Az öttusa olyan, mint Chuck Norris: meghalt, de már jobban van

Ha nincs ló, jó lesz a drótszamár is? Az öttusa nemzetközi szövetségének vezetése titokban döntött úgy, hogy a botrányos tokiói olimpiai jelenet után törli a lovaglást a sportágból, de cáfolta a The Guardian hírét, mely szerint kerékpározás lesz helyette. Közben soha nem látott nyílt összefogás alakult ki a német elnökkel szemben.

Fotó: Profimedia


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

 

Az öttusát egyszer már eltemettük a 21. században. Amikor 2008 őszén a nagy öttusanemzetek felháborodása ellenére a sportág nemzetközi szövetsége összevonta a lövészetet és a futást, vagyis az első és az utolsó számot, azt hittük, itt a vég, vagy legalábbis a vég kezdete.

Néhány hónapon belül, az első komolyabb nemzetközi versenyen kiderült, a biatlonszerű zárószám, a futás-lövészet kimondottan élvezetessé és izgalmassá tette nemcsak a zárószámot, de az egész versenyt is.

Az utolsó pillanatig nyílt maradt az érmek sorsa, bárhonnan lehetett még nyerni, veszíteni.

Más kérdés, mi volt a sportágat 1993 óta irányító Klaus Schormann valódi szándéka egy újabb drámai szabályváltoztatással, hiszen korábban többek között az ő vezetése alatt zsugorodott a korábbi ötnapos verseny egynapossá.

 

Klaus Schormann, a nemzetközi sportági szövetség (UIPM) elnöke

Nem is állt meg futás-lövészet bevezetésénél, a légpisztolyokat például lézerpisztolyokra cseréltette – amihez persze valakiknek fegyvereket és táblákat is gyártania kellett. A 2012-es londoni olimpián a pekingi játékokhoz képest látványos sikert arató öttusát 2016-ra és Rióra megint sikerült téves irányba sodorni, az egynaposból ezúttal kétnapossá váló verseny már az első napon eldőlhetett, és így is történt: az orosz Alekszandr Leszun úgy vívott az első számban, hogy gyakorlatilag olimpiai bajnokként fekhetett le aludni, bár másnap még négy szám várt rá.

2021-ben Tokióban hasonlót élhetett át német Annika Schleu az első nap után, de egész más sors várt rá. A nyári játékok egyik legemlékezetesebb jeleneteként már a pályára lovaglás is alig ment Saint Boy hátán, zokogott a lovas, végül nulla ponttal zárt, és a versenyből kiszállt. Ugyanúgy semmit nem tudott mit kezdeni a biztos aranyvárományos Saint Boyjal, mint előtte a világbajnok orosz Gulnaz Gubajdullina.   

 


Nem ez volt az első eset, amely rávilágított, hogy a lovagláson lenne mit módosítani a szabályok buherálását megszállottan gyakorló nemzetközi vezetésnek, ami viszont most novemberben történik, azt az öttusa elkötelezett hívei halálhírként élik meg.

Titokban született döntés arról, hogy a lovaglást úgy, ahogy van, kidobják az öttusából 2024 után – állítólag nem a hírhedt tokiói képsorok miatt. A ködösítés és a kiszivárogtatás időszakában naponta változnak a fejlemények, a legfrissebb hírek szerint a német elnök cáfolta a The Guardiant, és a lóból nem lesz kerékpár.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

De nem ez egyelőre a legfontosabb kérdés, hanem az:

Létezik-e öttusa lovaglás nélkül?

Egy olyan versenyszám nélkül, amely több mint száz éve, a születése óta elválaszthatatlan része a másik négy számmal együtt, az újkori olimpiákat megalapító Pierre de Coubertin álmához méltóan. Persze létezhet, csak az már nem az öttusa. A lovaglás törlése ezért soha nem látott összefogást indított el a sportolók és az edzők körében, a hétvégén például 667 volt és jelenlegi öttusázó követelte nyílt levélben a vezetés távozását. Az újra eltemetett sportág mintha ma sokkal nagyobb életerőt mutatna a megnyilvánulásaival, mint 2008 őszén, a futás és a lövészet összevonása után.

 

Marijan Murat / DPA

De Magyarországon is megjelennek árnyaltabb vélemények, hiszen nemcsak az igazi öttusa léte, hanem az olimpiai műsoron maradás is a tét.

A nemzetközi szövetség kommunikációja szerint vagy lovaglás vagy olimpia – a szintén német vezetésű Nemzetközi Olimpiai Bizottság állítólag ezt üzente a sportágnak.

Az elmúlt 28 éve viszont azt üzeni, a sportág élére kell új ló. Ha Klaus Schormannak 1993 óta nem sikerült megmentenie az öttusát, amelynek nézettségi adatainál is rosszabb már a megítélése, akkor ezután sem fog sikerülni. Az elnökválasztásra a november végi tisztújító kongresszuson kerül sor. Az egyetlen jelölt Klaus Schormann…

 

Melyik együttes nyeri meg az NBI 2021/2022-es kiírását?

1,12 – Ferencváros

8,00 – Puskás Akadémia

12,00 – MOL Fehervár

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Magyarország/NBI/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az NB1 piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

 

Írj hozzászólást