Josko Gvardiol, a horvát halbverteidiger

Már 2020 januárjában eldőlt, hogy Josko Gvardiol a Bundelsigában szereplő RB Leipzig játékosa lesz, de csak most, az Európa-bajnokság után csatlakozott német klubhoz. A szerződtetése idején még mindenki benne látta a következő, Julian Nagelsmann által felnevelt védősztárt, de azóta az edző távozott, a horvát bekk posztja pedig kérdésesebb, mint eddig valaha is volt.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Josko Gvardiol 2002. január 23-án született Zágrábban. A sportcsaládban nevelkedett gyermek hétévesen kezdett focizni a Tresnjevka Zagreb csapatában, amit apjának köszönhet, aki amatőr szinten űzte a sportot a klubnál. A fiatal tehetséget a többi, komolyabb szinten érdekelt fővárosi együttes közül a Lokomotiv és az NK is meg akarta szerezni, de amikor megjelent a Dinamo, mint érdeklődő, akkor azonnal eldőlt, hogy melyik csapatot választja az ifjú Josko. Kezdetben a középpályán szerepelt a labdaügyességét kiaknázandó, de idővel az akadémiai edzője, Dalibor Poldrugac a védelembe vezényelte, mondván ott jobban ki tudja használni a harcias stílusát a szerelések során. A különböző korosztályos csapatokat klub- és válogatottszinten is már a hátsó alakzat oszlopaként segítette, ám a remek bal lába és a progresszív tulajdonságai okán a balhátvéd poszton is több esetben felbukkant.

 

AZ ÚT NÉMETORSZÁGIG

A nemzetközi színtéren először a 2018–2019-es UEFA Youth League sorozatban tette le a névjegyét, mikor a zágrábiak selejtezős ágon előbb a Viitorul Constanta, majd az Astana FC, végül pedig a Lokomotiv Moszkva ellen kiharcolták a helyüket a kieséses szakaszban. A legjobb 16 között a Liverpoolt búcsúztatták, de ezután a későbbi döntős Chelsea útjukat állta. Gvardiol utóbbi három meccsen a védelem közepén szerepelt kiváló mutatókat összehozva, amivel magára is irányította a topcsapatok figyelmét. Egy évvel később már eljött a felnőttcsapatban való bemutatkozás ideje is, sőt a második találkozóján rögtön gólt szerzett. Emellett persze ugyanúgy szerepelt a fiatalok között is, ahol ismét a nyolc közé jutott a horvát együttes csak most a csoportkörös utat megjárva. A koronavírus utáni időszakban öt mérkőzésen is már kezdő volt a bajnokság végén,  így ő is bajnoki címet ünnepelhetett. Eközben az U19-es és az U21-es nemzeti csapatban is szerepelt, mikor hol volt nagyobb szükség rá.

 

Jasko Gvardiol Lipcse

 

A legutóbbi szezonban aztán már egyre többször tűnt fel a balhátvéd posztján, Zoran Mamic és utána Damir Krznar is itt szerepeltette többet. A bajnoki cím és a kupagyőzelem mellett az Európa-liga csoportkörében egyetlen gólt kapó csapatnak is alapembere volt, majd a legjobb nyolcig jutó párharcok során csak a Tottenham Hotspur ellenit hagyta ki izomsérülés miatt, de ez akkor a felnőtt válogatottban való bemutatkozását is elnapolta. Az U21-es Eb-n csak a májusi, egyenes kieséses szakaszra érkezett meg, amikor a spanyolok ellen végig pályán volt, majd a júniusban jöhetett Zlatko Dalic együttesében is a debütálás. Az Európa-bajnokság mind a négy horvát meccsén kezdő volt a bal oldalon: teljesítménye nem volt olyan rossz, mint a csapaté összességében, de nem is lógott ki felfelé.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


 

BELSŐVÉDŐ

A védelem tengelyében az utánpótlásban, valamint az első felnőtt szezonjában játszott olyan mennyiségű időt, hogy az alapján bátran lehessen következtetéseket levonni. A horvát élvonalban a domináns, labdatartásra építő Dinamo belsővédőjeként a passzjáték és a magasan helyezkedő hátsó alakzatban a kontrák megállítása volt a fő feladata. A labdajáratásban mindig is jól vette ki a részét, ez abból is adódik, hogy fiatalon még a középpályán szerepelt, ahol rajta keresztül folyt a játék. A hatékonysága a 90% környékén mozgott, amiben meg volt a kellő progresszivitás, mert nem csak oldalirányba mert átadást kezdeményezni, hanem a hosszú indításokat is rá lehetett bízni, akárcsak azt, hogy presszing ellen egy-egy megindulást bevállaljon, hogy a letámadás első vonalát ő maga törje át.

 

 

A testi adottságait kiválóan használja ki a párharcok terén, mert bár 185 centiméteres testmagasságával nem számít nagydarab védőnek, de a koordinációs képességeit és a sebességét remekül alkalmazza akár a labda fedezése, akár a test a test elleni kontaktok során. Belsővédőként átlagosan a párharcai kétharmadát nyeri meg, amit védő oldali esetekre lebontva már inkább 70% feletti arányról beszélhetünk, ami kiváló mutató. A horvát élvonalban kettő körüli szerelési kísérlete van átlagosan ezen a poszton, amiknek csaknem 80%-át meg is nyeri, fiatal kora ellenére pedig nagyon rutinosan védekezik a cselek ellen, amikkel igen nehéz volt megverni. Nagyon jó érzékkel csap le a labdákra, mind a passzsávok olvasásában, mint a lecsorgók begyűjtésében jó érzékekkel bír, amik okán a statisztikai lapja rendszerint szépen meg van töltve.

 

BALHÁTVÉD

Amikor bemutatkozott a felnőttek közt, akkor először itt kapott esélyt, mert ahogy a közhely is szól a belsővédő egyfajta bizalmi poszt, oda pedig nem szokás egy 17 éves ifjoncot beállítani. A hátunk mögött hagyott 2020–2021-es szezonban aztán már rendszeresen a bal oldalon tűnt fel, mert Rasmus Lauritsen megszerzésével a dán lett a stabil pont a védelem tengelyében Kévin Théophile-Catherine mellett. Szélsővédőként a passzjáték során még több kockázatot kell vállalnia, ami kisebb hatékonyságbéli csökkenést is eredményezett, de még így is 85% környékén átlagol. Az oldalvonal melletti szerepköre miatt is lejjebb ment a labdaszerzései és a begyűjtött lecsorgók száma, cserébe nőtt az eladott labdáké, de a saját térfélen történő hibák továbbra is kellően alacsony számban fordultak csak elő a játékában.

 

Jasko Gvardiol LB

 

Emelkedett viszont a progresszív passzainak és a támadóharmadba juttatott átadásainak a száma, valamint megmutathatta, hogy képes kulcspasszokkal is segíteni a támadójátékot. Megvillanthatta a beadási képességeit, valamint, hogy mennyire jól olvassa a védelmek és a védők egyéni mozgását, ezeknek köszönhetően pedig gólpasszokkal is tudta segíteni csapatát. A párharcok terén ezen a poszton is nagyon jó mutatókkal rendelkezik, továbbra is kétharmados sikerességi rátája van, csak a kiegyenlítettebb lett a védekező és a támadó oldali mutatók aránya. A hatékonysága abból adódik, hogy kiderült róla, hogy a cselek számának drasztikus növekedése mellett is tudja tartani azt a remek eredményességet, mint amit a belsővédő posztján a megindulásai során nyújtott.

 

KÉPLÉKENY JÖVŐ

Amikor leigazolta Gvardiolt az RB Leipzig, akkor még azzal számolt mindenki, hogy Julian Nagelsmann hibrid rendszerében a tökéletes jelölt lehet a bal oldali halbverteidiger posztjára. A három- és négyvédős szerkezetváltás közti kulcsfigura lehetett volna, mert belsővédőként számoltak vele a háromfős hátsó alakzatban, ha pedig négyes sorra váltottak, akkor ő lett volna a balhátvéd. Ezzel szemben a német szakember távozott, a helyét pedig a salzburgi testvércsapattól érkezett Jesse Marsch vette át. Az amerikai edző már az osztrák ligában is a négyvédős szerkezetben hitt, így szinte biztosra vehetjük, hogy ez lesz Lipcsében is, már csak az a kérdés, hogy Gvardiolnak ebben hol jut hely.

Belső hátvédekként tűnik inkább reálisnak a szereplése, mert itt csak Willi Orbán és a szintén új szerzemény Mohamed Simakan az opció. Ha mégiscsak a balhátvéd poszton szerepelne, akkor ott Angelino és Marcel Halstenberg a két rivális, akik közül a német akár a védelem tengelyében is szerepelhet, mert ő volt a múltban a bal oldali halbverteidiger.

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást