Szuperarénák helyett a válogatott műhelymunkája jelenti a reményt

Róth Kálmán, az egykoron híres győri utánpótlás atyja már egy évtizede hangoztatta: ha egy fiatal magyar játékos első fizetéseként több pénzt keres, mint amennyit a szülei valaha együtt láttak, annak nem lesz jó vége.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba! 


 

Tanulás és kézilabda, munka és kézilabda, öröm és kézilabda. A magyar női válogatott világbajnoki tizedik helyével mindezek ismét témává váltak itthon, éppen úgy mint két évtizede, a hazai női kézilabdázás fénykorában, amikor a miénk volt a világ alighanem legjobb csapata, de az olimpiákat a dánok nyerték. Kerestük akkor nagyon, honnan az a határtalan jókedv és felszabadultság az északi arcokon, miközben mi rágörcsölünk erre az egészre, pedig semmivel sem vagyunk rosszabbak a sportági tudást nézve.

Akkor is tudtuk már viszont, vékony jégen táncolunk, egy kezdőcsapatnyi világklasszist simán fel tudunk még mutatni, Pálinger Katalintól Farkas Ágnesen át Radulovics Bojanáig, de a sportág hátországát mélyen ismerők már látták, egyre szűkebb a merítési lehetőség, egy-két év és az éremsorozatnak vége. Pontosan így történt, 2005 még világbajnoki bronzérmet hozott, az utóbbi 16 év egyetlen medálja viszont a 2012-es Eb-bronz.

2021-ben pedig már célként sem érdemes megfogalmazni a dobogót. Miután egymás után két olimpiáról is lemaradt női válogatottunk, bravúr, hogy a tokiói játékokon negyeddöntőt játszott – nem is akárhogyan –, a vb-10. hely pedig olyannyira realitás, hogy a nemzeti csapat új szövetségi kapitánya, Golovin Vlagyimir őszi kinevezésekor pontosan ide rangsorolta a mieinket.

A kórképet sokan felrajzolták már helyesen, nem is nehéz, hiszen a betegség elég látványos tüneteket mutat. A világ egyik legmagasabb – és legmélyebb gyökerekkel rendelkező – kézilabdakultúráját nem mentették meg a csilivili akadémiák, a sportágat agyonöntő milliárdok, a TAO, a külföldi sztáredzők és játékosok, a BL-győzelmek, a szövetségi kapitányok cserélgetése, az utánpótlássikerek hajszolása és ünneplése, az önfényezés, a fiatal magyarok milliós fizetései. És kicsi a valószínűsége, hogy a szuperarénák majd megmentik.

Mélyreható társadalmi változások felé pedig nem haladunk, tanulás és kézilabda, munka és kézilabda, öröm és kézilabda összhangja megmarad egy békésebb, letisztultabb korra, ha itt egyáltalán lesz még ilyen. Egy magyar játékosnak alapvetően a sport a munkája, ennek megfelelő terhet és stresszt jelent a számára, amit sok pénzért, kevés örömmel elvégez. Észak-Európában ellenben ma sem ritka, hogy a kézilabdázó a munka mellett sportol, a játék pedig mindenekelőtt örömforrást jelent. Meg is van az eredménye.

Ami a jelen állapotok közepette mégis megmentheti a magyar kézilabdázást egy jobb korra, az a műhelymunka, amely a sors kifürkészhetetlen útjain kialakult felnőttválogatottjainknál.

 


(X) Minden napra új meglepetés az Unibet adventi kalendáriumával! Kattints ide, regisztrálj egy számlát és nézd meg, milyen meglepetés vár ma rád!


 

A szintén vékony jégen táncoló férficsapatunk a világ bármelyik együttesét le tudja győzni az elmúlt két év alapján, ezt minden reményünk szerint a januári magyarországi Eb-n is megmutatja. A héten bemutatott új budapesti szuperarénában erre pontosan annyi lesz az esély, mint amennyi a Szent Imre Gimnázium csarnoképítéssel elpusztított csodaszép udvarán lett volna. A kulcsot Chema Rodríguezék edzői szakértelme jelenti.

Ami a nőket illeti, Golovin Vlagyimir minden gondolatán érződik, pontosan ismeri minden gondjukat, mentális vagy képzésbeli hiányosságaikat. Azzal persze lehet vitatkozni, ki kell-e égetni a pályán a legjobbakat, és a bizonytalanok önbizalmának jót tesz-e, ha inkább csak nézik az egészet. A vb megmutatta, egyetlen sérüléssel, Klujber Katrinéval mennyivel kiszámíthatóbbá válik a támadójátékunk, a B terv egyelőre megvalósíthatatlan a nagyobb riválisok ellen.

Golovinra pedagógusként, szakemberként és emberként is rendkívüli feladatok várnak, de eddigi edzői pályafutása alapján megoldja őket. Nemcsak taktikája, stratégiája is van, a vb első három meccse alapján két-három év alatt képes lehet akár éremesélyes csapatot is építeni.

Az már nem rajta múlik, épül-e közben egy egészséges hátország is.

 

Ki nyeri a 2021-es női kézilabda döntőjét (rendes játékidőben)?

1,49 – Norvégia

3,50 – Franciaország  

Ezt, és további fogadási lehetőségeket a Sportfogadás/LKézilabda/világbajnokság útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a magyar foci piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást