A “kesztyűs Messi” még többre vágyik – Marc-André ter Stegen 28!

ter Stegen vs PSG

PARIS, FRANCE - FEBRUARY 14: Angel Di Maria of Paris Saint-Germain scores his team's third goal past Marc-Andre ter Stegen of Barcelona during the UEFA Champions League Round of 16 first leg match between Paris Saint-Germain and FC Barcelona at Parc des Princes on February 14, 2017 in Paris, France. (Photo by Clive Rose/Getty Images)

Április 30-án, azaz ma ünnepli 28-ik születésnapját, Marc-André ter Stegen, a Barcelona kapusa. Posztján a világ legjobbjai között számon tartott hálóőr, akit a spanyol sportsajtó szerényen csak „kesztyűs Messinek” hív, szinte minden fontos trófeát begyűjtött már klubkarrierje során, a német válogatottban azonban még várnia kell egy kicsit a sorára.

ter Stegennel ellentétben nektek nem kell várnotok ha játszani, vagy fogadni akartok, az Unibeten másodpercek alatt regisztrálhattok

Egy orrvérzés előnyei

A nevéből is láthatóan holland felmenőkkel is rendelkező ter Stegen igazi németországi futball nagyvárosban, Mönchengladbachban született. Nagypapája a helyi Borussia óriási szurkolójaként nem hagyta sokáig csak a kertben focizni bátyjával, Jean-Marcellel a tehetségesnek tűnő kisebbik unokáját és hamar rávette a szülőket, hogy az ő szeretett klubjánál próbálkozzanak őt tovább fejleszteni. Marc így öt éves korában már a Gladbachhoz került, azonban pár év múltán nem feltétlen azzal tűnt ki társai közül, amivel szeretett volna – a góllövéssel. Néhány évnyi játék után ugyanis az egyik edzője kritizálni kezdte futási stílusát és arra biztatta, inkább a kapufák között próbálja hasznosítani különleges mozgáskultúráját. A kis ter Stegen elmondása szerint jobban szeretett ugyan gólt lőni, mint megakadályozni azt, végül komoly döntést kellett hoznia az álmai elérése érdekében. Bár otthagyhatta volna szeretett klubját és próbálkozhatott volna máshol is mezőnyjátékosként – 10 éves korában még bőven lett volna esélye abban is fejlődni – inkább egy érett döntést hozva úgy határozott, edzője tanácsára maga jelentkezik a kapusposztra, hogy maradhasson a Mönchengladbach kötelékében. Egy később interjúban beszámol arról is, hogy döntésében azért a szerencse is nagy szerepet játszott, hiszen akkori kapusuknak állandóan vérzett az orra, és ter Stegenen kívül senki nem akart beállni a kapuba.  Váltását követően rengeteg pozitív visszajelzéssel ismerték el a teljesítményét a gólvonalon, így a kényszerű döntésből hamar élete legjobb választása lett.

KELL EGY KAPUS A MODELLFIÚ HELYETT 

Tizenhat éves korára nem csak a Gladbach, de korosztályának legjobb kapusa is lett, ezt bizonyítja, hogy onnantól minden ifjúsági válogatott együttesben számítottak rá. 2009-ben elsőszámú hálóőrként nyert U17-es Európa-bajnokságot a németekkel, 21 éves korára pedig 50 hivatalos mérkőzéssel büszkélkedhetett a nemzeti csapatoknál.

Az Eb-címet követő ősszel már előfordult, hogy időnként a felnőtt együttessel készült, szeptember 12-én a Nürnberg ellen le is ülhetett a kispadra, ám ez többször nem történt meg vele a szezon során, továbbra is az U19-es együttesben számítottak rá. 2010-ben, tehát még bőven tizenkilencedik születésnapja előtt már azonban előbbre lépett és a második csapat kezdőkapusa lett, miközben októbertől a felnőttcsapat cserekapusává is avanzsált. Gyenge év volt ez a Mönchengladbach számára, többek közt a kapuban sem találtak megnyugtató megoldást: hol a belga Logan Bailly, hol Christofer Heimeroth került a kezdőcsapatba. Huszonkét fordulót követően a vezetőség is megunta a helyzetet és mivel az együttes a tabella utolsó helyén állt leváltották Michael Frontzeck vezetőedzőt. Érkezett a svájci Lucien Favre, akinél Logan Bailly lett az elsőszámú választás a kapuspozícióra, a belga azonban nem tudott élni a kínálkozó lehetőséggel. A szurkolók szerint például többet törődött modellkarrierjével, mint a labdarúgással… Ter Stegen így áprilisban bemutatkozhatott a Bundesligában, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen több jó védéssel járult hozzá a Köln 5-1-es legyőzéséhez és a csapat kilábalásához a hullámvölgyből. Innentől kezdve ugyanis mind a hat hátralévő bajnoki mérkőzésen ter Stegennel kezdődött az összeállítás, a fiatal kapus pedig mindössze háromszor kapitulált, amelynek eredményeképp megindult a gladbachi pontgyűjtés és a lassú léptek felfelé a tabellán.

A szezon végére ebből osztályozós pozíció lett, amelyen Marco Reusnak köszönhetően a Bochum ellen meg is tudták őrizni első osztályú tagságukat, miközben ter Stegen megszilárdította kezdőtagságát az elkövetkezendő gladbachi évekre. Teljesítményének köszönhetően begyűjtötte első nagy egyéni elismerését is, a fiatal labdarúgóknak járó Fritz Walter medált az U19-es korosztályban.

AZ ÁLOMSZERŰ ÉV ÁLLANDÓ HELYET ÉR

Minden bizonnyal nem csak ter Stegen kiváló teljesítményének, hanem Favre mesternek és az egész csapatnak köszönhetően a majdnem rémálomba torkolló szezont egy álomszerű követett. A tizenhatodik helyezést egy negyedik, azaz BL-selejtezőt érő pozíció követett a bajnokságban, kiemelkedő ter Stegen statisztikákkal kiegészülve. A csapat 34 forduló alatt – mindvégig hősünkkel a kapuban – csupán 24 gólt kapott, eggyel kevesebbet, mint a bajnok Dortmund és csak kettővel többet, mint a legjobb védekezést nyújtó ezüstérmes Bayern München. A szezon során mutatott 81 százalékos hatékonysági mutatója, közte 15 kapott gól nélkül lehozott mérkőzése az év kapusa díjat is jelentette számára a Kickernél.

A kiemelkedő évet visszaesés követte: a Bajnokok Ligája csoportkvalifikáció már nem jött össze nekik, az Európa Liga pedig csak februárig tartott számukra. A bajnokságban pedig kiszorultak a nemzetközi kupaindulást jelentő pozíciókról. Ezen ugyan sikerült javítaniuk a 2013/14-es szezonra, amikor is a hatodik helyen végezve újra eljutottak az Európa Ligába.

A két szezon alatt ter Stegenről is bizonyosodott, hogy az állandóság, valószínűsíthetően elsősorban fiatal korára való tekintettel, még nem jellemezte 20-21 évesen. Ezt leromló statisztikái és szezonként majd kétszer annyi kapott gólja (közte néhány emlékezetes baki) mutatta meg a parádés első teljes idényét követő két szezonban is. Ám tehetsége így is szembetűnő volt, ahogyan az is, hogy a modern német kapusiskola mintapéldányaként (és talán a gyerekkori csatárként töltött időszakának hála) lábbal sincs elveszve a futballpályán, még ha ez néha látványos hibába is torkollik.

Ahogyan talán a válogatottbeli karrierjét is befolyásolhatta egy ilyen látványos baki az Egyesült Államok elleni barátságos mérkőzésen, de ennyire ne rohanjunk előre a felnőtt nemzeti csapatot illetően, hiszen bemutatkozása azelőtt egy évvel történt egy Svájc elleni Eb-felkészülési találkozón 2012 májusában. Azonban erre a meccsre sem biztos, hogy a legjobb szájízzel emlékszik, hiszen az öt kapott gól valamelyest beárnyékolhatta a bemutatkozását. Nem is került be az Eb-keretbe, és elsősorban Manuel Neuernek köszönhetően mind a mai napig nem sikerült rendszeres játéklehetőséghez jutnia a Nationalelf kapusaként.

MINDEN KEZDET NEHÉZ, MÉG A TRIPLÁZÓ BARCÁVAL IS

Három évnyi gladbachi főállás után (összesen 13 percet hagyott ki sérülés miatt ezidőtájt) érkezett viszont számára egy megkeresés, amely elmondása szerint az egyetlen kínálkozó lehetőség volt számára akkoriban, amelyért egyáltalán átgondolta, hogy elhagyja szülővárosát és az álomcsapatát. A Bajnokok Ligája esélyek, a tetszetős játék, amelybe a kapust is sokszor bevonják, valamint az egykori legendás kapus, Andoni Zubizarreta meggyőző ereje vitték őt Barcelonába. Pechére a katalánok egykori remek hálóőre és akkori sportigazgatója nem csak őt, hanem a chilei Claudio Bravót is a csapathoz igazolta, erőteljes versenyhelyzetet teremtve a kezdőpozícióért. Luis Enrique pedig a nyári felkészülés után úgy döntött, elosztja a szezont két kiváló hálóőre között: a chilei kapta a La Liga mérkőzéseket, ter Stegen pedig a kupameccseket, közte a Bajnokok Ligájával. Ez a számok nyelvén azt jelentette, hogy a végül fantasztikus idényt futó és triplázó katalánok összeállítása 21-szer kezdődött ter Stegen nevével és ennél jóval többször, 38-szor Bravóéval. Ami a német teljesítményét illeti, alaposan hozzátette a magáét a szezonbeli trófeaaratáshoz.

Két legemlékezetesebb momentuma a Manchester City elleni nyolcaddöntőben Agüero kivédett tizenegyese, valamint később az év hárításának választott bayernes Lewandowski elleni csatája az elődöntőből.

Addigi klubkarrierjét tekintve azonban furcsa lehetett számára, hogy majd a szezon harmadát a kispadon kellett töltenie, és elmondása szerint ezen az sem változtatott volna, ha megcserélik a szerepeket Claudio Bravóval, a távozás gondolatával is foglalkozott. Az ambiciózus német a klub egyértelműen elsőszámú hálóőre szeretett volna lenni. Kívánsága teljesülésére egy évet kellett még várnia, mialatt a hazai duplához és a BL-elődöntős szezonhoz hét bajnoki mérkőzéssel és a kupasorozatokon való szerepléssel járult hozzá. Claudio Bravo 2017 nyarán a Manchester Cityhez távozott, a klubnál pedig úgy döntöttek, ter Stegen megdolgozott az állandó, egész éves játéklehetőségért.

AMI A BARCÁNÁL MEGY, AZ A LA LIGÁBAN ÉS A VÁLOGATOTTBAN NEM

Ter Stegen amolyan Király Gábor típusú labdarúgó lehet, aki nem a foci iránti széleskörű fanatizmusával, hanem inkább a profizmusával emelkedik ki a többiek közül. Mindkettejükre jellemző, hogy saját illetve barátaik mérkőzésein kívül, valamint az alapos felkészülésen túl nem igazán foglalkoznak a labdarúgással. A német kapus az El Paísnak elárulta nem is oly rég, szabadidejében nem foglalkozik a focival, sok esetben pedig hiába is kérdezik őt aktuális ellenfeleiről vagy más játékosokról, ha nem videót vagy mezszámot mondanak vagy mutatnak neki, nem is feltétlen tudja, kiről van szó. Lám, ilyen analitikai megközelítéssel is lehet ragyogó karriert befutni, mint azt a mellékelt példa mutatja, bár ehhez könnyen lehet, hogy nagyobb szükség van a magánéleti problémamentességre is.

A kezdeti nehézségek után lassan kezdte csak el otthonérezni magát Barcelonában, főleg hogy a klubon belüli előrelépésével egyidőben házasodott meg diákkori szerelmével, a még mönchengladbachi időkben megismert holland szépséggel, Daniela Jehlével, akivel azóta közös gyermekük is született 2019 decemberében.

A ranglétrán való feljebb lépése a pályán azonban nem járt azonnali elsöprő sikerekkel. Első teljes évében nem tudták megvédeni a bajnoki címüket, és a Bajnokok Ligájában is elvéreztek már a legjobb nyolc között, 4-1-es barcelonai meccs után három gólt kapva Rómában. Csak a kupában arattak végső győzelmet, ott azonban Jesper Cillessennel a kapuban. Ami ter Stegen egyéni statisztikáit illeti a liga harmadik legjobbja kapusa lett Jan Oblak és Sergio Asenjo mögött.

Pechére a szlovén klasszis, Oblak azóta is rendre megelőzi őt a kapusok közti rangsorban, így azóta sem tudott még Zamora-díjat, azaz legjobb La Liga-hálóőrnek kiosztott elismerést bezsebelni. Ter Stegen azonban azt nyilatkozta e témában, mint a legtöbben, hogy őt bizony sokkal jobban érdeklik a begyűjtött címek, mint az egyéni díjak.

Ebben pedig nem lehet panaszra oka azóta sem, hiszen az elmúlt két szezonban mindkétszer begyűjtötte a bajnoki elsőséget a katalánokkal, mindkétszer remek egyéni mutatókkal tarkítva. Ráadásul nagy elismertségnek örvend az egész spanyol labdarúgóközeget tekintve, kiérdemelve a barcelonai klublegenda, Carles Puyol rendszeres elismerését, sőt a rivális Real Madrid egykori kapusának, Iker Casillasnak is a dicsérő szavait.

Az alapvetően szerény, sztárallűröktől mentes (és emiatt gyakorta a barcelonai tömegközlekedési eszközökön utazó) kapus jelenleg azonban a hírek szerint az anyagi elismertségért küzd Katalóniában. A Goal klubközeli forrásokra hivatkozva állítja ter Stegen a 2022-ben lejáró szerződését csak háromszoros fizetésért lenne hajlandó meghosszabbítani, amivel közvetlenül Lionel Messi mögé kerülne a pénzügyi rangsorban. Egyelőre, nyilvánvalóan többek közt a jelenlegi helyzetre való tekintettel, de akár az álláspontok távoli elhelyezkedése okán is, holtpontra jutottak a tárgyalások.

MIHAMARABB NEUER HELYÉRE VÁGYIK

Bár az imént említettük ter Stegen pozitív személyességét, professzionalizmusa sehol sem engedi őt a második helyre szorulni a rangsorban (bár a Zamora-díjról még nem nyilatkozott, mint fontos kitűzött célról), amellyel kapcsolatosan a német válogatott környékén is felforrósodott körülötte a levegő a közelmúltban. Közel nyolc év telt el a már megénekelt válogatottbeli debütálását óta, de azóta is csak 24-szer húzhatta magára a címeres mezt, azt is többek közt a 2017-es fiatal német csapatra épülő (és a tornát megnyerő) Konföderációs kupának és Manuel Neuer hosszan tartó sérülésének köszönhetően. Joachim Löw ugyanis továbbra is a Bayern München kapusát favorizálja, ami abból a szempontból nézve nem is csoda, hogy csapatkapitánynak is kinevezte őt 2016 szeptemberében, amely után nyilvánvalóan csak nagyon alapos indokkal cserélné le. Másrészről azonban a német közvélemény szerint Neuer a térdsérülései óta már nem tud olyan magas szinten teljesíteni, mint azelőtt. A balhé a hollandok elleni szeptemberi Nemzetek Ligája mérkőzés után robbant ki, amelyen a Nationalelf négy gólt kapott az egyik legnagyobb riválisától Neuerrel a kapuban. A találkozót követően mikrofonvégre kapott ter Stegen pedig egy újságírói kérdésre elmondta, természetesen felér számára egy gyomrossal, hogy hiába teljesít remekül a klubjában, mégse kapja meg a kellő lehetőséget a válogatottban. Ebből aztán ügy lett, amelyet a sajtó örömmel felkapott, hiszen lehetett korbácsolni az indulatokat a Bayern München és a szövetség között. Ter Stegen egy interjúban igyekezett árnyalni kissé félreérthető és kiszínezhető mondatait, elmondta, hogy a válogatottban bár versengés van a pozíciókért, mindenki a csapatért küzd elsősorban, vetélytársát, Manuel Neuert pedig rendkívül tiszteli és elismeri.

Megoldása az ügynek egyelőre még nincsen, Löw minden bizonnyal csak alapos(abb) okkal váltaná le Neuert a kapuban, mint néhány sajtóorgánum közönségszavazása a kérdésben. Az Eb-halasztás pedig akár további türelmet is igényelhet ter Stegentől, főleg hogy Neuer kezdi visszanyerni formáját, míg ter Stegen nem éppen karrierje legjobb teljesítményét nyújtja épp, főleg tavalyhoz képest érzékelhető nagyobb visszaesés a védési mutatóiban. De az szinte biztosnak tűnik, hogy az idő neki dolgozik: Míg Manuel Neuer az Eb után várhatóan visszavonul a válogatottól, addig hat évvel fiatalabb riválisa előtt még sok jó év állhat a Nationalelf egyes mezével a hátán.

Írj hozzászólást