Harc a hideg tengervíz hullámaival – a magyar sport történetének első olimpiai győzelme

Az első újkori olimpiát 1896. április 6. és 15. között rendezték Athénban. A történelmi hagyományokra visszatekintő világversenyt hosszú idő után akkoriban modernnek számító köntösben rendezték újra – Theodosius római császár 393-ban tiltotta be a játékok ókori elődjét. Magyarországot hat sportágban hét sportoló képviselte a görög fővárosban, akik összesen hat dobogós helyezést (két első, egy második, három harmadik) szereztek – érdekesség, hogy érmet akkor csak az első (ezüst) és második helyezettek (réz) kaptak. A két elsőség Hajós Alfréd nevéhez fűződik. Íme, a sporttörténelmi eredményhez vezető út, és az emlékezetes döntők története.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Hajós Alfréd (eredeti nevén Guttmann Arnold) négyéves korában ismerkedett meg az úszás alapjaival, ekkor vitte le édesapja először az akkoriban épülő új Országház közelében lévő ideiglenes uszodába, ahol az alapokat Ruzich Jánostól, egy olasz-szlovén származású úszómestertől tanulta meg. Visszaemlékezéseiből kiderül, hogy csakis apja felügyeletével úszhatott ekkor, aki óvó szeretettel figyelte tehetsége kibontakozását. A sors tragikus fintora, hogy végül a papa korai halálát okozta vízbe fulladás: az akkor 13 éves fia a saját szemével látta, ahogy hajórakodás közben (zsákhordó munkásként dolgozott) beleszédült a Dunába, aminek sodrásából nem tudott megmenekülni: hullámsírja lett a folyó. Ez a trauma sem gátolta meg abban, hogy Hajós elinduljon azon az úton, amely úszásban a világ akkori legjobbjai közé emelte. A sikerekhez vezető első lépcsőfok a fővárosban horgonyzó szerb hajósoktól megtanult új úszásnem, a mai gyorsúszás tulajdonképpeni őse, az úgynevezett „matróz tempó” elsajátítása volt, amely váltott karmunkából és krallozásból (gyors- és hátúszás lábtempója) állt össze.

 

Veszélyben volt az Európa-bajnok olimpiai részvétele

Versenyzői pályafutása 1894-ben kezdődött, amikor belépett a Magyar Úszó Egyesületbe.

 

Úszótársaival együtt továbbfejlesztették a szerb matrózok technikáját, „az evezőlapátéhoz hasonló mozgást végezve, a karjukat kiemelték s azután a tenyér és a kar felületével szelték a vizet. Ezt a karmozgást újszerű lábütemmel is kiegészítették, így radikálisan megújították az úszás addigi technikai színvonalát.”

 

Hajóst okkal tartották számon a legtöbbre hivatott magyar úszók egyikeként, és eredményei is hozzásegítették ahhoz, hogy kivívja a szakma elismerését: 1895-ben, mindössze 17 évesen megnyerte a nem hivatalos Európa-bajnokság 100 méteres gyorsúszószámát is.

Mindezek mellett sokáig veszélyben forgott az athéni indulása, annak ellenére, hogy Iszer Károly, a Budapesti Torna Club elnöke is közbenjárt az érdekében. Anyagi akadályai is voltak a görög fővárosba való utazásának, mivel a klubja nem tudta vállalni az anyagi terheket. Iszer ebben a helyzetben is tudott segíteni, abban állapodott meg a Magyar Úszó Egyesülettel, hogy a BTC finanszírozza Hajós költségeit, aki cserébe a színeikben versenyez Athénban.

 

Iszer Károly (Forrás: Wikipédia)

 

Felkészülés az olimpiára egy alig 20 méteres medencében

A mai viszonyok ismeretében egyáltalán nem mondható, hogy minden igényt kielégítő körülmények között zajlott az olimpiai felkészülése. A mai Rudas Gyógyfürdő és Uszoda mindössze 23 méteres (amelyből csak 17 volt úszásra alkalmas a vízmélység miatt) medencéjében tudott csak edzeni, de ott is csak akkor, amikor az „úri közönség már elhagyta a vizet”. Ilyen előzmények után utazott a görög fővárosba, ahol az úszás világelitje várta.

Hajós 1896. április 11-én állt rajthoz a 100 méteres gyorsúszás olimpiai döntőjében, ahol Rudas medencéjében megszokott 28 fokos víz helyett a 11 fokos hullámzó tenger várta a pireuszi Zea-öbölben. Ugyan néhány nap rendelkezésére állt felkészülni az extrém körülményekre, nagy kihívást jelentett számára a verseny. Visszaemlékezéseiből kiderül, hogy még egy váratlan nehézség sem jelentett akadályt, hogy valóra váltsa az álmát.

 

„Nem éreztem a víz borzalmas, velőig ható hidegét, csak a cél lebegett a szemem előtt, amelyet minden testi és lelki erőm megfeszítésével el akartam érni. Észre se vettem, hogy a vízben lehorgonyzott kötél lehorzsolta a mellemet, és hogy a nézők egyre hangosabb lármája jelzi, hogy beúsztunk a célba.”

 

Olyan sokat kivett belőle a győzelem, hogy a következő versenyszámán, az 500 méter gyorsúszás döntőjén inkább nem vett részt, viszont miután valamennyire regenerálódott, 1200 méteren már rajthoz állt, és megszerezte a második olimpiai elsőségét. Ez az eredmény már egyenesen emberfeletti teljesítményt kívánt tőle.

 

Hajós (Guttmann) Alfréd athéni érme, amely anyagát tekintve nem arany, hanem ezüst. (Forrás: sportmuzeum.hu)

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

„A 10 fokos vízben azonban tagjaim annyira megmerevedtek, hogy a magam erejéből képtelen voltam a vízből kiszállni. A görög matrózok gyengéden átnyalábolva emeltek ki a vízből a fedélzetre, ahol melegített frottírköpeny várt rám. Ismét Iszer Károly üdvözölt elsőnek és utána Szokolyi Alajos borult a nyakamba” – fogalmazott visszaemlékezéseiben.

 

Ahogy már említettük, világraszóló sikerét azoknak a szerb hajósoknak is köszönhette, akiktől a már említett „matróz tempót” tanulta pár évvel korábban, tudniillik a legyőzött ellenfelei más, lassabb úszást eredményező technikával versenyeztek.

 

„György görög királyi herczeg sajátkezüleg vonta fel a czimeres magyar lobogót”

 

Nemcsak a magyar küldöttség, hanem házigazdák is el voltak ragadtatva a nem mindennapi teljesítménytől.

 

„A győztes nemzeteket jelző zászlók között végre fellobogott kétszer a magyar is. Hajós (Guttmann) Alfréd, a Budapesti Tornaklub és Magyar Uszóegyesület tagja az olympiai játékok három uszóversenye közül megnyerte szombaton a 100 és 1200 métereseket. György görög királyi herczeg azon első alkalom örömére, hogy kétszer győzött egymásután egy nemzet képviselője, sajátkezüleg vonta fel a czimeres magyar lobogót” – írta a Fővárosi Lapok 1896. április 13-án megjelent száma.

 

Az eredményhirdetés pátoszát Hajósék számára némiképp megtörte az, hogy a szervezők az osztrák himnuszt kezdték el játszani. Magyarország akkor az Osztrák–Magyar Monarchia része volt, ez is lehetett oka a zavarodottságnak. A magyar delegáció tagjai azonban korrigálták a hibát: leintették az előadást, és elkezdték énekelni a mi nemzeti imádságunkat, Kölcsey és Erkel Himnuszát.

 

Hajós Alfréd az érmeivel. (Forrás: mazsihisz.hu)

 

Hajóst hazatérésekor hősként ünnepelte Magyarország

 

„Amint a vonat ablakain a magyar zászló mellett feltűnt a bajnokok napbarnitotta arcza, hatalmas, hosszantartó éljenzés hangzott fel és a leszálló ifjak szülőik, barátaik ölelő karjaiban érezhették azt az örömet, melyet győzelmük itthon keltett. A legnagyobb lelkesedéssel Hajós Alfrédet fogadták, aki a világ legjelesebb úszóit kétszer leverte, Hajóst kezében a nyert olajággal, társai vállaikon emelve vitték ki a pályaudvarból” – adta hírül a már említett Fővárosi Lapok 1896. április 25-én.

 

Hajós az úszást tekintve a csúcson kell abbahagyni elvet követte: az olimpiai győzelmei idején mindössze 18 éves volt, vagyis világversenyeken elért további győzelmek sokasága várhatott volna rá, de az athéni sikerek után már nem indult nemzetközi versenyen. Sokoldalú és ambíciózus volt, így ez lehetőséget adott neki arra, hogy mind a civil életben, mind egy másik sportágban, a labdarúgásban szintén maradandót alkosson.

 

Melyik együttes búcsúzik az élvonaltól az NBI 2021/2022-es idényének végén?

1,45 – Gyirmót FC

1,65 – Újpest FC

2,40 – MTK Budapest

3,20 – DVSC

Ezt, és további fogadási lehetőségeket a Sportfogadás/Labdarúgás/Magyarország/NBI/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az NBI piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást