Ronaldinho rács mögött – bűnös vagy buta?

Lassan két hete, hogy az ex-aranylabdás Ronaldinho rács mögé került Paraguayban. Kevés azon sportoló egyike ő, aki nem önkéntes karanténba vonult vagy nem a koronavírus miatt zártak el. A világbajnok brazil futballista egy szövevényesnek tűnő ügy miatt tölti az idejét egy dél-amerikai büntetésvégrehajtási intézetben.

Ronaldinhót március 6-án tartóztatták le Paraguayban, miután testvérével és egyben ügynökével, Roberto de Assis Moreirával együtt hamis útlevelet találtak nála. Az okmányokban mindketten paraguayi állampolgárokként szerepeltek.

Ronaldinhóéknak nem ez az első problémás ügyük az útlevelükkel kapcsolatosan: Brazíliában mindkettejük utazási papírjait bevonták még 2018 végén. Nem fizettek be ugyanis egy közel 2,5 millió dolláros bírságot, amelyet egy Porto Alegre-i természetvédelmi területen, egy tó partján kivitelezett, szabálytalan halászati egység építtetéséért kaptak. Bár Brazíliából még saját, ezen ügy óta már visszakapott brazil útlevelükkel utaztak, később érthetetlen módon maguknál tartották a hamis okmányokat.

A testvérpár a kihallgatásuk során elmondták, az útleveleket ajándékba kapták. Mindez azonban nem hatotta meg az ügyben illetékes bíróságot, amely a pénzbüntetés helyett letartóztatást rendelt el. Emellett még a házi őrizetet sem engedélyezték, arra a veszélyre hivatkozva, hogy Ronaldinhóék elhagyhatják az országot. A bíróságnak ezek után hat hónapja van, hogy eljárjon az ügyben.

A testvérpár ügyvédje, Adolfo Marin érdekes érvekkel próbálta jobb belátásra bírni a paraguayiakat:

„A bíróság nem vette figyelembe azon körülményeket, hogy Ronaldinho nem tudta, hogy az okmányok elfogadásával bűncselekményt követ el. Nem is értette mi zajlik körülötte, hiszen ő túl buta ehhez.”

Ronaldinho a letartóztatás során is hozta szokásos formáját: a teljes ügymenet során mosolyogva pózolt szelfiken a rendőrökkel illetve az ügyészség munkatársaival. Bezárása is „tökéletes” időben történt: a paraguayi börtönben épp futballtornát terveztek, amelyet természetesen a Ronaldinhóval felálló együttes nyert meg. Győzelmük jutalma egy 16 kilós malac volt.

A brazil testvérpár egy kaszinótulajdonos meghívására érkezett Paraguayba egy jótékonysági rendezvényre. Az útleveleket pedig egy Dalia Lopez nevű üzletasszonytól kaphatták. A brazil és paraguayi politikusokkal egyaránt kapcsolatba hozható Lopez azóta már szökésben van. Alapítványát, melynek eseményére a brazil világsztár érkezett felfüggesztették és Paraguay korrupcióellenes minisztere, Rene Fernandez elrendelte annak alapos vizsgálatát.

Az ügyészek most azt vizsgálják, hogy Ronaldinhóék hamis dokumentumai kapcsolatba hozhatóak-e bármilyen cégalapítási szándékkal illetve pénzmosással. A nyomozók egyelőre nem tudják, a brazil testvérpár mennyire volt tudatában a körülöttük és nevükkel zajló ügyekkel.

Paraguayban a hamis útlevélhasználat legfeljebb öt év börtönbüntetéssel sújtható.

Írj hozzászólást