Van-e újrakezdés 30 éves kor körül az élvonalban?

Nyolc forduló után hét találatával találattal Ugrai Roland vezeti az NB I. góllövőlistáját. A tavaszt még klub nélkül elkezdő, aztán a bajnokság elején még a Debrecenben csak csereként számításba vett egykori válogatott támadó remekül kezdte az élvonal idei kiírását, és megmutatta, hogy még mindig képes kiemelkedőt nyújtani. De miért van az, hogy mégis meglepetést kelt, ha így teljesít az első osztályban? Hogyan jutott el oda, hogy 29 éves korára már szinte le is mondtak sokan róla? Mi áll a javulás hátterében? Ennek próbálunk utána járni a következőkben.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Ugrai Roland útja a válogatottig

A Békéscsabáról induló Ugrai Szombathelyen kezdte meg felnőtt pályafutását, mint az Illés Akadémia neveltje. Nem volt még 17 éves, amikor a Csertői Aurél által irányított Haladásban bemutatkozott az NB I 2009-2010-es idényében (a Kaposvári Rákóczi elleni meccsen), két fordulóval később, a második meccsén pedig az első gólját is megszerezte, éppen jelenlegi csapata, a DVSC ellenében. Ezt a két mérkőzést azonban nem követte újabb ebben a szezonban.

A fiatal támadó az elkövetkezendő bajnokságokban fokozatosan egyre több lehetőséget kapott az együttesben, mígnem 2014-ben a Ferencváros csapott le rá. Bár klubsikereinek többségét (bajnoki bronz-, majd ezüstérem; Magyar Kupa-, Ligakupa- és Szuperkupa-trófea) a zöld-fehéreknél érte el, mégis csalódás lehetett számára ez az időszak, hiszen a kezdőcsapatba csak ritkán tudott bekerülni.

Az FTC-ből egy szombathelyi kitérőt követően a DVTK-hoz vezetett az útja. Diósgyőrben végre meg tudta mutatni a benne lévő potenciált. A 2017-2018-as idény kifejezetten jól sikerült a számára. Ez volt az a szezon, ahol eddigi pályafutásában a legtöbbet játszhatott és ekkor lőtte a legtöbb gólt az első osztályban. A teljesítménye nem is maradt észrevétlen, Bernd Storck a Svájc és Feröer-szigetek elleni világbajnoki selejtezőkre behívta a válogatott keretbe.

 

Rövid, de a vártnál sikeresebb válogatottság

A magyar válogatott korábbi német szövetségi kapitánya a 2018-as világbajnoki selejtezők utolsó szakaszában hasonló gondokkal küszködött, mint napjainkban Marco Rossi.

Nem volt ugyanis olyan középcsatára a csapatnak, akire a Szalai Ádám által ellátott feladatokat rá lehetett bízni. A válogatott jelenlegi csapatkapitánya sérüléssel bajlódott, Nikolics Nemanja pedig kérte, hogy ne kelljen hazatérnie Amerikából ezekre a meccsekre. Bernd Storck így némileg meglepő módon Ugrai Rolandot hívta be a keretbe, és neki szavazott bizalmat ezeken a találkozókon. Bár a Svájc elleni mérkőzés a magyar válogatott szempontjából nem sikerült jól (2-5), az ekkor 23 éves újonc remekül helytállt. A lendületes, jól cselező támadót a svájci védők nehezen tudták tartania, teljesítménye megkoronázásaként pedig a találkozó végén gólt szerzett. Aktívan, lendületesen futballozott a nemzeti csapatban, a Costa Rica elleni barátságos meccsen például különösen jól ment neki – a győztes gól előkészítése mellett emlékezetes momentumai is voltak, az egyik közép-amerikai védőt például úgy ültette a földre egy csellel, ahogy az a nagy könyvben meg van írva.

Ekkor úgy tűnt, hogy a nemzeti csapat egy újabb értékes taggal bővülhet, akire hosszabb távon is számíthat a szakvezetés, ám nem így történt, Ugrai karrierje lejtőre került.

 


 

Válogatottságtól a klubnélküliségig

A 2018-as naptári évben már a DVTK-nál is gyakran érte őt az a vád, hogy nem a csapat érdekeit tartja szem előtt, hanem magának játszik, a saját eredményessége fontosabb neki, mint a gárda sikeressége.

Talán a kritikák elől is menekülve 2018 szeptemberében a görög élvonalbeli Atromitoszhoz igazolt.

Görögországban jól indította a szezont, hiszen első három találkozóján két gólt is elért, de később többször is megsérült. Végül 2020-ban családi okokra hivatkozva váltott, és tért haza – ezúttal a Budapest Honvédhoz. A Honvéddal fél év után Magyar Kupát nyert, de itt sem tudta tartósan legjobbját nyújtani. Egyes mérkőzéseken megcsillantotta képességeit, máskor viszont szinte emberhátrányban volt vele a csapat. Ugrai helyzetét jól jelzi, hogy a kiesés ellen küzdő együttes a 2020. év végén szerződést bontott vele, nem tartott igényt a további szolgálataira.

 

Mentőövet dobott a Debrecen

2021-et tehát csapat nélkül kezdte, és az átigazolási szezonban sem sikerült új klubot találnia. Az alig több mint három éve még válogatott, a fél évvel korábban Magyar Kupa-győztes játékos iránt nem volt kereslet az élvonalban.

A lehetőséget végül a másodosztályban edzőt váltó DVSC adta meg neki. Debrecenben a Huszti Szabolcs Toldi Gábor edzőpáros bizalmat szavazott Ugrainak, aki nyolc mérkőzésen szerzett három találattal kivette a részét a feljutásból. A Loki (és velük együtt az egykori válogatott támadó) visszatért az első osztályba.

A nyitányon az újonc gyengén kezdett a Budapest Honvéd ellen, de a második félidőben (egy kiállításnak köszönhetően is) főlénybe kerültek és végül magabiztos győzelmet arattak. A sikerből Ugrai Roland egy remek távoli góllal vette ki a részét, ez pedig meg is adta az önbizalmat számára a folytatáshoz. Az első nyolc fordulóban hét találatot szerzett, ami mérkőzésenként 0,875-es átlagot jelent. Ha a lejátszott perceket is figyelembe vesszük, akkor átlagosan 67 percenként szerez gólt. Az első mutató karrierje legjobbja, a második pedig csak azért nem az, mert első szezonjában két csereként történő pályára lépésekor szerzett egy találata nagyobb hatékonyságot mutat. Természetesen ennyire kevés mérkőzés adatát nem szerencsés teljes szezonokhoz hasonlítani, ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy például hét szerzett góljánál csak legjobb diósgyőri idényében lőtt többet (10-et), ebben a tekintetben tehát már most is a saját csúcsait közelíti.

 

 


 

Profil

Bár tud mind a két szélen és középen is eredményesen játszani, mégis akkor a leghatékonyabb, ha a bal oldalról (de nem feltétlenül az oldalvonaltól) befelé cselezve tud megindulni. Ennek ellenére nem nevezném őt tükörszélsőnek és a Debrecenben sem ez az elsődleges posztja. A Lokiban inkább az aktuális középcsatár mögött játszva tud kiteljesedni, míg a szélességet a bal szárnyon Ferenczi János vagy Sós Bence biztosítja.

Ebben az idényben a góljait két fő kategóriába lehet sorolni. Az egyik kategória a távolról szerzett góloké. (Az xG mutató mögött meghúzódó filozófia alapján nem éri meg távolról lőni, hiszen innen kisebb esélyünk van a gólszerzésre. Ugrai Roland erre az elképzelésre idén már többször is rácáfolt.)

Az első ilyen a Budapest Honvéd elleni találata:

 

 

A második és harmadik pedig a Gyirmót FC ellen született meg:

 

 

 

 

 

A második kategória pedig a közeli góloké:

A Paksi FC ellen öt és fél méterről:

 

 

 

A Ferencváros ellen pedig két-három és öt méterről:

 

 

 

 

Érdekes, hogy a büntetőterületen belülről, de nem a kapu közvetlen előteréből még nem szerzett akcióból találatot (a MOL Fehérvár ellen tizenegyesből talált be).

A gólok alapján elmondhatjuk, hogy Ugrai Rolandban egyrészt megvan a szükséges erő és technika ahhoz, hogy távolról is pontosan és erősen tudja megcélozni a kaput, másrészt kellően motivált és jó reakcióidővel rendelkezik, ami pedig a közeli befejezéseknél segít neki.

Ennyi pozitívum után most essen szó a hiányosságáról is. A mezőnyben történő fizikai párharcok megnyerése nem tartozik az erősségei közé. Nem azért, mert fizikailag ne lenne elég felkészült, az ok sokkal inkább az, hogy hozzászokott a könnyű síppal befújt szabadrúgásokhoz. Hogy ez honnan ered (például utánpótláskorból), azt kívülállóként nehéz lenne meghatározni, az azonban biztos, hogy ez alapvetően befolyásolja a teljesítményét. Láthattuk ezt a Kisvárda FC ellen is, ahol ezeknél a párharcoknál könnyen megadta magát, a fújások hiánya pedig frusztrációt okozott nála, ami a támadóoldalon is visszavetette az eredményességét. De szemléletes példa erre a Ferencváros egyenlítő gólja előtti labdavesztése is:

Ugrai Roland előbb egy kicsit kényelmes volt, amivel így a letámadás miatt nehéz helyzetbe hozta magát, majd a Civic-csel vívott párharcba nem állt bele teljes mértékben. Persze dönthetett volna úgy a játékvezető, hogy szabálytalanságot ítél, de ezeket a szituációkat – főleg a nemzetközi szinten – nem fújják le.

 

A javulás mögött álló okok

De mitől ez a nagy javulás? Mi okozta azt, hogy egy hét hónappal ezelőtt még klub nélküli játékos most az élvonal mesterlövészeinek listáját vezeti? A választ maga az érintett adja meg. Egy múlt héten megjelent cikkben Ugrai a Nemzeti Sportnak elmondta, hogy a nyáron mindent alárendelt annak, hogy megfelelő erőnlétet szerezzen az új szezonra. Ennek érdekében felkereste Shane Tusupot is, akivel napi négy-öt órát edzett a kívánt cél érdekében.

Tusup neve már többször is előkerült olyan labdarúgóknál, akik emelni tudtak a játékuk hatékonyságán. Ilyen volt Szoboszlai Dominik, Sallói Dániel, Hahn János, Dzsudzsák Balázs, de az edző együttműködik a III. Kerületi TVE csapatával is.

Sallói Dániel korábban elmondta, hogy nemcsak fizikális, de mentális téren is sokat jelentett számára az együtt végzett munka. Úgy látszik, hogy Ugrai Rolandnak is erre a segítségre volt szüksége ahhoz, hogy a pályafutása ne fusson végérvényesen vakvágányra.

Ehhez a befektetett edzésmunkához jöhetett hozzá az, hogy az első fordulóban csapata fordítani tudott, ő maga pedig egy távoli látványos találattal vette ki ebből a részét. Ez igazolhatta a nyári munka hatékonyságát és önbizalommal tölthette el Ugrait. Néha csak egy kis szerencsére, egy jó döntésre vagy egy jól eltalált lövésre van szükség ahhoz, hogy újra minden a helyére kerüljön.

Összegzés

Ugrai Roland az elmúlt években egy átlagos magyar labdarúgó karrierútját járta be. A kiemelkedő mérkőzéseit gyengébb találkozók követték, nem tudott hosszabb távon kiegyensúlyozottan teljesíteni. Ez a hullámzás végigfutott az egész eddigi pályafutásán. Most újra felfelé ívelő pályára állt a teljesítménye, ami ezúttal egy kicsit tartósabbnak tűnik, mint a korábbiakban. Ha ezt képes lesz az egész idényben végigvinni, akkor végre olyan szereplést láthatunk majd tőle, amit már fiatal kora óta várunk tőle, és még akár a válogatott kapuja is újra megnyílhat előtte.

 

FOGADJ MEGNÖVELT ODDSOKON A MAGYARORSZÁG – ALBÁNIA MÉRKŐZÉSRE

2,10 2,25 – Magyarország nyer

3,75 4,50 – Szoboszlai Dominik gólt szerez

9,00 10,50 – Szoboszlai Dominik a tizenhatoson kívülről gólt szerez

3,60 4,00 – Sallai Roland gólt szerez

6,00 7,00 – Sallai Roland gólpasszt ad

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Világbajnoki selejtezők/Magyarország – Albánia útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj világbajnoki selejtezőkre az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást