Az elképzelt Aranylabdás – Robert Lewandowski portré

Harminckét évesen élete legjobb szezonján van túl Robert Lewandowski, a Bayern München lengyel támadója. Nem csak csapata triplázott a szezonban (hazai bajnokság- és kupa-, valamint Bajnokok Ligája-siker is összejött) hanem ő maga is: az összes sorozatban elhódította a gólkirályi címet is. Portré a lengyel gólvágóról!

Bundesliga | Why Robert Lewandowski should win this year's Best award by FIFA


Pár nap és indul a Nemzetek Ligája, ahol a lengyel válogatott is pályára lép! Fogadtál már rájuk?


Robert Lewandowski történetét elnézve kész csoda, hogy csak három elsőosztályú klubja volt és végül a Bayern München mezében hódította el a világ legértékesebb klubtrófeáját. Hihetetlen profizmusa okozott neki forró perceket csapatainál: hiába látta elérkezettnek az időt, hogy tovább lépjen például a BL-ezüstérmet szerzett Dortmundból, a vezetők annak ellenére sem engedélyezték neki a lelépést, hogy így egy évre rá ingyen engedték el, míg a Bayern vezetőkkel (és csapatársakkal) is összeakadt már párszor az utóbbi években. Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern Münchent működtető gazdasági társaság vezérigazgatója szerint például minden évben három világklasszis leigazolásáért kardoskodott az elöljáróknál, de volt, hogy a támogatás hiányát kérte számon a müncheni vezérkaron, amikor teljesítménye miatt többen is kritizálták Németországban. Végül azonban felszívta magát, maradt a bajoroknál, és beteljesítette a vágyát:


Elhódította csapatával a Bajnokok Ligája serleget, mindeközben ipari mennyiségben termelve a gólokat.


A karriert és hozzáállást meghatározó sérülés

Sportos családban látta meg a napvilágot Robert Lewandowski 1988. augusztus 21-én, Varsóban. Édesanyja profi röplabdajátékos volt, míg édesapja dzsúdózott és fociedzőként is dolgozott, így szinte biztos volt, hogy a kis Robert is a sport mellett fog kikötni. Bár próbálkozott ő is a küzdősportokkal, kacérkodott az asztalitenisszel is, végül a labdarúgás mellett kötött ki. Nem volt egyszerű a dolga, mert kisebb klubokat letudva hiába került a Legia Varsó második számú csapatához, egy sérülés végett nem sikerült bemutatkoznia az első osztályban, sőt végül klub nélkül is maradt. Valószínűleg ekkor határozhatta el, hogy kőkemény profizmussal áll majd a labdarúgáshoz, és mindent megtesz a fizikai felkészülés során. Ez össze is jött neki, hiszen az azóta eltelt 14 év során elvétve hátráltatta őt sérülés, illetve elnézve fizikai állapotát, még saját bevallása szerint is hosszú évek állhatnak előtte a profi labdarúgásban.

Meghiúsult transzferek vitték őt Németországba

Pedig ez sem volt mindig így, mármint ami a jó fizikai paramétereit illeti. A harmadosztályba visszalépve két év alatt sikerült felkeltenie a figyelmét az Ekstraklasa résztvevő Lech Poznannak. Már első évében is jól termelt (14 gólt szerzett és kupagyőzelmet ünnepelhetett), de második évében meg sem állt a lengyel gólkirályi- és a bajnoki címig. Ez már elég is volt ahhoz, hogy nyugat-európai klubok figyelmét is felkeltse, közülük azonban kettővel kiváltképp nem volt szerencséje: ügynökével, Cezary Kucharskival már meg is egyezett a Sam Allardyce vezette Blackburn Roverssel, ám hiába volt meg a repülőjegye is a lengyel párosnak, hogy a szigetországba utazva véglegesítsék a szerződését, az Eyjafjallajökull vulkán közbeszólt és elmaradt a személyes egyeztetés és az igazolás is. Az olaszországi Genoáig eljutottak, ott azonban az elnök szólt közbe: hiába figyelték őt több hónapon keresztül és állt küszöbön a szerződtetése, a klub elsőszámú embere ránézett és megállapította, hogy nem tartja megfelelőnek a lengyel gólvágó fizikai felépítését és szerinte nem válna be a kőkemény olasz bajnokságban, így ez az üzlet is kudarcba fulladt.


A Dortmund kapva-kapott az alkalmon és lecsapott Lewandowskira, a lengyel így részese lehetett a sárga-feketék három évig tartó sikerkorszakának.


Első szezonja személy szerint neki igencsak feledhetőre sikerült (nyolc gólt szerzett, igaz nem is elsősorban centerként, hanem inkább árnyékékként számítottak rá, kezdőként pedig mindössze tizenötször léphetett pályára), ám a második szezonjában kihasználta Lucas Barrios Copa Americán összeszedett sérülését és kiharcolta a kezdőcenter pozícióját. Mindezt remek statisztikákkal, 22 góllal és 10 gólpasszal hálálta meg, és zsinórban másodszorra is begyűjthette a német bajnoki címet, abban az évben ráadásul kiegészítve egy kupagyőzelemmel is.

Harmadik évében először maradt trófea nélkül, bár nem gondolnánk, hogy egy bajnoki ezüstérem és egy Bajnokok Ligája második helyezés ne lenne megsüvegelendő teljesítmény. Előbbihez huszonnégy góllal, utóbbihoz tízzel, közte a Real Madridnak vágott elképesztő mesternégyessel járult hozzá.

Természetesen felmerült benne a távozás gondolata, amelynek hangot is adott. Mint azt azonban már említettük, a dortmundi vezetőség olyannyira ragaszkodott a szolgálataihoz, hogy annak kockázatával is maradásra bírták, hogy egy évvel később bevétel nélkül veszíthetik el őt. A klubnál mindenki elmondta, csalódottságán hamar túllépett a lengyel és szó nélkül beállva a sorba küzdötte végig az évet. Még úgy is, hogy a tavaszi szezon különösen nehéz lehetett számára:


Télen hivatalossá vált, hogy szerződése lejártával a nagy rivális Bayern Münchenhez igazol, amely után folyamatos inzultusok érték őt Dortmundban.


Az persze természetes lehetett számára, hogy a mérkőzéseken kifütyülik, de rendszeresen háborgó szurkolók találták meg a háza előtt (egy ízben állítólag egyiküknek be is húzott egyet, de ebből végül nem lett hivatalos ügy), volt, hogy a kerekeit is eltávolították a kocsijáról, így abszolút nehezített körülmények között kellett teljesítenie a pályán. Ezzel azonban nem is volt gond, bár abban az évben csak 20 gólt termelt, ez végre elég volt számára a gólkirályi cím elnyeréséhez. Így mondhatjuk azért, hogy szépen búcsúzott a Ruhr-vidékről.

Alig pár hónapja derült fény arra, hogy a Real Madrid is megkereste Lewandowskit a szerződésének lejárta közeledtével, és bár nagyobb fizetést ajánlottak neki, mint amit a bajoroknál megkaphatott, a lengyel tartotta magát a Bayernnek tett szóbeli ígéretéhez, főleg, hogy elsőszámú szerepet szántak neki, míg ugyanezt Madridban nem érezte volna biztosítottnak Karim Benzema és Cristiano Ronaldo mellett.

Müncheni letelepedés

Nyilvánvalóan Pep Guardiola személye sokat számított a klubváltásnál, és rendkívül jól jött Lewandowski számára, hogy a korai dortmundi éveiben a csatár mögötti, tízes pozíciójának hála már volt lehetősége rá korábban is, hogy jobban kivegye a részét az összjátékból. A katalán mesternél erre egyértelműen szüksége volt a sikerességhez és az állandó játéklehetőséghez. Egy riválissal egyszerűsödött a helyzete, mert a BL-döntőben egy évvel korábban gólt szerző horvát Mario Mandzukic nem vállalta fel a konkurenciaharcot és az Atlético Madridba igazolt. A perui Claudio Pizarro pedig nyilvánvalóan csak a szokásos szupercsere szerepkörre jelentkezett be a lengyel mögött.

Eredményes évek következtek a számára Münchenben:


Odaigazolása óta minden esztendő végén bajnoki címet ünnepelhetett, háromszor pedig a hazai kupasorozatban is a csúcsra ért.


2016 nyaráig elég nyugodt is volt körülötte a légkör, és főként a pozitív teljesítményéről szóltak a hírek: még a rekordok könyvébe is beírta magát, mikor 2015 szeptemberében a Wolfsburg ellen csereként beállva kilenc perc alatt (!) szerzett mesterötöst! Profizmusára jellemző, hogy felesége, Anna Lewandowska, egykori vb- és Eb-bronzérmes karatéka szerint Lewandowski otthon nem, hogy ünnepelt volna, inkább kesergett, mert meglátása szerint szerezhetett volna több gólt is…

Apropó, ha már a felesége szóba került…


Lewandowski rendkívül sokat köszönhet kedvesének, aki 2013 nyara óta a házastársa is.


Az egykori profi sportoló ugyanis személyi edzőként és táplálkozási szakértőként állandó segítséget nyújt a lengyel támadónak a fizikai felkészülésben, ennek eredménye pedig egyértelműen látható, Lewandowskit annak idején ugyan elutasították a fizikuma miatt, ma már a világ egyik legjobbjának számít ebben (is) a labdarúgópályán. Feleségével egyik különleges metódusuk szerint először fogyasztják el az édes ételeket, mert azok gyors lebontását követően a többi tápanyag feldolgozása már hasznosabban történik, mintsem, ha közben megterhelné a gyomrukat a legutoljára elfogyasztott desszert. Igaz, utóbbit azért egyáltalán nem viszi túlzásba a lengyel. Az étkezés mellett ráadásul alvásterapeutával is konzultálva úgy döntött, egészségesebb keringést tud biztosítani a lövő lábának, ha minden esetben csak a bal oldalán fekve alszik.

Anna Lewandowska: Szeretem a karácsonyt, és számomra Münchenben a legszebb - Mia San Mia - Ez Bayern!

Mesterötösének évében végül 30 találattal (amennyit 1977 óta nem szerzett senki a német bajnokságba, Lewandowski pedig egyenesen az első légiós volt, akinek ez sikerült) gólkirályi címet is szerzett. Az ezt követő nyáron lehetett újra hallani a Real Madrid érdeklődéséről, ám


Lewandowski továbbra is úgy vélte, játéka nem passzolna össze Cristiano Ronaldóéval, így pár hónapra rá inkább szerződést hosszabbított 2021-ig.


A szinte szokásos mondható bajnoki cím mellé összejött a kupagyőzelem is a következő idényben, a gólkirályi cím azonban nem, ami miatt a lengyel különösen csalódott volt és a csapattársait is megtalálta a sajtóban, kifejtve, hogy több támogatást szeretett volna kapni a dortmundi Aubameyang elleni csatában, amelyben végül egy góllal maradt alul. A harminc szezonbeli találat zsinórban másodjára azonban így is megsüvegelendő teljesítmény.

A következő szezon volt talán számára a legnehezebb a müncheni éveit illetően. Tavasszal, amikor a Real Madrid ismételten elbúcsúztatta őket a Bajnokok Ligájából a sajtó szinte egyszemélyben a kiváló csatárt tette felelőssé, aki valóban nem játszott jól a spanyolok ellen. Lewandowski is csalódott volt, főleg miután már az ősz során már nyíltan hiányolta a sajtóban a minőségi (és persze drága) igazolásokat a müncheni vezetőktől. Ráadásul úgy érezte, hogy a tavaszi támadások során sem kapott kellő támogatást Uli Hoenesséktől.


Úgy tűnt, a nyáron elérkezik Lewandowski bajor kirándulása a végéhez közeledik.


Állítólag a téli ügynökcsere is, amelyben a lengyel Cezary Kucharskit a Neymar párizsi rekordigazolását is elősegítő Pini Zahavira cserélte a leendő klubváltását készítette volna elő.

Végül azonban hiába használták fel a sajtót is az elégedetlenségük kifejezésére, a bajor vezetőség csak nem engedte el egyik legnagyobb értékét. Lewandowski is viszonylag hamar megnyugodott, mert hamar megtalálta a közös hangot a bajorok újdonsült vezetőedzőjével, Niko Kovac-csal. A nagy áttörés azonban vele sem sikerült a Bajnokok Ligájában (sőt, már nagyon korán, a legjobb 16 között kiestek), ellentétben a hazai duplával és Lewandowski gólkirályi címével.

A lengyel azonban elégedett volt a csapatépítési tervekkel és a környezettel, így végérvényesen eldöntötte, hogy legszebb éveit Münchenben tölti:


2019 nyarán újra meghosszabbította szerződését, ezúttal már 2023-ig, tehát 35 éves koráig.


Az nem kifejezés, hogy letisztázva a jövőjét a legutóbbi szezonja kiválóan sikerült. Szinte egészen biztos, hogy Aranylabdával is jutalmazhatták volna a teljesítményét, ha érthetetlen okokból a France Football nem dönt úgy, hogy a vírushelyzetre való tekintettel (?) a 2020-as évre nem osztja ki az elismerést. Pedig Lewandowski mindent megtett érte: amellett, hogy csapatával az összes lehetséges címet begyűjtötte és immáron a hazai dupla mellett övék lett a Bajnokok Ligája cím is, a lengyel egészen elképesztő teljesítménnyel járult mindehez: 47 mérkőzésén 55 találatot szerzett, amellyel gólkirály lett a Bundesligában, a Német Kupában és a Bajnokok Ligájában is, utóbbiban ráadásul nem csak a legtöbb gólt, de a legtöbb gólpasszt, szám szerint hatot is elérve. Pechére a Bundesliga csak 18 csapatos, így négy mérkőzéssel kevesebb lehetősége volt rá, hogy legalább az Európai Aranycipő az övé lehessen, így az olasz Ciro Immobile két góllal maga mögé utasította a versenyben.

Ám ha ránézünk erre a képre, valószínűleg nem az jut eszünkbe, hogy Robert Lewandowski olyannyira csalódott lenne az egyéni elismerések híján, amikor is épp vezéregyéniségként van túl a lehető legtökéletesebb szezonjában. Ígérete szerint ráadásul még többre vágyik csapattársaival együtt.

Írj hozzászólást