Üde nemzeti színfoltok a legújabb nemzetközi porondon

Ugyan már kedden elkezdődött, de csütörtökön volt igazán meccsdömpingje az újonnan beinduló harmadik számú európai kupasorozatnak, az Európai Konferencia-ligának. Az idehaza többnyire lebecsült és kevésbé ismert együttesek olykor kiváló játékkal és szép gólokkal is szórakoztatták a nézőket, ám a csapatok összetételét vizsgálva egyéb érdekességeket is felfedezhettünk.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A nemzetközi labdarúgás egyik velejárója lett, hogy a klubcsapatok többségében már egyre kevesebb hazai játékost alkalmaznak. Az 1995-ös Bosman-szabály bevezetése óta a légiósok száma szinte évről évre nőtt az európai kupaporondon szereplő csapatok körében, majd egyszer csak a maximum közelében megállt. Idehaza ez igencsak sokat vitatott téma, főleg a Ferencváros sikerei kapcsán, így, ha nem is magyar vonatkozásban, de örömteli látni, hogy van, ahol klubszinten is törekednek a hazai futballisták 

Az Európai Konferencia-liga csoportkörének első fordulójában a csapatok átlagosan 5,4 hazai játékossal a kezdőben várták a játékvezető sípszavát, vagyis a mezőny mintegy fele volt a klub hovatartozásával megegyező nemzetiségű. Olyan nem volt, ahol csak légiósok alkották volna a kezdőt, ám a PAOK-nál például csak egyetlen görög játékos volt a pályán a kezdésnél, a holland Vitesse, a kazah Kairat Almati és az örmény Alaskert pedig mindössze két hazai játékossal vágott neki az első körnek. A nemzetközi együttesek után nézzük, hogy kik is vannak a “nacionalista” oldalon.

 

FC FLORA TALLINN

Észtország nem épp az a hely, ahová a befektetők hatalmas teherautókkal szállítva invesztálnák a pénzüket, ha a labdarúgásról van szó. A koronavírus itt is éreztette hatását, ebből kifolyólag pedig arra az útra tértek át a fővárosiak, hogy igyekeznek az ország legjobb fiataljait egy helyre összegyűjteni. A 2020-as bajnoki cím és kupagyőzelem is jól mutatja sikerességüket, aminek a kulcsa, hogy a keretben mindenki észt, behatárolt fizetési kerettel dolgoznak, valamint a költségvetésüket is igyekeznek alacsony összegű kiadási tételekkel terhelni.

A szezon során eddig pályára lépő 26 játékos közül 16 szerepelt az év folyamán a felnőtt, vagy a korosztályos válogatottakban. Mindössze öt futballista múlt el harminc éves, a keret átlagéletkora nem éri el a 25 évet sem. Már azzal is történelmet írtak, hogy első észt klubként ott vannak egy nemzetközi torna csoportküzdelmeiben, mert korábban ez még egyetlen csapatnak sem sikerült az országban.

A sorozat első fordulójában ők voltak a „különcök”, ugyanis a belga KAA Gent elleni meccsre nevezett összes játékos, tehát a kezdőben és a cserepadon szereplők egyaránt, valamint az edző Jürgen Henn is észt nemzetiségű volt. Annak ellenére, hogy komoly nyomás alatt voltak végig és egygólos vereséget szenvedtek, a tisztes helytállás összejött számukra a csoport papíron legjobb együttese ellenében.

 

Európa Konferencia Liga - Flora

 


(X) Köss egy fogadást legalább 3500 Ft értékben egy labdarúgó Bajnokok Ligája, Európa Liga, vagy Európa Konferencia Liga selejtezőre a Fogadásépítővel és jóváírunk neked egy 1500 Ft értékű ingyenes élő fogadást!


 

FK JABLONEC

A cseh labdarúgás válogatott szinten megmutatta az Európa-bajnokságon is, hogy mennyire jól áll jelenleg. Ez az egyre erősödő bajnokságuknak is köszönhető, ahol ugyan még mindig a Slavia Praha az egyeduralkodó, de a mögötte lévő néhány csapat ádáz küzdelme a dobogóért jótékony hatással van a fővárosiakra nézve is. Ide tartozik Petr Rada együttese, akinek az irányítása alatt a zöld-fehérek szintet léptek és stabilan az ország legjobbjai közt lehet őket számon tartani.

A financiális lehetőségeikből adódóan a legjobbjaikat évről évre el kell adniuk, de ennek ellenére a szakmai munka minősége állandóan magas szinten tartja őket. A nem túl magas költségvetés miatt is a hazai játékosokra alapoznak, a jelenleg zajló szezonban két idegenlégiós szerepelt eddig náluk. A keret nem túl fiatal, de mégis jó néhány olyan játékosuk van, aki itt nevelkedett és hosszú évek óta a gárda tagja.

A csütörtök esti, CFR Cluj elleni összecsapáson a benevezett keretben egyetlen légiós volt, a szlovák Jakub Povatanec, aki a kezdőben is helyet kapott. Ő „csúfította” el a tökéletes nemzeti csapatot, de rá aligha lehetett panasz, hiszen a mezőny egyik legjobb teljesítményét hozta a középpályán.  

 

Európa Konferencia Liga - Jablonec

 

BÓNUSZ MÉRKŐZÉS

A két, hazai játékosokat preferáló együttes mellett tegyünk még említést egy olyan mérkőzésről is, ahol 18 olyan játékos volt a kezdőben, akik hazainak számítanak az adott csapatoknál. Az FK Bodö/Glimt és a Zorja Luganszk összecsapásán mindkét gárda két-két légióssal a kezdőben várta a sípszót. A norvégoknál az orosz kapus, Nyikita Haikin és az izlandi jobbhátvéd, Alfons Sampsted, az ukránoknál pedig a horvát belső védő, Lovro Cvek és az iráni támadó, Allahjar Szajjadmanes voltak azok, akik nemzetközivé tették a játékosok névsorát. A cserepadról érkezők további színesítést jelentettek, a hazaiaknál a ghánai Gilbert Koomson szállt be, a vendégeknél pedig honfitársa, Raymond Owusu és a brazil Cristian is lehetőséget kapott, hogy változtasson az eredményen, ami végül 3-1 lett a norvég bajnoki címvédő javára.

 

Melyik csapat nyeri az UEFA Európa Konferencia Liga 2021-2022-es kiírását?

4,00 – Tottenham

7,00 – AS Roma

15,00 – Feyenoord

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/UEFA Európa Konferencia Liga/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást