UFC on ESPN 10: Kis nevektől várjuk a nagy bunyókat!

JACKSONVILLE, FLORIDA - MAY 15: Marvin Vettori of Italy poses on the scale during the official UFC Fight Night weigh-in on May 15, 2020 in Jacksonville, Florida. (Photo by Cooper Neill/Zuffa LLC via Getty Images)

Nem ez lesz a UFC legnézettebb gálája…

Fogadjunk, hogy Daniel Cormier ismét legyőzi Stipe Miocicot!

Eredetileg Marlon Moraes és Petr Yan bunyója lett volna ezen esemény fő attrakciója, ám végül úgy alakult a helyzet, hogy Yan rögtön címmérkőzést kapott, a UFC 250 farvizén evickélő gála pedig egy új főmérkőzést. A rajongók joggal hördülhettek fel a Jessica Eye vs. Cynthia Calvillo összecsapást látva, sokan minden idők leggyengébb kártyájának tartják a Las Vegasban rendezendő eseményt, ez a megállapítás pedig nem is áll messze a valóságtól, ha csak a nevek közül szemezgetünk. A lehetőség viszont adott a harcosoknak: ennél jobb esélyük nem lesz, hogy kilépjenek a nagyszínpadra!

Andre Fili vs. Charles Jourdain

Fili azon kevesek egyike, akik összemérhették tudásukat a valaha volt legjobb harcossal, Artem Lobovval. Sőt, a Team Alpha Male versenyzője győzelmet aratott az „Orosz Kalapács” fölött, méghozzá egyhangú pontozással. A G.O.A.T.-on kívül találkozott még Max Holloway-jel, Yair Rodriguezzel és Calvin Kattarral is, ám közülük senkit nem tudott legyőzni. A kaliforniai srác látványosan harcol, a kisebb nevek ellen remek teljesítményre képes, a súlycsoport elitjéhez azonban nem fér oda.

Egyelőre még Jourdain sem, igaz, legutóbb legyőzte Doo Ho Choi-t, méghozzá kiütéssel. Kicsit árnyalja a képet, hogy Choi állát korábban rendesen megdolgozta Cub Swanson és Jeremy Stephens is, valamint hogy Jourdain előtte vereséget szenvedett Desmond Greentől. Egy dolog miatt viszont minden dicséretet megérdemel a kanadai fiatalember: soha nem nyert még pontozással, hét kiütés és három feladásra kényszerítés áll a neve mellett. Na meg két pontozásos vereség. Könnyen meglehet, hogy ehhez hozzácsaphat még egyet vasárnap hajnalban…

Tipp: Fili

Merab Dvalisvhili vs. Ray Borg

Dvalishvilinek majdnem négy évébe került, hogy eljusson a UFC-be, ahol aztán rögtön kellemetlen meglepetés érte: az első két meccsét elveszítette. Hiába volt előtte a Ring of Combat harmatsúlyú bajnoka, a világ legnagyobb MMA promóciója egészen más kávéház, komoly minőségbéli ugrás, még akkor is, ha egy remek csapat van a hátad mögött. Merab ugyanis Matt Serra és Ray Longo kezei alatt készül, Chris Weidman és Aljamain Sterling társaságában, New Yorkban.

Jó messze Borgtól, aki Új-Mexikóban, az Egyesült Államok másik felén próbálja legyőzni legnagyobb ellenfelét, a fogyasztás rémét. Az egykori légsúlyú kihívó – aki minden idők egyik legszebb repülő karfeszítését kapta Demetrious Johnsontól – ugyanis folyamatosan hadilábon áll a súlyával: négyszer tévesztett már súlyt, de volt olyan eset, hogy a mérlegelésig sem jutott el, mivel nem bírta fogyasztást. Ha most sem sikerül hoznia a 135 fontot, Dana White türelme elfogyhat…

Tipp: Dvalisvhili

Karl Roberson vs. Marvin Vettori

Ez egy valódi indulatmeccs lesz, Vettori ugyanis alaposan nekiugrott Robersonnak, miután az amerikai visszalépett a szerepléstől, a meccs eredeti időpontjában, a május 13-án megrendezett Fight Nighton. (Ez látható a videón.) Az eset pikantériája, hogy Karl keményen kóstolgatta az olaszt minden lehetséges fórumon, Vettori doppingügye is szóba került, amit az érintett nem fogadott jól, és már a szálloda halljában lerendezte volna a vitás kérdéseket.

Szerencsére a UFC nem hagyta veszni a párosítást, egy hónappal később végre pontot tehetnek a viszály végére a harcosok, egy kick-box mérkőzésen. Roberson ugyanis a ringben kezdte a pályafutását, többek között Jerome Le Banner ellen is helyt állt, majd utána jöhetett a ketrecharc és Dana White tehetségkutatója. Érdekesség, hogy az állóharcos múlt ellenére, feladásra kényszerítéssel győzedelmeskedett az első UFC-szereplésén, de a legutóbbi sikere során is hátsó fojtást alkalmazott. A félnehézsúlyt is megjárta, egy mérkőzés erejéig, ott azonban Glover Teixeira néhány perc alatt mattolta.

Vettori is harcolt egy igazán nagy név ellen: a jelenlegi középsúlyú király, Israel Adesanya nem bírt a Venator egykori váltósúlyú bajnokával, csak megosztott pontozással tudott győzni az „Utolsó Stílushajlító”. Sőt, ha kicsit szőrösszívűbbek a pontozók, és Adesanya karrierjét nem akarja építeni a UFC, Vettorit is simán kihozhatták volna győztesként. Ahogy tették azt az utóbbi két mérkőzésén, amelyeket egyhangú pontozással húzott be. Most viszont egy kiütést, vagy submissiont várnánk, ha már ilyen pipa Robersonra.

Tipp: Vettori

Jessica Eye vs. Cynthia Calvillo

Elérkeztünk a sokat kritizált főmérkőzéshez, amelyet a notórius súlytévesztő Calvillo és a korábbi légsúlyú kihívó, Eye vívnak. A kérdést, miszerint, hogyan fémjelezhet egy ilyen összecsapás egy gálát, ne firtassuk, beszéljünk inkább a harcosokról, akiknek nemcsak egymással, de a mérleggel is meg kell küzdeniük.

A Valentina Shevchenko fejrúgásába belenéző Eye-nál legutóbb nagyon félrecsúszott valami, ugyanis öt fonttal tévesztett súlyt, amit a meccspénzének 30 százaléka bánt, igaz, cserébe győzött Viviane Araujo ellen. Ez olyan mértékű tévesztés, ami mellett már nehéz elmenni szó nélkül, hiszen a plusz súly óriási előny a ketrecben, és nem mindegy, hogy egy harcos honnan kezdi meg a visszatöltést, mennyire facsarja ki magát egy fogyasztás során. Mindenestre a UFC-t nem zavarta vissza Jessicát harmatsúlyba, újra megpróbálhatja hozni a 125 fontot.

Ellenfelével viszont nem voltak ilyen kegyesek a vezetők: a vezetők hócipője alaposan tele lett azzal, hogy Calvillo a legutóbb öt mérkőzéséből háromszor súlyt tévesztett, egyszer pedig megbukott a doppingteszten. Így a szalmasúly karrierje véget ért, légsúlyban pedig rögtön bedobták a nagyhalak közé. A kaliforniai lány teljesítményével egyébként nincs probléma, 2017-ben az év legjobb újonca lett, teljesen megérdemelten, akkor még a Team Alpha Male versenyzőjeként. Mostanra csapatot váltott, az American Kickboxing Academy kötelékébe tartozik, lehetséges, hogy az AKA terme nagyobb, így Cynthia arca is könnyebben befér…

Fogalmazzunk úgy, Calvillo egója nem éppen kicsi, amivel nem is lenne baj, ha hozná a súlyát és útban lenne a bajnoki cím felé, ám egyelőre ez még várat magára. Talán egy Eye elleni sikerrel odakeveredhetne a légsúlyú trón és Valentina Shevchenko közelébe, sok esélyt azonban nem adnánk neki a bajnoknő ellen. Főleg, hogy még Jessica ellen sem ő az egyértelmű favorit.

Tipp: Eye

Írj hozzászólást