A sporttörténelem legfurcsább szabályai (II. rész)

Ebben a sorozatban minden idők legfurcsább, mi több esetenként néha kifejezetten bizarr sportszabályait vesszük sorra. Érdemes tehát velünk tartani eme megbotránkoztató és egyben szórakoztató – groteszk – úton.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

A futballbíró, aki beteljesítette az álmát

A futballbírók közül sokan focikarrierről álmodozhatnak. 2001 szeptember elején vagyunk, talán éppen a „Thank You”-t vagy az „If You’re Gone”-t hallgatjuk, miközben New Yorkban valami leírhatatlanul alantas dolog készül, a ködös Albionban pedig egy játékvezető, nevezetesen Brian Savill úgy dönt, hogy kicsit feldobja az egyébként végtelenül egyoldalúra sikeredett Earls Colne–Wimpole 2000 meccset, és beteljesíti azt a bizonyos gyerekkori álmot.

A szabály, illetve annak releváns cikkelye, amelyre szerencsére szökőévente kell visszautalni, valahogy így szól: „a labda minden más helyzetben játékban van, beleértve azt is, amikor az a bíróról, vagy a partjelzőről pattan vissza”. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a játékvezetőket érintő labda mindaddig játékban van, amíg az nem hagyja el a játékteret, sőt ha a kapuba pattan, akár érvényes gól is lehet a végeredmény. Ez egy ritka, de azért időről-időre megismétlődő esemény, amely megtörtént például egy 2019-es holland negyedosztályú bajnokin, a hazai csapat 4-2-es győzelmével végződő Harkemase Boys–HSV Hoek meccsen is.

 

 

Amit Savill tett, nem esik a fenti kategóriába. Az akkor 18. szezonját kezdő, már veteránnak számító bíró nem bírt ösztöneivel, és vélhetően egy hirtelen impulzustól vezérelve úgy döntött, hogy egy fejes utáni visszapattanó labdát meglepően technikásan vesz le, mielőtt a döbbent kapus és mezőnyjátékosok között a kapuba bombázza. Ha az olvasó azt gondolná, hogy gyorsan elnézést kért tettéért, ki kell, hogy ábrándítsam.

Hősünk nemhogy nem kért elnézést, de a stadion és a két csapat teljes ledöbbenésére elkezdte ünnepeltetni magát.

Joggal merülhetne fel a kérdés, hogyan úszhatta meg a spori, miért nem találta meg őt a gólt kapó csapat haragja? A válasz egyszerű, a végül 20-2-re nyerő Earls Colne akkor már 18-1-re vezetett!

Érdemes felidézni Savill mérkőzés utáni nyilatkozatát is, amiben a megbánást csak nyomokban lehetett felfedezni.

 

„Egyrészről bánom a dolgot, mert ekkora ügy lett belőle, de ugyanakkor örülök is, és úgy gondolom, hogy jól tettem, amit tettem, és sok ember délutánját dobtam fel ezzel.”

 

Phil Sammon, az essexi labdarúgó-szövetség elnöke másképp gondolta, és hét mérkőzésre tiltotta el a bírót, Savill azonban a büntetés letöltése helyett inkább köszönte szépen és visszavonult, jó eséllyel a futballtörténelem egyetlen olyan bírójaként, aki az utolsó mérkőzésén gólt szerzett.

 


(X) Játssz az ingyenes Nyerő Széria tippjátékkal a Európa-bajnokság alatt, és nyerj akár 350 ezer Ft ingyenes fogadást!


 

A kosaras, aki egy mérkőzésen mindkét csapatban pontot szerzett

1978. november 8., szerda. A New Jersey Nets a Philadelphia 76ers ellen játszik, a helyszín a mára lerombolt, legendás Spectrum Arena. A Nets kiscsatára, a 2013-ban a Hírességek Csarnokába is beválasztott Bernard King megkapja előbb az első, majd második technikaiját is, amely után el kell hagynia a pályát. Ezt kissé nehezen viseli, ezért az öltöző felé vezető úton felrúg egy széket, amit sajnos – vagy sztorink szempontjából szerencsére? – észrevesz az egyik bíró is, a harmadik technikaival sújtva a játékost.

Az NBA-t követő olvasóink valószínűleg már kiszúrták a történet kulcspontját, az észak-amerikai profi kosárlabdaligában ugyanis – ellentétben például a kézilabdával – nincs harmadik büntetés.

A történet még itt sem lett volna feltétlenül különleges, de amikor Kevin Loughery, a vendégek addig már szintén egy technikaival büntetett edzője próbálta felhívni a játékvezető figyelmét annak hibájára, a fonalat teljesen elveszítő spori azonnal megkínálta még kettővel, második jogtalan „mesterhármasát” is abszolválva.

A meccset végül kétszeri hosszabbítás után, mindössze négy ponttal veszítette el a New Jersey, melynek vezetősége így teljes joggal érezhette azt, hogy a bíró egy a végkimenetelt döntően befolyásoló műhibát követett el. Larry O’Brien, a liga akkori komisszárja egyetértett a melléfogás súlyosságát illetően, így a meccs újrajátszását rendelte el, de nem a legelejétől, hanem egészen pontosan az első jogtalanul megítélt technikainál még hátralévő játékidőtől.

 

Bernard Kinget négyszer választották az NBA All-Star-csapatába (Fotó: Getty Images)

 

Bernard King, aki a második technikaiját még jogosan kapta meg, nem játszhatott a márciusi „visszavágón”, Loughery azonban helyet foglalhatott a padon, mivel ő már King harmadik, valóban jogtalan technikaija miatt kapta meg a saját büntetését. Megvolt tehát a dátum, az eredetileg 1978. november 8-án elkezdett meccset hivatalosan 1979. március 23-án fejezik majd be, az utolsó 17 perc 50 másodpercnyi játékidővel. Amikor kijelölték a meccs időpontját, egyvalamivel nem számoltak. Mégpedig az NBA átigazolási szabályaival, amely lehetővé tette, hogy a két csapat két-két játékost cseréljen egymással.

A Harvey Catchings és Ralph Simpson (nem összetévesztendő a szintén volt NBA-játékos Ralph Sampsonnal) duót küldő Philadelphia Eric Money és Al Skinner játékjogát kapta meg, a meccs pedig előbbi nevéről marad örökre emlékezetes.

Money lett végül ugyanis az a játékos, aki az újrajátszott másfél negyed alatt is pontokat tudott szerezni, és mivel ez igaz lett a 135 nappal azelőtt lejátszott meccsre is, máig ő az egyetlen játékos az NBA történetében, aki egy meccsen belül mindkét csapatban játszott, és mindkét csapatnak pontokat is szerzett.

A Sixers egyébként megnyerte a visszavágót, sőt az eset és a szezon pikantériája, hogy a két csapat abban az évben a rájátszásban is összefutott, amely párharcból megint csak a Philadelphia került ki győztesen, az akkor még két nyert meccsre menő első kör mindegyikét megnyerve.

 

A sorozat további részei:

A sporttörténelem legfurcsább szabályai – I. rész


Kiemelt fotó: Twitter

Írj hozzászólást