„Rengeteg hiányosságommal szembesültem” – Nagy László volt a VAKSZ vendége

Nagy László, a Telekom Veszprém sportigazgatója, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke volt Pónácz András, Matuz Krisztián és Egri Viktor vendége a VAKSZ című műsorban. Az interjú során szóba került a játékos- és vezetői karrier közti átmenet, a Telekom Veszprém jelenlegi helyzete, illetve természetesen a férfi válogatott is.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba! 


 

A beszélgetés elején az átmenet nehézségét firtató kérdésekre Nagy elmondta, valóban okozott problémát, hogy bizonyos játékosokkal megváltozott a viszonya, a korábbi baráti kapcsolatokat most egy hivatalosabb nexus váltotta fel.

A Telekom Veszprém jelenlegi helyzete kapcsán szóba került, hogy az elmúlt szezonokban érkező játékosok mindegyike dolgozott korábban David Davis vezetőedzővel. Nagy László elismerte, ez koncepció volt, olyan játékosokat szerettek volna igazolni, akik beleillenek a szisztémába, az azonban csupán a véletlen műve, hogy mindannyian ismerték Davist, szó sincs bennfentességről, hiába vádolták a szezon során ilyesmivel a klubot. Nikolaj Markussen például csupán kényszerből érkezett, abba a pozícióba eredetileg a világsztár Sander Sagosent szerették volna leigazolni, ő azonban a Kielt választotta.

Kívülről egyébként ez az igazoláspolitika tűnik a Veszprém egyik fő problémájának, az új edzőnek, Momir Ilicsnek rendkívül nehéz dolga lesz egy olyan kerettel, amely gyakorlatilag adott, még ha lehetnek távozók és érkezők is. Ezért lehetett még a szezon végén is jogosan felvetni, hogy nem lett volna-e szerencsésebb Davis mellett kitartani, hiszen ezt a keretet az ő szája íze szerint rakták össze.

 


 

A műsorvezetők Nagy egy korábbi nyilatkozatára is rákérdeztek, a korábbi klasszis jobbátlövő két évvel ezelőtt azt mondta, hogy a tervek között szerepelt a fiatal játékosok beépítése, oly módon, hogy először külföldön gyűjtsenek tapasztalatot, majd visszatérve már a BL-ben tudjanak segíteni a Veszprémnek. A valóság ezzel szemben az, hogy Szita Zoltán Szegedre tért vissza, Ligetvári Patrik pedig bár Veszprémben van, támadásban egyáltalán nem kap lehetőséget.

A veszprémi sportigazgató azonban bizakodó, hiszen az Ilics-Gulyás Péter páros az utánpótlásból érkezik, így szívügyük lesz a fiatalok beépítése. Szita döntése különösen fájó lehet, hiszen egy veszprémi születésű játékos igazolt Szegedre, Nagy László elmondta, hogy ez David Davis döntése volt, ő nem tartotta irányító-átlövő poszton megfelelő szintű játékosnak Szitát. Nagy saját hibájaként nevezi meg, hogy ebben az ügyben nem volt határozottabb. Azért nagy érvágás ez egyébként a Veszprémnek, mert azzal, hogy róla és Máthé Dominikról is lecsúszott a Veszprém, hosszú ideig nem lesz esélyük BL szintű magyar játékost igazolni, és jelenleg a semleges szurkolóknak jóval szimpatikusabb lehet a Szeged az egyre erősödő hazai maggal.

Az idei szezon kapcsán szó esett a töréspontokról is. A 2019-2020-as, koronavírus miatt megszakított szezon decemberi Final Fourja igen ambivalensen alakult, hiszen az elődöntőben a csapat az utolsó pillanatokban maradt alul a német THW Kiellel szemben, majd a francia PSG elleni bronzmeccs előtt olyan nyilatkozatok láttak napvilágot, mely szerint a játékosok ki sem akartak állni a találkozóra. Nagy szerint elfogadhatatlan, hogy a kézilabdázók ezt kommunikálták a sajtó felé, épp ezért a meccs után ő maga is beszélt a csapat tagjaival az öltözőben.

Majd jött az „új” szezon egyenes kieséses szakasza tavasszal, és igen korán, a Nantes elleni negyeddöntő során elvérzett a Veszprém. Mindkét esetben szóba kerültek David Davis hibái is, a Kiel ellen egy kiállítás alkalmával több üres kapus gólt is kapott a csapat, a spanyol edző pedig – jócskán túlzó válaszreakcióként – ezt követően teljesen feladta a hat-hat elleni játékot emberhátrányban, ez a fajta kockázatkerülés pedig a szezon egészét tekintve hátrányt jelentett a csapatnak. A francia együttessel szemben pedig Davis rossz időkérései voltak szembeötlőek.

 


(X) Ha neked tetszik az Unibet, akkor bizonyára a barátaidnak is tetszeni fog! Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

Az egész szezont tekintve a védekezés volt a fő probléma Nagy szerint, ezzel nem is lehet igazán vitatkozni, hiszen a Veszprém majdnem minden komoly mérkőzésén 30 gól felett kapott, ami főként azért is kiábrándító, mert néhány évvel ezelőtt a csapat védekezése az európai elitbe tartozott.

Petar Nenadics, Kentin Mahé és Lékai Máté reakcióira reflektálva Nagy elmondta, nem volt számottevő belső konfliktus a csapat háza táján, az említett félreérthető gesztusok a kézilabdázók személyiségéből adódtak, igaz ugyan, hogy Lékainak valóban voltak vitái Davisszal.

Ezután következett a beszélgetés talán legérdekesebb része, amely azóta is nagy hullámokat vert a kézilabdás világban. Felreppentek olyan hírek, mely szerint Nagy László a bajnoki döntő két mérkőzése között megkereste Bodó Richárdot, a Pick átlövőjét, és ezt a szegediek érthető módon nehezményezték. Nagy egyértelműen tagadta a vádakat, elismerte, volt érdeklődés a Veszprém részéről Bodó irányába, de attól kategorikusan elzárkózott, hogy a két meccs között megkereste volna a játékost. A MOL-Pick Szeged erre hamarosan reagált egy közleményben, melyben többek között azt írják:

 

„Feltehetően Nagy László is beszélhetett a menedzserekkel, ugyanis a Vaksz 2021. július 5-i adásában már azzal a történettel állt elő (melynek egyébként semmi relevanciája nem volt), hogy ő több alkalommal kereste telefonon a Pick Kézilabda Zrt. elnökét, de az „kinyomta”, és azóta sem hívta vissza. Klubunk elnöke lepődött meg legjobban ezen az állításon, mert egyáltalán nem volt semmilyen hívása (sem egy, sem több) Nagy Lászlótól.”

 


 

Még ezen a napon dr. Szűcs Ernő Péter írásban kérte Nagy Lászlót (az üzenetet egymás után egy óra különbséggel kétszer is elküldve), hogy tisztázza a klubunkat és annak elnökét, egyben tárja fel az igazságot, de az üzenetek válasz nélkül maradtak.”

Az érintett menedzseriroda, a Champsport International Sport Agency egyébként nemrégiben szintén közleménnyel állt elő, melyben azt állítják, ők egyik csapattal sem viselkedtek inkorrekt módon.

 

„A média által fel- és túlkapott információkkal ellentétben ügynökségünk nem kezdeményezett tárgyalásokat a magyar válogatott kézilabdázó Bodó Richárd szerződésének ügyében. Ügyelve arra, hogy a Magyar Nemzeti Bajnokság döntőjében a két egyesület, és legfőképp a játékos teljes figyelmükkel a pályán történő küzdelemre tudjanak összpontosítani, elhatárolódunk minden olyan vélt feltételezéstől, miszerint ezen időszak alatt konkrét elképzelésekről tárgyaltunk volna az említett két csapat bármelyikével.”

 

Mivel az ügyben nem látunk tisztán, igazságtalan volna egyértelműen állást foglalni, az azonban jól látszik, hogy miért lehet problémás egyszerre több, alapvetően más érdekeket szolgáló pozíciót betölteni egy személynek. (Ahogy cikkünk elején jeleztük, Nagy László a szövetség alelnöke, a férfi kézilabda-válogatott szakmai stábjának tagja, és e mellett a Telekom Veszprém sportigazgatója.)

Ezt követően került szóba a műsorban az új veszprémi edzőpáros, a megváltozott koncepció. Nagy szerint elvárásként nem lehet megfogalmazni a Final Fourba jutást a következő szezonban, mindenképpen időt kell hagyni az új szakvezetésnek. A döntés egyébként külső szemmel furcsának tűnhet, de van logika a Gulyás-Ilics páros kinevezése mögött; komoly edzőt az év ezen szakaszában már nem lehetett találni, így logikus volt két klublegenda választása, remélve, hogy a szurkolók türelmesebbek lesznek majd velük.

Néhány percig szó esett még a válogatottról is, bár Gulyás István és Chema Rodríguez szerződése lejár 2022-ben, már vannak tervek a folytatást illetően, bár nyilván mindent meghatároz majd, hogy a csapat hogyan szerepel a jövő év eleji, részben hazai rendezésű Eb-n. Ettől függetlenül tény, kívülről nagyon biztatónak tűnő folyamat indult el a férfi válogatottnál, amelyet kár lenne egy esetleges rosszabb eredmény miatt megszakítani.

Nagy László a kérdések jelentős hányadára korrekt módon reagált, persze a nézőben ettől függetlenül maradhattak kérdőjelek: mennyire komoly a veszprémi szemléletváltás, mennyire valós szándék, vagy jól hangzó szlogen a fiatalok beépítése, illetve mi is a helyzet pontosan ezzel a Bodó-üggyel? Utóbbit mindenképp érdemes lenne minél hamarabb tisztázni, nem szerencsés, ha tovább mérgeződik a viszony a két topklub között.

 

A Vaksz teljes részét itt elérheted: 

 

Írj hozzászólást