A tükör mindkét oldalán, avagy gondolatok Mason Greenwoodról

Kétség sem fér hozzá, Mason Greenwood a szezon egyik legnagyobb felfedezettje – nem csak a Premier League-t figyelve. Noha láttuk/véltük jönni már a szezon előtt is, talán még a vártnál is masszívabban vert gyökeret, hamarabb vált alapemberré a Manchester United támadószekciójában. Greenwoodra viszont jócskán kevés is a „szezon felfedezettje” kifejezés, hiszen már a Vörös Ördögök utánpótláscsapataiból is kiemelkedett természetes és egyben kiegyensúlyozott, érett teljesítményével, görcsmentes hatékonyságával és pályán való megfontolt döntéseivel, valamint azzal a kiszámíthatatlansági faktorral, amellyel az ellenfél védelmét és csapatvédekezését egy személyként is kihívás elé állította. A fiatal játékos az idei szezonban már több ízben is kiharcolta magának a meccs embere titulust a United színeiben hazai és nemzetközi porondon is (az Európa-liga csoportkörében például három alkalommal is). De miben rejlik Greenwood különlegessége? Szabó Dárió cikke.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Potenciál

Ha kicsit túlzó, hatásvadász és demagóg szeretnék lenni, az előbbi kérdésre az a válasz, hogy Greenwood értéke nagyjából az, hogy abszolút kétlábassága okán, mintha „létszámfölényben” lenne csapata a támadószekcióban – mert feltűnhet ő bármelyik oldalon, sem a vonal mellett, sem befelé cselezve/keresztbe mozogva nem lesznek korlátai. Személyében a Manchester Unitednek van egy olyan játékosa, aki mind támadásépítésben és kapuhoz közeli játékszervezésben, mind pedig a támadások befejezésében, ha a játékszituáció úgy hozza, jobb, ha másképp, akkor bal lábbal azonos minőségben ki tudja venni a részét. Amikor szervezésről van szó, ennek okán például sokkal hamarabb ki is tudja használni az ellenfél védelmének réseit, végre tud hajtani kiugratást ugyanolyan jó ütemű labdával bármelyik lábára kerüljön, azaz rajta keresztül nem csak folytatódni tud egy támadás ritmusa, annak sebessége is meg tud növekedni.

Angliában jelenleg Danny Ings és Jamie Vardy is közel azonos arányban termelik góljaikat jobb és bal lábbal (a cikkben található első videón a kimutatásból ez jól kivehető) – de esetükben ez inkább befejezésekre „korlátozódó” dolog. Greenwoodról viszont az mondható el, hogy teljes játékát, teljes pályán való jelenlétét meghatározza a két láb voltaképpeni minőségromlás nélküli felcserélhetősége. Greenwood cselezésben, labdaátvételben és labdavezetésben is kétlábas, mi több váltogatva is használja lábait, amely különlegesen extrémmé teszi eszköztárát. Nem adatik meg vele szemben a védőknek az az opció, hogy szerelési kísérlet helyett pusztán másik lábára kényszerítsék a labdát a kapu közvetlen közelében. Ráadásul mindkét lábával egyaránt(!) technikás és azonos mértékben meg tud valósítani kreatív ötleteket.

 

Greenwood idei szezonbéli mutatóit az a tizennyolc éves Marcus Rashford (2016/2017-es szezon) hasonlította össze a Whoscored.


 

Az idei Premier League szezonban eddig 29 pályára lépésen 9 gólja van és bár előkészítések területén egyelőre nem tűnik túl termékenynek a felnőttek között (utánpótláscsapataiban ez is a profiljába tartozott), passzai elég jó minőségűnek bizonyulnak az ellenfél térfelén is (84%-os sikerességet mutatva). Az sem elhanyagolható, hogy cselei ezidáig 70%-ban hatékonyak (csak összehasonlításképpen: Eden Hazard-nak volt átlagolva nagyjából ilyen mutatója a PL-szezonjai során, aki világszinten is cselmesternek számít). Párharcokban és fejpárbajokban tűnik egyelőre gyengének az angol fiatal, de ez két olyan dolog, amely egy 18 éves játékos esetében még abszolút csiszolható. E ponton pedig érdemes megjegyezni, hogy Greenwood személyiségében, mentalitásában is olyan labdarúgó, aki teljes mértékben profi sportolóhoz illő életet él, így tényleg komoly esély mutatkozik arra, hogy a jövőben ne stagnáljanak képességei, hanem fejlődjön, adott esetben metamorfózison is átmenjen játéka, ha épp egy adott edzői dogma vagy taktikai elvárás, esetleg rendszer úgy kívánja.  Fontos Greenwoodban, hogy meg tudja határozni csapata támadójátékát úgy, hogy közben taktikailag és rendszerszinten nem feltétlenül kell köré szervezni a csapatot vagy épp a mellette játszó játékosprofilokat. Elképzelhető, hogy ez a fő oka annak is, hogy egy játékidentitását és konkrét szerkezetét inkább csak kereső Manchester Unitedbe is nagyjából problémamentesen be tudott illeszkedni ennyire fiatalon – pedig egy ilyen „miliő” nem feltétlenül szokott kedvező lenni az akadémiáról felkerülő játékosoknak. Egy támadó esetében nagyon különleges adottság, hogy úgy tud elől fajsúlyos lenni, hogy közben meglehetősen nagy a komforttere a társainak is (de akár az edzőjének is akkor, amikor játékfelfogást vagy alakzatot választ csapata számára az adott mérkőzésre). Az azért talán magabiztosan kijelenthető, hogy az elmúlt 10 év futballtrendjeiben épp ezzel ellentétes támadókat tudnánk felmutatni. Azokat a támadókat, akiket egy adott formáció „nevelt” és akiknek a hatékonysága, minősége is inkább formációkhoz és játékfelfogásokhoz köthető, mintsem tisztán egyéniségükhöz.

Mindehhez hozzátartozik, hogy Greenwood bárhol bevethető a támadóharmadban, sőt ösztönösen is bárhol szívesen feltűnik egy meccs folyamán. A sebességéből és cselezőkészségéből adódóan – és e ponton megint nagyon fontos kétlábassága(!) – a pálya mindkét oldaláról alkalmazható gyakorlatilag ugyanolyan minőségben(!) tükörszélsőnek(!) akár, amely voltaképpen világszinten is teljesen példátlan, de talán a teljes futballtörténelmet vizslatva is az. Egyelőre csak óvatosan és félve jelenthető ki, de Greenwood jósolható pályafutása azért is tűnik rémesen izgalmasnak, mert nem csak a kétlábasságról alkotott fogalmunkat definiálhatja újra; hanem egyrészt továbbgondolhatóvá teheti a napjainkban olyannyira divatos tükörszélsők képzési irányait a szakemberek számára (akár a szerepkört magát is). Másrészt nyilvánvalóan teljesen más levédekezni csapatszinten és egyénileg is egy mindkét lábbal egyaránt technikás és egyaránt erős, pontos játékost – a döntéseit nem korlátozza a végrehajthatóság adott esetben, a játékot is leginkább ezzel képes felgyorsítani. Röviden:

Greenwood pályafutásának a személyén/játékosprofilján túl azért is szurkolhatunk, mert magában rejt egy olyan potenciált és hatást esetleges hosszú távú sikerességével, amelyre a futballvilágnak (például védők képzése, szélsők képzése) reagálnia kell majd adott esetben. Azt pedig még nem is látjuk jelenleg, egy taktikailag ötletdús és részletszerető tréner milyen új praktikákat tudna alapozni egy Greenwood-féle profilra.   

 

A két saját nevelésű játékos, Greenwood és Rashford remek párost alkotnak.


 

Kettőazegyben

Csatárként az is komoly erénye a Vörös Ördögök szupertehetségének – amely mintegy meg is koronázza komplexitását –, hogy nem csak helyzetből (amúgy sem feltétlenül kell helyzetbe hozni, azt is képes kialakítani saját magának) képes nagy veszélyt jelenteni az ellenfél kapujára, hiszen erőteljesen hatékonyak a tizenhatos környékről eleresztett távoli lövései is – csakugyan jobbal-ballal. És noha csupán Robin van Persie-hez szokás hasonlítani koordinációja, „alapvetően ballábas” mozdulatai és részben stílusa miatt, muszáj megjegyezni, hogy két tekintetben nagyon is hasonlít még a jelenleg a Juventusnál játszó Paulo Dybalára is. Az egyik ilyen tényező, hogy mind rögzített helyzetből, mind akció közben borzasztóan gólveszélyes már a tizenhatoson kívül is vagy akár a tizenhatoson belüli, de kapuhoz még nem túl közeli oldalsó szögekből. A másik, amely megengedi, hogy Dybalával párhuzamba állítható legyen, az a támadósorban tapasztalható multifunkcionalitása (melyet a United felnőtt csapatában még talán meg sem csillogtathatott teljes egészében). Greenwood játékában is tetten érhető, hogy az argentinhoz hasonlóan mélységből is óriási sebességgel képes indítani egy támadást/visszatámadást (amellett, hogy ő is használható a támadóharmad bármelyik pozíciójában), ám mégis finoman, de két dologban eltér Dybalától.

 

 

Az egyik, hogy Greenwood mélységben inkább középen szeret labdát kapni, nem a pálya valamelyik szélén. Ilyenkor bár háttal áll a kapunak saját térfélen vagy a felezővonal környékén, annyira gyorsan és annyira jó egyensúlyérzékkel fordul a játékszerrel (utóbbi is adódhat akár a kétlábasságból), de akár már annak progresszív átvételével, hogy már azelőtt meg tudja játszani a pálya egyik szélén lévő társát, mielőtt az ellenfélnek esélye lenne akár minimálisan is tolódni vagy visszarendeződni, olvasni a döntéshozatalát. És itt azt is fontos még megjegyezni, hogy Greenwood játékában/viselkedésében benne van az a fajta „szkennelés” (tisztában van a társak és az ellenfél aktuális helyezkedésével, mire megkapja a labdát), amelynek segítségével már azelőtt optimális döntést hozhat, hogy egyáltalán birtokolná a játékszert – hiszen amellett, hogy nem szokása hezitálni, rendre megfontolt döntéseket hoz. Habitusát, stílusát is ez teszi érdekessé egyébként. Könnyed, de nem lezser értelemben és nem is kimondottan ösztönös tekintetben, hanem a tudatosság és a koncentráltság mellett képes erre.

 

 

Van, hogy Greenwood ballal (elvileg az lenne az erősebb lába, de talán már ő sem emlékszik az idejére, amikor valóban így érezte még) fejezhetné be az akciót ugyanolyan indokoltsággal, mintha a másik lábával tenné, ám nem példátlan, hogy praktikus okokból mégis jobbal nyúl labdához. Azaz nála arról is beszélhetünk, hogy konkrétan az automatizmusai is felülíródtak, amely mind a védők, mind a kapusok számára elég rossz hír. A legalsó videóban van arra is példa, hogy a „gyengébbik” lábával is tökéletes precizitással és eleganciával vitelez ki átemelős mozdulatot sikeresen (amelyet még erősebb lábbal is nagy kihívás).

A kétlábasság Greenwood esetében annyira kifinomult és egyenlő mértékű, hogy ezáltal ő sokkal több helyzetbe is kerül, vagy ha úgy tetszik, sokkal több szituáció számít helyzetnek neki, mint egy egylábas játékosnak vagy annak aki noha tudja használni a gyengébbik lábát is, nem teljes automatizmussal. (Szabadrúgást is hatékonyan és magabiztosan vállal jobbal-ballal, ahogy épp a szög megkívánja.)

Az is egy apró erény a játékos profilját nézve, hogy a tizenhatos közvetlen közelében ő már nem bocsátkozik fölösleges kényszermegoldásokba, előszeretettel tüzel kapura, így rajta keresztül csapata a szó szoros értelmében be tud fejezni, le tud zárni egy támadást és kicsi annak a kockázata, hogy egy felelőtlen passz vagy rosszul felmért szituációban végrehajtott cselezési kísérlet után kontrával jöhet az ellenfél. (Erről talán nem beszélünk eleget, de nagyon sok könnyen végbemenő visszatámadás adódik a futballban ebből is, nemcsak a középpályás labdavesztésekből.)

Összességében Greenwood kétlábassága nem pusztán kétlábasság, elég komplex értelemben számít annak és ráadásul ez egy alapvetően is sokszínű játékosegyéniséggel ötvöződik személyében. Ezáltal Greenwood esetén szinte nem is tud olyan játékszituáció kialakulni egy mérkőzés folyamán, amelyben csökkenne a lehetséges döntéseinek száma, melyben csökkenne a választott döntés kivitelezhetőségének minősége – akkor sincs lehatárolva például, ha egy szög lezárult, mert az irányváltás kisebb sebességvesztéssel és szinte ritmusvesztés nélkül jöhet össze neki. Továbbá Greenwood az a támadó, aki ellen a védekező játékos nem tudja sablonokkal kontrollálni a játékszer sorsát, sokkal nagyobb kontroll alatt tud tartani a fiatal játékos egy olyan helyzetet is, amely egy egylábas játékosnál már beszorulást eredményezne.

 

 

Az elmúlt években is voltak/vannak példák a kétlábasságra, gondolhatunk például Wesley Sneijderre és Santi Cazorlára is, de Greenwoodnál valóban korlátlannak tűnik ez a lehetőség, már csak azért is, mert taktikailag is alkalmazkodóbb (igaz, ez utóbbi Cazorláról is többnyire elmondható).

 

 

Melyik csapat végez előrébb a Premier League 2021/2022-es szezonjában?

1,55 – Chelsea

2,30 – Manchester United

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Premier Liga/Végső fogadások/Általános csapatpiacok útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a Premier League piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást