során, úgy az év végére is, mintha elfáradt volna. Az utolsó hat PC-forduló alkalmával egyetlen győzelmet aratott. A World Series of Darts Finals-ön kihasználta az alsó ág nyíltságát és döntőzött, de a ranglistás versenyeket tekintve az októbere, novembere már-már értékelhetetlenre sikerült. Egy pozitív koronavírus teszt miatt kénytelen volt kihagyni a Grand Slamet, de a játékára nem volt negatív hatással a kényszerszünet. A kiszállózását viszont rendbe kell rakni, ha sokáig akar jutni, mert már az első találkozóján egy jó formának örvendő némettel kell szembenéznie.

 

6. Rob Cross

2018 világbajnoka ősszel újra rátalált a játékára. Cross nagyon nehéz év elé nézett, mivel idén UK Open-döntőt és World Matchplay-, valamint Eb-győzelmet védett a ranglistán. Az Európa-bajnokság döntőjében aratott sikerrel visszakerült a top 10 közelébe, majd egy Players Championshipet is behúzott, emellett a Slamen negyeddöntőzött és a Players Championship Finals során is csak a későbbi döntős, Ryan Searle állta útját. A „Voltage” legnagyobb ellensége a sorsolás, ugyanis a Barneveld, Gurney, Anderson trión át vezethet az útja egy esetleges Van Gerwen elleni újévi csatáig.

 

 


 

5. James Wade

A „Machine” a konzisztencia mintapéldája. Az angol a 2006-os nagy áttörése óta (World Matchplay-döntő) csak két évben maradt major döntő nélkül. Idén a UK Openen tudott eljutni az utolsó mérkőzésig, és ha már ott volt, 10 év után újra megnyerte a tornát. Wade ebben az esztendőben is messze a legjobb teljesítményt nyújtja a duplákon (45,33%) és a GSoD-on pályafutása legmagasabb televíziós átlagát produkálta (111,71). Az elmúlt évek csalódást keltő vb-szereplései után most minden adott egy emlékezetes meneteléshez. A negyedik fordulóig el kéne jutnia könnyen, ahol a Cullen, Whitlock duóval szemben is ő lenne a masszív favorit, majd Dimitrivel ki-ki meccset vívhatna pályafutása negyedik világbajnoki elődöntőjéért.

 


(X) Minden napra új meglepetés az Unibet adventi kalendáriumával! Kattints ide, regisztrálj egy számlát és nézd meg, milyen meglepetés vár ma rád!


 

4. Michael van Gerwen

A több, mint fél évtizeden át minden tornára topfavoritként érkező Gerwen idén végleg leszorult a trónról, sőt 2011 óta először maradt hoppon nagy tornák tekintetében. A major versenyeken elért egy döntőt, négy elődöntőt és két negyeddöntőt a legtöbb dartsos aláírná, mint ahogy a 232 000 fontot is, amit az idén szedett össze a ranglistás megméretéseken. MvG számára azonban ez édeskevés, az ő mércéjével csak akkor menthető meg ez az szezon, ha ismét magasba emelheti a Sid Wadell-trófeát. A nyitó találkozóját szettveszteség nélkül kéne abszolválnia, utána máris az elmúlt három hónapban kiválóan játszó Dobey következhet, majd Chisnall vagy Humphries, akik ellen a legfrissebb emlékei nem túl pozitívak.

 

3. Jonny Clayton

A „Ferret” sokáig az erősorrend élén állt, mivel négy televíziós tornán is a legjobbnak bizonyult (Masters, Premier League, World Grand Prix és World Series of Darts Finals), azonban Gerwyn Price-t idézve, mintha túl korán került volna csúcsformába. A Players Championship Finals-ön elődöntőig jutott, de Humphries kivételével a riválisai nem tették magasra a lécet, így három összecsapáson is 90 alatti körátlaggal zárt. A walesi számára az első rágósabb falat a nyolcaddöntőben érkezhet, hacsak Michael Smith nem vérzik el addig. A negyeddöntőben pedig a jó barátja, honfitársa, Price várhat rá.

 

 


 

2. Peter Wright

A World Matchplayen valósággal letarolta a mezőnyt a „Snakebite” 104,91-es tornaátlaggal. Ezek után Wright talonba rakta a sikerre vezető nyílkészletet és óriási szenvedés vette kezdetét, amely során három televíziós tornán is azonnal búcsúzni kényszerült. Végül a Grand Slam-negyeddöntőn szedte elő újra az arany nyílszettet, amit azóta se cserélt le, és amivel újabb major győzelmet aratott. A skót az elmúlt világbajnokságokon vagy az első mérkőzésein búcsúzott vagy a végletekig játékban maradt, ha nem hozza az elvárt szintet, már a karácsony utáni első találkozóján bajba kerülhet az ausztrál Damon Heta ellen.

 

1. Gerwyn Price

Lehet-e más az első, mint a világelső? Price uralta a European Tourt, két Players Championship győzelemmel is gyarapodott, de ami a legfontosabb, hogy a lebonyolítás, azaz a terhelés szempontjából a leginkább a világbajnokságra hajazó versenyeken rendre érdekelt volt a végjátékban. A World Matchplayen a nyolc között ért véget számára a verseny, a Grand Prix-n a döntő jelentette a végállomást, a Grand Slamet pedig szokásához híven dominálta. Az elmúlt egy évet vizsgálva minden kulcs mutatóban dobogós az „Iceman”, 99,16-os átlag (2.), 108,6-os első kilencnyilas átlag (1.), 42,85%-os kiszállózás (3.). A nyitónapon túl is lesz a bemutatkozáson és készülhet egy potenciális Fallon Sherrock elleni derbire, amin ha túlesik, akár meg is ismételheti a tavalyi elődöntőt Stephen Buntinggal.

 

Akik lemaradtak:

Következzen néhány dartsos, akik nevük vagy formájuk alapján szoba kerülhettek volna. Gary Anderson még a tavalyinál is nagyobb meglepetést okozna, ha döntőzni tudna. Idén 28 dartsos is több pénz gyűjtött nála, ami nem meglepetés, mert a színpadon és a flooron sem nyújtott emlékezeteset. Az északír Daryl Gurney-vel kapcsolatban ugyanez elmondható, tavaly negyeddöntőzött, de az idei éve hasonlóan pocsék, mint Andersoné, bár ő legalább mutatott biztató jeleket az utolsó megjelenése alkalmával. Nathan Aspinall az év eleji gödörből kimászott és két elődöntőt is fel tud mutatni, de nem teljesít azon a szinten, mint az elmúlt két évben. Ryan Searle a friss major döntős, akinél kérdéses, hogy ez egy gát áttöréséhez vezet vagy a megnövekedett médiafigyelem és elvárás a teljesítménye rovására megy majd.

 

Ki nyeri a PDC világbajnokságot?

5,00 – Gerwyn Price

5,50 – Michael van Gerwen

7,00 – Peter Wright

8,00 – Jonny Clayton

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Darts/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.

 

 

Írj hozzászólást