Cristiano Ronaldo: aranyláb és aranyszív

A futballszurkolók és a futballszakma képviselői is egyetértenek abban, hogy Cristiano Ronaldo a valaha élt egyik legjobb labdarúgó. Az eredménysora párját ritkító, az edzésmunkáját és az életmódját tekintve is meg lehetne róla mintázni a profizmus szobrát – ezért játszik még 36 évesen is egy topklubban, a Manchester Unitedben. Az is köztudott, hogy életének kiemelt része a jótékonykodás: jelentős összegekkel támogat különféle ügyeket, és olykor a személyes jelenlétével is okoz felejthetetlen perceket azoknak, akiknek sokat segít egy vele való találkozás. Jócselekedeteinek se szeri, se száma, a teljesség igénye nélkül kiválogattunk közülük öt olyat, amelyeknek különösen nagy hatása volt.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Egykori magyar edzője sugallatára segített hátrányos helyzetű erdélyi gyerekeken

Mint ismeretes sok futballrajongó számára, Ronaldót először Bölöni László, a nemzetközi viszonylatban is jegyzett erdélyi magyar edző játszatta felnőtt csapatban, méghozzá a Sporting CP-ben – 2002. augusztus 14-én, az Internazionale elleni hazai Bajnokok Ligája-selejtező (0–0) ötvennyolcadik percében történt a debütálás. Bölöni és Ronaldo kapcsolata azután is megmaradt, hogy a portugál sztárjátékos már nem tartozott a lisszaboniak kötelékébe, így jutott el hozzá az erdélyi Böjte Csaba ferences rendi szerzetes és az általa létrehozott Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnevezésű gyermekmentő szervezet híre is, amely különböző intézményekben (pl. gyermekotthonok) és nevelőszülői rendszerben napjainkban már több, mint 2500 gyermekről gondoskodik. Amikor néhány éve Bölöniék „Csaba testvér” alapítványának gyűjtöttek Erdélyben, Ronaldo egykori edzője első szavára átutalt egy „hatalmas összeget” a szervezet bankszámlájára – ki tudja, hány árva és szociálisan árva gyermeken segítve így.

 

Böjte Csaba és a gyermekek, akiken sokat segített a portugál adománya. (Forrás: hírma.hu)

 

„Szolidaritásból is aranylabdás”

Ronaldo három testvérével együtt nőtt fel, és hamarosan ő maga is sokgyermekes szülő lesz, ahogy arról mindig is álmodott. Kedvese, Georgina Rodríguez nemsokára egy ikerpárnak ad életet, így hamarosan már hatgyermekes családapának mondhatja magát. Ennek tükrében különösen nem meglepő, ha a súlyosan beteg gyerekek sorsát is szívén viseli. Nem egy esetben tett már tanúbizonyságot nagylelkűségéről, ha fülébe jutott egy súlyosan beteg kisgyermek szívszorító története, és a gyógyulás anyagi nehézségekbe ütközött. Így volt ez akkor is, amikor 2014-ben az akkor az akkor 10 hónapos spanyol csecsemő, Erik Ortiz Cruz műtétjére a rokonok és a barátok adománygyűjtő kampányt szerveztek – Erik súlyos agyi rendellenességgel született, aminek következtében naponta körülbelül harminc epilepsziás rohamot kellett elviselnie. A szükséges orvosi beavatkozás 60 ezer eurós költséget jelentett. Az Eriken segíteni szándékozók akkor a Real Madrid csapatát erősítő ikont is megkeresték, akitől nem pénzt kértek, hanem egy mezt és egy pár stoplis cipőt, amelyeket árverésre akartak bocsátani. Ronaldo a családot meglepve nemcsak a kért ereklyéket küldte, hanem az operáció költségeit fedező 60 ezer eurót is. Az egyik legnépszerűbb spanyol sportportál, az as.com a következő szavakkal méltatta ezt és a többi hasonló nemes cselekedetét: „Szolidaritásból is aranylabdás”.

 

Erik megkapta az árverésre kért mezt és cipőt, meg egy kis ráadást is, a kifizetett műtét formájában. (Forrás: InfoCristiano Twitter)

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

„Cristiano örökké hálás az orvosoknak és a nővéreknek, akik megmentették az édesanyja életét”

Ronaldo családcentrikussága nemcsak a gyermekei számában, és az irántuk való gondoskodásban, hanem az édesanyja felé tanúsított törődésben is megmutatkozik. Ennek oka az is, hogy az édesapját húszévesen elveszítette. A papa az alkoholizmus áldozata lett, nem tudta feldolgozni a Mozambikban és Angolában megélt traumákat, amiket hazájáért, Portugáliáért harcolva szenvedett el. Ez is az oka annak, hogy édesanyja felé óvó szeretettel fordul, és rendkívül hálás azoknak is, akik az ő egészségéért dolgoznak. 2009-ben például100 ezer eurót adományozott annak a kórháznak, amely két évvel korábban kigyógyította a mellrákból.

 

„Cristiano örökké hálás az orvosoknak és a nővéreknek, akik megmentették az édesanyja életét. Meg akarta mutatni nekik, mennyire értékeli, amit tettek” – nyilatkozta egy barátja a nemes felajánlásról.

 

A fontos eseményeken ott van fia mellett. (Forrás: 24news.com)

 

„Fájó szívvel látom, hogy mi történik Madeirán és az ország többi részében”

Ronaldo szülőföldje, a vulkáni eredetű Madeira-szigetek egy Portugáliához tartozó szigetcsoport az Atlanti-óceánban. Ott található a már említett kórház is, amelyet jelentős összeggel támogatott édesanyja gyógyulása után. A futballsztár már többször is hangoztatta, hogy soha nem fogja elfelejteni, honnan indult, hol vannak a gyökerei: Madeira fővárosában, Funchalban nőtt fel szegény körülmények között, onnan küzdötte fel magát a futballtörténelem egyik legjobb játékosává. Nem is volt számára kérdés az, hogy amikor természeti katasztrófa történt a szigeten, egyből felajánlja a segítségét. 2016 nyarán csakúgy, mint Portugália szárazföldi területei közül sok helyen, Madeirán is erdőtűz pusztított. Ekkor Ronaldo megkereste a regionális kormányzat vezetőjét, Miguel Albuquerque-t, hogy jelentős pénzadománnyal támogathassa az erdőtűz elleni küzdelmet. A szülőföldje tragikus helyzetével kapcsolatos érzéseit a következőképp fogalmazta meg a közösségi médiában:

 

„Fájó szívvel látom, hogy mi történik Madeirán és az ország többi részében. Minden támogatásom és köszönetem minden tűzoltónak, akik minden bátorságukkal kockáztatják a saját életüket azért, hogy megmentsék az embereket. Veletek vagyok!”

 

Hatalmas pusztítást végzett az erdőtűz a Madeira szigetén lévő Funchalban (Forrás: Gregório Cunha)

 

 

„Könnyekkel a szemében megölelte a példaképét”

Az anyagi segítség fontos, sőt, bizonyos esetekben nélkülözhetetlen, viszont vannak olyan jócselekedetek, amelyek értéke pénzben ki nem fejezhető, nem mérhető. Ronaldo már több szerencsétlen sorsú gyermeknek okozott határtalan örömöt és felejthetetlen élményt a személyes jelenlétével, kedves gesztusaival. Egy libanoni kisfiú, Haidar álmát is így váltotta valóra 2014-ben, aki egy Bejrútban (Libanon fővárosa) történt bombatámadás után árván maradt – szülei, Leila és Husszein a mellett a motorkerékpár mellett parkoltak, amelynél robbant a bomba. Összesen 44-en vesztették életüket a detonáció miatt, a túlélők egyike Haidar volt, aki a robbantás idején egy Ronaldo-mezt viselt, amit még a kórházban sem akart levenni magáról. A történtek hatására egy libanoni újságíró, Rana Harbi felhívást tett közzé a közösségi médiában, hogy az akkor hároméves fiú személyesen találkozhasson a kedvencével. Ronaldo akkori klubja, a Real Madrid szinte azonnal reagált a posztra, és elintézte, hogy a kisfiú álma valóra válhasson: Haidar a klub által szervezett karácsonyi vacsora alatt találkozott a királyi gárda kosárlabdázóival és futballistával, és a látogatás megkoronázásaként „könnyekkel a szemében megölelte a példaképét.”

 

Összejött a találkozás. (Forrás: Real Madrid C.F.)

Ki nyeri az Aranylabdát 2021-ben?

1,30 – Robert Lewandowski

2,50 – Lionel Messi

15,00 – Karim Benzema

15,00 – Jorginho

21,00 – Cristiano Ronaldo

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Speciális/Nemzetközi díjak útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a Bajnokok Ligája piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást