Michigan Wolverines–Ohio State Buckeyes: A mérkőzés!

A sportvilág egyik legnagyobb rivalizálása. Számtalan, a végletekig kiélezett és komoly téttel bíró találkozót vívott egymással a két csapat, azonban ennek az óriási ellentétnek nem csak a pályán van előzménye, hanem azon kívül is: a toledói háború.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Az 1835–36-ban lezajlott csata a jelenleg Lucas megyében (Ohio állam) található Toledóért folyt, amely akkor még Indiana állam határán helyezkedett el, 1837-ben lett hivatalosan is Ohio része. Toledóval kapcsolatban egy kis érdekesség, hogy Szegeddel testvérvárosi viszonyban áll 1990 óta.

 

A kezdetek

 A történelmi kitekintést követően térjünk is rá az amerikai futballra. A két csapat múltja egészen 1897-ig nyúlik vissza, amikor is a Wolverines 34-0-ra lesimázta ellenfelét az első találkozón. Ezt követően a XX. század elején egy kilencmeccses győzelmi sorozatot is fel tudtak építeni a sárga-kékek – közte egy 86-0-s mészárlással 1902-ben.

Az első konferencián belüli találkozóig (amivel megkezdődhetett a rivalizálás kiteljesedése) azonban egészen 1918-ig kellett várni, mivel az Ohio State csak 1912-ben lett a Big Ten elődjének (Big Nine) tagja, a Michigan viszont 1907-ben kilépett.

A konferenciából való távozás elsősorban az akkori edzőnek, Fielding Yostnak volt köszönhető, aki nem szerette volna elfogadni az elég szigorú divízión belüli szabályokat: az ösztöndíjprogramról is le kellett volna mondania a csapat tagjainak, illetve csak csoporton belüli ellenfelekkel játszhattak volna, így azért érthető Yost döntése.

 

Michigan csapata az 1897-es találkozó előtt


 

Snow Bowl

Az egyik legemlékezetesebb összecsapása a két együttesnek az 1950-es volt, amikor is az Ohio State vezette a csoportot, és időjárási körülményekre hivatkozva lett volna lehetősége törölni a meccset, ám ez nem történt meg.  A találkozón 45 puntot láthattak a nézők, gyakran már first downra is ezt választották remélve, hogy az ellenfél special teamje hibázik. A Buckeyes puntere, Vic Janowicz  – aki nem mellesleg abban az évben bezsebelte a liga legjobb játékosának járó Heismann Trófeát –  21-szer (!) puntolt a meccsen összesen 685 yardért. A találkozót végül 9-3-ra a Michigan nyerte, bezsebelve a Big Ten első helyét. A találkozó után a mérkőzés megrendezése mellett kardoskodó ohió edző, Wesley Fesler lemondott és a helyét egy bizonyos Woody Hayes vette át.

 

 

 

Mester és a tanítványa

A Wolverines edzője 1969-ben az a Bo Schembechler lett, aki korábban négy szezonon át dolgozott Hayes keze alatt az Ohio State-nél. Tízszer találkozott egymással a két vezetőedző, 5-4-1 a mérleg Schembechler javára a ,,tízéves háború” néven ismert időszak alatt. A legparázsabb összecsapás 1973-ban volt, amikor is mind a két gárda veretlenül érkezett az alapszakasz utolsó meccsére, és ott sem született döntés, 10-10-es döntetlennel ért véget a találkozó.

Mivel valahogy el kellett dönteni, ki jogosult a Bowl lejátszására, egy névtelen szavazás keretein belül döntöttek a Big Ten tagjai, melyet végül az Ohio State nyert.

Természetesen ezt Schembechlerék nem tudták szó nélkül hagyni, igazságtalannak találták a döntést, de nem volt mit tenni. Ebben a médián keresztül történő szóváltásban hangzott el Hayes szájából az azóta is használatban lévő szállóige:

 

,,That state up north, that team up north” (Az állam ott fent, a csapat ott fent).

 

Mindezt azért, hogy ne kelljen kimondania a Michigan szót.

 

Michigan-átok

A John Cooper vezette Ohio State-nek szinte minden évben kiemelkedően jó kerete volt az 1990-es években, azonban egyszer sem sikerült bajnoki címre váltani a remek teljesítményt. Ebben bizony komoly szerepe volt a nagy riválisnak, ugyanis háromszor is (1993, 1995, 1996) veretlenül álltak a véghajrá előtt, azonban mindig elhasaltak. Először 1993-ban, amikor pontot sem tudtak szerezni a Wolverines ellen, 1995-ben és 1996-ban egyaránt az AP Poll alapján felállított ranglista második helyét foglalták el, amikor sor került a találkozóra, de meglepetésre a jóval gyengébb Michigan mind a kétszer legyőzte az Ohio State-et.

 

 

 

Az évszázad meccse

2006. november 18-át írtunk, amikor is összecsapott az elsőként rangsorolt Ohio a második Michigannel. A találkozót Columbusban rendezték és nem meglepő módon teltház volt, 105 708-an izgulhatták végig a helyszínen a találkozót. A játék minden elemében az Ohio State volt a jobb, ám három eladott labdának köszönhetően szoros lett a meccs, ám végül 42-39-re megnyerte a rangadót. Egy évvel később ugyan kisebb tétje volt a meccsnek, de akkor már sikerült meccs előtt összeverekedni.

 

 

 

Cooper-szindróma

Amennyiben ma nyer az Ohio State a két csapat találkozóján, akkor beállítja az egymás elleni mérkőzések tekintetében a leghosszabb győzelmi szériát, amit kilenccel a Michigan tart jelenleg. Jim Harbaugh érkezett megváltóként Ann Arborba, azonban az örök reménykedésen kívül semmit sem hozott magával – már, ami a Michigan eredményeit illet, az elmúlt években nagy számban válnak be játékosai az NFL draftján. A tréner vezetésével még nem sikerült legyőzni a nagy riválist, bár egyszer nagyon közel kerültek hozzá: 2016-ban Harbaugh csapata a második, az Ohio State pedig harmadik volt az

AP 25-ös listáján, így a szezon egésze egyetlenegy meccsen múlott – amit kétszeres hosszabbítást követően tudott behúzni az OSU Curtis Samuel TD-jével.

 

 

 

A meccs után a vesztes fél részéről elég sok kritika érkezett a bírók felé, amit meg lehet érteni – még akkor is, ha nem ezen ment el a meccs.

 

 

 

Most vagy soha

Öt évet kellett várni arra, hogy ismét reálisan playoff-esélyesről lehessen beszélni mind a két csapat esetében (Michigan ötödik, míg az Ohio második helyen rangsorolt), ennek megfelelően óriási várakozás övezi a találkozót. A bukiknál az Ohio számít esélyesebbnek 7.5 ponttal, ami első blikkre elég ajándékpénznek tűnik látva a két csapat eddigi meccseit. Az ok pedig egyszerű, CJ Stroud. Az OSU irányítója sorra döntögeti a konferencia és az egyetemi rekordokat, emellett a játék képe is jól néz ki, tehát nem csak egy ,,statkirályról” beszélünk. Amennyiben valami csoda folytán  sikerülni megállítani az elképesztő fegyverekkel felvértezett Buckeyes offense-t (Jaxon Smith–Garrett Wilson–Chris Olave elkapó hármas elég szexi, illetve TreVeyon Henderson révén akkor sem lehet nyugodt Don Brown védelme – ahonnan Aidain Hutchinsont, David Ojabot és Daxton Hillt  lehet kiemelni – amikor fut az Ohio State) akkor is problémás lehet az offense a kékeknél. Cade McNamara elég vegyes szezont hoz, képes teljesen beleszürkülni a meccsbe és képes átlag feletti irányító-teljesítménnyel vezetni a támadósort  – ami azért általában a jó futójátéknak köszönhetően tud yardokat és pontokat termelni. Mindenképpen érdekes lesz JJ McCarthy szerepe, aki kapott már jó pár snapet irányítóként (és az utóbbi időben nem csak play action játékokat hajtott végre), mindenképpen ő lehet egy fordulópont, amennyiben a McNamara-offense beragad a meccs elején. 

 

 

Ki nyeri a mérkőzést?

3,35 – Michigan

1,33 – Ohio State

 

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Amerika foci/NCAA útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Írj hozzászólást