Nincs kifogás! – Zion Clark, a láb nélkül született Guinness-rekorder története

A gerincének alsó része, és lábak nélkül született, 1,36 kilogrammal. Minden, amit az élettől kapott, arra predesztinálta, hogy elbukjon. Mégsem lett egy megtört, kicsapongó ember. Helyette a saját magába és Istenbe vetette hitet választotta. Eredeti nevén Zion Zachariah Daniel története arról (is ) szól, hogy: „ha van szíved és eltökéltséget, azt érsz el, amit csak akarsz.”


(X) REGISZTRÁLJ A BÜNTETŐN KERESZTÜL AZ UNIBETRE, ÉS BEFIZETÉSI BÓNUSZOD MELLÉ 10 EZER FT INGYENES FOGADÁST IS KAPSZ AJÁNDÉKBA!  


 

Minden, amit az élettől kapott, arra predesztinálta, hogy elbukjon. Hogy az alkohol és a kábítószer bódító és elvont valóságába meneküljön. Hogy egy szobában, magát sajnáltatva élje le az életét. És, hogy őszinték legyünk, Zion Clark „kiindulási alapjaiból” sokkal inkább következik egy megtört, kicsapongó, lélekvesztett ember élete, mintsem Guinness-rekord, hírnév és motivációs előadás.

1997 szeptemberében, Columbusban született, Zion Zachariah Danielként anyakönyvezték.

Azon kevesek közé tartozik, aki kaudális regresszió szindrómával (a gerincoszlopának alsó szakasza abnormálisan fejlődött), azaz gerincének alsó része és lábak nélkül jött világra – mindössze 1,36 kilogrammal. Édesanyja a születésekor magára hagyta, amit pedig „kapott” tőle – az élet ajándéka mellett – az a szervezetében lévő tucatnyi parti drog, s egy különleges vezetéknév: Zion (magyarul Sion).

 

„Elsőrenden az É-D-i irányban húzódó júdeai hegylánc egyik hegyének a neve, amelyen az Izráel honfoglalása előtti korban a Jeruzsálem nevű kánaáni település volt. (…) Izráel történetében a Sion (Jeruzsálem) jelentősége azáltal nőtt meg, hogy Dávid a 12 törzs politikai és vallási központjává tette. Mindezt betetőzte Salamon azzal, hogy az állami szentélyt és a királyi palotát itt építette meg. Ezáltal Jahve birodalmi istenség lett, akinek a templomhegyen van a »háza«. (…) A történetileg kialakult hittétel szerint a Sion Jahve jelenlétének a helye”

 

– áll a Dr. Bartha Tibor által szerkesztett Keresztény bibliai lexikonban. Saját nevének jelentéséről a fentieknél jóval kevesebbet tud Zion. „Nem tudom pontosan, mit jelent a keresztnevem. De azt igen, hogy ez egy hegy, amit a Biblia említ. Egy nagy hegy. Szóval szerintem olyasmit jelenthet, minthogy erős és kemény”

– erről már maga Zion mesélt a róla készült Netflix dokumentumfilmben.

 

 

 

 

Életének első tizenhat évét a családgondozói rendszer körforgásában töltötte. Gyerekkorát a folyamatos költözés jellemezte. Számtalanszor vándorolt egyik „otthonból” a másikba, az őt körülvevő „családok” többsége azt sem tudta, egyáltalán hogyan emeljék fel, hogyan gondoskodjanak róla. Úgy nőtt fel, hogy mentálisan és fizikailag bántalmazták, nem minden nap jutott megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékhoz.

 

„Miközben felnőttem, határozottan nem kívánt személynek éreztem magam”

 

– fogalmazott a Chris Van Vlietnek adott podcast interjúban.

 

 

A megpróbáltatások és nehézségek ellenére mindig optimista maradt, nem veszítette el az önmagába és Istenbe vetett hitét. Valójában azonban Zion egész gyerekkorában csak egyet szeretett volna: valakit, akit „anyának” hívhat. Valódi családot, támogatást.

„Ha anyám nem úgy nevelt volna, ahogyan azt tette, akkor nem lennék itt.”

 

„Tizenhét éves koromban örökbe fogadtak. Ez megváltoztatta az életemet. Korábban ez már kétszer megtörtént, mindkétszer azt mondták: ez az a család, amellyel életed végéig élni fogsz. Aztán mindketten megszabadultak tőlem. Az egyik utolsó család, amelyiknél voltam, azon a napon vált meg tőlem, amikor örökbe kellett volna fogadniuk. Sok gyerek átéli azt, amit én, és sokat küzdenek. A jelenlegi családom támogatott, példamutatással élünk. Ha bajba kerültem a törvénnyel, a nevelőanyám leültetett és elbeszélgetett velem. Korábban soha nem volt ilyenben részem. Ha ő nem úgy nevelt volna, ahogyan azt tette, akkor nem lennék itt. Nincs siker, nincs birkózás, nincs saját utam”

 

– mesélt Zion.

A Kimberly Hawkins személyében érkező anyai szeretet és támogatás mellett a birkózás szintén meghatározó tényező volt Zion életében. Már az iskolai évei elején megismerkedett a sportággal, akkor azonban még kevés sikerben volt része. Évekig nem nyert meccset. A Massillon középiskolában azonban találkozott Dil Donahue-val, aki nemcsak edzőjeként, hanem apafiguraként is szolgált számára. A lelki támogatás mellett szakmai segítséget kapó Zion pedig elkezdte megmutatni a sportágnak: számolni kell vele.

 

„A technikáját a testi adottságai és képességei köré építettük. Amikor birkózott, elfelejtette azt a rengeteg dolgot, amivel az életben meg kell küzdenie”

 

– fogalmazott a Netflix dokumentumfilmjében Dil Donahue.

A birkózásban sem kerülte el a diszkrimináció. Ellenfelek és szurkolók is tettek rá negatív megjegyzéseket vagy egyszerűen csak rosszallóan néztek rá, amikor szőnyegre lépett.

 


 

„Nagyon könnyen eldobhatott volna mindent magától, s lehetett volna sikertelen. Lehetett volna olyan ember, aki bajba sodorja magát, mert nem volt családja, sem stabilitás az életében. Ez gyakorlatilag a katasztrófa receptje”

 

– tette hozzá a tréner.

De ahogy az életében addig, úgy ekkor is más utat választott Zion. Eldöntötte, nem akarja magát gyengének és erőtlennek érezni. Eldöntötte, hogy fókuszt befelé fordítja: magára figyel, edzőjére, az edzésekre, arra, hogy minden nap egy kicsivel jobb legyen. Az önmagába vetett hit megmutatkozott az eredményekben is.

Végzős évében Zion 33-15-ös győzelem-vereség aránnyal zárta a szezont, s egy mérkőzésre volt az ohiói állami középiskolai bajnokságtól. A végül két hosszabbítással véget érő meccsen, a nálánál 20 kilogrammal nehezebb ellenfelétől kikapott. Azonban az az elismerés, amit a teremben ülőktől kapott, egyúttal győztessé is tette.

 

„Állva tapsolta a közönség, miközben Zion keservesen sírt. Nem is tudta, mi történik. Felvettem a vállamra… Nyolc évet töltöttem együtt Zionnal, keményen dolgozott, és tudta, hogy elbukott. Ő volt az életem egyik legnagyobb sikere”

 

– emlékezett vissza könnyeivel küszködve Dil Donahue.

A kitartás és a sikerek megtették a hatásukat: több főiskola is felvette birkózónak. (Végül a Kent State-et választotta, ahol a sportolás mellett üzleti menedzsment szakon tanult.) Ezzel párhuzamosan pedig kinyílt számára a világ: manapság már egy kisebb csapat segíti őt a felkészülésben, de készült róla dokumentumfilm, több tucatnyi interjút adott, és motivációs előadásokat is tart. Ráadásul

2021.szeptemberében 4,78-as időeredményt elérve új Guinness-rekordot állított fel a 20 méteres két kézen futásban.

 

 

 

És ha ennyi nem lenne elég, Zion Clarknak grandiózus tervei vannak: az első amerikai sportolóként venne részt olimpián (birkózásban) és paralimpián (kerekes székes versenyen) egyaránt. Mottója pedig, hogy „nincs kifogás”, a végére azonban inkább álljon itt a Guinness World Recordsnak adott interjújának egy részlete:

„Az üzenetem az egészséges és a fogyatékkal élő gyerekek számára, hogy kemény lesz, de ha van szíved és eltökéltséget, azt érsz el, amit csak akarsz.”

 

Melyik csapat nyeri az MLB 2021-es szezonját?

3,40 – Los Angeles Dodgers

3,50 – Houston Astros

6,00 – San Francisco Giants

8,50 – Tampa Bay Rays

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Baseball/MLB/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj amerikai sportokra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást