A DVTK a visszatérés útján, az MTK-nak viszont még nagyot kell mennie

A másodosztályú bajnokság első 20 fordulója után az előzetesen is esélyesnek gondolt csapatok találhatók az élmezőnyben, ugyanakkor a legtöbbjükről elmondhatjuk, hogy nem így tervezték az őszi menetelést. A dobogón szereplő három együttesből kettőnél ugyanis edzőváltásra is sor került az idény során, szerencséjükre azonban mindkét esetben pozitívan sült el a változtatás.

null


A táblázat tetején a Diósgyőr telel, akik a kezdeti botladozást követően ifjabb Szergej Kuznyecovval a kispadon szinte átgázoltak a mezőnyön. A másik feljutó pozícióban meglepetésre a PMFC-t találjuk, Weitner Ádám játékosai mindössze 22 szerzett találattal is több pontot gyűjtöttek, mint az előzetesen feljutásra esélyesebbnek gondolt MTK vagy Gyirmót. A legnagyobb alulteljesítő cím a Siófoké, így az előző bajnokság ötödik helyezettje el is köszönt Domján Attila vezetőedzőtől a szünetben. A tabella alján találjuk a tradicionálisabb klubok közül a Nyíregyházát és a Békéscsabát, az előző kiírásban is éppen hogy csak bennmaradt Budafokot, Szentlőrincet és Dorogot, valamint az újonc Kozármislenyt. A pillanatnyi állás tehát nem mondható váratlannak, ennek kialakulása azonban elég kalandosra sikerült.
Az idény rajtja legjobban a fővárosi kék-fehéreknek sikerült. Bognár György MTK-ja mindent elsöprő gólzuhataggal indította a bajnokságot, de az újonc Kazincbarcika, a Pécs és a Gyirmót sem maradt el mögötte pontszámban jelentősen a tabellán öt fordulót követően. Mindeközben az ország keleti felének nagycsapatai erősen gyengélkedtek. A Nyíregyháza első három bajnokiját elbukta – el is búcsúztak a korábban nagy reményekkel érkező Feczkó Tamástól –, és Dragan Vukmirral is botladozott a DVTK. Borsod büszkesége két vereség után hiába mutatott javuló formát és aratott két győzelmet, a Pécs elleni vereséget követően – bár a döntést már azelőtt meghozták a vezetők – Vukmir is távozni kényszerült. Elhamarkodott döntésnek tűnt, sőt tűnik azóta is, mégis az eredmények igazolják a váltás helyességét.


Kuznyecovval ugyanis a Diósgyőr a következő öt bajnokijából négyet megnyert, közte az MTK elleni rangadót is 30-ra, ami nemcsak a saját, hanem a legyőzött ellenfél eredményességén is meglátszott. A fővárosiak a zakót követően képtelenek voltak rendezni a soraikat, a korábbi gólzápor elmaradt tőlük, mi több a Csákvár és a Nyíregyháza is legyőzte őket, ezzel pedig az addig biztosnak tűnő feljutásuk is erősen kérdésessé vált. Az élcsapatok gyengélkedését leginkább a PMFC használta ki. Bár nem építettek hosszú győzelmi sorozatokat, mégis a veretlenségük megtartásával és az ebből eredő rendszeres pontszerzéseikkel a másodosztály táblázatának élére álltak.


November elejére a helyzet stabilizálódni látszott. A DVTK Kuznyecovval már listavezetővé küzdötte fel magát, miközben az edzőt váltó MTK próbált visszakapaszkodni a dobogóra, és utolérni a továbbra is veretlen pécsieket. Az első két helyre a Gyirmót és a Szeged próbált még feljutni, de mindkét klub esetében hiányzott az a kiegyensúlyozottság, ami ezt tartósan lehetővé tette volna. Eközben a mezőny hátsó felében is megindultak a változások. A remekül rajtoló Kazincbarcika és a Kis Károly vezette Ajka egyre inkább csúszott vissza az alsóházba – ez végül utóbbi szakember elküldéséhez is vezetett –, míg a Haladás a visszatérő Michal Hipp-pel megindult felfelé a tabellán.


Az utolsó néhány fordulóban nagy változások már nem történtek. A DVTK megszilárdította vezető helyét, a Pécs bár meglepő módon éppen a liga leggyengébb gárdájától – a Dorogtól – szenvedte el első vereségét, mégis meg tudta tartani a második pozícióját, míg harmadiknak a Horváth Dáviddal egyre inkább összeérő MTK futott be az év végére. Szorosan mögöttük a Szeged, majd három pont hátránnyal a Haladás található, míg a továbbra sem egyenletesen teljesítő Gyirmótot a négy győzelemmel magára találó Ajka is befogta. A tabella alján eközben talán még szorosabbá vált a küzdelem. Az utolsó Dorog és a már biztos bennmaradó Nyíregyháza között csupán hat pont a különbség, de még a nyolcadik helyen álló Soroksár sem dőlhet hátra a folytatásban.auto_altKép leírásA telet a miskolciak töltik az élen (Forrás: dvtk.eu)Diósgyőri VTK

A DVTK az előző kiírás nagy port felverő szereplése után ebben a bajnokságban már összeszedettebben menetel. Kuznyecov irányításával 15 mérkőzésükből 12-t megnyertek, ráadásul ezeken a találkozókon mindössze csak kilenc találatot kaptak. Egyik legemlékezetesebb összecsapásukat a fővárosi kék-fehérekkel vívták, akiket teljesen megérdemelten tudtak legyőzni. A 2023-as folytatásban csak arra kell ügyelniük, hogy ezt a lendületüket továbbvigyék, és a hiányposztokon megerősítsék a keretüket, melyet Senkó Zsombor és Medgyes Sinan leigazolásával már meg is kezdtek.


Pécsi MFC

A baranyai megyeszékhely csapata a várakozásokat túlszárnyalóan szerepel ebben az idényben. Ebben leginkább a védekezésük segíti őket. 13 kapott góljukkal messze felülmúlják vetélytársaikat, amivel eddig ellensúlyozni tudták a másik kapu előtti eredménytelenségüket is. A folytatásban a támadójátékukon és a győzelmek számának növelésében kell fejlődniük, ha versenyben szeretnének maradni, ugyanis majdnem a mérkőzéseik felén döntetlenre végeztek az ősszel.


MTK Budapest

A nagy múltú fővárosi együttes eddigi szezonja egy hullámvasúthoz hasonló. Az első hét fordulóban átgázoltak a mezőnyön, majd érthetetlen módon megtorpantak, s csak a kispadon történt váltást követően tudtak újra a győzelmek útjára lépni. Leginkább a védekezésük az, ami javításra szorul. 20 forduló után csak az előző bajnokságban még harmadosztályú Kozármisleny kapuját terhelték meg az ellenfelek több találattal, ez pedig elfogadhatatlan egy olyan egyesületnél, ami lehetőségeit tekintve ennyire kiemelkedik a mezőnyből. Ennek érdekében már cselekedtek is a tél folyamán. Érkezett a háló elé Rácz Gergő Paksról, illetve a hátvédsorba Bobál Dávid Mezőkövesdről.auto_altKép leírásEgyelőre nem meggyőző a fővárosi együttes (Forrás: mtkbudapest.hu)Szombathelyi Haladás

A vasi klub az elmúlt idény remek ősze után gyenge tavaszt produkált, ennek ellenére a vezetők továbbra is bíztak Németh Szabolcs vezetőedzőben. Az első hét forduló felemás eredményei után azonban Németh lemondott, utódja pedig a csapatot korábban az élvonalban is dirigáló Hipp lett. A szlovák szakemberrel azután 12 mérkőzésen hétszer is nyertek, felzárkóztak az élmezőny mögé, ami némileg talán gyógyír lehet a szurkolók számára a gyenge 2022-es évre.


Gyirmót FC Győr

Csertői Aurél együttese a visszajutást tűzte ki célként a rajt előtt, s az első néhány forduló után nem is tűnt irreálisnak ez a vállalás. A váratlan vereségek – otthon a Nyíregyháza és a Békéscsaba ellen – és a rangadók elvesztése – az első hatban szereplő csapatokkal szemben csak a Pécstől nem kaptak ki – azonban bizonyította, hogy nem állnak még készen erre. Hiába jók a rögzített szituációk után támadásban, a riválisokkal vívott csörték mellett a védekezésre berendezkedő ellenfeleik hátsó sorait sem tudják feltörni, ami sok elhullajtott pontot eredményezett a bajnokság első felében.


ETO FC Győr

Győrben a nyáron Világi Oszkár megjelenésével az építkezés kapott hangsúlyt. A pályán és a kispadon is próbáltak lehetőséget adni a fiataloknak a kibontakozásra, mindamellett azonban olyan futballisták is érkeztek a klubhoz, akik neve ismerősen cseng egy osztállyal feljebb is. Kovácsik Ádám, Kovács István vagy Babati Benjámin úgy érkezett az ETO-hoz, hogy most bizonyítják, hiba volt őket mellőzni. 20 forduló után egyelőre nem változott az általános megítélésük. A sérülését követően magát felépíteni akaró Kovácsik mindössze négy találkozót kapott, a már távozó Kovács és a házi góllövő listát holtversenyben három góllal vezető Babati pedig szintén hol be, hol kikerül a kezdőből. A Győr sem velük, sem nélkülük nem remekel. Vannak jó mérkőzéseik, találkozókon belüli időszakaik, de mint minden fiatalokkal teli csapat elég szeszélyesek, ahogy ezt a tizedik helyük is bizonyítja.auto_altKép leírásA győriek épp oly kiszámíthatatlanok, mint egy fiatalokra építő csapattól az várható (Forrás: eto.hu)Nyíregyháza Spartacus FC

A Szpari szurkolói már megszokhatták, hogy csapatuk hangzatos kijelentésekkel vág neki az aktuális szezonnak, majd végül – legalább egy – edzőváltást követően a középmezőnyben vagy kicsit még lejjebb zárja a küzdelmeket. Nincs ez másként egyelőre most sem. Feczkó Tamás három fordulót húzott ki a csapat élén, de már az őt váltó Huszák Géza is csak a múlt a kispadon, december 15-én ugyanis kinevezték Visinka Edét, aki korábban több helyen is bizonyította a hozzáértését. Az ő feladata lesz a most még otthontalan Nyíregyházából egy legalább a másodosztály szintjén erős csapatot faragni. Nem vett könnyű örökséget a nyakába.


Békéscsaba 1912 Előre

S ha már az alulteljesítő tradicionális csapatoknál tartunk, nem mehetünk el szó nélkül a Viharsarok egykor szebb napokat látott lila-fehér gárdája mellett sem. Az Előre az előző három bajnokságban is már kísértette a sorsot – ha élvonalbeli példát akarnánk hozni, akkor az „eldiósgyőrösödés” vagy „elhonvédosodás” útjára lépett –, de most még talán rosszabbul néz ki, mint bármikor korábban. Gólszerzésben még nem is annyira gyengék, de a védekezésük a ligában az egyik legrosszabb. Ennek javítására januárban megszerezték Futó Zsombort Pécsről, és a csapattal edz Póser Dániel is, mégis nehéz dolga lesz Brlázs István Gábor vezetőedzőnek, ha benn akarja tartani tanítványait az NB II-ben.Kiemelt kép: dvtk.eu