A Bayernbe vágyott, angliai csalódás kellett hozzá – Serge Gnabry 25

01 October 2019, Great Britain, London: Soccer: Champions League, Tottenham Hotspur - FC Bayern Munich, Group stage, Group B, 2nd matchday at Tottenham Hotspur Stadium. Serge Gnabry of FC Bayern Munich rejoices over his goal to 1:3. Photo: Matthias Balk/dpa

2020. július 14-én ünnepli 25. születésnapját a Bayern München játékosa, Serge Gnabry. Bár már tíz évesen lehetett volna a bajorok játékosa, végül egy hosszabb és nehezebb úton tudott eljutni a világ egyik legsikeresebb és legnevesebb klubjába. Ismerjétek meg az ő történetét.

Ismertek már a Bajnokok Ligája előttünk álló mérkőzései, köztük a Bayern München találkozói! Kattints, regisztrálj és fogadj rájuk vagy ellenük!

A karantén alatt Serge Gnabry egy őszinte és terjedelmes írást tehetett közzé a The Players’ Tribune elnevezésű, a legnagyobb sportolók saját szavait is prezentáló internetes oldal közreműködésével. Ebben mesélte el a történetet arról, amikor tíz éves korában olyannyira jól teljesített egy gyerektornán, hogy felkeltette az ott szintén szereplő Bayern München egyik ifjúsági edzőjének figyelmét is. Ám az álma akkor még nem teljesedhetett be: Édesapja, a németországi Stuttgartba Elefántcsontpartról érkező Jean-Hermann Gnabry úgy döntött, közelről szeretné figyelemmel követni és edzőként segíteni fia fejlődését, erre pedig kétszáz kilométer távolságból és a Bayern München edzői mellett aligha lenne lehetősége. A kis Serge bár végigzokogta a hazautat, végül belenyugodott, nem is nagyon tehetett mást keménykezű „nevelője” mellett. Édesapja iránymutatása mellett szorgosan tanulta tovább, hogyan tudja a legjobban kamatoztatni kiemelkedő gyorsaságát. Akár atléta is, egészen pontosan sprinter is lehetett volna, saját elmondása szerint ugyanis sosem vesztett versenyt, ám eljött az idő, hogy választania kellett a két kedvenc sportága között. Szerencsére a futball mellett tette le a voksát.

München helyett London, Stuttgartból indulva

Öt kisebb, Baden-Württembergi együttes, és számtalan külön edzést követően jött az első nagyobb lépés a karrierjében: a kiváló utánpótlásáról ismert VfB Stuttgarthoz került. Olyan társakkal szerepelt együtt, mint Joshua Kimmich vagy Timo Werner, vagy a jelenleg Augsburgban játszó világbajnok Sami Khedira öccse, Rani. Felnőtt mérkőzést azonban soha nem játszott a svábok mezében, mert előbb kiszemelte őt Arsene Wenger, az Arsenal egykori legendás menedzsere.

Serge Gnabry trainiert mit der Nationalmannschaft, die sich in ...

A kiváló szeméről híres francia szakember ámulatba ejtette a tizenöt éves Serge-t, mikor ő maga vezette körbe az Arsenal utánpótlásbázisán. A szabályok szerint Gnabry csak egy évvel később csatlakozhatott az „ágyúsokhoz”, de Wenger így sem sajnált még 100.000 eurót sem a játékjogáért cserébe. Alapesetben az 18 év alattiak együttesében számítottak rá, ám ott olyannyira jól teljesített, hogy a tartalékcsapatban is bevetették, a szezon vége fele pedig már az első csapatnál is edzésre kellett jelentkeznie.

Ez a beépítési folyamat természetesen nyáron is folytatódott, és a debütálásra se kellett sokat várnia: Oxlade-Chamberlaint váltva, tizennyolc percre pályára léphetett a Coventry City ellen fölényesen megnyert Ligakupa-találkozón. Egy hónapra rá, 2012 októberében a Premier League-ben is bemutatkozhatott. A Norwich elleni hét percének köszönhetően az Arsenal második legfiatalabb, a bajnokságban lehetőséget kapó játékosa lett Jack Wilshere mögött a maga 17 évével és 98 napjával. Még a mai napig sem előzte meg senki ezen a listán.

2013 nyarán egy óriási vágya teljesült. Csapattársa lett gyerekkori idolja, akivel egy közös kép is őrzi régebbről eredeztethető „történetüket”. A tíz éves Gnabryt ugyanis lenyűgözte a nála hét évvel idősebb Mesut Özil teljesítménye egy ifjúsági tornán, ahol mindkettejük korosztályos csapata részt vett. A kis Serge előbb kért egy közös fotót a Schalkéban pallérozódó játékostól, majd folyamatosan figyelemmel követte pályafutását, amely Özil Real Madridnál töltött időszaka után a londoni öltözőben végül kereszteződött.

Arsenal star Mesut Ozil recommended Serge Gnabry for Germany call ...

Átmeneti év következett számára az Arsenal különböző együttesei között. Az idény során lejátszott kilenc bajnoki mérkőzéséből a másodikon, a Swansea ellen megszerezte első gólját is. Pályára léphetett a Bajnokok Ligájában is, érdekes módon két német együttes, a Borussia Dortmund és a Bayern München ellen. Gólpasszt osztott ki a nagy rivális Spursszel szembeni FA-kupa mérkőzésen. Szerencséjére a büntetőpárbajban kihagyott tizenegyese ellenére továbbjutást hozó találkozón szerepelt a Ligakupában is egy, az életét később alapvetően befolyásoló csapat, a West Bromwich Albion ellen. A tartalékcsapatban, és az ifjúsági BL-ben is szerepelt, utóbbi során három mérkőzésen négy gólt is szerezve. Úgy nézett ki, szépen lassan alkalmas lesz rá, hogy a fiatalokkal általában jól sáfárkodó Arsene Wenger hamarosan beépítse őt a nagycsapatba, ám egy súlyos térdsérülés közbeszólt, amelyre az egész 2014-15-ös szezonja ráment néhány tartalékbajnoki mérkőzést leszámítva.

Pulis m̶a̶g̶i̶c̶?

Az ezt követő nyáron jött a Premier League egyik kiesés ellen küzdő együttesének megkeresése. A már említett West Bromwich Albion menedzsere, Tony Pulis szerette volna őt a csapatában látni, ám végül egyik fél sem azt kapta az együttműködéstől, amit szeretett volna. Gnabry, szintén a The Players’ Tribune virtuális soraiban leírta, úgy érzi mindent beleadott az edzéseken, és bár nem volt még 100 százalékos állapotban, több játéklehetőségre vágyott annál a 12 percnél, mint amit a Chelsea ellen kapott az egész szezonban. Az angol sajtó és a saját főnöke, Tony Pulis is kritizálta. Lustának bélyegezték, menedzsere pedig azt mondta, nincs azon a szinten, hogy segíteni tudjon a kiesés elkerülése ellen harcoló West Bromnak. Gnabryt a nehéz szezonja ellenére nagyra taksálták Németországban. Ezt bizonyítja, hogy ilyen kevés játéklehetőséggel a lábában is meghívták a 2016-os riói olimpiai csapatba, ahová 1988 után először kvalifikálta magát a Nationalelf. Gnabry élt a lehetőséggel: bár csapata a döntőben vereséget szenvedett a Neymar vezette braziloktól, hat góljával a torna gólkirálya lett.

Visszatérve Angliába szeretett volna valamiféle garanciát kapni arra Arsene Wengertől, hogy több lehetősége lesz játszani, megpróbálják őt beépíteni a csapatba. Bár a francia mester szerette volna a klubnál tartani, az ilyen jellegű kéréseket általában sehol nem veszik jó néven az edzők és a menedzserek, így végül a felek a szakítás mellett döntöttek. Gnabry talán egész Angliában csalódva úgy döntött, hazatér Németországba. Két honfitársa és csapattársa, Mesut Özil, és a bátyjaként tisztelt Pert Mertesacker tanácsára egykori klubjukat, a Werder Brement választotta. Az Arsenal csak ötmillió eurót kért érte, amely szituáció egy évvel később vált igazán érdekessé.

Brémában beindul

Gnabry ugyanis remek teljesítményt nyújtott a „muzsikusoknál”. Alapember lett Alexander Nouri együttesében, a nemzetközi kupaindulást jelentő hetedik helyről éppenhogy csak lemaradó Weser-partiak teljesítményéhez kiváló játékkal, tizenegy góllal és két gólpasszal járult hozzá. Ám, mint kiderült, volt egy lelépési záradék a szerződésében, amely lehetővé tette, hogy egy év elteltével a Bayern München játékosa legyen, mindössze nyolcmillió euróért. Ez felvetette annak lehetőségét, hogy a bajoroknak már ahhoz is közük volt, hogy kiszemeltjük Londonból Brémába tette át a székhelyét. Igaz, vagy sem, a londoniak esetleges reklamálása már csak azért sem lenne helyénvaló, mert üzleti szempontból sem lett volna etikus egy nevesebb kérőtől több pénzt várni ugyanazon játékosért cserébe.

Gnabry gyerekkori vágya beteljesült – volna, ha a bajoroknál nem lett volna a csapatnál egy bizonyos Arjen Robben és Franck Ribéry. Az időközben a német válogatottsággal is rendelkező, és egy San Marino elleni mesterhármassal bemutatkozó Gnabry jól mérte fel a lehetőségeit, és immáron nagyobb türelemmel állt hozzá élete tán legnagyobb lehetőségéhez. Ehhez egy évre el kellett mennie kölcsönbe szerepelni, hogy mindenképp kellő játékidő mellett fejlődhessen tovább. Ahogyan egy évvel ezelőtt, úgy 2017 nyarán is kereste őt Dárdai Pál egy berlini szerződéssel, ám a bajorok úgy döntöttek, ami annak idején bevállt David Alaba esetében, az működhet Gnabrynál is: így került Julian Nagelsmann csapatához egy hoffenheimi kölcsönügylet keretében.

A rendkívül tehetséges és fiatal szakember nagyon örülhetett a támadósor szinte minden posztján bevethető játékosnak, még ha abban biztos is lehetett, hogy ha jól szerepel, következő évtől már nem számolhat vele. Így is történt. Gnabry tizenhét gólban játszott főszerepet, amelyből tízszer ő maga zörgette meg az ellenfelek hálóját. Mindezeknek is köszönhetően egy bajnoki bronzéremmel a nyakában térhetett vissza Bajorországba, ahol immáron előírt feladat volt az akkori edző, Niko Kovac számára, hogy szép fokozatosan beépítse őt és Kingsley Comant a korosodó Robbery páros helyére.

Teljesítményére Joachim Löw is felfigyelt, és a 2018-as világbajnoki kudarc utáni generációváltás egyik fő tagjának tekinti. Gnabry meg is szolgálja a bizalmat, hiszen a 2018 októbere óta lejátszott tizenegy címeres mezben lejátszott mérkőzésén tíz gólt és négy gólpasszt jegyez.

Bár csapata a tavalyi idényben csak egy nehéz szezon végén tudott duplázni Németországban (kilenc pontos hátrányban is álltak már a Borussia Dortmund mögött), valamint a Bajnokok Ligájában is könnyűnek találtattak a későbbi győztes Liverpool ellen, Gnabry kiemelkedő teljesítményt nyújtva hozta le a szezont. Olyannyira, hogy a klub szurkolói által leadott több, mint 35 ezer szavazat 27,9 százalékát magáénak tudhatta az év játékosa voksoláson, ezzel ő végzett az első helyen, megelőzve Kimmichet, Lewandowskit és Ribéryt is.

Bár Lewandowski és Müller idei űrteljesítménye mellett aligha lesz lehetősége ebben a tekintetben is dupláznia az idén – pedig tizenkét gólja és tizenegy gólpassza ismét impozáns teljesítmény, amely ráadásul jobb is, mint az előző évben jegyzett 10/7-es mutatója – ez másodszorra is sikerült neki a Bayernnel csapatszinten: a bajorok idén is Németország egyértelmű legjobbjának bizonyultak bajnoki elsőségüknek és kupasikerüknek köszönhetően, és még az augusztusi Bajnokok Ligájában is a legnagyobb esélyesek között emlegetik őket.

Gnabry szezonbeli legemlékezetesebb mérkőzése epikus módon egy londoni Bajnokok Ligája találkozó volt: a második félidőben 35 perc leforgása alatt négy gólt vágott egykori csapata legnagyobb riválisának, amely után meg is említette, hogy reméli, most legalább sikerült boldoggá tennie az Arsenal szurkolóit.

Alighanem az „ágyúsok” drukkerei azóta is bánják Tony Pulis és az angol sajtó bíráló szavait, bár ki tudja, lehet más úton is gyerekkori vágyai csapatához vezette volna a sors az immáron 25 esztendős Serge Gnabryt.

 

Írj hozzászólást