A Barcelona egykori magyar kapusa Dél-Amerikában sikeres edző is volt

A közelmúltban bemutatott Pozsonyi Imre mellett Plattkó Ferenc is emlékezetes éveket töltött a maga idején a patinás katalán klubnál. Az egykori kiváló kapus éveken át volt az FC Barcelona játékosa, később edzőként is visszatért a csapathoz, miközben Dél-Amerikában több neves klubcsapat mellett válogatottat is irányított.

null


Plattkó Ferenc pályafutása virágkorát az FC Barcelona alkalmazásában töltötte, melynek 1923 és 1930 között volt a kapusa. Visszavonulása után a magyar szakember Spanyolország mellett Franciaországban, Angliában, az Egyesült Államokban, Chilében és Argentínában is dolgozott vezetőedzőként vagy technikai igazgatóként.


Vele kezdődött az FC Barcelona összeállítása

A későbbi kiváló kapus és nemzetközi elismertségnek örvendő szakember 1898. december 2-án Budapesten született. Plattkó 1914-ben került a Vasashoz, és még 18 éves sem volt, amikor a magyar bajnokság legjobb kapusának választották. A vesztes világháborún túllévő országot akkoriban sok labdarúgó elhagyta, ő is így tett: megfordult az Wiener AF és a Sparta Praha gólvonala előtt, majd 1922-ben az MTK-hoz tért haza. A kék-fehérekkel magyar bajnokságot és kupát is nyert. A Barcelonához való útját a katalánok ellen játszott két edzőmeccs alapozta meg, ahol a vezetőket egyszerűen lenyűgözte teljesítményével. Ő lett a katalán klub történetének első magyar játékosa.


Plattkó az első szezonjában csak barátságos mérkőzéseken védett, megbízható teljesítményével viszont rászolgált arra, hogy a továbbiakban a csapat első számú kapusaként számítsanak rá.


Hat alkalommal segítette csapatát katalán bajnoki címhez, 1929-ben a spanyol bajnokságot nyerte meg, míg a spanyol kupasorozatban háromszor diadalmaskodott. Hét év alatt 187 mérkőzésen viselte a gránátvörös-kékek szerelését.

Honfitársunkat hatalmas szeretet övezte a klubnál a vezetők és a szurkolók részéről, a rangadókon bemutatott hősies küzdésével mindenkit képes volt lenyűgözni. Az 1928-as kupadöntő alkalmából Rafael Alberti költő verset írt hozzá Óda Platkóhoz címmel, utalva arra, hogy testi épségét kockáztatva őrizte a katalán csapat kapuját:Kék és azúr dresszek a szélben, királyi dresszek, kik rádtörtek repülve, zúdulva neked estek, Platkó, Platkó, te messzi, elesett szőke Platkó, idegen föld gyepén lángoló tigris!”Plattkó 1917 és 1923 között hat mérkőzésen védett a magyar válogatottban, ezeken négy gólt kapott, a csapat pedig öt meccset megnyert. A Vasas első magyar válogatott játékosa volt.Edzői munkássága Európában és Dél-Amerikában

Pályafutása alatt többször is dolgozott játékosedzőként, nagyszerű nemzetközi kapcsolatai révén pedig számos helyre eljutott a világban. Első ízben Franciaországban dolgozott főállású edzőként, majd az 1934–1935-ös idényben már a Barcát segítette katalán bajnoki címhez, egy év után mégis távozott. Az 1936-os berlini olimpiára ő készítette fel az Egyesült Államok válogatottját, de megfordult egy rövid időre az FC Portónál és az Arsenalnál is, majd két éven át a spanyol Celta Vigo trénere volt.


Akkoriban több magyar edző is kipróbálta magát Dél-Amerikában, köztük Plattkó akkor lépett színre, amikor honfitársai már kitaposták az utat és sikereikkel, módszereikkel bizonyították a magyar edzők rátermettségét. A kontinensen felnéztek az európai szakemberekre, a magyarok munkájára különösen odafigyeltek.


Először 1939-ben nevezték ki a legsikeresebb chilei klub, a Colo-Colo edzőjének, majd honfitársát, Garay Miksát váltva 1941-től 1945-ig a chilei válogatott szövetségi kapitánya volt, de mellette átmenetileg a klubcsapatnál is dolgozott. Három kontinenstornán irányította a nemzeti együttest, az 1941-es és az 1945-ös egyaránt hazai rendezésű Dél-Amerika-bajnokságon (Campeonato Sudamericano, a Copa América elődje) is bronzéremhez segítette Chile legjobbjait. Az általa képviselt 3-4-3-as felálláson alapuló taktika eredményes és látványos focit hozott, az ott töltött évek alatt sokat segített a chilei labdarúgás fejlődésében, vezérletével a kontinens legjobbjai közé emelkedtek az argentin-uruguayi-brazil trió mellé.


A Colo-Colótól később sem tudott elszakadni, kisebb-nagyobb megszakításokkal csaknem másfél évtizeden át irányította az együttest. A három különböző alkalommal négy bajnoki címig vezette a csapatot.

Plattkó a köztes időszakokban több ízben, 1940-ben,1943 és 1944, valamint 1953 és 1954 között az argentin rekordbajnok River Plate igazgatója volt, de megfordult annak ősi riválisánál, a Boca Juniorsnál is 1949-ben. Az argentinok ugyancsak dicsérték módszereit és nagyra tartották a szomszédos országban elért eredményei, végrehajtott újításai miatt.


Utolsó edzői munkáját az 1955–1956-os idényben a Barcelonánál végezte, később még éveken át játékosmegfigyelő volt Dél-Amerikában. Bár Chilében telepedett le, időről időre „hazajárt” Barcelonába, szeretett klubjához, ahol mindig szívesen fogadták.


Plattkó Ferenc súlyos betegsége után 1983-ban hunyt el Santiago de Chilében, ahol földi maradványait először egy mauzóleumban helyezték el, majd 2013-ban átszállították az El Mercurio temetőbe, ahol a Colo-Colo legnagyobb legendái nyugszanak.


Kubala László, Kocsis Sándor vagy Czibor Zoltán neve bizonyára élénkebben fennmaradt a Barcelona egykori legendás magyarjai közül, de hozzájuk hasonlóan Plattkó ugyancsak elévülhetetlen dolgokat vitt véghez a Blaugrana dresszében.A szerző a Futballtangó nevű blog szerkesztője, további érdekességek, aktualitások az argentin és a dél-amerikai labdarúgás világából:

https://futballtango.blog.hu/


Kiemelt kép: FC Barcelona