A módszertani központokról – miért és hogyan?

Kétrészes sorozatunkban arra próbálunk válaszokat adni, hogy miért fontos egy módszertani központ létrehozása, különösen a magyar futballban, milyen célokkal működhetne egy ilyen intézmény, és hogyan lehetne sikeresen, a célok elérésének érdekében megszervezni és működtetni a létrehozott központot. Ennek érdekében az első részben, a jelenlegi helyzet értékelésén keresztül a központ létrehozásának okairól írunk, majd a külföldi trendek áttekintésével a megvalósítás lehetséges irányairól.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

HELYZETÉRTÉKELÉS

A téma apropóját és ihletését az adja, hogy Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor az előző év utolsó napján megjelent Nemzeti Sport hasábjain jelentette ki, hogy szükség van egy ún. „módszertani központra”. Az idézet pontosan így olvasható:

„Lehet, sőt kell is egy országos módszertani központ, amely szolgáltat. De semmit sem kérhet számon senkin, nem viselkedhet szakmai hatóságként, viszont minden kérdésre választ kell adnia. Az étkezéstől az edzésmódszerekig, a külföldi újításoktól a gyerekek méréséig, az élettani tesztekig minden használható tudást fel kell kínálnia az akadémiáknak. De a Fradit sosem lehet összekeverni, ha látom a játékát, mondjuk az Újpesttel. Vagy más példa: Kovács Feri bácsi, Isten nyugosztalja, mesélte nekem, hogy a Hungária körúton az volt a szabály, egyedül Lantos rúghat nagyot a labdába, a többieknek le kell passzolniuk. És ez ma is látszik az MTK-n, pedig talán már nincs ilyen szabály. A klubok és a futballjuk, amit játszanak, kulturális képződmények. Nem lehet egy központból homogenizálni őket. Az a jó, ha a Fradiban Fradi-szív van. Az Újpestben meg nem pattanhat el a labda húsz centire sem, mert az szégyen. Az MTK-ban pedig nem rúghatnak nagyot a labdába.”

A téma időzítése tökéletes. A miniszterelnök nem véletlenül hozza fel témaként az esetleges tudásmegosztás, illetve a tudásösszegzés kérdéskörét. A mai magyar futballban nyilvánvalóvá vált, hogy az állami finanszírozás infrastrukturális áldása nem hatott ki jelentősen a magyar szakemberek fejlődésére. És itt a hangsúly a „jelentősen” kifejezésen van.

Bár rengeteg a tehetséges és fejlődőképes szakember Magyarországon is, a tudásmenedzsment folyamatának eddigi sikertelen kezelése gátakat szab a magyar szakemberek fejlődési lehetőségeinek.

Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy amit meg lehetett pénzből venni, azt meg is vették a klubok és a szövetség. Mostanra már van pálya, öltöző, labda és mezek is. A legkisebb településeken is rendben van a sporttelep, a klubokban dolgozó edzők rendesen kapják a fizetésüket, a professzionális világban pedig a legmodernebb mérési eszközöktől kezdve egészen a videoelemzésekhez szükséges infrastruktúra használatáig minden adott a legmagasabb szintű szakmai munkához.

Ami egyedüliként hiányzik: az eszmei háttér. Az a probléma ezzel a témakörrel, hogy igencsak kényelmetlen a labdarúgás különböző területein dolgozó szakemberek mindegyikének. A klubvezetőnek azért, mert ez nem az ő részterülete, így nem tudja, hogy merre induljon el. A szakmai igazgatónak azért, mert úgy érzi, segítségre van szüksége döntései meghozatalában. Az edzőképzőnek azért kényelmetlen, mert elvileg neki kellene megteremtenie, de az UEFA előírásai szorításában ez nem olyan egyszerű. Végül, de nem utolsósorban az edzőnek azért kényelmetlen, mert úgy érzi, mindenki őt okolja a gyenge futballért, miközben ő keményen dolgozik, becsületesen végzi a dolgát, tanul és olvas, de senki sem segít az összeszedett tudás értelmezésében és rendszerezésében.

Pontosan ezért lenne kulcsfontosságú egy módszertani központ létrehozása, mert válaszokkal és megoldásokkal szolgálna a teljes futballtársadalom számára. Fontos megjegyeznem: egy magyar futballmódszertani központ véleményem szerint független alapállásban kellene, hogy működjön. A Magyar Labdarúgó Szövetség partnereként, az UEFA és a FIFA irányvonalait figyelembe véve, a mindenkori edzőképzéssel szoros kapcsolatban, de mégis függetlenként.

Itt újra egyetértek a miniszterelnök mondanivalójával: ez a központ azért lenne létrehozva, hogy irányvonalat szabjon és a gondolkodásmódot befolyásolja. Arra lenne hivatott, hogy az eszmei hátteret megteremtse az egyetemes magyar futball számára, és segítő kezet nyújtson a futballtársadalom minden tagjának.

Ahhoz, hogy egy ilyen módszertani központ működni tudjon, három dolognak kell teljesülnie.

  1. A magyar tradíció kérdéskörét alaposan, tudományos igénnyel kell a központnak megközelítenie. Ezzel párhuzamosan a múltra, mint életet adó vízforrásra kell tekinteni. Céljaként egy olyan futballvízió megteremtését kell megjelölnie, ami teljes mértékben a magyar életből, a magyar emberek gondolkodásmódjából, az alig pislákoló, de még mindig létező magyar futballtradícióból építkezik elsősorban.
  2. A módszertani központ feladatai, hogy a külföldi trendeket folyamatosan figyelemmel kövesse, azoknak a tapasztalatait pedig a magyar futballvízió egyes területein hasznosítsa. Sőt, olyan területeken, ahol a magyar tradíció nem szolgál iránymutatással, akár a külföldi példákat, módosítva ugyan, de át kell vennie.
  3. A módszertani központnak tiszta szervezeti felépítéssel kell működnie, olyan részlegek menedzselésével, mint az élettani, edzésmetodikai, stílusedzői, karakterfejlesztési, adat- és teljesítményelemzői, illetve fejlesztési és visszacsatolási részlegek.

Ebben a cikkben csupán a második pontról lesz szó, míg a harmadik pontról a következő anyagomban írok. Az első pont átugrására egészen egyszerű a magyarázat: a saját fenti kijelentésemhez híven, a magyar tradíció kérdésköréhez tudományos igénnyel szabadna csak hozzányúlni, ebből következően ezen igény kielégítése nélkül hibás lenne.

 

A KÜLFÖLDI TRENDEKRŐL

A Covid–19 által előidézett helyzetre a futballtársadalom sajátos módon reagált.

Webináriumok, előadások, és interjúk tömkelege vált elérhetővé az online térben.

Példának okáért: a Modern Soccer Coach honlapja igen értékes anyagokat készített neves szakemberekkel és a Barça Innovation Hub YouTube csatornája is a saját kutatásait és az azokkal kapcsolatos témák videós feldolgozásait osztotta meg feliratkozóival. A United Soccer Coaches szervezet által évente megrendezett konferenciasorozat formabontó módon idén digitális formában jelentkezett olyan klubok és szakemberek előadásaival, mint Toronto FC, Portland Timbers FC, New York Red Bulls FC, Columbus Crew SC, Seattle Sounders FC, Levante UD, Rangers FC, Celtic FC, SL Benfica, FC Bayern München, Liverpool FC, FC Barcelona és José Mourinho. Nekem volt szerencsém bejutni olyan privát előadásokra is, ahol többek között Szoboszlai Dominik korábbi edzője, az FC Red Bull Salzburg szakvezetője, Jesse Marsch, vagy éppen az Athletic Bilbao metodikai vezetője, Andoni Bombín prezentált. A külföldi trendek összefoglalásához a fentebb felsorolt előadások tartalmából is merítettem.

 

Ábránkon a spanyol Levante UD szervezeti felépítése látható. Külföldön a módszertani központ kollokációra a „Methodology Department” angol megnevezést, spanyol nyelvterületeken – érdekes módon már Dél-Amerikában is az angol kifejezéssel párhuzamosan – a „Departamento de Metodolgía” szóösszetételt lehet a legtöbbször olvasni. A fenti levantei példából jól látható: az első és második csapat, illetve az akadémia is a módszertani osztály alá tartozik.

 

 


(X) Vajon melyik csapat nyeri a spanyol kupát? A Sevilla (1,95), a Barcelona (4,50), az Athletic Bilbao (4,50) vagy a Levante (6,50)? Kattints ide a legjobb ajánlatokért!


 

A következőkben összegezni fogom azokat a tapasztalatokat, amiket ezeken a webelőadásokon gyűjtöttem, kifejezetten a módszertani központ kérdéskörében. Fontos tudnivaló: ezeken az előadásokon a különböző futballszervezetek csak és kizárólag saját szemszögükből, a saját filozófiájukból eredő függőségük mentén alakították ki metodikai elképzeléseiket. Ezért, bár értékes gondolatokat hallgathattam meg ezeken az előadásokon, óva inteném azokat a véleményeket, miszerint egy magyar metodikai központnak le kellene másolnia bármilyen külföldi irányvonalat. Tapasztalataimat gondolatébresztés céljából osztom meg, és arra hívnám fel a figyelmet, hogy a saját gondolatmenetünk tiszteletben tartása mellett vannak külföldi példák, amik pozitívan befolyásolhatják a megálmodott módszertani központ tervezésének folyamatát. Arról, hogy miként kellene egy ilyen központnak működnie, milyen felépítéssel, vagy milyen konkrét részlegekkel, majd a második részben számolok be.

 

TAPASZTALATAIM A KÜLFÖLDI ELŐADÁSOKRÓL

A modern futballtársadalmakban már évtizedek óta visszatérő trend, hogy a sportág kisebb (klubok) és nagyobb (szövetségek) szervezeti egységei arra keresnek válaszokat, hogy miként lehetne a saját filozófiájukat, társadalmi beágyazottságukat, és a szurkolók által megszabott lelkületet kifejezetten futballszakmai nyelvezetre és konkrét megvalósítási tervekre transzformálni.

Ennek okait a globális futballtársadalom vizsgálatán keresztül lehet a legjobban megérteni. Tapasztalataim szerint ugyanis a világ futballja jelentős átalakuláson megy át.

A futball üzleti oldala átvette az irányítást és ezzel párhuzamosan a futballteljesítmény értelmezése és annak kiszámíthatóbbá tétele kiemelten fontossá vált.

A piacról gazdálkodó futballszervezetek számára a tervezhetőség megkövetelése a pénzügyi környezetből a szakmai oldalra is átterjedt. Ennek érthető okai vannak: a klubokért és szövetségekért felelős vezetők rájöttek arra, hogy a meglévő szurkolói bázis megtartása és bővítése (azaz: profit termelése) céljából maga a produktum, azaz a futballpályára kivitt teljesítmény minőségének következetes biztosítása kiemelt jelentőségű.

Ahhoz, hogy a produktum minősége kiszámítható legyen, a világ nagyvállalatainak felépítettségéhez hasonlóan, a futballszervezeteknek is rendelkezniük kell egy sajátos vízióval, a hozzátartozó filozófiával, végezetül pedig a filozófiából következő futballstílussal.

Erre remek példa a globális tervekkel rendelkező Red Bull szervezete. Az energiaitalokon és extrém sportokon keresztül megismert, mára azonban már futball-nagyvállalatként is funkcionáló cégóriás így nyilatkozik víziójáról (zárójelben a futballszakmára lefordított saját kiegészítéseim):

„Elkötelezettek vagyunk a Red Bull-szabványok (futballstílus) betartása mellett, miközben megtartjuk vezető pozíciónkat (cél: ellenfelek legyőzése) az energiaitalok (futballcsapatok) kategóriájában, amikor kiváló ügyfélszolgálatot (futballteljesítményt) nyújtunk rendkívül hatékony és nyereséges módon (fiatal és olcsó játékosok játékjogának megvásárlása, majd azok magas áron való értékesítése). Olyan belső kultúrát hozunk létre, ahol az alkalmazottak megosztják szervezetünk más tagjaival is a leghatékonyabb és leghasznosabb praktikákat szervezetünk egészének fejlesztése érdekében (azaz: ami technológiailag, szakmailag, szervezettségi szempontból elérhető Salzburgban, legyen elérhető New Yorkban is).”

Ehhez kapcsolódóan, az Athletic Bilbao víziója az egészséges nemzeti hozzáállásukban, azaz a kizárólagos baszk identitású futballisták alkalmazásában merül ki. Ugyanúgy, mint a New York Red Bull esetében, a Bilbao klubszerkezete is a vízió maximális végrehajtásának céljával épült fel. A kiválasztástól kezdve, a fizikai párharcok kierőszakolásában kifejezett baszk életérzésén át, a stadion berendezettsége is ennek a víziónak van alárendelve.

A vízió kérdése után következik a társadalmi beágyazottság részleteire alapozva felépíthető futballfilozófia témája. Ezzel kapcsolatban érdekes tanulság volt számomra, hogy több MLS-klubnak nehezére esik saját filozófiája megfogalmazása, nagyrészt a történelmi hagyományok hiánya miatt. Bár vannak ezzel kapcsolatban problémák, azért egyre inkább látszik, hogy ezek a fiatal amerikai sportszervezetek már folytatnak önismereti vizsgálatokat, és egyre inkább képesek megfogalmazni a vízióból levezetett klubfilozófiájukat.

Például, a Columbus Crew akadémiája által tartott előadáson az akadémiaigazgató ugyan nem a társadalmi beágyazottságra alapozva fogalmazta meg futballfilozófiájukat, azonban amit megfogalmazott (játékközpontúság, egy sajátos futballstílus iránti tisztelet, pozitív gondolkodásmód) mind-mind tiszta, érthető, és hatásaiban előadás során végig érezhető volt.

A meghallgatott előadások közül a legerősebb, legkomplexebb, és legmélyebb futballfilozófiai betekintést Isaac Guerrero, az FC Barcelona metodikai központjának egyik vezetője adta, aki a Barca játékstílusát levezette a katalán életérzésből, illetve az olyan különböző hatásokból, mint például az Aranycsapat játékfelfogása (videókkal, azokat elemezve), Johan Cruyff személye (játékosként és edzőként külön-külön), illetve a Josep Guardiola által vezetett csapat forradalmi teljesítménye.

Az előadás rávilágított arra, hogy egy egyedi futballstílus kialakításához a vízió tisztasága és az abból következő futballfilozófia egyértelműsége szükségeltetik. Az is érdekes volt, hogy a Barca által használt egyedi nyelvezet amolyan ragasztóként segíti az előbb említett hármasság összetartozását.

Bár az említett előadásokon sokat foglalkoztak magával a játékkal és annak fejlesztésével, nem szabad elmenni szó nélkül amellett, hogy a világ vezető futballműhelyeiben a fizikális felkészítés témája továbbra is nagy hangsúllyal van jelen. Majdnem minden akadémiai előadáson volt szó arról, hogy milyen eszközök és szoftverek segítésével fejlesztik a játékosok kondicionális képességeit. Az élettani tudományok segítséget nem elvitatva, de mindenképpen fontos megjegyezni, hogy azoknál az előadóknál, akiknél a futballvízió erősnek mutatkozott (FC Barcelona, Liverpool FC, Athletic Bilbao), kevesebb szó esett a futball segédtudományok által uralt szegmenseiről. Ezzel ellentétben, akiknél a futballvízió hiányzott, vagy kevésbé volt kiemelt szerepben, ott a fizikális felkészítés témája láthatóan nagyobb hangsúlyt kapott.

Végezetül a mérkőzéselemzés, a kiválasztói és megfigyelői struktúra témája az, amit érdemes megemlíteni. Az amerikai klubok mindegyike kiemelten foglalkozott ezzel a részleggel, de a Bilbao és a Seattle Sounders előadói különösen nagy hangsúlyt fektettek rá. Chris Little, a Sounders akadémiájának vezetője elárulta, számukra a játékmodelljük követése, illetve az abból egyenes ágon következő játékosprofilok megtalálása az első számú feladat a kiválasztás folyamatában. Előadása során aprólékosan bemutatta, hogyan építik fel saját játékukat, majd kiemelte, hogy ennek a játékmodellnek a megvalósításához milyen karakterekre és posztspecifikus tulajdonságokra van szükségük a sikeres szereplés eléréséhez.

 

ÖSSZEGZÉS

  • Mivel infrastrukturális szempontból a magyar futballhelyzet gyakorlatilag kifogástalan, a sikeres jövő érdekében már „csak” egy összefüggő gondolatiság, egy múltból táplálkozó, de jövőt építő valódi vízió és futballfilozófia szükségeltetik.
  • Ahhoz, hogy ilyen vízió és futballfilozófia kialakulhasson, tudományos munkára van szükség a múlt feltárásához, a jelenlegi helyzet valódi értékeléséhez, illetve a külföldi trendek tényleges értelmezéséhez.
  • A tudományos munka helyszíne egy olyan független módszertani központ kell, hogy legyen, ami tanácsadói, iránymutatói, és eszmeőrzői státuszból kell megközelítse a magyar futball jövőjének kérdését.
  • A jelenlegi külföldi trendek alapján, a különböző futballszervezetek a következőképpen próbálják megteremteni saját módszertani központjaik alapjait: futballvízióra alapozva egyedi futballfilozófiát teremtenek, a filozófiára építve sajátos játékfelfogásban (amit gyakran futballstílusnak neveznek) gondolkodnak. Ehhez a létrejött játékfelfogáshoz rendelik hozzá az edzések felépítettséget, kiválasztási struktúráikat, illetve a fizikális felkészítéshez használt terhelési módszereiket.
  • A szervezeti felépítésüket komplex módon kezelik, azaz a különböző részlegeket nem egymástól külön, hanem egymással összefüggésben értelmezik. Például: a játékosok kiválasztása ugyanazon a filozófia mentén történik, mint az edzések felépítésének módszere. A Red Bull csapatainál a játékosok többsége rendre 25 év alatti, ezért pörgős, aktív, és változatos edzéseket vezetnek, a mai fiatalok számára is könnyen befogadható rövid intervallumokban, élvezetes gyakorlatokkal.

Írj hozzászólást