Élete legnagyobb csatája előtt a harcos – Gennaro Gattuso portré

Csapata karácsony előtti utolsó mérkőzését követően egészségi állapotáról adott tájékoztatást a Napoli edzője. Gennaro Gattusót már hetek óta szemüvegben, félig szemtakaróval láthattuk. A tréner bevallotta, hogy egy komoly betegséggel küzd, ami számára már egyáltalán nem újkeletű, így biztos a dolgában, hogy ismét túl lesz rajta. Jelenlegi állapota mellett a Milan egykori ikonja játékospályafutására is visszaemlékszünk portrénkban.


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! 


 

A mindössze 42 esztendős Gattuso december 23-án elárulta, hogy egy súlyos autoimmun betegséggel, a myastheniával küzd, amely az elmúlt tíz évben már harmadszor jött elő nála:

 

„Tudom, hogy a játékosoknak is nehéz így látni engem, de élek. Az elmúlt 12 napban nem voltam önmagam. Nem csak rosszul néz ki, de ez az állapot nagyon kimerítő is, a nap 24 órájában kettős látás gyötör. Csak egy olyan őrült tudja folytatni a munkát ilyen körülmények között, mint amilyen én is vagyok. Ez az életem és ennél vannak rosszabb dolgok. Tudom, néhányan már azt hiszik, hogy csak egy hónapom van hátra az életemből, de biztosíthatok mindenkit arról, hogy minden rendben lesz. Ha egyszer majd meghalok, akkor azt ott akarom, ahol éltem, azaz a futballpályán.”

 

AZ ELSŐ SZÁRNYPRÓBÁLGATÁSOK

A dél-olaszországi Calabria régióból származó Gattuso az ország középső részében székelő Perugia csapatában kezdte karrierjét. 12 éves korában csatlakozott az együtteshez, a felnőttek közt is náluk debütált 1995-ben, egy évvel később pedig a Serie A-ban is bemutatkozhatott. Mindössze két év után leigazolta őt a skót Glasgow Rangers alakulata, ahol fiatal kora ellenére az első szezonjában alapember volt, ám az újonnan kinevezett Dick Advocaat már kevésbé favorizálta őt, jobbhátvédként számolt vele, így Gattuso 1998 októberében inkább hazatért az olasz első osztályba frissen feljutó Salernitanához, ahol a hozzá hasonlóan karrierje hajnalán lévő Davide Di Michele és Marco Di Vaio szerepelt. A campaniai csapatban közelebb játszott eredeti otthonához, mint valaha, és a több élcsapatot is legyőző újonc egyik motorjának bizonyult. Nem rajta múlott, hogy klubja végül kiesett a Serie A-ból.

 

Gattuso a Rangers színeiben 34 tétmérkőzésen lépett pályára


 

MILÁNÓI IKON LETT BELŐLE

Olyannyira jól teljesített a salernói egylet színeiben, hogy Gattuso 1999-ben belevághatott élete kalandjába, 8 millió euró ellenében az AC Milan igazolta le őt. Hamar belopta magát a Rossoneri fanatikusainak szívébe fáradhatatlan küzdése és csupaszív hozzáállása révén, melyet például az egyik első mérkőzésén, egy októberi milánói derbin bemutatott az akkoriban a világ legjobb játékosának tartott Ronaldo elleni védekezés során.

A 2001-től az AC Milant nyolc éven át irányító Carlo Ancelotti alapembere lett a középpálya belső részén, Andrea Pirlo társaságában. Alapvetően a Maestro mögött tette a dolgát védekező szerepkörben, de igazán sokoldalú játékos volt, akár a széleken, szélsőhátvédként vagy középhátvédként is képes volt játszani alkalomadtán. Gattuso rendszerint 40 vagy több tétmérkőzésen szerepelt a milánói pályafutása során. Ebben az időszakban a Milan évről évre a legnevesebb nemzetközi elismerésért és a bajnoki címért küzdött.

Végül 2003-ban a Juventus elleni BL-döntőt büntetőkkel megnyerték, abban az évben az Olasz Kupát és az európai Szuperkupát is besöpörték, 2004-ben pedig olasz bajnokok lettek.

Gattusóra a milánói időszak alatt ragasztották rá a Rino vagy Ringhio becenevet, melyet pályán való kitartása, küzdése révén érdemelt ki.

A Bajnokok Ligája 2005-ös kiírásában ismét eljutottak egészen a fináléig, melyet gyakorlatilag nyert helyzetből, 3-0-s vezetésről buktak el tizenegyespárbajban a Liverpool ellen. Két évvel később sikerült a visszavágás, 2007-ben Filippo Inzaghi duplájával intézték el a döntőben a Mersey-partiakat. Az európai Szuperkupa és a klubvilágbajnoknak járó serleg ugyancsak bekerült a milánóiak vitrinjébe ebben az esztendőben.

Ancelotti távozása után Leonardóval nem jöttek a sikerek, Massimiliano Allegri első évében viszont 2011-ben a korszakos gárda megnyert egy újabb bajnoki címet – máig ez volt a Juventus mostani egyeduralkodása előtti utolsó Scudetto, melyet nem a torinói csapat nyert meg.

Gattuso az utolsó szezonjában mindössze hat bajnokin lépett pályára, egyéb sérülések mellett ekkor bajlódott először szembetegségével, amely akkor hosszabb kihagyással járt számára, mert még az orvosok sem ismerték tökéletesen a problémát, és a kezelése is máshogy zajlott, mint most.

A legnagyobb sikerekből Gattuso rendszerint sziklakemény játékkal vette ki a részét, és a lélektani hadvezér volt a pályán, egy korszakos Milan alapembere volt. A városban a nimbusza még a milánói Dómnál is magasabbra emelkedett, a világszerte rendkívül népszerű csapat egyik közkedvelt figurája volt.

A 2011-2012-es szezon végeztével ment végbe a nagy őrségváltás a Rossonerinél, hiszen Rino mellett Inzaghi, Nesta, Seedorf és Zambrotta is elköszönt a klubtól, és egy sokáig felejthetetlen sikerkorszak lezárult.

 

Gattuso és Pirlo nemcsak a pályán alkottak kiváló párost, azon kívül is jól megértették egymást


 

2006 VILÁGBAJNOKA

1997-től kezdődően rendszeresen tagja volt a korosztályos válogatottaknak, 2000-ben szerepelt az U21-es Európa-bajnoki címet nyerő nemzeti csapatban. 2000-től 2010-ig bezárólag 73 mérkőzésen lépett pályára a felnőtt válogatottban, egyetlen gólját 2000. november 15-én szerezte az angolok ellen, Puhl Sándor búcsúmeccsén egy remek átlövés formájában.

A sikeres milánói évek alatt Gattuso a válogatottból is kirobbanthatatlan volt: egy olimpián, három világbajnokságon és két Európa-bajnokságon vett részt.

Fontos szereplője volt a 2006-os vb-címet megnyerő Azzurrinak is. A franciák elleni tizenegyespárbaj végén az ország negyedik világbajnoki győzelmét elhódító olasz válogatott színeiben a torna hét meccséből hatszor lépett pályára, öt meccset végigjátszott. Akárcsak a Milanban, a Marcello Lippi által irányított nemzeti együttesben is Pirlo mellett játszott a középpályán.

 

Gattuso a világbajnoki trófeával

 


 

AZ OLDALVONAL MELLETT

Gattuso 2011-ben, még aktív játékosként végezte el az edzői kurzust, majd a Milantól való távozását követően a 2012-2013-as szezonban még egy évet lehúzott a svájci Sion gárdájánál, melynek később néhány hónap erejéig játékosedzője is volt. A fiatal szakvezető karrierje nehezen indult, hiszen 2013-ban a Palermót csupán nyolc, 2014-ben a görög OFI Krétát mindössze 17 meccsen irányította. Első hosszabb megbízatását a Pisa csapatánál töltötte, melyet 2015 augusztusától 2017 májusáig szolgált, és feljuttatott az olasz harmadosztályból a másodosztályba, később a Serie B-s kiesés után távoznia kellett.

Ezt követően a Milan Primavera csapatát trenírozta, majd fél év után máris kinevezték őt az első csapat élére, miután Vincenzo Montella leváltásra került. Gattusót bár nagy szeretettel fogadták az általa jól ismert közegben, és maximalizmusa révén rövidtávon segítséget nyújtott a csapat számára, korlátozott lehetőségei révén képtelen volt átütő javulást foganatosítani fanatikusan szeretett klubja eredményeiben.

A 2017-2018-as szezont a Milan a hatodik, a rákövetkezőt pedig az ötödik helyen zárta, egyetlen ponttal lemaradva a BL-indulásról – ez volt a csapat legjobb eredménye a 2012/2013-as idénye óta.

A szezon végeztével közös megegyezéssel távozott. (Később Marco Giampaolo, majd Stefano Pioli vette át a csapat irányítását, utóbbihoz néhány hónappal később csatlakozott Zlatan Ibrahimovic, akinek jelentős közreműködésével 2020-ban szárnyalt az együttes. Jogos kérdés lehet mindenkiben, hogy vajon Rino mit tudott volna kihozni egy Ibrával megerősített csapatból…)

Ismét csak fél évig volt megbízatás nélkül, és a 2019-2020-as évad derekánál éppen egykori edzőjét, Carlo Ancelottit váltotta a Napoli kispadján. A rutinos szakemberrel többre hivatott nápolyi csapatnál az állóvizet sikeresen kavarta fel, és végül megnyerték a Coppa Italiát, a bajnokságban pedig a hetedik helyre kormányozta be az együttest. Edzői karrierje első trófeáját a nem sokkal korábban elhunyt húgának ajánlotta. Az aktuális szezont megerősödve, nagy reményekkel kezdték, és Gattuso irányításával reális eséllyel küzdenek a BL-be való visszatérésért, vagy akár a Kupa-címvédésért.

 

„Szeretném felhívni a figyelmét mindazoknak – különösen a gyerekeknek – akik ha tükörbe néznek és valami furcsának tűnő vagy rendellenes dolgot látnak: az élet gyönyörű” – üzente mindenki számára a közelmúltban az ünnepeket megelőzően.

 

 

A szerző az Azzurri nevű közösségi oldal szerkesztője, amennyiben az olasz labdarúgás aktív magyar nyelvű közösségéhez szeretnél tartozni, alább elérhető a felület közösségi média-profilja:

https://www.facebook.com/azzurri.hu

Írj hozzászólást