A nyár üzlete lehet belőle – Hakimi az Interbe tart

Születésnapi ajándéknak sem lenne utolsó Achraf Hakimi leigazolása az Inter vezetőség részéről Antonio Conte számára. A marokkói szárnyvédő egy olyan építőkocka lehet a milánói kék-feketék keretébe, amelyre az egyik legnagyobb szükségük van.

Achraf Hakimi Madridban született 1998. november 4-én. Mindkét szülője marokkói származású, így a gyermekük is az észak-afrikai válogatottat választotta, mikor döntés elé került a válogatott kapcsán.

2006-ban került a Real Madrid akadémiájára, ahol szépen fokozatosan lépett feljebb az egyik legnagyobb ígéretként. Tíz évvel később, amikor a “királyi” gárda első csapatában bemutatkozhatott a PSG ellen, az International Champions Cup sorozat keretein belül.

Ezután a Castillában várt rá kezdő poszt, majd egy évvel később debütált a La Ligában, sőt az első gólja is megszületett még ugyanebben az évben.

2018 júliusában a Borussia Dortmund két évre kölcsön vette a játékjogát, és ezzel be is indul a karrierje. Az első idényben még nem volt mindig első számú a posztján, de minden sorozatot figyelembe véve 28 mérkőzésen lépett pályára, melyek közül 25 alkalommal kezdő is volt.

Idén aztán már kiugró teljesítményt hozott, ám egy nagyon fontos dolgot kevesen tudnak. A szezon előtti utolsó felkészülési mérkőzésen szenvedett sérülést Mateu Morey, pedig egészen addig ő számított a 4-2-3-1-es rendszer jobbhátvédjének Lucien Favre tervei szerint.

Real Madrid loanee Hakimi's agent denies holding talks with Bayern ...


De ami az egyiknek balszerencse, az a másiknak esély, és Hakimi rendkívül jól élt a lehetőségével. Bár a védekezése kezdetben láthatóan gyengesége volt neki is, illetve a csapatnak is, de decemberre Favre átállt a 3-4-3-as hadrendre, és a marokkói megtáltosodott.

Amint kevesebb védekező feladat hárult rá, annál inkább mehetett előrefelé és ennek a szezon végén kilenc gól és tíz előkészítés lett az eredménye, ami ilyen támadók mellett nagyon is dicséretre méltó teljesítmény egy elvileg védőként szereplő játékostól.

A szezon vége felé már megindult a találgatás, hogy mi lesz a sorsa egy ilyen szezon után, hiszen lejárt a kölcsönszerződése, viszont azt mindenki tudhatta, hogy Zidane nem fogja első számú emberként kezelni. Ennek okait valahol meg is lehet érteni, hisz a Blancók négyvédős rendszerében a gyenge védekezése miatt nem lenne megfelelő, és a francia menedzser amúgy is ragaszkodik a „régi motorosaihoz”, így pedig Carvajal helye szinte garantálva van a jobb oldalon.

A Borussiánál maradás lehetősége is adott volt, viszont olyan hírek keringenek, hogy Thomas Meunier ingyen megszerzése jobban tetszett a vezetőségnek, mint 40 milliót fizetni a marokkóiért – állítólag csak húszig bírta a licitet a BVB.

Így jutunk el az Interhez, ahol a tudatos építkezés egyik újabb lépcsőfokaként csaptak le Hakimire, aki illeszkedik Conte rendszerébe, sőt talán még jobban is fog feküdni neki, mint a dortmundi felállás. Az olaszoknál ugyanis 3-5-2-es hadrend van, ahol is a két szárnyvédő inkább középpályás, mint védő, és a németországi viszonyokhoz képest itt többet játszhat majd az oldalvonal mellett, ami több beadással is jár, amiből eddig sem teljesített rosszul.

A Nerazzurriban jelenleg Antonio Candreva játszik az esetek nagyobbik részében a jobb oldalon, akinek bár a statisztikai számai nem rosszak, de bőven lehetne még ezen a poszton javítani, és ezt lesz hivatott megtenni a marokkói játékos. Az olasz, egykoron a válogatottban is stabil kerettagnak számító szélső, idén már a 33. évét is betöltötte, és csupán egy év van hátra a szerződéséből, ami jó alapot adna az Internek, hogy még most kapjanak érte némi pénzt, vagy belevegyék egy játékos megvételébe mint költségcsökkentő érték.

Hakimi érkezésével ő lehetne az elsőszámú ember a posztján, azonban ehhez néhány dologban kénytelen lesz átalakítani a játékát, mert ahogy már volt is szó róla, Olaszországban másképp alkalmazzák a háromvédős rendszert, mint Dortmundban.

Kezdjük azzal, hogy az Inter a pálya közepét szállja meg három belső középpályással, és a labdát is jóval nagyobb százalékban birtokolják ezek a játékosok, mint Dortmundban. A passzjátékban sokkal kisebb részt vállalnak a szárnyvédők a kék-feketéknél, ami újdonság lesz Hakimi számára, mert a német kalandja során nagyon nagy arányban, és jó százalékkal vette ki a részét a labdajáratásból. Ezt az olaszok esetében akkor tudja megtenni, ha hátrafelé tolódik, mert javarészt hátul tartja a labdát az Inter, onnan pedig az egyik középső középpályás viszi fel a játékszert.

A marokkói egyik erőssége volt idén a progresszív megindulás, amikor közel 10 méteren keresztül cipeli a labdát az ellenfél kapujának irányába, ezzel ellenben az olaszoknál a szélsők inkább labda nélkül futják be a vonal melletti területeket és csak a beadás előtti pár méteren kapják meg a játékszert, hogy onnan jöjjenek a beívelések. Ebből sokkal nagyobb volumenben kell majd termelnie Hakiminek is, mert Candreva számai csaknem háromszor annyit mutatnak (Crs 8,61 > 3,20), ami óriási különbség és jól mutatja a két stílus egyik védjegyének különbözőségét, főleg a tizenhatoson belülre érkező beadások esetén (CrsPA 1,15 > 0,50).

A sok beadásnak köszönhetően, Candreva xA mutatója kétszer olyan magas, mint Hakimié, és a kulcspasszai is közel duplájára rúgnak (xA 0,29 > 0,14 ill. KP 2,07 > 1,06). A marokkói sokkal inkább volt passzoló játékos Dortmundban az ellenfél harmadában is, mint az olasz, aki ritkán távolodott el a vonaltól, hogy ott várja a labdát és tudja beívelni. Viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy Conte is könnyedén kihasználhatja az új játékos erősségeit, amit pedig a lövésekben és a gólokban kell keresni.

Hakimi ugyanis nagyon jól érkezik meg a második hullámban a hosszú oldalon, és ha esélye adódik, akkor nem fél kapura lőni.

Kilencven percre lebontva 1,44 a kapura lövési mutatója, és 0,66 a kaput eltaláló lövések arány, ami a 9 góljához 0,15 xG-t hoz össze, s ezek egy szárnyvédő esetében elég stabil számok, még egy olyan Dortmundban is, amely támadó felfogásban játszhatott.

Di Marzio és Romano információi alapján az olaszok 40+5 milliót fizetnek a Real Madridnak, és a spanyoloknak nem lesz visszavásárlási opciójuk, ami külön pozitívum Marotta tevékenységét illetően. Az Internek ez már a második komoly fogása lehet, ha igazak a hírek az oldalon már bemutatott Sandro Tonali után.

Írj hozzászólást