Gerevich-örökség: Szilágyi Áronék után óriási űr tátong

A 21. században csak azok a kardvívóink jutottak el a világversenyek egyéni döntőibe, akiknél a 2008-ban elhunyt Gerevich György rakta le az alapokat. Szilágyi Áron és Szatmári András az utolsó hírvivők, utánuk a magyar kard elveszítheti fényét. Szeretett mesterük annyi pozitív edzői tulajdonságot testesített meg, hogy tanítani lehetne és kellene is őket, nemcsak a vívásban. Ki viszi tovább ezt a páratlan örökséget?


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Az olimpiatörténet legsikeresebb magyar szakágának számító kardvívás a tokiói játékok alapján a fénykorát éli itthon: Szilágyi Áron a legendás elődöktől sem látott bravúrral zsinórban harmadszor egyéni aranyérmes lett, a csapat pedig huszonöt év után felállhatott a dobogóra, a harmadik fokára. A 38 éves Decsi Tamás és a 34 éves Gémesi Csanád pályafutása nagy lehetőségét megragadva tett hozzá érdemben a sikerhez, az elődöntő elszúrása után pedig egyéni világbajnokunk, Szatmári András nyerőemberré vált.

A csapatversenyek egyeduralkodójának számító dél-koreiaknak is a nyakára kerülhet a kard, ha két világklasszisunk, Szilágyi és Szatmári egyszerre villog a páston.

Ők a 2008-ban elhunyt Gerevich György nevelőedzői munkájának utolsó hírvivői a sportágban, és bár 31, illetve 28 éves koruk alapján még több olimpia is bennük van, nagyon nehéz lesz megtölteni azt az űrt, amit hagynak majd maguk után.

Rengeteg összetevőnek köszönhető, hogy egykori mesterük ilyen alapokat építhetett ki a tanítványaiban.

 

A család ereje

Gerevich Györgyre már azelőtt felbecsülhetetlen tudás ragadt, hogy először kardot ragadott volna. Talán azért is, mert soha nem erőltette rá a legendás vívócsalád ezt a sportágat.

 

„Az emberek szeretetről szeretetre hagyományozzák egymásnak ezt az örökséget – írja Antoine de Saint-Exupéry a Citadella című könyvében. – Ha egyetlenegyszer is megszakítjátok seregetekben ezt a kapcsolatot az idősebbek és a fiatalok között, akkor a ti seregetek nem lesz egyéb, mint üres ház homlokzata, amelyik az első csapásra összeomlik, és ha megszakítjátok a kapcsolatot a molnár és fia között, akkor azt veszítitek el, ami a legértékesebb a malomban, erkölcsi tartalmát, a munka hevületét, azt az ezer meg ezer mesterségbeli fogást, amit nem lehet szavakkal kifejezni, azt az ezernyi mozdulatot, amelyeket ésszel nehéz megmagyarázni, de amelyek mégis léteznek – mert több értelem van elrejtve a meglévő, a kialakult dolgokban, mint a szavakban.”

 

Gerevich György anyai nagyapja, Bogen Albert olimpiai ezüstérmes kardvívó volt; édesanyja, Bogen Erna olimpiai bronzérmes tőrvívó; édesapja pedig Gerevich Aladár, hétszeres olimpiai bajnok kardvívó. György tizennégy éves volt, amikor édesapja ötvenévesen a hetedik aranyát nyerte, a testvérével közelről látta edzéseken, versenyeken, megfigyelhette azt az atyai gondoskodást a vívóiról – a tanítványai ruháit is rendszeresen megvarrta –, amelyet mesterként később maga is követett. Legendás vívótörténeteket ismert a nagyapjáról és az édesanyjáról, akik egymás ellen is tartottak bemutatót: Bogen Erna menet közben úgy döntött, nem veri meg a saját apját. György mindent tudott a vívóteremhez illő viselkedés szabályairól – és akkor magáról a kardforgatásról még nem is beszéltünk.

 

Gerevich Aladár

 

Ilyen tudást rajta kívül csupán egyetlen ember kapott örökségül, a bátyja, Gerevich Pál, akiből ötszörös világbajnok kardvívó lett, mielőtt Ausztriába költözött.

 

Önálló döntések gyerekkorban

A folyamatosan változó játékhelyzeteket hozó, vagyis nyílt készségű sportágakban (küzdősportok, labdajátékok) az edzők a mérkőzések alatt két szélsőséges kommunikációs hibát gyakran elkövetnek. Az egyik gyerekkorban különösen káros lehet. Ha ugyanis minden támadásnál konkrét utasításokkal látják el a sportolót, hogy milyen akciót, figurát válasszon, távirányítású robotként bánnak vele, és nem tanul meg önálló döntéseket hozni. A másik véglet sem ritka: amikor az edző nem tud szakmai segítséget nyújtani, a versenyzőt egy idő után már nem érdeklő biztatásokat hallat. Ennek megnyilvánulása a pástok mellett néhány bekapott tus után, hogy „Most te jössz!”.

Tanítványai elmondása alapján Gerevich György bölcsen bánt velük. Az egyéni világbajnok Szatmári András egy korábbi beszélgetésünkkor elmesélte:

Gyuri bácsi szoros állásnál különösen kerülte a konkrét utasításokat. Inkább gondolkodtatta a versenyzőjét, arra biztatta, hívja elő, amit az iskolában tanultak vagy támadóbb felfogást válasszon.

Mindemellett nyugodtan ült a székében, a viselkedési kultúrából is példát mutatva. A zsűrivel nem vitatkozott, a pást felé nem üvöltözött, és annak kifejezetten örült, ha a család is távolabb húzódott a versenyeken, és távol maradt az edzésektől.

 

Középen Gerevich György

 

Széles technikai repertoár

Szilágyi Áron 2012-es londoni olimpiai győzelme után az olimpiai ezüstérmes Nemcsik Zsolt magyarázta el a Gerevich-iskola lényegét. Mint tőle tudjuk, az iskolája teljes mértékben a támadásokra épült, vívói a világ legjobbjai lettek ezen a téren.

Széles technikai alapokat rakott le, amelyekből a vívói egyre inkább megtanultak helyesen választani.

A hasonló felfogású, de inkább második szándékot előtérbe helyező orosz iskolával szemben az első szándékra került a hangsúly, olyan határozott vágásokra, amelyekre nem jöhetett visszavágás.

Szilágyi Áron ezt a támadótechnikát ötvözte azzal, amit a hátramenetben vívás legnagyobb szakemberétől, Somlai Bélától tanult 2008 után. Így a pást utolsó centimétereiről is megtanult tusokat adni. Riói címvédésekor kulcspillanatban tudta előhúzni ezt a tudást, immár Decsi András versenyzőjeként, akivel tovább szélesítette a repertoárját – többek között a párbajtőrvívást idéző vonalvívással.  

 


 

Csak amiért megdolgozunk  

A pszichológia – Szilágyi Áron másik szakterülete – a munkamániát a más területeken kialakuló káros hatások miatt nem kezeli ugyan pozitív fogalomként, a rettentően sokat dolgozó Gerevich György a hozzáállásával bizonyosan belevéste a tanítványaiba, hogy sikert csak az ér el, aki megtesz érte mindent – és a lottóötössel szemben ez is adja az igazi értékét.

 


(X) Használd a fogadásépítőt és köss kombinált fogadást egy adott mérkőzésen belül több piacra az Unibeten! Gondolod, hogy gólzápor lesz a meccsen? Esetleg a hazai csapat sarokba szorítja a vendégeket és sok szögletre számítasz? Vagy a bíró bőkezűen fogja osztogatni a lapokat a mérkőzésen? Add hozzá fogadószelvényedhez az összes ilyen opciót vagy akár még többet, hogy a legjobb kötésben fogadhass, hatalmas kifizetési lehetőségekkel.


 

A csapattal világbajnoki ezüstöt és bronzot nyerő Iliász Nikolász édesapja, Iliász Iliu úgy nyilatkozott: fiának szeretett mestere a munkamániába halt be 62 évesen. Gerevich György, ha a saját egészségével is kellően törődik, most is csak hetvenöt éves lenne. Gyűlölte a linkséget, de nemcsak a kerülésére, hanem emberségre is tanította a vívóit, akikről a szülők mindig tudták, jó helyen vannak nála.

Az intrikáktól átszőtt sportágban a béke szigetét jelentette, nem áskálódott senki ellen, róla sem hallani egy rossz szót sem – ebben is édesapja, Gerevich Aladár méltó örököse lett.

Abban a földöntúli örömben, amelyet első olimpiai döntőjének megnyerésekor Szilágyi Áron érzett, a londoni pástról az égre tekintett, hogy Gerevich Györgynek mindezt megköszönje. Harmadik aranya és a csapatbronz megszerzése után pedig a Kossuth Rádióban elmesélte, minden világversenye előtt a mester sírjánál ad számot az elvégzett munkáról. Tokió előtt is így tett.

 


 

Kitartás

Miközben a magyar kardvívásban jelenleg is világ színvonalon alkot az edzők egy része – Szatmári Andrást Gárdos Gábor egyéni vb-aranyhoz, Szilágyi Áront Decsi András a riói és a tokiói olimpiai aranyhoz segítette – aligha véletlen, hogy a 21. században, az immáron Amerikától Dél-Koreáig népszerű sportágban csak olyan versenyzőink jutottak el a világversenyek egyéni döntőjébe, akiknél az alapokat Gerevich György rakta le. Szilágyi három és Szatmári két döntője mellett Nemcsik Zsolt hozott még össze három egyéni finálét.

Hosszú évek óta látszik, hogy utánuk hatalmas az űr. Bár az utánpótlás-eredmények csak korlátozottan adnak előrejelzést a későbbi sikerekről, és junior-világbajnokok tűnnek el tömegesen a sportágban, a kard korosztályos versenyein egyelőre sűrű homály fedi, kiből lehetnek a múlthoz és a jelenhez méltó bajnokaink a jövőben. Az 1977-es születésű Nemcsik Zsolt, aki a legtöbbet tanulhatta Gerevich Györgytől, 2008 őszén egyszer már nekilátott, hogy megmentse és a gyerekek között továbbvigye a Gerevich-örökséget, de akkor hamar úgy döntött, neki még a páston van dolga.

Nemrég a Törökbálinti Gerevich Aladár Vívó Egyesületben ismét hozzálátott, hogy ifjú kardforgatók között ezt a majdnem lehetetlen küldetést véghez vigye.

Nagyon nagy kitartásra lesz szüksége.

Gerevich György nem lehet csupán emlék, különben a magyar kardvívás halott. Azt a páratlan tudást, amit hordozott, széles körben érdemes tanulmányozni, tanítani és továbbfejleszteni a következő nemzedékekért.


Fotók: MTI

 

Ki kapja a 2021-es Nobel-békedíj?

2,75 – World Health Organization

4,00 – Greta Thunberg

4,50 – Alexei Navalny

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Egyéb – Nem Sport/Globális/Nobel-Díjak útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást