Ralf Rangnick és a Manchester United? – szerzőink véleménye

A Ralf Rangnick – Manchester United-frigy mennyben köttetett vagy a pokol egy bugyrában?


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Lázók Gergely

Ole Gunnar Solskjaer menesztése már csak idő kérdése volt az idei szezon eddigi eredményeit és a mutatott játékot figyelembe véve. A norvég arra alkalmas volt, hogy stabilizálja a csapatot a zűrzavaros Mourinho-időszak után, viszont arra már látványosan kevésnek bizonyultak edzői képességei, hogy végrehajtsa a már Sir Alex Ferguson 2013-as leköszönése óta hiába várt áttörést nevezetesen, hogy megnyerje a bajnokságot. Márpedig az előző nyáron ezen célok egyértelműek lettek a méregdrága igazolásokkal, majd leginkább Cristiano Ronaldo visszatérésével.

Kissé derült égből a villámcsapásként jött aztán Ralf Rangnick, a német futball legfőbb reformerének a kinevezése, aki edzőként a szezon végéig irányítja a csapatot, ezt követően pedig egy két évre szóló tanácsadói szerepet kap a klubnál.

A 63 éves szakembernek ez egy új kihívás, hiszen eddig nem hogy egy ekkora klubot nem irányított, hanem még Németországtól távol is csak keveset dolgozott. Csupán 2020-ban vette át a Lokomotiv Moszkva sportigazgatói posztját. Eddigi talán legnagyobb tradíciójú állomáshelye a Schalke 04-nél volt, a gelsenkircheni csapatot 2011-ben a BL-elődöntőjéig vezette. Ezek után 2011-ben közvetlenül a szezonrajt után teljesen váratlanul jött a lemondása. Bevallása szerint azért, mert nincs elég energiája a vezetőedzői poszt okozta feszültség elviselésére.

Ennek megfelelően az RB Leipzignél inkább a háttérben maradt, mégis ő lett a legjelentősebb alakja a lipcsei projekt villámgyors felfuttatásának.

Amolyan kormányzóként, szellemi vezérként ő volt a klub és vele együtt az intenzív Red Bull-stílus arca. A 2018–2019-es szezonban aztán egy évre elvállalta az edzői posztot, kitöltve a Ralph Hasenhüttl és Julian Nagelsmann közötti időszakot. Erényének volt mondható, hogy látva az intenzív játékstílus fenntarthatatlanságát hajlandó volt finomítani elképzelésein, ennek pedig egy bajnoki bronzérem, illetve egy Német Kupa-döntő lett a jutalma.

Alighanem Manchesterben is szükség lesz az alkalmazkodóképességére főleg olyan játékosok mellett, mint Cristiano Ronaldo. Rangnick jellemzői közé tartozik, hogy szereti határozottan kézben tartani a dolgokat, az AC Milannál is azon bukott el állítólag a szerződtetése 2020 nyarán, hogy nem szerették volna megadni neki a teljes szakmai szabadságot. Érdekes lesz látni, hogy az esetlegesen felmerülő konfliktusokat, hogyan tudja majd elsimítani az erős egyéniségekkel teli öltözőben. A United-drukkerek bizakodva várhatják ténykedését, hiszen az ő személye garancia a jól körülhatárolt, könnyen felismerhető játékstílusra, elképzelésre. Ennek volt látványosan híján a csapat Solskjaernál. A kérdés csak az, hogy mennyi időnek kell ahhoz eltelnie, hogy ezt teljesen elsajátítsa a csapat. Mindenesetre én személy szerint – látva a 2018–2019-es lipcsei vezetőedzői ténykedését – nem féltem. Abból az egy évből én azt olvastam le, hogy szükség esetén hajlandó alkalmazkodni, ami Manchesterben még aranyat is érhet.


 

Pécsi Zalán

Kötve hiszem, hogy túl sok United-fanatikus tekintett volna bizalommal a jövőbe, amikor néhány nappal ezelőtt a klub vezetősége jókora ütemkéséssel meglépte a nyilvánvalót. A keserédes hangulatra nem csak az Ole Gunnar Solskjaer, mint legenda és ember iránt táplált érzelmek adhattak okot, hanem a vezetőséggel szemben – teljes joggal – érzett bizalmatlanság. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján komolyan gondolta volna bárki, hogy Ed Woodwardék képesek lesznek egy kompetens szakmai döntés meghozatalára?

Mégis úgy tűnik, a csütörtöki meglepetésszerű hírek után az Old Traffordot körüllengő nihil hirtelen hurráoptimizmusba kezd átcsapni: a Lokomotiv Moszkvától elcsábított Ralf Rangnick (e sorok írásakor még csak várható) kinevezésével sokan úgy vélik, az irányvesztett klub visszatalált a helyes útra.

Pedig valójában az elismert szakember megbízatásával kapcsolatban egyelőre rengeteg a kérdőjel, amikre közel sem biztos, hogy pozitív válaszokat tartogat a jövő.

A megállapodás első részeként a német mester az idény végéig edzőként veszi át a csapat irányítását, a szurkolók pedig nagy örömmel várják az intenzív letámadásra és direkt támadófocira alapozó Rangnickot. Azonban rövid időn belül a legnagyobb kérdés, hogy a „gegenpressing keresztapja” mit tud kezdeni néhány hónap alatt azzal a Cristiano Ronaldóval, akinél letámadásban passzívabb támadót keresve se nagyon találunk Európa topligáiban. Az már valószínűleg senkinek nem újdonság, mennyire rossz hatással volt a portugál visszatérése a United labda elleni játékára – ne legyenek illúzióink, az új edző kérésére sem fogja fáradhatatlanul hajszolni az ellenfél védőit a 37. életévéhez közeledő klasszis…

Persze elvi síkon elképzelhető, hogy miután Rangnicknak nincs különösebb veszítenivalója, egyes meccseken egyszerűen kihagyja az ötszörös aranylabdást, ám ez olyan belső feszültséghez vezethet, amit nem valószínű, hogy megengedhet magának a klub.

Érdekes, hogy miután Antonio Contéval szemben milyen erős érv volt a kompatibilitás hiánya, Rangnickkal annak ellenére megszületett a megállapodás, hogy nem épp a legjobb párosítás Ronaldóval, és az ő szerződtetését kísérő, azonnali trófeákat ígérő üzenettel. És csak zárójeles megjegyzés: ha valóban az instant siker a cél, rövid távon lehet kifizetődőbb lett volna annak az Ernesto Valverdének a kinevezése, akinek Lionel Messi irányítása óta bőven van tapasztalata abban, miként kell győztes csapatot építeni egy védekezésben csak korlátozottan használható szupersztárral.

A megállapodás igazán izgalmas része azonban csak június után kezdődne, ugyanis a hírek szerint a szezont követően Rangnick tanácsadói pozícióban helyezkedik el a klubnál. Tekintve a Red Bull-futballcsoportnál elért eredményeit és azt, hogy Manchester vörös felén a fejlődés egyik legnagyobb gátjának épp a sportigazgató hiányát szokás emlegetni, minden ok meglehetne a bizakodásra, azonban ezt a szerepvállalást még az idény hátralévő részénél is több a bizonytalanság övezi. Leginkább azt érdemes fenntartásokkal kezelni, hogy a United vezetősége a gyakorlatban mekkora mozgásteret biztosít majd a németnek. Amennyiben hagyják dolgozni, valóban gyümölcsöző lehet ez a kapcsolat, azonban a közelmúlt történéseit ismerve ez tényleg egy hatalmas „ha”.

Kétségtelenül nagyon érdekes eredményt hozott a manchesteriek (ideiglenes) edzőkeresése, azonban mindent egybevetve én még nagyon korainak érzem az európai elithez való felzárkózást vizionáló véleményeket. Az irány természetesen akár jó is lehet, de a pezsgőt azért egyelőre még kéretik a hűtőben hagyni – sőt, talán még megvenni is korai…

 


 

Szabados Csaba

Erős nosztalgiával futok neki a Ralf Rangnick Manchesterbe költözéséről szóló rövid eszmefuttatásnak, ugyanis 2005 tavaszán, a Focivilág (akkor még) gyakornokaként az első cikkem, amely örök kedvenc hetilapomban megjelent, a tréner Gelsenkirchenbe érkezéséről, ottani nagyszerű munkájáról szólt: Rangnick megvalósíthatja a gelsenkircheniek álmát (megjelent a Focivilágban, XIII. évfolyam 15. szám – 2005. április 13.).

Akkor a brazil Aíltonnal és Lincolnnal felállt csapat a bajnokságban és az országos kupában is „csak” ezüstérmet szerzett a Bayern München mögött Rangnickkal, hogy örülnének most egy dobogós helyezésnek a Manchester United szurkolói!

Ez a hajó azonban, ahogy Joleon Lescott, a Livescore-on vendégszerzőként szereplő egykori kitűnő Manchester City-védő péntek délelőtt megjelent írásában kifejti, már elúszott, a cél a best of the rest pozíció, a negyedik helyezés elérése lehet. Ennek útja pedig, amint a 26-szoros angol válogatott középhátvéd is írja, a védelem megszilárdítása, amihez azonban a német mesternek nem állnak rendelkezésére olyan minőségű tartalék-erőforrások, mint mondjuk Thomas Tuchelnek januárban a Chelsea-hez szerződésekor. A feladat bonyolultsága, összetettsége, melyet a professzor a Unitednél vállalt, nehezen volna túlbecsülhető, éppen ezért eshetett a választás arra a szakemberre, akit Tuchel mellett többek között Jürgen Klopp (Liverpool), Ralph Hasenhüttl (Southampton), és Julian Nagelsmann (Bayern München) is mesterének tekint.

Visszatérve a kezdetekhez, Rangnick annak idején a Schalke 04-nél az öltözői béke és egyetértés elérése érdekében arra kényszerült, hogy kitegye az együttesből a közönségkedvenc Jörg Böhmét – ne lepődjünk meg tehát, ha tavasszal hírét vesszük, hogy Manchesterben fejek hullanak…

 


 

Hol folytatja pályafutását Jesse Lingard?

1,50 – Manchester United

2,50 – West Ham

10,00 – Newcastle

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Speciális/Átigazolások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a labdarúgáspiacokra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást