Top 5-ös listánk azokról, akik több sportágban is kiemelkedtek

A profi sportolók jelentős százaléka több sportot is kipróbál, mielőtt elkötelezné magát egyetlen szakág mellett. Ha Amerikáról beszélünk, ott még érdekesebb a helyzet, ugyanis az egész rendszer arra lett felépítve, hogy a legtehetségesebb, legatletikusabb fiatalok legalább a három, mindenki számára elérhető major sport, tehát a baseball, az amerikai futball, és a kosárlabda mellett az atlétikát is kipróbálhassák. A középiskolai sportélet szempontjából minden más régiót leköröznek, és ha ehhez hozzávesszük, hogy konkrét cél is az, hogy a legjobbak akár még az egyetemen is több sportban helyt állhassanak, talán nem véletlen az sem, hogy minden idők öt legjobb „többsportos” versenyzői közé csak és kizárólag amerikai kiválóságok fértek fel.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

5. Jackie Robinson, az úttörő

 


 

Az elsősorban baseballosként ismert Jackie Robinson életútját a 2013-ban készült 42 című életrajzi filmből azok is megismerhették, akik egyébként nem az amerikai sportok szerelmesei, az őt játszó színész, Chadwick Boseman például ezzel a filmmel vált szélesebb körben ismertté. (Boseman tavaly nyáron tragikusan fiatalon, 43 évesen rákbetegségben elhunyt.)

Ő volt az első afroamerikai játékos, aki szerepelhetett a baseball-ligában, az MLB-ben, ahol aztán 1949-ben a liga MVP-jének, tehát legértékesebb játékosának is megválasztották.

A híres Los Angeles-i egyetemen, a UCLA-n végzett sztár azonban nemcsak az ország kedvenc sportjában alkotott kiemelkedőt, de másik három sportban is az egyetemi bajnokságok legjobbjai között tartották számon: amerikai futballban, kosárlabdában és atlétikában is. Az 1940-es országos atlétikai bajnokságon például ő nyerte meg a távolugrást 758 centiméteres teljesítménnyel.

 

4. Bo Jackson, a legatletikusabb

 

 


 

Bo Jacksont szinte egyöntetűen minden idők legatletikusabb sportolójának tartják, aki egyetemi szinten három sportban is kiemelkedőt nyújtott.

Ha a sebességet és az ugróerőt a testtömeget is számításba véve vizsgáljuk, nem lehet kérdés, hogy a fénykorában 100 kilót is meghaladó játékos egy külön szintet képviselt. Nem véletlen, hogy az ESPN 2013-as szavazásán egyenesen minden idők legjobbjának választották meg őt a rajongók! Az első körben Roger Federert, a negyeddöntőben a legendás Muhammad Alit, az elődöntőben egy bizonyos Michael Jordant, a döntőben pedig listánk ötödik helyezettjét, Jackie Robinsont győzte le.

Bár a sérülései miatt profi karrierje rendkívül rövidre sikeredett, Jackson domináns egyetemi évei (1985-ben megnyerte a legjobb amerikai futball játékosnak járó Heismant) után játszott az NFL-ben és az MLB-ben is, előbbiben ráadásul az 1986-os drafton elsőként választották ki! Hogy eredményes lett-e a profi karrier, már az a tény megadja a választ, hogy ő a mai napig az egyetlen, aki mindkét sportban All-Star tudott lenni. A logikus végkövetkeztetés valószínűleg az, hogy ő az amerikai sporttörténelem egyik legkülönlegesebb alakja, mindemellett érdekes módon talán legnagyobb alulteljesítője is, aki az egyetemes sport legnagyobbjai közé is felférhetett volna, ha nem jönnek közbe azok a sérülések.

 

3. Babe Didrikson Zaharias, a sportok királynője

 


 

Babe Didrikson Zaharias listánk egyetlen női sportolója, de ha Bo Jacksonnál felmerült, hogy akár feljebb is szerepelhetne, akkor ki kell jelentenünk, Zaharias még inkább megnehezítette a dolgunkat. Ha már éppen az olimpia zajlik, kezdetnek álljon itt egy érdekes adat, ő az egyetlen atléta a világtörténelemben, aki három egymástól teljesen eltérő atlétikai olimpiai számban is érmet tudott nyerni, ráadásul nagyon kevésen múlott, hogy mindhárom arany legyen!

1932-ben megnyerte a 80 méteres akadályfutást és gerelyhajítást, és bár sokáig vezetett, egy bírói döntés miatt végül lemaradt a magasugrás első helyezéséről.

Ezzel a teljesítménnyel már önmagában felkerülhetett volna listánkra, de Zaharias itt nem állt meg, és az olimpia után golfkarrierbe kezdett, ahol szintén a hírességek csarnokáig jutott, összesen 10 major trófeát bezsebelve. Ha nincs sajnálatos betegsége és halála, sokak szerint ma minden idők legjobb női golfozójaként is emlegethetnénk a valaha élt talán legjobb hölgy sportolót.

 

2. Jim Brown, a dominancia megtestesítője

 


 

Jim Brown még Bo Jacksonon is túltett azzal, hogy nem három, hanem egyenesen négy egyetemi sportban tudott ott lenni a legjobbak között. Az amerikai futball mellett, amelyben az ország legjobb egyetemi játékosa volt, és amelyben később profiként is nyomot hagyott, kosárlabdában és lacrosse-ban is kiemelkedett. Előbbiben csapata legjobb pontszerzője volt, míg utóbbiban az egyetemi bajnokságok második legjobb játékosaként rangsorolták.

Szinte bármelyik sportot választhatta volna profi karrierként, de szerencsére végül az amerikai futball mellett döntött. Első évében a legjobb újoncnak választották, hogy aztán később háromszor is elnyerje a liga MVP-címét. Mindez pedig a kilenc Pro Bowl-kiválasztással és a Cleveland Browns csapatával 1964-ben bezsebelt bajnoki címmel megspékelve azt jelenti, hogy ma Brownt egyöntetűen top 5-ös játékosként könyveli el a sport, talán csak Tom Brady, illetve Jerry Rice mondhatja el magáról, hogy egyértelműen megelőzi őt.

 


(X) Vegyél részt az ingyenes nyerő széria tippjátékban! Válaszolj helyesen naponta az olimpiával feltett kérdésekre és nyerj ingyenes pörgetéseket és ingyenes fogadásokat!


1. Jim Thorpe, legenda a hőskorból


 

Ha van sportoló, aki inspirálta a Chuck Norris vicceket, az bizonyosan Jim Thorpe. Az 1912-es olimpiai teljesítménye, amelynek során megnyerte az öt- és a tízpróba versenyszámot is, talán a mai napig minden idők leghihetetlenebb sportteljesítménye. A 15 kombinált számból nyolcat megnyert, pontrekordját pedig több, mint két évtizeden át nem tudták megdönteni.

Thorpe nem érte be ennyivel, és otthagyva az atlétikát a major ligák felé vette az irányt, ahol hasonlóan remek teljesítményt tudott nyújtani. Tizenhárom évet húzott le az NFL elődjében, hét szezont az MLB-ben, és két évet profi kosarasként is játszott, amellyel elmondhatja, hogy egyedüliként a sporttörténelemben, három amerikai major sportban is jeleskedett (amerikai futballban ráadásul kiemelkedett). Indián származású sportolóként a mai napig úttörőnek számít, neve pedig örökre összeforrt a sportolói sokoldalúsággal.

Írj hozzászólást