A jégember arcai – Gerwyn Price portré

2014. január 1-én Michael van Gerwen az első világbajnoki címének köszönhetően letaszította Phil Taylort a világranglista éléről. A holland hét éven át őrizte az első helyet, de Gerwyn Price Londonban aratott sikerével megtörte a végeláthatatlan uralkodást. A walesi a sikerei ellenére is a dartsvilág egyik legmegosztóbb figurája: gyakran állatias viselkedésével borzolja a kedélyeket, olykor gépies precizitással hozza le a meccseket – a világbajnoki döntőben viszont a színpadon eddig ritkán látott emberi arcát is megmutatta.


(X) MÁR FOGADHATSZ A 2021-ES DARTS PREMIER LEAGUE- ÉS A 2022-ES DARTS-VILÁGBAJNOKSÁG GYŐZTESÉRE! 


 

Miért a darts?

Gerwyn Price álma mindig is az volt, hogy a walesi rögbiválogatott mezét magára húzza és a tehetsége alapján még lehetősége is lett volna erre, de a jelleme és a sporthoz való hozzáállása ezt nem tette lehetővé. Önmagát egy önző, egoista emberként festi le, amit sehol sem néznek jó szemmel, főleg ha ez nem párosul kiemelkedő teljesítménnyel, márpedig Price esetében pontosan ez történt. A sajtó inkább volt hangos a balhéiról, mint a gyepen nyújtott produkciójáról. A legismertebb eset, amikor kidobóként dolgozva került verekedésbe és komoly fejsérülést szenvedett. Price megúszta felfüggesztett börtönbüntetéssel, de ez az incidens komoly változást hozott az életébe. A szórakozóhelyek világát maga mögött hagyva barátai unszolására kipróbálta a dartsot, amit régóta követett és csodált, de korábban eszébe sem jutott nyilat fogni. A rögbipályán is jobban kezdett teljesíteni, de az elpocsékolt évek nyomot hagytak rajta.

Fel kellett ismernie, hogy a gyepen elszállt felette az idő, és jobb ha elkezdi építeni a pályafutása utáni életét.

A dél-walesi dartstornákon gyakorta mutatta meg kiváló képességeit: egy ilyen verseny alkalmával figyelt fel rá Barrie Bates, az egykori UK Open-döntős, aki egy éven át nyaggatta Price-t, hogy adja fel a rögbis álmait és koncentráljon a dartsra. A 2014-es Q-Schoolon együtt vettek részt, de csak Icemannek sikerült Tour-kártyát szereznie.

 

Kettős terhelés

Bates elmondása szerint Price abban a hitben élt, hogy a költségeket a PDC álja és neki csak a játékkal kell foglalkoznia. A versenyzéssel járó kiadások miatt Price 2014-ben a két sportot egyszerre volt kénytelen űzni, hogy rögbiből származó bevételeivel tudja fedezni a dartsversenyek miatt felmerülő kiadásait. A Neath csapatának a mai napig hálás, ahol annak ellenére részesült teljes bérezésben, hogy csak tíz mérkőzésen tudott pályára lépni. A Pro Tour-versenyeken időszakosan megmutatta a benne rejlő potenciált: egy Gary Andersonnal vívott második körös találkozója az egyetlen fellelhető első éves partija. Price ekkor még nem a mára védjegyévé váló 4/5-nél V-alakban bemart testű nyilat használta, emellett a D20-ra opcionált kiszállótábla sem volt még láthatáron. A dobássorozata a mainál lassabb volt és jóval instabilabb beállás jellemezte. Bemutatkozó évében máris kvalifikálta magát a világbajnokságra, de szettet végül nem sikerült nyernie, Peter Wright már az első körben kiejtette.

 

Gerwyn Price rögbijátékosként (Fotó: walesonline.co.uk)


 

Részsikerek

Egy év alatt egészen az 59. helyig sikerült felkapaszkodnia a ranglistán, ezért azt a döntést hozta, hogy ideje végleg felhagynia a rögbivel, ahol minden héten azt kockáztatja, hogy egy esetleges sérülés esetén a dartspályafutása is veszélybe kerülhet. Elhatározását megkönnyítette, hogy sikereinek hála, végre talált magának szponzorokat, közülük a leghűségesebb a Red Dragon lett, amelynek nyilait a mai napig használja. A korábban említett mára vele eggyé való nyíl első prototípusát is ebben az évben kezdte használni.

Ott folytatta, ahol az előző évben abbahagyta, a Pro Tour-versenyek végjátékának rendszeres részvevője volt, aminek köszönhetően a Grand Slam of Dartson kívül minden ranglistás tornára kvalifikálta magát, sőt a World Matchplayen egészen a negyeddöntőig jutott.

Emlékezetes torna volt ez Price számára: a második körben a világranglista negyedik helyén álló Adrian Lewist búcsúztatta egy végletekig feszült találkozón – majd végül a negyeddöntőben Peter Wright állította meg. Lewis elleni sikere utáni nyilatkozatában kifejtette, hogy a darts által kapott az élettől egy második esélyt, amit nem szeretne elherdálni.

 

Első győzelmek

Price a 2016-ot jó formában kezdte, a UK Open-selejtező ötödik fordulójában első PDC-döntőjét játszotta, majd az első két májusi Players Championship-fordulón begyűjtötte a győztesnek járó 10 ezer fontot. A World Matchplayre jó emlékekkel tért vissza, a sorsolás szeszéje pedig úgy hozta: újra Lewis lett az ellenfele a nyolcaddöntők során. A 2015-ös feszült összecsapásuk után egy évvel később már a mérkőzés előtt egymásnak estek. Jackpot azt nyilatkozta: Price egy évvel korábbi sikerét csak a szerencsének köszönheti, és most könnyen túllép majd rajta – mire a walesi válaszul a fizikai erejét fitoktatva bizonygatta, hogy Lewist könnyedén kiütné, ha bokszmeccsre kerülne sor. Price egy korábban nem látott énjét vette elő a mérkőzésre, rendkívül arrogánsan viselkedett és indokolatlan esetekben is kieresztette a hangját. Ez a magatartás rányomta a bélyegét a teljesítményére, aminek köszönhetően esélye sem nyílt a kétszeres világbajnokkal szemben.

 

 Lewis a meccs utáni nyilatkozatában nemes egyszerűséggel egy senkinek hívta Price-t


 

Áttörés és közutálat

Iceman 2017-ben egyetlen tornát sem nyert, de a UK Openen bejutott élete első major-döntőjébe. Az egyre jobb teljesítmény, egyre rosszabb magatartással párosult, de mivel ezek az esetek kisebb versenyeken történtek, a nyilvánosságot hidegen hagyta. Sőt, pozitív megerősítést is kapott, hiszen a fenekestül felforgatott Premier League mezőnyébe (négy debütáló, két visszatérő) is beválogatták. Sokan túl korainak tartották a szereplését – és nekik lett igazuk. A sorozat történetében soha senki nem gyűjtött olyan kevés pontot, mint Price (2), a 89,67-es tornaátlaghoz hasonlóra pedig utoljára 2007-ben volt példa. A nagy tornákon rendre a negyeddöntő jelentette számára a végállomást – egészen a Grand Slam of Dartsig, ahol 2018-ban szintet lepett minden téren. Az első major-sikerével betört a TOP 10-be, de a Whitlockkal vívott összecsapáson – és főként az Andersonnal elleni döntőben mutatott viselkedésével – nem csak ellenfelét haragította magára, hanem az egész dartstársadalmat. A következő major versenyeken „ellenszélben” játszva már az első körben búcsúzni kényszerült.

 

A legszűkebb elit tagja

2019-ben a füttykoncerthez hozzászokva rá is feküdt a rosszfiú szerepére, és ez kiválóan működött: a már-már kedvenc tornájának tekinthető UK Openre a világ legjobb formában lévő játékosaként érkezett, az elődöntőben Nathan Aspinall azonban megálljt parancsolt neki. A következő fél éve megint a balhékról szólt: a Premier League küzdelmei során Wade-del és Gurney-vel is összekapott.

A Grand Slamre címvédőként érkezett, és az elődöntőben a 19. próbálkozásra megszerezte Gerwen skalpját, majd az esti fináléban a verseny történetnek legmagasabb döntős átlagával (107,86) megsemmisítette Peter Wrightot.

A tornán egy soha nem látott Price köszönt vissza, aki az érzelmi kirohanásait minimálisra csökkentve egy megállíthatatlan gépként üzemelt.

 

Price és Gurney már többször is összetűzésbe keveredtek


 

Nevető harmadikként a világ csúcsán

A walesi 2019-ben hiába produkált kiváló második félévet az Európa-bajnoki döntőben és a világbajnokság elődöntőjében látott összeomlásából kiindulva, maga sem gondolt a világelsőségre. Az októberi Grand Prix sikere után már legfőbb céljának tűzte ki a trónfosztást. Claytonnal az oldalán végre sikerült elhódítania a World Cup of Darts trófeát, a meccs utáni öröm és nyilatkozat pedig arra enged következtetni, hogy ez a siker jóval többet jelentett számára, mint az eddigi győzelmei.

Price világbajnoki főpróbája nem sikerült a legjobban. A Grand Slamen és a Players Championhsip Finals során még a szokásosnál is jobban feszengett, a kedvenc dupláin (20,10,12) rendre leakadt. Londonban a Jamie Lewis elleni nyitótalálkozóján ugyanezekkel a problémákkal küzdött, de miután nagy nehézségek árán búcsúztatta honfitársát, mintha lekerült volna róla a teher, és onnantól mérkőzésről mérkőzésre jobb teljesítménnyel rukkolt elő:

Bunting ellen a valaha volt legtöbb 100+-os kiszálló rekordját adta át a múltnak.

A fináléban a sokszor állatias viselkedése miatt kritizált Price, ezúttal egy megállíthatatlan robotként üzemelt, de a világelsőség kapujában előjött belőle az első éveiben látott emberi arca, amikor sorban hibázta el a meccsnyilait, mielőtt végre lezárta volna a találkozót.

A walesi sikerével új uralkodója lett a dartsnak, és előnyét, illetve riválisai védendő pénzmennyiségét vizsgálva a regnálása 2022 elejéig biztosítottnak tűnik, ráadásul a fogadóirodák szerint ő a legesélyesebb mind a Premier League-győzelemre, mind a világbajnoki címvédésre. A kérdés, hogy a siker Price melyik arcát hozza elő.


Kiemelt kép: Getty Images

 

Írj hozzászólást