Debütáló sportok a tokiói olimpián

Minden olimpián találkozhatunk új sportágakkal vagy a meglévők új variációival. Ezerkilencszáznyolcvan óta több, mint 100 számot adtak hozzá a programhoz, amelyről időről-időre persze le is kerülnek bizonyos események. A tokiói játékokon hat új sportág mutatkozik be, a sportmászás mellett a gördeszka, a karate, a 3×3-as kosárlabda, a BMX freestyle szakága, és a szörf is megmutatja magát a nagyközönségnek, amely ezúttal sajnálatos módon csak a televíziók képernyője, esetleg kivetítők előtt élvezheti a küzdelmeket.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Karate

Ez a harcművészeti ág Japánban, Okinavában született meg a Rjúkjú-dinasztia idejében, ami talán még különlegesebbé teszi a sport tokiói debütálását. A karatékák kata (bemutató) és kumite (harc) versenyszámokban méretik majd meg magukat.

Kata: A bemutató alatt a sportolóknak védekező és támadó mozdulatsorokat kell demonstrálniuk egy virtuális ellenféllel szemben, amelynek során a bírók a fizikai erőt, a sebességet, a ritmust, az egyensúlyt, és az erőt pontozzák.

Kumite: A két ellenfél a kijelölt súlycsoportban feszül egymásnak (női 55, 61, 61+ kg; férfi 67, 75, 75+ kg) egy 8×8 méteres küzdőtéren, három perces meccsek keretében. Pont akkor jár, ha a versenyző megfelelő erővel és technikával kivitelezett ütéssel vagy rúgással eltalálja ellenfele valamelyik célzónáját. Célzónának számít a fej, a test elülső része (melltől a hasig), a test oldala (deréktól a hónaljig) és a teljes hát felülete, a gerinc kivételével. Övön aluli támadás nem engedélyezett, kivéve a bokánál végrehajtott lábsöprést.

A fejre mért rúgás vagy az eleső ellenfél ellen végrehajtott bármilyen akcióért ippon, azaz három pont jár, a hastájékot vagy hátat ért rúgásért két pontos waza-ari a jutalom, sikeres ütéseknél pedig yukót ítélnek, ami egy pontot ér.

 

A verseny időpontja: augusztus 5-7.

Magyar induló: Hárspataki Gábor (a legjobb eredménye egy felnőtt Eb 2. hely 2018-ból)

Esélyesek: Rafael Agajev, Damien Quintero, Szakura Kokumai, Kiju Simizu

Kattints ide és fogadj karatemérkőzésekre!

 


 

Szörf

A szörfösök a Csendes-óceánban mérik össze tudásukat, a Curiszagaszaki partszakasznál. Mivel ebben a sportban a versenyzők teljesítménye nagyban függ az időjárási körülményektől, rugalmas lebonyolítással készültek a szervezők. Ahhoz, hogy maximalizálni tudják a hullámok minőségét, a négy versenynap egy 16 napos szakaszban lesz megrendezve. 20 női és 20 férfi hullámlovas fogja megkísérelni a látványosabbnál-látványosabb elemeket, beleértve a híres csőhullámban való száguldást, amiről talán azok is álmodoznak, akik életükben nem álltak deszkára. A pontozási rendszer számításba veszi nemcsak a mozdulatsorok nehézségét, de a hullámok méreteit is, végül pedig a két legjobb futamot számolják. A sportot főleg az amerikaiak és az ausztrálok uralják, de érdemes lesz odafigyelni a francia és brazil versenyzőkre is.

A verseny időpontja: július 24.-augusztus 8.

Esélyesek: Carissa Moore, John John Florence

Kattints ide és fogadj a szörfversenyek végső győzteseire!

 


 


(X) Vegyél részt az ingyenes Nyerő Széria tippjátékban! Válaszolj helyesen naponta az olimpiával feltett kérdésekre és nyerj ingyenes pörgetéseket és ingyenes fogadásokat!


 

Sportmászás

A sportmászás három, minden induló számára kötelező versenyszámból fog állni: gyorsasági, boulder- és leadmászás.

Gyorsasági mászás: két mászó egymás mellől indul, és egy előre kijelölt, 15 méteres szakaszon másszák meg a falat egymással versenyezve, kötél biztosítással, a fal tetején gombnyomással tudják megállítani az órát. Ez a verseny a 2024-es párizsi olimpián már különálló számként is szerepel majd.

Boulder: ebben a biztosítókötelet nélkülöző futamban a mászók egy négy perces időlimit keretében kell, hogy megmásszanak minél többet a kijelölt utakból, egy négy méter magas falon. A versenyzők akkor látják majd a falat először, és egymás futamait sem nézhetik, így a taktikát, hogy mely kiszögelléseket támadják, ott helyben kell majd kitalálniuk.

Lead, avagy nehézségi mászás: egy előreláthatólag 40-60 kapaszkodót tartalmazó számban, a gyorsasági mászáshoz hasonlóan szintén 15 méter magas falat kell majd megmászniuk a versenyzőknek. Aki a legmagasabbra jut, az nyeri a futamot.

Érdekesség, hogy a három szakág ötvözése (mindháromnak külön van világbajnoksága) a versenyzők között szinte egyöntetűen negatív fogadtatásra talált. Adam Ondra, a sportág cseh világbajnoka azt mondta, ennél gyakorlatilag bármi jobb lett volna, míg Shauna Coxsey, a boulder szakág kétszeres angol vb-győztese szerint az ötvözött versenykiírás olyan, mintha Usain Boltot arra kérnék, hogy a 100 méteres síkfutás mellett teljesítse a maratont is, hogy aztán még akadályfutásban is elinduljon.

A verseny időpontja: augusztus 3-6.

Esélyesek: Adam Ondra, Janja Garnbret

Kattints ide és fogadj a sportmászás versenyek végső győzteseire!

 


 

Gördeszka

A Dél-Kalifornia utcáiról induló sport a versenyzés szintjén sokáig egy szűk réteget érintett, ők viszont fanatikus lelkesedéssel űzték azt. A női és férfi szakágat egyaránt felvonultató esemény két számból fog állni, az utcai és park változatokból. Előbbi a városi gördeszkázás sajátosságait vonultatja majd fel, lépcsőkkel, kaptatókkal és korlátokkal, míg a park verzió egy leginkább víz nélküli medencéhez hasonlítható pályán zajlik majd. A cél mindkét számban az, hogy trükkök sorozatát rakják össze, amelyet aztán a zsűri értékel. A versenyzőket egyenként pontozzák, a trükkök nehézségi szintjét, sebességet, legmagasabb elért pontot és eredetiséget vizsgálva.

A cikk megszületésével párhuzamosan meg is lett a sportág első aranyérmese, miután a hazai színekben versenyző Horigome Juto nyerte meg a férfi utcai (street) versenyt. Majd szintén japán siker jött a nők hasonló számában hétfő hajnalban: a mindössze 13 éves Nisija Momidzsi lett aranyérmes. Ő minden idők legfiatalabb olimpiai aranyérmese!

 

A verseny időpontja: július 26.-augusztus 5.

Esélyesek: Nyjah Huston, Andy Anderson, Horigome Juto, Vincent Milou, Heimana Reynolds, Cory Juneau, Sky Brown, Leticia Bufoni

Kattints ide és fogadj a gördeszkaversenyek végső győzteseire!


 

BMX freestyle

A BMX verseny kibővült a freestyle kategóriával, ahol 60 másodperc áll majd a versenyzők rendelkezésére, hogy bemutassák trükkjeiket, egy park kialakítású pályán (nem véletlenül, hiszen a freestyle BMX a gördeszka parkokból indult). A pontozás kritériumai is hasonlóak lesznek a testvérsportágban látottakéhoz, hiszen a bírók elsősorban a trükkök nehézségét, végrehajtását, és legmagasabb elért pontot értékelik majd, persze az eredetiséget is díjazva.

A verseny időpontja: augusztus 1.

Esélyesek: Hannah Roberts, Charlotte Worthington, Daniel Dhers, Logan Martin, Brandon Loupos

Kattints ide és fogadj a BMX freestlye végső győzteseire!


 

3×3 kosárlabda

A magyar női csapat sajnos egy drámai, olaszok ellen elbukott pótselejtező döntő miatt nem jutott ki a tornára, de a kosárlabda szerelmesei valószínűleg itthonról is követni fogják az eseményt. A 3×3 kosárlabda a 2000-es végén indult el – mar már túlzás nélkül kijelenthetően – hódító útjára, hogy aztán néhány éven belül már szabványosított szabályrendszerrel, nemzetközi tornákon mérkőzhessenek meg egymással a csapatok.

A torna mindkét nemnél nyolc csapatot vonultat fel, és érdekesség, hogy ellentétben a sport „nagypályás” verziójával, de hasonlóan a teniszhez, a játékosok nem számíthatnak a meccs közben edzőjük segítségére. A szabályok egyébként hasonlóak, mint az öt-öt elleni játékban (FIBA szabályok), ami lépéshiba ott, az lépéshiba itt is, de a támadóidő nem 24, csak 12 másodperces.

Emellett a távoli dobások kettőt érnek, a vonalon belüliek pedig – hasonlóan a büntetőkhöz – egyet. A meccsek 21 pontig vagy 10 percig tartanak, és lehetséges a hosszabbítás is, ahol az a csapat győz, amelyik előbb tud két pontot szerezni. A tornán a sport legnagyobb alakja, a szerb Dusan Bulut is tiszteletét teszi, akinek csapata természetesen az aranyra pályázik.

A verseny időpontja: július 23.-augusztus 8.

Esélyesek: a nőknél az Egyesült Államok és Franciaország, míg a férfiaknál Szerbia és Lettország

Kattints ide és fogadj 3×3 kosárlabdamérkőzésekre!

 


 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást