Elemzés: vereséggel kezdte Kondás a Debrecennel

Súlyos helyzetbe került a DVSC azzal, hogy nem sikerült az utolsó helyezett Kaposvárt sem legyőznie (1-1), ezért a hétvégi mérkőzést követően már a hajdúsági csapat volt a Rákóczi mellett a másik kiesőjelölt. Vitelki Zoltánt ezután el is küldték, helyére pedig Kondás Elemér, az egykori sikeredző érkezett. A régi-új mesterrel nagy feladat előtt áll a Debrecen, mert a kiesés elkerülése a cél. Kezdésként az Újpest otthonába látogattak, ahol szintén edzőcsere történt a közelmúltban. Elemzés Garai Dánieltől:

Az NB I mérkőzéseire is állandó ajánlatokat találsz az Unibet kínálatában! 

A kezdőcsapat összeállításában is már tetten érhető volt némi változtatás Kondás Elemér részéről, ugyanis négy helyen is cserélt a legutóbbi mérkőzéshez képest. Egy persze ezek közül kényszerű csere volt, Haris megsérült az előző meccsen, ezért Csősz került a helyére. Továbbá, Habodva helyett Bényei kapott lehetőséget, valamint Kundrák helyett Varga Kevin, míg Szabó posztján Szécsi játszott.

A cseréken túl a legjelentősebb változtatás a védelemben történt, ami eléggé indokolható volt, hiszen Debrecen az egyik legtöbb gólt kapta a szezon során: 53 találatnál csak egyetlen csapat kapott többet, a Kaposvár (64). Miközben a támadásokkal papíron nincs probléma, mivel 40 gólt szereztek eddig a debreceniek. Csak viszonyításképpen, ennyi szerzett góllal ott lennének a Puskás Akadémiával egy helyen, mert ők is ugyanennyiszer vették be az ellenfelek hálóját – bár ők az elemzés készültekor még nem játszották le meccsüket ebből a fordulóból. Sőt, több gólt termeltek, mint a negyedik helyen álló DVTK (36) és a harmadik helyezett Mezőkövesd (38).

A különbség, valamint a problémájuk oka tehát a védekezésben lelhető fel leginkább, mivel a Mezőkövesd csak 25 gólt kapott, míg a Diósgyőr védelmét is csak 36-szor vették be. Éppen ezért Kondás Elemér változtatott és a korábbiaktól eltérően 4-1-4-1-es formációt jelölt ki a csapat számára. Mindez a következőképpen állt fel: a védelem előtt Tőzsér Dániel szűrt, aztán egy sorral feljebb Szécsi és Csősz alkotta a középpálya belső részét, a szélekre pedig Varga Kevin és Bódi zártak vissza, míg legelöl Garba volt az egyszemélyes csatársor.

Látható volt, hogy Kondás valamelyest óvatosabb taktikát alkalmazott: a mai trendekkel ellentétben nem támadtak le magasan, hanem a védekezésüket, illetve a letámadást nagyjából a félpálya környékén kezdték meg.

A legnagyobb debreceni probléma az volt, hogy az Újpest könnyedén létszámfölényes helyzeteket teremtett. Példánkban épp Nwobodo és Ristevski révén alakult ki létszámfölényes szituáció a bal félterületben, akikkel szemben csupán Szécsi volt elérhető legtöbbször.

A hazai oldalon a szintén viszonylag frissen kinevezett, Predrag Rogan úgy küldte ki csapatát, hogy a labdajáratás, illetve pozíciós játék során 3-2-es szerkezet alakuljon ki. Burekovic rendre feltolódott a bal szélen, miközben a jobb oldali szélső hátvéd, Pauljevic mélyen maradt, sőt, beljebb húzódott, hogy létrehozza az Újpest hátsó hármasát, amely biztosította a stabil labdajáratást. Hozzájuk a két középpályás, Nwobodo és Szakály csatlakoztak. Emiatt Csősz és Szécsi magasabban helyezkedett, hogy őrizze a két újpesti középpályást. Ugyanakkor a szélsők, Bódi és Varga gyakran helyezkedtek mélyebben, emiatt többszőr tűnhetett a Debrecen szerkezete 4-3-2-1-nek, azaz karácsonyfa formációnak.

A gond mindezzel annyi volt, hogy Burekovic miatt Bódinak mélyebben kellett helyezkednie, míg Szécsinek Nwobodóra és Ristevskire is figyelnie kellett. Ennek révén, az alábbi szituációban is létszámfölénybe került az Újpest:

Ha pedig nem sikerült a bontás a baloldalon, akkor a hátsó hármas révén könnyen át tudtak forgatni a túloldalra, ahol így párszor ki tudták használni a szabad „folyosót”.,. Így a félterületbe visszalépő Novothny kaphatott labdát, majd pedig azt visszajátszva a jobb szélen tudtak a vendégek védelme mögé kerülni.

Ahogy Novothny visszalép mélységbe labdáért, a Debrecen középpályás vonala összeszűkül és csökkenti a területet, ezáltal Pauljevic kapja vissza a labdát majd játssza azt meg. Veszélyesebb is lehetett volna a szituáció, ha nem simán vertikálisan íveli fel a labdát Simonnak, hanem picit keresztbe, befelé a tizenhatos felé, mivel a hely ott lett volna. Simon széles pozíciója magával húzta Ferenczit is, és Pávkovics pedig Novothny miatt lépett ki a védővonalból.

A mélyebb védekezés révén kézenfekvő, hogy Kondás csapata főleg a kontratámadásokból igyekezett veszélyt kialakítani. Csakhogy rendre rossz döntéseket hoztak a debreceni játékosok, íme egy klasszikus szituáció a meccs korai fázisából: egy labdaszerzést követően a csatár (Garba) visszalép háttal a kapunak, hogy labdát kapjon és továbbjátssza azt, miközben két társa a fő folyósókat célozza meg, hogy a következő passzopciót kínálja. A szélső a baloldali folyosóba fut be, a másik debreceni pedig a középső területet célozza meg. Ahelyett, hogy szépen kijátszották volna ezt, a labdás egyből indít, de elég rosszul, mert egyik beinduló játékosnak sem lesz jó az indítás.

Vagy egy másik szituációban, amikor ismét saját térfélen szerez labdát a Debrecen: három beinduló játékos van a három folyósóba, azonban a labdás ahelyett, hogy átfordítana a szabad jobb szélre, túl sokat vár és végül kipasszolja balra.

A támadásépítésben további gondok is adódtak. A Debrecennél Vitelki Zoltán regnálása alatt a támadójáték esetlegessége komoly gondot jelentett volt. Gyakran nem előre begyakorolt sémák, vagy éppen tudatos építkezés után alakították ki a helyzeteiket,  hanem sokkal inkább a szituáció adta, hogy mit csináltak és vagy jól sikerült megoldani, vagy sem. Sajnos a DVSC-nek nincsenek olyan játékosai, mint mondjuk egy Hazard vagy egy Modric, akik akkor is képesek megverni az ellenfelüket és helyzetet kialakítani, ha éppen a csapatjáték döcög. Mindezt két nap alatt persze Kondás Elemér sem tudta megoldani.

Sokszor látható volt, hogy a Debrecen nehezen talál fogást az Újpest védekezésén. A hazaiak 5-3-1-1/4-5-1-1-szerű alakzatban védekeztek. Zsótér külön vigyázott Tőzsérre, míg legelöl Novothny helyezkedett. Ahogy itt is látható, nem nagyon volt passzopció, csak a visszalépő Vargának lehetett továbbadni.

Egy hasonló szituációban, megint kilátástalan a helyzet és a sokszor látott felívelést választják. Ezekből a labdákból nem nagyon alakult ki veszélyes helyzet, mert például mikor Garbát célozták ezek a passzok, rendre körbevették őt az újpestiek.

A tudatosság hiánya pedig az ilyen jellegű szituációkban domborodott ki. Egy okos háromszögeléssel lehetett volna megbontani az újpesti védelmet. Pávkovics szépen felpasszolja a labdát Vargának, aki visszateszi az egyetlen opciónak, Ferenczinek. Itt nem ismerték fel, hogy a jó megoldáshoz az kellett volna, ha Ferenczi jóval magasabban helyezkedik a szélen, hogy Vargának oldalra kelljen letennie a labdát, amivel pillanatok alatt átjátszották volna az Újpest középpályáját.

Vagy íme, még egy hasonló szituáció, ahol Bódi szépen ismeri fel a diagonális passz lehetőséget Garba személyében. Majd Garba bepörgette a labdát a védelem mögé, azonban Varga erre nem számít, nem indul be.

Éppen ezek miatt lehet azt mondani a Debrecen játékára, hogy hiányzik a tudatosság és rettentően esetleges. Nem véletlen, hogy nagyjából az első veszélyes helyzetük egy újpesti hiba után adódott, amikor a Debrecen letámadott és kissé szerencsésen labdát szerezve, kapura törhettek. Mindez pedig a második félidőre sem változott. Miközben az Újpest három találatig is jutott, sőt az is belefért, hogy egy szerencsés góllal segítse a vendégeket. A végeredmény 3-1 lett az Újpestnek.

Írj hozzászólást