Ütősen indul újra a sportélet – UFC 249 beharangozó

Justin Gaethje és Tony Ferguson

Hétvégén majdnem két hónapnyi szünet után tér vissza a világ legnagyobb MMA-szervezete, az Ultimate Fighting Championship, azaz a UFC. A kényszerű leállás alatt nem kis szervezések és küzdelmek árán, ráadásul a gálák történetének egyik legerősebb felhozatalát sikerült összehozniuk.

Fogadjunk, hogy te is nagyon várod már!

 

Dana White, a szervezet elnöke már az április 18-i, eredetileg kiírt eseményhez is a végsőkig ragaszkodott, hiába esett ki a tervezett könnyűsúlyú világbajnoki párosításból éppen a címvédő, az orosz Khabib Nurmagomedov. Sokáig úgy tűnt, hogy a dagesztáni bunyós a nehezített körülmények ellenére is bevállalja a Tony Ferguson elleni harcot, de végül úgy döntött, nem kérvényezi az engedélyt, hogy elhagyhassa Oroszországot, és nem utazik el a mérkőzésre. Az összecsapást különböző okokból, de immáron ötödszörre sem sikerült tető alá hozni.

A mindenképp küzdeni vágyó Fergusonnak azonban hamar találtak ellenfelet a hozzá hasonlóan szintén rendkívül látványos és szórakoztató küzdőstílusáról ismert Justin Gaethje személyében. A gálát végül a szervezet médiapartnerei miatt kellett lemondani 9 nappal a rendezvény előtt, hiszen a zárt kapuk mögött, televíziós közvetítés nélküli gálának már valóban semmi értelme nem lett volna. Egyben azt is bejelentették akkor, hogy határozatlan időre elmaradnak a tervezett események. A várakozás, egyelőre úgy néz ki, magyar idő szerint május 10-ig tart majd.

Az első és talán legnehezebb a gála helyszínének megtalálása volt. Szóba került már indián rezervátum, amelyre nem vonatkoznak a sporteseményeket tiltó határozatok, hallani lehetett arról, hogy Dana White magánszigetet vásárol, ahol aztán amolyan Mortal Kombat-szerű felvezetés és körülmények között került volna sor a gálákra, végül azonban Florida állama lett a megoldás. A floridai illetékesek először a pankráció legnagyobb szervezetének, a WWE-nek adtak engedélyt a szervezésre „nélkülözhetetlen szolgáltatásnak” minősítve azt, mindez pedig természetesen eljutott Dana White-ék fülébe is, akik azonnal le is csaptak a lehetőségre és mindjárt három eseményre foglalták le a jacksonville-i VyStar Veterans Memorial Arénát, amelyből a vasárnap hajnali lesz az első és egyben legnagyobb nevekkel teletűzdelt rendezvény.

A vírushelyzetből még mindig csak lábadozó sportvilág egyik első világszintű komoly lépése természetesen rögös úton halad a megvalósulás felé. Friss hír, hogy pozitív tesztje miatt megvan az első elmaradó párosítás, a Strikeforce egykori bajnoka, a középsúly kiválósága, Jacaré Souza Uriah Hall elleni párharca került le az ültető mérkőzések különösen nívós listájáról. Dana White igyekezett megnyugtatni mindenkit, hogy nem csodálkozik azon, hogy az 1200 tesztből, amelyet 300 emberen végeznek, illetve végeztek már el volt, amely rossz hírrel szolgált számukra (a brazil harcos mellett két edzője is pozitív mintát produkált), de mivel minden az előírásoknak megfelelően és magasszintű óvintézkedések mellett zajlik, a show egyelőre megy tovább.

Jacaré Souza

RYAN SPANN – SAM ALVEY

A korai ültetőkre két párosítás került, és a gála erősségét jól mutatja, hogy még itt is találunk ismert neveket. Egyikük a rutinos veterán, Sam Alvey, aki hat év alatt vívott tizennyolc mérkőzésével az egyik legaktívabb harcos a szervezetben, igaz karrierje már leszállóágban van. Három mérkőzéses vereségszériáját az ellen a Ryan Spann ellen szeretné megtörni, aki tökéletesen ellentétes utat jár be, hiszen fiatal, nemrég került a UFC-hez, és negyedik meccsén pedig a negyedik győzelmét szeretné begyűjteni. Kettejük múltjában a brazil Antonio Rogerio Nogueira a közös pont, Alvey 2018 szeptemberében kiütéses vereséget szenvedett ellene, míg Spann tavaly ugyanígy győzte le a Minotauruszt.

CHARLES ROSA – BRYCE MITCHELL

Charles Rosa és Bryce Mitchell mérkőzése is hasonló szervezőelv alapján került a korai ültetők közé. Rosa a rutinosabb, bár a UFC-ben komoly eredményekkel nem büszkélkedő idősebb harcos, akinek egyik legnagyobb eredménye, hogy kibírt három menetet a rendkívül látványos, mindig erőteljesen a kiütésekre hajtó Yair Rodríguezzel szemben, míg Mitchell a feltörekvő fiatal, aki egyelőre veretlen, mióta az Ultimate Fighter szériát követően bemutatkozhatott a UFC valamelyik oktagonjában.

Tovább növekszik a várható színvonal az ültető mérkőzésekre térve, ahol bármelyik párosítás megállná a helyét akár egy Fight Night állomás főmérkőzéseként, de legalább is azok felvezetéseként biztosan.

VICENTE LUQUE – NIKO PRICE

Vicente Luque és Niko Price kifejezetten látványosan ígérkező második összecsapására két és fél évvel az előző után kerül sor. Akkor Luque győzedelmeskedett egy második menetes feladásra kényszerítéssel, és azóta is számára alakul jobban a UFC-karrier. Az elmúlt két év ráadásul kiemelkedően jól sikerült a brazil számára, hatmeccses győzelmi sorozatát egy, az év bunyója címre is jelölt Bryan Barbarena elleni összecsapásával érte el. Igaz, most egy kudarcból érkezik épp, de egy Stephen Thompson elleni pontozásos vereség még a legjobbak pályafutásába is gond nélkül beleférne. Niko Price, bár mérkőzései mindig élményszámba mennek, alapvetően hullámzóbb sorozatot tudhat magáénak kettejük első mérkőzése óta, és hiába győzte le James Vicket a legutóbb, 2019 októberében (ráadásul egy különleges földön fekve indított rúgással), nem ő a találkozó esélyese.

CARLA ESPARZA – MICHELLE WATERSON

Az első és egyben utolsó női mérkőzés a kártyán Carla Esparza és Michelle Waterson szalmasúlyú összecsapása lesz. A súlycsoport ranglista hetedikje, Esparza, aki az épp akkor megalakuló szalmasúly első bajnoka volt Rose Namajunas legyőzésével 2014-ben, most azért küzd, hogy újra esélye legyen a cím közelébe jutni. Ehhez a szervezet egyik civilben legszimpatikusabb, állandóan mosolygó női harcosán keresztül vezethet az útja. A ranglistán közvetlenül őt követi az elsősorban karate alapokkal rendelkező Waterson, így amelyikük veszít, kellően hátra kerül a bajnoki kihívók sorában.

Michelle Waterson

FABRICIO WERDUM – ALEXEY OLEYNIK

Igazi gigászok összecsapása lesz a két hegyomlás méretű, komoly birkózó alapokkal és hihetetlen magasszintű földharccal rendelkező Fabricio Werdum és Alexey Oleynik között. Az egykori világbajnok brazil több mint két éves ringrozsda lemaratása közben próbálja minél hamarabb letudni a szerződése szerint még hátralévő két mérkőzését, mielőtt a verekedős szórakoztatóipar forgatókönyv szerinti változatára, a pankrációra térne át a WWE színeiben. Kettejük küzdelme már 2018 októberére le is volt szervezve egyszer, azonban az USADA akkor útját állta az összecsapásnak és a trembolonnal lebukó egykori nehézsúlyú bajnokot hosszú időre oktagonon kívülre zavarta. A veteránok összecsapására a 42 éves Oleynik, aki egy hónappal idősebb, mint a brazil egészen hihetetlen módon a hetvenkét profi MMA-mérkőzéssel a háta mögött érkezik, ráadásul egy szép és különleges feladásra kényszerítéssel nyerte legutóbbi meccsét Maurice Greene ellen. Igazi ínyenc párosítás ez a földharcot és az óriásokat kedvelő nézők számára.

ANTHONY PETTIS – DONALD CERRONE

Ha Oleyniket az imént elismerésben részesítettük MMA-mérkőzéseinek száma miatt, akkor Donald Cowboy Cerronét egyenesen ki is tüntethetnénk emiatt. Ő ugyanis a UFC-rekordere, ami a szervezeten belüli mérkőzések számát illeti. Ő az a harcos, akinek nem számít az ellenfél, szinte az időpont sem, csak minél több ütközetet szeretne megvívni karrierje során. Tervei szerint ő lett volna az első, aki egy héten belül három UFC-gálán is szerepel, ám szerencsére ezt azért nem engedték meg neki a szervezet elöljárói. Kapott viszont egy prelim főmérkőzést, ráadásul a szintén csupaszív és látványos küzdőstílusáról ismert, egykori könnyűsúlyú bajnok, Anthony Pettis ellen. 2013-ban egyszer már megmérkőztek a felek, akkor a bajnoki cím felé vezető úton Pettis elbánt Cerronéval. Most mindkét közönségkedvencre ráférne a siker: a Cowboy három vereségből érkezik, igaz mindet elit harcossal szemben szenvedte el (a jelen gála főmeccsét vívó párostól illetve Conor McGregortól), míg Pettist Nate Diaz, majd Diego Ferreira győzte le augusztusban illetve idén januárban.

Fabricio Werdum és Francis Ngannou, a gála két, nem egymás ellen ketrecbe lépő szereplője

GREG HARDY – YORGAN DE CASTRO

Rátérve a főkártya eseményire, amelyet élőben követhettek majd a Sport1 képernyőjén is, rögtön egy kakukktojás féleséggel kell kezdenünk. Az eddigi párosításokkal szemben ugyanis a Greg Hardy-Yorgan de Castro nem épp a legfőbb szakmai alapok mentén megszervezett összecsapás. Hardy, az egykori amerikai focista és NFL-sztár (amiből már következtethetünk is népszerűségére a UFC matchmakerei körében) öt UFC-mérkőzése ugyanis hagyott némi kívánni valót maga után. Vagy az ellenfelek színvonala nem verdeste az egeket, vagy más probléma akadt a találkozóival: egyen illegális térdelés miatt diszkvalifikálták, egy másikon pedig két menet között használt inhalátort, amely tiltott segédeszköznek minősül az oktagonban, hiába csak az asztmájára alkalmazta egész addigi sportolói karrierje során. Ellenfele a Zöld-foki-szigeteki Yorgan De Castro is Dana White „embere”, a UFC-főnök Contender Series nevű sorozatából került a legjobbak közé. Első mérkőzésén, a 243-as gálán legyőzte ugyan Justin Tafát, de az aligha lehetett olyan meggyőző siker, hogy a híres, hírhedt és örömmel előtérbe tolt Hardy nélkül azonnali főkártyás összecsapást ért volna számára.

Greg Hardy, a Dallas Cowboys és a Carolina Panthers egykori védője

JEREMY STEPHENS – CALVIN KATTAR

A mérlegelésen egyedül súlyt tévesztő és emiatt pénzmegvonásban részesülő Jeremy Stephens a felfutóban lévő Calvin Kattarral mérkőzik meg. Stephens amolyan Cerrone-féle szerepben tetszeleg a UFC-ben, igaz jóval kevesebb bunyóval az önéletrajzában. Látványos és kemény mérkőzéseket vív már 2008 óta, de éppen egy hullámvölgy alján csücsül. Persze az is hozzátartozik, hogy ő sem válogat az ellenfelek között és nem keresi a könnyebb utat a ranglistán való felfele haladáshoz. Sorrendben az egykori bajnok José Aldo, a UFC egyik legígéretesebb tehetségének tartott Zabit Magomedsharipov és a már említett parádés mexikói, Yair Rodríguez győzte le őt az elmúlt két év során. Kattar szintén kikapott a hosszúnevű orosz tehetségtől legutóbb, amely egyben pályafutása első UFC-beli főmérkőzése is volt, így még kérdéses mennyire törik meg a lendülete a boksz és muay thai alapokkal rendelkező, negyedik évét a legjobbak között töltő amerikainak.

FRANCIS NGANNOU – JAIRZINHO ROZENSTRUIK

Az este másik nehézsúlyú küzdelme során két igazi bombázó feszül egymásnak. A UFC legnagyobb ütőerejével bíró francia-kameruni Francis Ngannou karrierje a kelleténél talán gyorsabban ívelt felfele a szervezetben, mert bár nem véletlenül vizionálják őt a legnépszerűbb súlycsoport bajnokának, kissé korainak bizonyult számára a címmérkőzés 2018 januárjában Stipe Miocic ellen. Becsúszott utána egy Derrick Lewis elleni vereség is, mielőtt újra megfelelő pályára állhatott volna a karrierje. Két egykori bajnokot, Cain Velasquezt és Junior dos Santost, valamint az egyik legtehetségesebb feltörekvő amerikait, Curtis Blaydest győzte le a ma éjszakai Jairzinho Rozenstruik elleni összecsapást megelőzően, ráadásul mindannyiukat az első menetben. A teljes MMA-karrierjét tekintve veretlen Suriname-i, egykori kickbox harcos talán az utolsó lépés számára egy újabb címmérkőzés felé. A UFC-s pályafutása elején járó Roizenstruiknak nagy lehetőség hullott az ölébe, hogy Ngannoun keresztül akár neki is villámkarrierje legyen a szervezetben. Ami a közös ellenfeleiket illeti, Alistair Overeemet mindketten legyőzték, igaz különböző visszhanggal: a francia-kameruni egy, azóta is a legnagyobb kiütések között emlegetett finissel, a neve alapján brazilnak vagy hollandnak is gondolható „Bigi Boy” pedig csak egy kései és vitatható döntéssel.

Henry Cejudo

HENRY CEJUDO – DOMINICK CRUZ

Két címmérkőzés közül a Henry Cejudo-Dominick Cruz, harmatsúlyú összecsapás lett a főfogást megelőző előétel. Nem is csoda, hiszen eredetileg José Aldót szánták a nemrég még dupla súlycsoportos bajnoki elsőséggel rendelkező, egykori olimpiai aranyérmes Cejudo számára, ám a brazil a koronavírus-járvány következtében kénytelen volt kihagyni a lehetőséget az övszerzésre. Kissé meglepő módon a UFC olyannyira házon belül oldotta meg a pótlását, hogy a valójában címmecset jelenleg aligha érdemlő, ám a szervezetnek szakkommentátorként is dolgozó Cruzt lökte be a párharcba. A tv-stúdióban és az oktagon szélén headsettel a fején is kiválóan teljesítő egykori bajnok 3,5 év után lép újra ketrecbe és azonnal esélye is nyílik visszaszerezni az akkor Cody Garbrandt ellen meglepetésre elveszített övét, amelyet egyébként már kétszer szerzett majd védett is meg ugyanennyiszer a pályafutása során. Ráadásul a Dominátor becenévre hallgató harcos esetében a ringrozsda miatt sem kell feltétlenül aggódni, hiszen hagyott már ki a mostanihoz hasonló hosszabb időt, amely után a becenevéhez méltó dominanciával tért vissza a ketrecbe. Mostani ellenfele, Cejudo az alacsony súlycsoportja miatti elsikkadó figyelmet a ketrecen kívüli viselkedésével próbálja ellensúlyozni, aki szereti a trash talkot, kiváltképp érdemes odafigyelni a 163 centis, nagyhangú bunyósra. Nem csoda, hogy ezt az utat választotta és adta magának például a hangzatos Triple C (háromszoros bajnok, a két UFC-övére és az olimpiai aranyérmére utal) hiszen látta a példát, hogy a légsúlyt nagyon hosszú ideig uraló, kiváló harcos Demetrious Johnsonról is könnyedén lemondott a szervezet és cserélte el egy szintén az elsősorban a ketrecen kívül jeleskedő Ben Askrenre.

Tony Ferguson

TONY FERGUSON – JUSTIN GAETHJE

Világbajnoki övért zajlik majd az este főmérkőzése is, a rendkívüli látványosságokat ígérő Tony Ferguson-Justin Gaethje összecsapás is. Igaz, ez csak egy átmeneti címért zajlik majd, hiszen a könnyűsúly igazi bajnoka továbbra is a dagesztáni Nurmagomedov marad, de ezen mérkőzés győztese hamar lehetőséget kaphat a vitathatatlan cím begyűjtésére. Bár mint fentebb írtuk, láttunk már érdekes és nehezen indokolható párosításokat a UFC ketrecein belül, ráadásul ott van a médiafaktor is, amelynek erőteljes generálója a szintén a súlycsoportban szereplő Conor McGregor…
Tony Ferguson ebből a szempontból amúgy sem szerencsés figura. Bár nyolc éve veretlen, ami alatt 12 mérkőzést vívott meg sikerrel, nagynevű ellenfelekkel szemben, valódi bajnoki övet sosem akasztottak a derekára. Egyszer begyűjtött már ugyan egy átmeneti címet Kevin Lee ellen (2017 októberében), de Dana White az első sérülése alkalmával megfosztotta tőle, amikor nem tudták sokadszorra sem leszervezni a Nurmagomedov elleni ütközetét. Ez most sem jött össze, de cserébe újabb és ismételten hivatalosabbnak tűnő lépést tehet a vágyott cím felé, amelyen továbbra is valószínűsíthetően a dagesztánin keresztül vezet majd az útja. Annyi azonban bizonyos, hogy a UFC egyik legvirtuózabb harcosaként sem lesz könnyű dolga Justin Gaethje ellen. Az egykori főiskolai birkózóbajnoknak a neve ugyanis a látványos és sok ütéssel tarkított mérkőzések szinonimája lett az utóbbi években. Hárommérkőzéses sikerszériában van, ezalatt pedig nem töltött el egyszer sem egy menetnél többet a ketrecben, összesen pedig a 21 MMA-mérkőzéséből 18-at fejezett be idő előtti kiütéssel. Igazi szikrázó, látványos, legfőképp állóharcot várhatunk ettől a mérkőzéstől.

Ugyan még izgulhatunk rajta valamelyest, hogy minden rendben menjen a gála szervezése során, de legyünk pozitívak (és semmiképp se úgy mint szegény Jacaré Souza…), és bízzunk benne, hogy kevesebb, mint 12 óra múlva újra fantasztikus élő sportélményt élhetünk majd át a UFC-nek köszönhetően.

Justin Gaethje és Tony Ferguson

 

Írj hozzászólást