Senna visszatért!

A Riot próbált tőle megszabadulni, sikertelenül.

Senna visszatért!

A Riot próbált tőle megszabadulni, sikertelenül.

Pár hete írtam arról, hogy 2019-ben szinte csak Kai’Sa-t és Xayah-t lehetett látni a profi ligák alsó ösvényein, 2020-ban pedig valószínűleg csak Senna-t és Aphelios-t fogjuk nézni, mindegy, hogy melyik régióról van szó. Ezt kijelentésemet a Riot a 10.3-as frissítésben teljesen értelmetlenné tette, mivel úgy találták, Senna túl erős lövészként, ezért muszáj gyengíteni. Olyan mértékben sikerült gyengíteniük, hogy teljesen eltűnt a profi körökből, még támogatóként sem láthattuk Lucian feleségét. Ez annak köszönhető, hogy az említett frissítésben megvariálták a számokat Senna passzívján: a patch-ig minden Senna által megölt Cannon Minion garantáltan adott egy Mist Wraith-et, amikből Senna az erejét kapja, viszont utána már csak az általa megölt Cannon-ok 1.67%-ból esett Mist. Cserébe kicsit feltornázták a támogatói oldalt, mivel eddig a társa által megölt Minion-okból 20% eséllyel kaphattunk Mist-et, viszont a 10.3 után ez 25%-ra növekedett. A Riot gondolt a Spoils of War passzívval rendelkező Support kezdőtárgyakra is, Senna ezekből is csak 1.67% eséllyel kaphatott szellemeket. Ez természetesen megölte a bajnok late-game erejét, mivel Senna, ellentétben a többi bajnokkal, nem kap szintenkénti támadóerőt, így a Wraith-ekre kell támaszkodnia. A Wraith-ek ezen kívül Kritikus csapást, Támadási távolságot és Életlopást is adnak Senna-nak, tehát ha nincs Mist Wraith, nincs ADC Senna. Persze a profik erre is kitaláltak egy megoldást.

Koreában „Fasting Senna”, vagyis Böjtölő Senna névre hallgat a stratégia, amelyet először az amerikai LCS-ben, a Cloud9-nál láthattunk. Jesper „Zven” Svenningsen és Philippe „Vulcan” Laflamme keltették életre ismét a rettegett karaktert, mégpedig úgy, hogy Zven egyáltalán nem farmolt. Zven támogató tárgyat vásárolt a játék kezdetén, Vulcan pedig egy Doran’s Ring-et Tahm Kench-el. Vulcan volt az, aki a Minion-okért felelt, amíg Zven inkább az ellenfeleik életét próbálta ellehetetleníteni. Ez azért hatékony, mivel attól, hogy Senna-nak már csak kevesebb, mint 2% esélye van a Cannon-okból Mist-et szerezni, ha a csapattársa öli meg az említett Minion-t, akkor még mindig 100% ez a szám. Plusz, ha az ellenséges bajnokokat támadja, abból is tud Mist-et szerezni. Az a helyzet, hogy talán még több Mist Wraith-hez juthatunk ezzel a módszerrel, mint a tradicionális Senna ADC-vel. A taktika hasonlít a régi Sona/Taric botlane-hez, és itt is csak a játék közepén kezd el farmolni a „lövész”. Ha kész vagyunk a támogatótárgy küldetésével, akkor állhatunk neki a Minion-írtásnak, ráadásul így az igazi Support is több aranyhoz jut, ezáltal gyorsabban lesznek tárgyai. Az említett mérkőzésen Vulcan 15 percnél már 1600 arany előnyben volt az Immortals támogatójával szemben. Emellett sokkal gyorsabban kapjuk a Mist-et, Zven 24:30-ra már 100-zal rendelkezett, összehasonlításképp ez több, mint 35 percbe kerülne, ha ADC pozícióban játszanánk. Kicsit kevesebb aranyat kapunk a játék korai szakaszában, és kicsit nehezebben, mivel folyamatosan az ellenfeleinket kell támadjuk, viszont a kezdeti nehézségek ellenére megéri, mivel a játék végén hihetetlenül erősek leszünk, és több aranyunk is lesz összességében. A Build is változik kicsit, a Muramana már nem kötelező, és a kevesebb korai arany miatt ajánlott a kicsit olcsóbb Umbral Glaive is.

Úgy látszik, ha a profik akarnak valamit, akkor az úgy lesz, és nem szabadulunk meg Senna-tól. Kíváncsi vagyok, hogy a Riot hogyan fogja megoldani ezt a problémát, hiszen úgy látszik, hogy ez a taktika még erősebb, mint az eddigi verzió!

Írj hozzászólást