„Ez a magyar parasport aranycsapata” – a paralimpia második felében tovább gazdagodott a magyar éremgyűjtemény

A mai világban az a kifejezés, hogy „példakép”, már elcsépeltnek tűnhet. Abban azonban általános az egyetértés, hogy parasportolóink példaként állíthatók a társadalom elé, hiszen nemcsak a verseny- vagy az edzőpálya, hanem a saját fogyatékosságuk adta akadályokat is le kell küzdeniük nap mint nap. A magyar csapat ezt parádés sikerességgel tette: a napokban lezárult tokiói paralimpiáról tizenhat (hét arany, öt ezüst, négy bronz) éremmel tér haza. Íme, a második hét éremszerzéseinek története.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Augusztus 30.: Hétfőn ott folytatta a paralimpiai csapat, ahol az előző héten abbahagyta. Ekler Luca szenzációsan versenyzett és a távolugrásban világcsúccsal szerezte meg az első női magyar paralimpiai aranyérmet:

 

„Elsősorban magamra figyeltem és nem a társaimra. A világrekordnak nagyon örülök, de maradt még bennem. Teljesült még egy álmom alig pár napon belül és ezért nagyon hálás vagyok!” – nyilatkozta nagy örömmel.

 

Az arany mellé egy bronzot is szereztek aznap parasportolóink. Dávid Krisztina 10 méteres légpisztolyban végzett a harmadik helyen.

 

„Nagyon jót akartam lőni, mert azt azért tudok, de ez nem a Nyuszi-kupa, nem a Háztömb-körüli bajnokság, hanem a paralimpia. Otthon azért már kialakítottam az éremnek egy helyet a vitrinben” – értékelt, kiemelve a verseny rangját.

 


Augusztus 31: További érmeket szerzett a paralimpiai csapat – méghozzá két ezüstöt. Sőt, mindössze pár milliméteren múlott, hogy Konkoly Zsófiáé nem arany lett – a győztestől mindössze ennyivel lemaradva végzett a második helyen a paraúszás 200 méter vegyes versenyszámának döntőjében (S9 kategória). A legkisebb mértékben sem volt csalódott amiatt, hogy nem a legfényesebb éremmel zárta a versenyt:

 

„Egyáltalán nem idegesít, hogy nem sikerült utolérnem, az első helyen Pascoe áll, aki szerintem az új-zélandiak Hosszú Katinkája. Úgyhogy nem vagyok csalódott, hogy ő vert meg. Őt nagyon nehéz legyőzni. Inkább a bronzérmet tartottam reálisnak, aztán ezt az utolsó ötvenen megpróbáltam felhozni ezüstre. Az utolsó ötven az erősségem egyébként. Egyéni csúcsot úsztam, több mint egy másodpercet javítottam a sajt legjobbamon. Az utolsó huszonöt méteren láttam csak, hogy utol lehet valamennyire érni Pascoe-t, azt nem gondoltam, hogy le tudom hajrázni, csak próbáltam minél közelebb kerülni hozzá” – nyilatkozta elégedetten.

 

Egy másik ezüsttel is bővült az addig is gazdag éremkollekció aznap, szintén paraúszásban. Pap Bianka a 400 méter gyors (S10-es kategória) után állhatott fel a dobogó második fokára:

 

„A többi számra is felszívtam magam, azért jött ki itt jobban a lépés, mert szimplán a 400 közelebb áll hozzám. Nem vagyok egy sprinter típus, inkább az állóképességem a jó. A kanadai volt a világcsúcstartó, a paralimpiai bajnok, a lengyel lány pedig a világbajnok, akit megvertem már az Európa-bajnokságon. Sejtettem, hogy nagy verseny lesz. Mivel ez majdnem világcsúcs lett, így természetesen egyéni csúcs is nekem” – hangzottak a versenyt követően az „ezüstszavak”.

 

 


Szeptember 1.: Szerdán tovább folytatódott a sikerszéria. Paraúszásban Konkoly Zsófia két ezüst után aznap a legfényesebb érmet is megszerezte, nem is akárhogyan: új paralimpiai rekorddal lett a 100 méter pillangó (S9) döntőjének első helyezettje:

 

„Tegnap már megint éreztem, hogy fáradt vagyok, illetve még mindig, de tudtam, hogy ez az utolsó napom, az utolsó számom, úgyhogy próbáltam összeszedni magam. Szerintem azzal is elégedett lettem volna, ha egyéni csúcsot úszok, de azért ennek sokkal jobban örülök. Ez volt az utolsó számom, örülök, hogy a végére hagytuk a legjobbat. Nagyon izgultam, próbáltam mindent beleadni és az izgalmamat átvinni az úszásra” – értékelt boldogan Zsófi.

 

Egy másik aranyat is ünnepelhettünk aznap, szintén paraúszásban. Pap Bianka hatalmas fölénnyel nyerte a 100 méter hátúszást (S10), csaknem két testhosszal ért be az ezüstérmes előtt.

 

„Szerettem volna egy jó időt úszni és egy jót versenyezni. Valamilyen szinten bennem volt, hogy jó lenne nyerni, hiszen két éve, a világbajnokságon egy századdal kaptam ki, az nagyon fájt, illetve Rióban is ezüstérmes voltam. Boldog vagyok, hiszen felértem a csúcsra!” – mondta aranyálmai sikeres megvalósításáról.

 


Szeptember 2.: Kiss Péter Pál, a mindössze 18 éves kajakos duplán írt sporttörténelmet: versenyszámában és kategóriájában ilyen fiatalon még senki sem nyert paralimpiát, illetve kajakban sem szerzett aranyat magyar versenyző előtte. Rendkívül magabiztosan versenyzett: 200 méteren másfél hajónyit vert a második helyezettre. A tehetséges parasportoló bízik benne, hogy ezt a diadalt majd újabbak követik az előtte álló világversenyeken:

 

„Ezt most szeretném egy kicsit megélni, kipihenni magam, szerintem már az is nagy szó, hogy ezt elértem. Két hét múlva lesz a világbajnokság, úgyhogy sok időm nem lesz pihenni, de ott azért már nem fogok ilyen teljes gázzal menni, jó lesz, ahogy sikerül. Utána hosszú távlatokban pedig ott van a 2024-es párizsi paralimpia” – vázolta fel további terveit a megnyert döntő után.

 

 

Pap Bianka frissen megszerzett aranyérme után ezúttal egy ezüsttel gazdagította a magyar éremgyűjteményt: 200 méter vegyesen (S10) végzett a második helyen:

 

„Nehéz volt az előző napi aranyérem után erre a versenyre is koncentrálni, még reggel is sírtam örömömben. Az előfutamban kicsit pihentem, de a döntőben kihoztam magamból a maximumot, fáradt, félig ünneplős hangulatomban is egy másodperccel megdöntöttem az egyéni csúcsomat” – mesélt az aranyos-ezüstös napok alatti érzelmi hullámvasútról.

 


Szeptember 3.: Ezúttal sem maradt érem nélkül a magyar paralimpiai csapat. Varga Katalin a kajak-kenusok sikeres szereplését folytatva, 200 méternyi evezést követően harmadikként haladt át a célvonalon.

 

„Pontosan ezért a bronzéremért jöttem. Minden úgy alakult, ahogy elképzeltem. Ez kiérkezéskor még nem teljesen volt így, nehéz volt magamat felpörgetni, valószínűleg azért, mert túl higgadtan álltam hozzá a versenyhez. Már két napja Metallicát hallgatok, hogy felpörgessem magam. Pont erre a napra minden tök jól alakult” – mesélt arról, hogy motiválta magát a sikeres versenyzésre.

 

A magyar paralimpiai csapat tokiói szereplése minden dicséretet megérdemel. Tizenhat medáliával zárták sportolóink a kéthetes versenysorozatot, 7 arany-, 5 ezüst- és 4 bronzérem volt a termés, ami magasan minden idők eddigi legjobb magyar szereplése a paralimpián. Magyarország a 18. helyen zárt az éremtáblázaton.

 

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke is elragadtatással beszélt a nagyszerű eredményekről:

 

„Azt állítom, hogy soha a magyar parasport ilyen magasan nem volt, mint kétezer-huszonegy szeptemberében, és ez a csapat, amelyik itt volt Tokióban sokakkal a hátuk mögött, felkészítőkkel, edzőkkel, családdal, barátokkal, klubokkal szövetségekkel, meg azokkal a sportolókkal, akik most nem jutottak ki, de segítették őket a kijutásban, ez a magyar parasport aranycsapata. Egy olyan csapat, amilyen soha nem volt még.”

 

 

Melyik csapat nyeri a Time Person of the Year 2021 díjat?

1,50 – Doctors, Nurses & First Responders

4,50 – World Health Organization

6,00 – Joe Biden

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Egyéb – Nem Sport/Globális/Díjak És Kitüntetések útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást