A jövő angol sztárja, aki Sir Alex Fergusonnak is nemet mondott – Jude Bellingham portré

Hivatalos lett a napokban, amit eddig csak rebesgettek: Jude Bellingham a következő szezontól a Borussia Dortmund játékosa lesz. Az alig 17 éves játékosért fél Európa sorban állt, állítólag a Real Madrid, vagy a Bayern München is mindent megtett volna az aláírásáért, míg a Manchester United egyenesen túrát szervezett neki az edzőközpontjukban, Sir Alex Ferguson, Ed Woodward és Ole Gunnar Solskjaer vezetésével. A fiatal azonban mégis a BVB hívó szavára mondott igent. De hogyan lett Bellinghamből korosztálya legdrágább igazolása?

Írta: Muraközy Balázs

Vajon Bellingham lesz a következő berobbanó angol fiatal a Bundesligában? Kattints, regisztrálj és fogadj majd a Dortmund mérkőzéseire is.

Az európai klubfoci fokozott érdeklődése nem meglepő: a Championship húsdarálója sokszor kipróbált veteránoknak is komoly nehézségeket okoz, nemhogy egy 17 éves srácnak.


Sőt, a tényleges, Portsmouth elleni debütálásakor Bellingham mindössze 38 nappal múlt 16, így a Birmingham City történetének legfiatalabb játékosa lett.


A nagy klubok radarján persze nem csak eddigre jelent meg a fiatal tehetség, mivel a korosztályos angol válogatottak ranglétráját rendre húzóemberként és csapatkapitányként járta végig, ami után már csak a cseresznye volt a torta tetején, hogy stabil kezdőként (övé volt a 8. legtöbb perc idén a Birminghamben) tudott lejátszani egy egész szezont a világ legerősebb második vonalának számító Champóban. Bellinghamet már ezelőtt is vitték volna nagyobb csapatok, ám helyi gyerekként (a Birminghamtől mindössze 25 kilométerre fekvő Stourbridgeben született) mindenképpen otthon akarta játszani élete első felnőtt szezonját. Tehetsége már korán szemet szúrt edzőinek a kékek akadémiáján, 15 éves korától már folyamatosan a felnőtt csapattal edzhetett, hogy aztán 2019-ben be is mutatkozhasson ott. Joggal adódik a kérdés:

Mi miatt ilyen különleges Jude Bellingham?

Kezdésképpen talán amiatt, ahogy berúgta az ajtót amint lehetőséget kapott: a Ligakupa-debütálást követően már a második alkalommal, mikor lehetőséget kapott csereként gólt szerzett, hogy ezt egy újabbal kövesse az első kezdőként lejátszott meccsén a Charlton ellen. Ezzel párhuzamosan kapitányként MVP lett a Lengyelországban rendezett Syrenka-kupán, gólt is szerezve a házigazdák elleni döntőn, ez volt az a pillanat, mikor már nem csak játékosmegfigyelők noteszában szerepelt a játékos, hanem majdnem minden, az angol futballt kicsit is komolyabban követő szurkolóéban is.

Bellingham posztjai

Innentől kezdve az edző Pep Clotet is rendszeresen számított rá az általa favorizált 4-4-2-ben középső (15 pályáralépés) és szélső középpályásként (16 mérkőzés a bal-, 4 a jobboldalon), illetve árnyékékként (3 találkozó) is akár, sőt, két ízben támadó középpályásként is bevetette, mikor eltért a megszokottól és 4-2-3-1-ben küldte fel a csapatát.

Ez, a korából is fakadó sokoldalúság az egyik óriási erénye, mivel a fent említett pozíciók mindegyikén hasonló minőségűen tud játszani. Játékstílusa egyébként rendkívül megnyerő volt a szurkolók számára, ami nem is meglepő: hihetetlenül energikusan startol rá minden labdára, és amennyiben nála van, próbál azzal valamit kezdeni is, legyen az akár egy megindulás, akár egy passz. Ez egyben az egyik legnagyobb hiányossága is egyelőre, nem mindig várja meg a megfelelő pillanatot a kiugratásra, sokszor labdaszerzést követően egyből a kiugratást keresi, inkább kevesebb mint több sikerrel, amit alátámaszt az is, hogy a hosszú passzai mindössze 43%-ban sikeresek. Emellett hajlamos túl sokat várni például átrendeződések esetén, szintén a lehető legjobb megoldást keresve, miközben más, egyszerűbb opció is elérhető:

Bellingham már régen tehetné az előnyösebb helyzetben lévő Jérémie Bela-nak a labdát, ám ő túl sokat vár, így végül eladja

Bellingham fő erényei egyelőre inkább a szélről indulva hasznosíthatóak.


A pálya centrumában egyelőre nem vállal eleget a labdával (mindössze 33 passz/meccs), és azzal a kevéssel is pazarló tud lenni (75%-os passzpontosság), mint fentebb említettük. Ez részben betudható annak, hogy a Birmingham azért nem a pozíciós játék fellegvára, így sokszor nincsenek megfelelően elosztva a játékosok: például ha középen játszott, Sunjic-csal rendre ugyanolyan magasan helyezkedtek, holott az egyikőjüknek feljebb kellett volna tolódni így extra passzopciót biztosítva. Persze sosem vonalszélsőt játszik, hanem befelé, a bal félterületbe húzódva próbál játékba lépni, illetve teret engedni az egyébként rendkívül termékeny, az idei szezonban 4 gólt is szerző Kristian Pedersen balhátvédnek.

Bellingham hőtérképe az idei szezonban

Kedvelt helyéről általában okosan mozog el és keres üres területeket, hogy aztán kitűnő képzettségének köszönhetően félfordulat közben továbbíthassa a felfutó Pedersennek a labdát.

Bellingham okosan kéri és teszi tovább a labdát, itt igaz a jobboldalon

Az ellenfél térfelén többnyire ez a direktség jellemzi, illetve a sok felvállalt párharca. Átlagon felüli cselezőképességgel bír, 60% fölötti hatékonysággal vállal 4,45 cselt meccsenként, amit nyomás alatt remekül tud hasznosítani. A kapu elé is igyekszik felérni innen késleltetett futásokkal a második hullámba, ezekből azonban mindössze egyszer született gól (a Charlton ellen), hiába használja őket előszeretettel, kihasználva a rendkívüli robbanékonyságát.  Egyébként különösebben sokat nem vállal, mindössze 1,5 próbálkozása van átlagosan meccsenként.

Bellingham gyönyörűen játssza meg a vonalak közt a képen már nem látható Jutkiewiczet

Belső középpályásként egyelőre hiányos a repertoárja, nem passzol elég kreatívan és előremutatóan, de azért mutat rá jeleket, hogy idővel stabilan képes lehet vonalakat áttörő passzokra is (mint látszik a fenti képen), és akár kontrollálni egy meccs tempóját.

Egyelőre kissé elhamarkodottan dönt bizonyos esetekben, például sokszor csak elfejeli a felé pattanó labdát, ahelyett hogy lekezelné. Emellett a tizenhatos előterében nem tud elég konzisztensen jó döntéseket hozni, illetve sokszor kissé tanácstalan is, ez azonban aligha felróható egy épp 17 éves játékosnak. Amennyiben Clotet ezen a poszton veti be, szintén keresi a szélső területeket, például gyakori látvány hogy ő kerüli meg ,,alulról” a szélsővédőt, keresve a beadási lehetőségeket.

Bellingham kiforgatja Maxime Colin-nak, hogy utána az ő szerepét átvéve fusson tovább az alapvonal felé

Az az energia, ami megvan Bellingham labdás játékában, természetesen megtalálható labda nélkül is.
A 180 cm magas, nyúlánk középpályás rendkívül sokat dolgozik védekezésben, szélsőként mélyen visszajön az ellenfél fullbackjével, vagy akár saját csapattársait is kisegíti.

Bellingham itt a jobbhátvédjét segíti ki, lekeresztezve az ígéretes helyzetből lövésre készülő támadót

Rengeteg, 9,5 párharcot vállal, amiknek több mint feléből nyertesen kerül ki. Sokszor az ellenfél vakoldaláról érkezve sodorja el a labdát, de szemtől szemben sem félénk, sok becsúszó szereléssel operál. Emellett egy az egyben is remek védő, amennyiben arra kerülne a sor: kis lépésekkel közelíti meg az ellenfelet, hogy aztán hosszú lábaival elpiszkálja a labdát, amennyiben az irányt váltana.

Habár a Birmingham nem egy aktívan letámadó csapat, ha mégis fennragadnak, Bellingham előszeretettel vadászik felelőtlen passzokra, mint itt is látható:

Bellingham már a passz pillanata előtt elindul, így lefülelve azt és lövőhelyzetbe hozva társát

Kijelenthető tehát, hogy ugyan bőven rendelkezik hiányosságokkal, de egy ilyen korú játékost hiba lenne kész futballistaként kezelni. Ha valahol, a BVB-nél kiteljesedhet a fiatal reménység, azonban felmerül a kérdés:


Hogy, és hol tudja garantálni a német klub Bellinghamnek a stabil játékidőt, amivel meggyőzték a többi érdeklődővel szemben?


Adná magát, hogy idővel elfoglalja a helyét Witsel mellett Favre 3-4-3-ának közepén, egyelőre azonban oda talán kicsit szűk a passzrepertoárja, így kezdetben inkább a támadó hármas egyikeként valószínű a játéka. Onnan a ,,Schwarzgelbe” kiaknázhatja a labda nélküli játékában rejlő potenciált, és leveheti a terhet a válláról szervezési téren akár Brandt, akár Sancho, illetve a felfutó szárnyvédőkkel is hatékonyan tudna összejátszani. Hosszútávon azonban minden bizonnyal Bellingham helye egy 4-3-3 nyolcasaként, vagy esetleg egy 4-2-3-1 tízeseként lesz, amennyiben tud fejlődni az egyelőre hiányos részein a játékának.

Hihetetlenül kreatívan és szórakoztatóan mutatta be új igazolását, Jude Bellinghamet a Borussia Dortmund


Szerintetek mire viheti Jude Bellingham a Bundesligában, majd azon is túl? Osszátok meg velünk véleményeteket a facebook posztunk alatt.


 

Írj hozzászólást