Fényesebb az aranynál is – Márton Anna hősiességéről

Hős. Ezt a szót számtalan jellemzésben olvashatjuk. Jogosan lehet vita tárgya, hogy kik, és milyen tettekkel érdemelhetik ki az azzal járó kitüntetett szerepet. Az értelmezési horizont tág, viszont olimpiai negyedik női kardvívónk, Márton Anna vitán felül megérdemli, hogy egybeforrjon a nevével, és hősként beszéljünk róla.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Anna örök. Ha valamelyik költőt megihletné Márton Anna olimpiai szereplése, jól tenné, ha Juhász Gyula egyik legismertebb versének címét kölcsönözné a megszületendő műhöz. Egészen biztos, hogy a korábban világbajnoki bronzérmes magyar női kardvívó tokiói szereplése örökre emlékezetes marad mindazok számára, akik követték.

A tavalyi év decemberében elszakadt a bal térdében a keresztszalag. Nem műtötték meg, mert akkor alighanem meghiúsult volna az olimpiai szereplése a több hónapos felépülési időszak miatt. Így orvosi tanácsra inkább megerősítette a térd környéki izmokat. Tudta, hogy kockázatot vállal ezzel, de más lehetősége nem volt, hogy pástra léphessen Tokióban. A bronzmérkőzése után így indokolta, miért jutott erre az elhatározásra:

 

„Nehéz döntést kellett meghozni, hogy műtét nélkül vágok neki az olimpiának, bár valójában nem is volt kérdés, mert vagy így, vagy sehogy… Az az egy cél lebegett a szemem előtt, hogy jó eredményt érjek el az olimpián és kihozzam magamból a maximumot.”

 

Nem csak ez az egy sérülés keserítette meg az életét, egy hónapja a bokaszalagja is elszakadt. Sajnos már a legjobb 32 között testet öltöttek rémálmai. Egy rossz mozdulatnál kiment a térde. Az argentin María Belén Pérez elleni csörte 4:4-re állt, amikor fájdalmas arccal a lábához kapott: egy rossz mozdulatnál kiugrott a térde. Az ápolást követően hatalmas lelkierőről tanúbizonyságot téve a folytatás mellett döntött, meg is nyerte az asszót. A továbbiakat illetően is tántoríthatatlan volt.

 

„Most beveszek sok-sok fájdalomcsillapítót, megyek tovább. Meglátjuk” – mondta a nyolcaddöntő előtt.

 


(X) Érmet nyer a magyar férfi kardcsapat? Az Unibet oddsai alapján Dél-Korea (1,65) mögött Magyarország (5,75) a második legesélyesebb az aranyéremre! Kattints ide és fogadj minden olimpiai sportágra!


 

Szinte hihetetlen, de ilyen állapotban először a dél-koreai Choi Soo Yeont búcsúztatta 15:12 arányban, majd, már negyeddöntőben az üzbég Zajnab Gyajibekova legyőzése sem jelentett neki akadályt (15:11). Az elődöntőben azonban véget ért a sikerszéria. Hiába kezdett jól az előzetesen az egyik aranyesélyesnek kikiáltott többszörös világ- és Európa-bajnok orosz Szofija Velikaja ellen, nem került be végül a döntőbe. Ellenfele 15:8-ra megnyerte az asszót.

A bronzéremért a francia Manon Brunet ellen lépett pástra. Az asszó nem úgy kezdődött, ahogy Anna eltervezte, ötpontos hátrányban volt már, amikor bevitte az első tust. Azelőtt nem sokkal pedig nem kis riadalmat okozva ismét a sérült térdéhez kapott, de pár másodperces szünet után folytatni tudta az összecsapást. Riválisa azonban nem engedte ki kezei közül a bronzérmet, 15:6-ra végződött az asszó.

 

„Sajnálom, hogy nem sikerült. Nehéz egy vesztes elődöntő után a bronzmeccsre felállni. Nagyon örülök, hogy ennyien szurkoltak nekem, és remélem nem okoztam nagy csalódást” – nyilatkozta az M4 Sportnak a bronzasszót követően.

 

Érthető a csüggedtség, de egyértelműen kijelenthető mindenki nevében, aki nyomon követte Márton Anna tegnapi szereplését, hogy nem csalódást, hanem lenyűgöző, hihetetlen élményt okozott emberfeletti küzdelmével. A megszerzett negyedik hely erkölcsi értéke felbecsülhetetlen.

Fényesebb az aranynál is.

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom


Kiemelt fotó: Getty Images

Írj hozzászólást