Miért van romokban a futball-akadémia rendszer? – Max története

Ha arra kérnének, hogy gondolj egy futballista csodagyerekre, aki végül nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, lenne pár választási lehetőséged. Freddy Adu, Hachim Mastour vagy Sonny Pike mind kiváló példa lenne. De mi van, ha azt mondom, ők a szerencsések közé tartoznak?


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Igaz, az álmukat végül nem váltották valóra, de megcsinálták. Az akadémisták azon 0.012 %-ához tartoznak, akik profi futballistává váltak. És ezek után jogosan vetődik fel a kérdés: „Mi történik a maradék 99.988 százalékkal?”

 

 

Max Noble 1989-ben született Newportban. Ígéretes tehetségnek számított. A Fulham mindössze 14 évesen vásárolta meg a játékjogát a wimbledoni akadémiától, ahol nevelkedett. Hirtelen ott állt egy hároméves Wales Youth International ösztöndíjjal, készen ostromolni a legmagasabb csúcsokat.

Majd 19 évesen kettős lábtörést szenvedett.

A Fulham nem fizette az orvosi ellátást, így magának kellett ezt megoldania. Félredobták anélkül, hogy egy telefonhívást is kapott volna. Egy évet töltött ágyban, növekvő szorongással és depresszióval. Szakmája nem volt, egyetlen dologhoz értett – a focihoz – és arcába csapták az ajtót. Noble feltette a kérdést, van-e értelme élni egyáltalán? Aztán most úgy döntött, elég volt!

 

 

„Elkezdtem beszélgetni a barátaimmal, és emberekkel, akikkel a futball miatt elvesztettem a kapcsolatot, és kiderült, hogy mind mentális problémákkal küzdenek. Két barátom megpróbálta felakasztani magát, három cimborám pedig börtönbe került. Belül azt súgta valami, hogy ez elfogadhatatlan… Nem értem miért történik mindez.

Először csak valami olyasmit akartam, ami mindenkinek megmutatja, hogy nem csak ő küzd, hogy nincs egyedül. Ez nem azoknak szól, akik már átélték, és megértik. El kell mesélni azoknak a srácoknak a történetét, amit mások nem ismernek még.”

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

A Chasing Shadows Noble saját karrierjét veszi alapul, megszólaltatva azokat, akik korábban névtelenek voltak. A film megjelenése után több száz üzenetet kapott olyanoktól, akik hasonlókat éltek át.

Noble úgy hiszi, a fő probléma, hogy a klubok nem törődnek eleget a játékosokkal. Ő egy évvel az érettségi (Angliában ez GCSE vizsga) előtt hagyta ott az iskolát, hogy megvalósítsa álmait. Miután elküldték, szakma nélkül maradt, és minimálbérért dolgozott árufeltöltőként Waitroseban. Bár már léteznek a hasonló sorsú futballistapalántákat segítő programok, de Noble szeretne egy olyan utógondozási rendszert kialakítani, amely minden bajba jutott fiút támogatna.

 

 

„Nem akarom azt hallani, hogy ’megvan ez a program amire mehetnének, és jelentkezhetnének’.” Ez nem így megy. Ha magadhoz veszel tíz srácot, akkor mind a tízről gondoskodnod kell, munkát és/vagy gyakornoki állást is biztosítva nekik. Ha egyikük ért a közösségi médiához, akkor hívd be a közösségi médiával foglakozó csapatodba. Érezd kötelességednek, hogy gondoskodj róluk. A fociban egyelőre nincs gyermekvédelem, egyszerűen nem létezik.

Tizenöt éves korától Noble napi tíz órát töltött a Fulhamnél teljes munkaidőben. Jelenleg egy segélyvonalat kíván létrehozni, amihez gyermekjóléti szervezetekkel is egyeztet. Vizsgálják és összehasonlítják, hogy mennyire használják ki az akadémiák a fiatalokat.

 

 

„Mert technikailag ez az, kihasználás, bár tudom, hogy senki sem gondol erre így. Mintha csak szexuálisan lehetne kihasználni valakit, de nem, így is lehet. Ez arról szól, hogy fiatalembereket hazugsággal édesgetsz magadhoz, hogy megkapd tőlük, amit akarsz. Ha gyermekek kihasználásról olvasok valamit, a mai napig úgy érzem, pontosan ez történt velem is.”

„Hazamész, és azt mondják pihenj, nem azt, hogy szocializálódj. Ne menj moziba, mert későn van. Ne ugorj le inni egyet, mert nem ihatsz alkoholt. Nem találkozol emberekkel. Nincsenek barátaid. Csak feláldozod az egész életed egy álomért, amit megígértek.”

„Ezt elmondod valakinek, ő pedig letudja annyival, ’lépj túl rajta’ vagy ’én űrhajós akartam lenni gyerekként és nekem sem sikerült’. Nem tudom kifejezni, ez mennyire más. Hogyan kezdheted el az életed 21 évesen, amikor egyáltalán nem éltél még semmit?”

 

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


 

Miután két és fél évet töltött a munkaügyi központba járva, Noble-nak sikerült megszereznie egy gyakornoki állást a Burberrynél. Hat hónap után áthelyezték a termékfejlesztési részleghez. Most ezeket a tapasztalatait használja fel, hogy elmesélje több ezer elveszett gyermek történetét a Certified Sport prémium sportruha márkáján keresztül.

 

„Azt akarom, hogy a Certified legyen az a márka, ami a sportban lévő egyenlőtlenségek ellen küzd. A jelmondatom az „US vs them”, mert úgy érzem mi harcolunk azok ellen, akik azt mondták, nem vagyunk elég jók. Felül akarom múlni őket, hogy bizonyítsam, tévedtek.”

 

Noble nem szándékozik a kampány arcává válni, de kész mindent megtenni, ha szükséges.

 

„Boldogan vállalom a felelősséget, és emelem fel a hangom, ha erre van szükség. Kötelességemnek érzem. Nem dőlhetek hátra, amíg látni, hogy emberek nap mint nap óráról órára küzdenek, hogy ne kössék fel magukat. Itt az ideje véget vetni ennek.”

 

 

Ha többet szeretnétek megtudni Max Noble-ról, kövessétek a @Certifiedsports instagram oldalát.

A film része a COPA90’Showcase sorozatnak, ahol a copa90.com oldal szerkesztősége a globális futball-kultúrát körüljáró kedvenc filmjeit mutatja be.

 


A COPA90 Why the academy system in football is broken | Max’s story című cikkének a magyar fordítása Oláh Szabolcs által készült Büntető.com megbízásából. Az eredeti szöveg ide kattintva érhető el!


 

Melyik csapat nyeri a Championship 2021-2022-es kiírását?

2,75 – Fulham

3,75 – West Bromwich

5,50 – Bournemouth

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Anglia/The Championship/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást