,,Egy élhetőbb, boldogabb világot teremthetünk” – a jótékony Szalai Ádám

,,Emberségről példát, vitézségről formát” – Balassi Bálint az Egy katonaének című versében így mutat be egy eszményi katonát. Szalai Ádámra, a FSV Mainz és a magyar válogatott labdarúgójára is illik a reneszánsz költőóriásunk által írt jellemzés.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

„Vitézség”

Szalai 11 éve játszik a Bundesligában. A jelenleg aktív magyar labdarúgók között rajta kívül senki sem mondhatja el magáról, hogy immár több, mint egy évtizede egy európai topliga valamelyik csapatának a tagja. A 11 év alatt több mélypontból is felkapaszkodott, többször volt rá példa, hogy az aktuális együttese keretéből kikerült. Ezekben a helyzetekben nem üzengetett megsértődve a médián keresztül edzőjének vagy a klubvezetésnek, nem igazolt el egy könnyebb bajnokságba (pedig sajtóhírek szerint erre többször is lett volna lehetősége), hanem alázatosan, a korábban elvégzett edzésmunkára még néhány lapáttal rátéve küzdött azért, hogy mielőbb újra pályára léphessen – a Bundesligában.

A válogatott szurkolói közül sokan nem értették (vagy nem értik a mai napig sem), hogy miért fontos láncszeme a csapatnak. Ennek gyakran sértő, bántó jelzők kíséretében adnak hangot. Dárdai Pál erélyes utasítással (,,a szalaizást be lehet fejezni”) igyekezett megálljt parancsolni a pocskondiázásának. Ő is, és rajta kívül még valamennyi szövetségi kapitány, aki beválogatta a támadót, egyértelműen megindokolta, hogy személyisége és játéka miért nélkülözhetetlen a nemzeti csapat számára. Nemhiába ő a jelenlegi csapatkapitány: a pályán a szakmai stáb meghosszabbított kezeként irányítja társait.

Többször is ki lett hangsúlyozva, hogy a védekezés vele kezdődik, az ő általa adott jelre indul a letámadás. Remek fizikai adottságai (193 centiméter magas, erős testalkattal rendelkezik) alkalmassá teszik arra, hogy párharcokat nyerjen, az ellenfél védőjátékosait intenzív, szünet nélküli figyelemre kényszerítse. Területek nyílhatnak meg így egy lecsorgó labda esetén a második hullámban érkező társak előtt (emlékezhetünk Pátkai Máté góljára Wales ellen).

A Szalai-féle fárasztás többször eredményezett már komoly hibákat, figyelmetlenséget az ellenfél hátsó alakzata részéről az aktuális meccs végén: Gera Zoltán emlékezetes, 84. percben szerzett fejesgólja a finnek ellen 2014 novemberében is részben ennek köszönhetően születhetett.

 

Fotó: Getty Images

 

Valamennyi edzője kiemelte taktikai intelligenciáját: minden döntése előtt előre értelmezi az adott játékhelyzetet, a legnagyobb hatékonyságra törekszik. A védekezésből is kiveszi a részét, ha szükséges. Emlékezhetünk rá, hogy a 2019-es Magyarország–Wales Eb-selejtező 92. percében, amikor a magyar csapat 1-0-ra vezetett, hatalmasat mentett a kapunk előtt. Kivágta a labdát a kapáslövésre készülő Gareth Bale elől, egy középhátvéd erényeit felmutatva. Több tekintetben hasznos, komplex futballista. Ahhoz, hogy megértsük a csapataiban betöltött szerepét, ki kell tágítani a ,,csatár csak egy látványosan játszó cselgép lehet, aki sok gólt lő” horizontot. Ezt ő is megmagyarázta:

 

„Engem azért sosem elsősorban a gólok határoztak meg. Egy csatár esetében nyilván nagyon fontos a gól, én is rendkívüli kvalitásnak gondolom, ha valaki mindig, minden helyzetből képes betalálni, és persze én is bevettem néhányszor a kaput, de az edzőim is az egyéb erősségeimet értékelték…”

 

Igazi vezértípus a pályán kívül is. Nyilatkozataiban időnként nyers őszinteséggel fogalmaz, amivel mindig az a célja, hogy bizonyos dolgokban változás, javulás következzen be. Különösen emlékezetes volt az a hollandiai 8-1-es vereséget követő sajtótájékoztató, ahol arról fejtette ki a véleményét, hogy a magyar labdarúgás miért küzd súlyos lemaradással a nemzetközi élvonalhoz képest. Az Izland elleni, Európa-bajnoki részvételről döntő ki-ki meccs előtt mondott motivációs beszéde pedig hidegrázós élményt fog okozni a magyar szurkolóknak még hosszú évek múltán is.

 

Magyarország–Franciaország: Fogadj 20-as oddson bármilyen kimenetelre

 

,,Emberség”

Szalai életében a jótékonykodás kiemelt szerepet tölt be. Ahogy már említésre került, pályafutása során már több hullámvölgyből is sikerült kijönnie. Ezért is érzi fontosnak azt, hogy segítsen a hátrányos helyzetű embertársain:

 

,,Eddigi pályafutásom alatt mindig a nehéz helyzetekből merítettem a legtöbb erőt a folytatáshoz. Ezért is igyekszem segíteni azoknak, akik támogatásra szorulnak: egy barátnak, egy utcán élő embertársunknak, vagy éppen kisgyerekeknek, akik rajonganak a fociért.”

 

Rendszeresen támogat pénzadománnyal különböző ügyeket akár egyénileg, akár a válogatottbeli csapattársaival összefogva. Tavaly decemberben a nemzeti csapat játékosai, szakmai stábja és Magyar Labdarúgó-szövetség 20 millió forinttal támogatták az izomtónuszavarban szenvedő Bertalan Vili műtétjét és az azt követő kezeléseket, valamint a cisztás fibrózisban szenvedő és transzplantáció előtt álló Sajben Solt Bendegúzt, továbbá a Tábitha Gyermekhospice Házat. Nem ez volt az első hasonló kezdeményezésük: 2020 márciusában a koronavírus elleni küzdelem segítése végett 30 millió forintot osztottak szét a Gyermekétkeztetési Alapítvány, az Országos Mentőszolgálat és a Szent László Kórház között.

Ádám létrehozta a Játékidő Alapítvány elnevezésű jótékonysági szervezetet, amely céljait pénzadománnyal is támogatja. A száz százalékban magántőkéből és kizárólag önkéntes munkaerőből működő alapítvány valamennyi tagja kötődik a sporthoz. Céljuk az, hogy az abból szerzett élményeket és kitartást felhasználva, rengeteg pozitív energiát mozgósítva tegyenek azért ,,hogy a világ minden nappal egy kicsit élhetőbb legyen”. Segítik – többek között – a hátrányos helyzetű családok, a beteg gyermekek és az állatvédelem ügyét.

Szalai számára az is kiemelten fontos, hogy a támogatott személyekkel, csoportokkal személyesen is találkozzon, és a tárgyi- vagy pénzadományon kívül kedves, bátorító szavakkal, gesztusokkal tegye legalább a látogatás idejére boldogabbá az életüket.

Így történt ez például akkor, amikor a Bethesda Gyermekkórháznak hat darab speciális futóbabakocsit ajándékoztak. Ezek segítségével a kórházban dolgozó orvosok, ápolók, gyógytornászok rendszeresen tudják részesíteni a futás örömében azokat a mozgásukban akadályozott gyerekeket, akik az égési, rehabilitációs és neurológiai osztályokon gyógyulnak. Az ottlétük alatt Szalai beszélgetett és játszott is a kórházban ápolt gyerekekkel, valamint futott is velük a futóbabakocsikkal megtett első kilométerek alatt.

 


 

Ahogy már említésre került, a válogatottbeli társaival, annak szakmai stábjával és az MLSZ-szel támogatták a Tábitha Gyerekhospice Házat is. A Magyarországon egyedülálló intézmény a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyerekek fájdalmasan szűkre szabott életének utolsó időszakában szakszerű orvosi ellátást biztosít, és törekszik arra, hogy az elmúlás a lehető legméltóságteljesebb legyen számukra. A szülők és a rokonok is a gyerekek mellett lehetnek, támogatva őket életük utolsó, a nem érintettek számára felfoghatatlanul nehéz időszakában. Szalai hatalmas alázatról és lelkierőről tanúbizonyságot téve 2018 májusában az alapítványával személyesen is járt ezen a szeretettel teli, mégis szomorú helyen. A tárgyi adományokon kívül olyan ajándékokban is részesítette a ház ápoltjait, amelyek értéke anyagiakban nem mérhető. A tőle kapott pozitív impulzusokra, örömteli percekre nagyon nagy szüksége volt ezeknek a gyerekeknek és családjaiknak.

A fenti felsorolás nem teljes, Szalai még sok hasonló ügyet támogat vagy támogatott. Úgy gondolja, hogy jótékonyságból sohasem lehet elég, arra biztat mindenkit, hogy álljon be hasonló, nemes célok mögé. A következő szavakkal ösztönöz erre mindenkit:

,,Gyere Te is és mutassuk meg együtt, hogy odafigyeléssel, összefogással egy élhetőbb, boldogabb világot teremthetünk!”

 

 

A Játékidő Alapítvány hivatalos Facebook-oldalát ide kattintva érheted el!


Kiemelt fotó: Játékidő Alapítvány

Írj hozzászólást