Mi lesz veled, Gareth Bale? – Szerzőink véleményei

Gareth Bale, a walesi válogatott világsztárja már a Real Madriddal is ambivalens viszonyt épített, sőt talán nem túlkapás azt mondani, jó ideje kezd a profi labdarúgással, vagy épp általánosságban a profi sporttal is hasonlóan terméketlen kapcsolatot alakítani. Úgy tűnik, sokak meggyőződése ellenére Bale számára a Tottenhamhez való visszatérés sem tartogatott túl nagy lehetőségeket. Szerzőink ezúttal azzal kapcsolatban foglaltak állást, milyen kilátásai lehetnek még a játékosnak?


(X) Fogadj a Premier League győztesére, a kiesőkre, illetve általános csapatpiacokra az Unibeten!


 

VIGH MARTIN

Hogy fajulhatott ez idáig? Tehetjük fel a kérdést Gareth Bale esetében, ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy a walesi játékos a Tottenham Hotspurnél sem találja a helyét, José Mourinho nem igazán számít rá, sérülések is sújtották, játékpercei tehát igen limitáltak. Hogy ki vagy kik a felelősök a kialakult helyzetért, azt nehéz megmondani. Joggal gondolhattuk, hogy a hosszú madridi mellőzés után jó döntés lehet Bale számára a visszaigazolás. Amolyan tipikus Mourinho-transzfernek tűnt, egy érett és rutinos játékos, aki a csúcson már minden bizonnyal túl van, azonban a portugál elképzeléseibe tökéletesen passzol visszatámadási készségeiből adódóan. Ekkor viszont nem számolhattunk azzal, hogy milyen potens lesz idén a Tottenham támadójátéka, így kvázi nem jut hely Bale-nek. Akinek ráadásul a hírek szerint a hozzáállása sem megfelelő, nemrégiben szivárgott ki egy videó, amelyben José Mourinho minden bizonnyal a walesi edzésmunkáját kritizálja, nekiszegezve a kérdést, hogy maradni akar-e, vagy visszamenni Madridba padozni. Bale számára talán egyetlen út maradt. Az egyre biztosabb, hogy a szűk értelemben vett topfutball már nem az ő terepe, így a váltás lehet számára a megoldás. Bale idén tölti be 32. életévét, így egy komolyabb szerződést még köthet, bár a sérülékenysége is döntő szempont lehet. Akár egy topligás középcsapat is szemet vethet rá, azonban még ennél is kézenfekvőbb választás az MLS. Egy nagyjából fél évvel ezelőtt publikált interjúban Bale már beszélt az amerikai ligáról, elmondta, hogy szerinte egy fejlődő bajnokságról van szó, amelyben egyre több jó játékos játszik, magát az országot pedig régóta szereti. Minden szempontból logikus lenne ez a váltás, bármelyik csapat fontos franchise-játékosa lehetne, anyagilag sem járna rosszul, emellett pedig pályafutása utolsó éveit is egy komoly ligában tölthetné, valószínűleg megtartva a válogatottsághoz szükséges formáját.

 


A Tottenham legutóbb 2008-ban nyert trófeát, akkor a Ligakupát sikerült elhódítania. Az Unibet oddsai alapján idén a Spurs (6,50) a legesélyesebb az Európa Liga-győzelemre – vajon Gareth Bale-lel összejön a kupasiker idén?


 

ZUKÁLY ZOLTÁN

Gareth Bale pályafutásának több fordulópontja is volt. Az első 17 éves korában, amikor a Tottenham Hotspur felajánlotta őt a West Ham Unitednek hárommillió font ellenében, de a Kalapácsosok köszönték, nem kívántak élni a lehetőséggel. A második a Real Madridnál töltött évek alatt, ahol egy remek szezon után először sérülések, később pedig saját makacssága hátráltatta abban, hogy megtámadhassa az egyetemes európai labdarúgás csúcsait. A harmadik fordulat (visszatérés a Spurshöz) napjainkban is tart, egyvalami azonban már most biztos: Bale nevével a következő évtizedekben leginkább a „mi lett volna, ha?”, vagy „eltékozolt tehetség” típusú listákon találkozhatunk majd. Azonban az a megállapítás, hogy soha nem tudta igazán kiaknázni a benne rejlő hihetetlen potenciált, nem feltétlenül jelenti azt, hogy pályafutása érdemi, európai része is véget ért. Amikor a január 10-i FA-kupa-mérkőzésen egyik ellenfele, a félamatőr Northern Premier League-ben szereplő Marina AFC játékosa, Jay Devine megkérdezte tőle, „haver, te mit csinálsz itt?”, Bale egy mosoly keretében a kérdésre kérdéssel válaszolt: „Miért ne?”. Ha figyelmen kívül hagyjuk azt, hogy jelen pillanatban sokkal könnyebb lenne arra érveket találni, hogy miért nem fog összejönni az érdemi visszatérés, azért van két olyan tényező is, ami legalábbis résnyire nyitva hagyja előtte a kaput. Az első és legfontosabb, a klub. Bale ugyan új stadionba, de abba a csapatba tért vissza, amelyben minden elkezdődött számára (nem megbántva a Southampton szurkolóit), és ahol a 2010-es évek elején világklasszissá vált. Ismeri a szurkolókat, ismeri a miliőt, és bár itt sem játszhat nyomás nélkül, a madridi elvárásokhoz képest mindenképpen fellélegezhet kicsit. A másik tényező az életkora. Talán hajlamosak vagyunk elfelejteni, de Bale még mindig csak 31 éves, és bár nem kímélték őt a sérülések az elmúlt években, talán – főleg egy a réginél valamivel kisebb szerepben – a közeljövőben nagyobb szerencséje lehet. A Wycombe Wanderers elleni mérkőzésen végre újra jó formában és nagy kedvvel játszott, a következő lépés egy Liverpool elleni minőségi 25-30 perc lehet, talán egy győztes góllal?

 

GENDÚR ÁKOS

Nem sűrűn nézek angol és spanyol bajnokikat, így csak a sajtóban megjelent cikkek alapján tudok írni Bale-ről, de véleményem szerint a kiégés szélére került a walesi. A mentális problémák kezelésére a profi sportolóknál is nagyon nagy szükség van szakemberre, aki segíthet átlendülni ezeken a gondokon. Bale a Reallal mindent megnyert, amit csak lehetett, de madridi időszaka végén belekerült egy olyan spirálba, amiből úgy látszik, a Tottenham sem tudja kirántani. Ugyanakkor nincs is könnyű helyzetben a csapatba kerülést illetően, ma már elmúltak azok az idők, amikor bérelt helyük volt a játékosoknak a kezdőtizenegyben, és az sem segít rajta, hogy kisebb sérülések hátráltatják. Lehet, hogy a jelenlegi helyzetben a londoniak is túl nagy falatnak bizonyulnak neki, valószínűleg nem motiválja, hogy nincsenek igazán versenyben a bajnoki címért vívott harcban és az Európa-liga sem kedvére való. Egyedül a válogatott és az Eb-részvétel ösztönözheti jobb teljesítményre, főleg azért, mert az A csoportból könnyen továbbjuthat Wales. Ehhez azonban több időt kellene játszania, és a már említett mentális problémákat legyőznie. Nem lennék meglepve, ha az Európa-bajnokság után valamelyik arab bajnokságba menne levezetni brutális fizetésért.


A rovat korábbi részei:

Írj hozzászólást