Az albán, aki Verona várát őrzi – Marash Kumbulla portré

Ami nekünk a támadó oldalon Szoboszlai, az Albániának védő oldalon Marash Kumbulla. Az olasz bajnokság egyik legfelkapottabb neve, akit az összes top csapat vinne a csizmán belül. Lássuk ki is ő és miért van tele a nevével az átigazolásokról szóló sajtó.

A szülei az évezred forduló előtt menekültek Olaszországba, s ő már itt látta meg a napvilágot 2000. február 8-án, Peschiera del Gardában, Veronától pár kilométerre. A város mindkét csapata élénken érdeklődött iránti fiatal korában, s végül a Hellas mellett tette le a voksát. Már fiatalon védő szeretett volna lenni, bevallottan Giorgio Chiellini volt a példaképe a hozzáállása és a győzni akarása miatt.

Erős nacionalista elvek jellemezték már gyermekként is, ennek köszönhetően már serdülő korában Albániát választotta a címeres mez kapcsán. Itt járta végig a korosztályos válogatottakat, ezzel is kimutatva büszkeségét, hogy honnan származnak a szülei.

A Serie A idei kiírásában az egyik olyan név lett, akit nagyon felkapott a média, és boronált össze minden nagy csapattal, mert fiatal, jó testfelépítésű, kellően erős, de gyors is, vagyis minden meg van benne, ami az elvárás egy mai modern védőnél. Az egyetlen, amit fel lehet róni ellene, hogy nincs kellő rutinja, de egy első szezonos ifjú esetében ezt talán el lehet nézni neki.

A Hellas idén nagy meglepetésre az európai kupaszereplésért harcol. Juric mester valamit nagyon eltalált a keret összeállításakor, és a taktika kialakításakor. A jó szereplés védjegye a stabil védekezés, ennek pedig egyik legfontosabb szereplője az albán válogatott játékos, akinek több poszton is helyt kellett már állnia, de mindenhol képes volt a jó teljesítményre.

Kumbulla a háromvédős rendszer középső és baloldali szerepkörében is elég sokat játszott a szezon során. A következő két képen ezt láthatjátok, egy hőtérképesített rövid-, illetve hosszú passzokat és íveléseket magába foglaló verzióban.

Ezeken jól látható, miként tud alkalmazkodni a két különböző stílust megkövetelő faladatkörhöz.

 

Amikor ő a védelem “irányítója”, akkor inkább hosszú labdákkal operál, főleg a szárnyvédők irányába ívelget. Ebben meccsenként 3,5-ös átlaggal bír, amelyeket 49%-os hatékonysággal célba is juttat. Ha a hosszú labdákat a 25 méternél távolabbi passzokra értelmezzük, nem csak az ívelésekre, akkor ebből már mérkőzésenként 13,1 is szerepel a neve mellett, s ezeknek 81%-a pontos.
Ezen a poszton a légipárharcokat is nagyobb arányban kell vívnia, ebből meccsenként  4,3 is akad, melyeknek 65%-t ő nyeri meg az ellenfelekkel szemben.

 

kumbulla heatmap LCB

Ha baloldali belsővédőként kell helyt állnia, akkor sokkal több rövid vagy közepes hosszúságú passzal játssza meg a társakat. Ezekben sokkal magabiztosabb, hiszen 27,6-es találkozónkénti átlagának 88%-a sikeres.

A védekezési statisztikáinak egyik legimponálóbb száma a 57,1%-os szerelési hatékonyság. Nagyon nehéz zavarba hozni cselekkel, mert bár eredetileg jobb lábas, a balt sem csak támaszkodásra használja. Az ütemérzéke kiváló, így jól tudja megtörni az ellenfél lendületét cselezés közben, hogy ezzel ő kerüljön előnyösebb helyzetbe.

Hátsó ember létére a presszing is nagyon hatékonyan megy számára, ami tovább bővíti a repertoárját. A védekező és középső harmadban 34,8%-os arányban hajt végre sikeres nyomásgyakorlást.

Kilencven perces lebontásban 1,57 labdaszerzés és 5,35 tisztázás szerepel a statisztikai lapján, amit mindösszesen 0,06 komoly hiba rondít el.
Idén már hat alkalommal is kapott gól nélkül hozták le a mérkőzést, amikor ő kezdő volt és végig játszotta az összecsapást.

Tovább is lehetne még csűrni-csavarni a szavakat, de összességében kijelenthetjük, hogy idén ő az egyik legdominánsabb védő a Serie A-ban. Nem okozhat senkinek sem meglepetést, hogy még a koronavírus által megtépázott mercatóra előrevetítve is, komoly összegek keringenek a nevével fémjelzett pletykákban.

A következő szezont mindenbizonnyal már nem a “masztiffok” mezében kezdi meg, s a kérőiből akad is szép számmal. Hírbe hozták már a Juventus, az Inter, a Lazio, a Napoli és egyéb külföldi csapatokkal is, de azt lehet egyre több helyen olvasni, hogy szeretne Olaszországon belül váltani.

 

kumbulla juve
 

A “zebráknál” félő, hogy nem lenne esélye a kezdőbe kerülni, de a példaképpel együtt játszani nagyon csábító lehet számára.

A Nerazzurri három védős rendszere sokkal könnyebb beilleszkedést jelenthetne neki, illetve Skriniar esetleges távozása a kezdőben is helyet biztosítana számára.

A Lazionál szintén adott a három védős felállás, és egy bizonyos albán legenda, Igli Tare személye is nagyban hozzájárulhat, hogy a fővárosba költözzön.

A Napoli esetében még kérdőjeles, hogy miként fog alakulni a jövő Gattuso irányítása alatt, mert bár már most is mélyebben játszanak, de nem tudni, hogy át fognak-e állni három védőre vagy sem.

Hogy az ‘albán sas’ hol fog “fészkelni” a jövőben, az a mercato egyik legizgalmasabb története lesz.

Írj hozzászólást