„A fuballnak háborúnak kell lennie” – cseh lapszemle a magyarok elleni mérkőzést követően

A magyar válogatott vasárnap este 1–1-es döntetlent ért el Csehország ellen a Puskás Arénában megrendezett barátságos mérkőzésen. Megnéztük, hogyan értékeli a cseh sajtó a találkozón történteket.„Magyarország–Csehország 1:1: küzdelmek, esélyek és érzelmek”


Az idnes.cz szerint a mérkőzés „párharcokban, érzelmekben és érdekes helyzetekben” egyaránt bővelkedő volt. A lap a cseh gólszerző, Václav Jurecka értékelését is idézi.


„Próbáltunk aktívan játszani, labdát szerezni és szerettük volna nyomás alá helyezni az ellenfelet. Kár, hogy az első félidőben nem oldottunk meg jobban néhány szituációt, de a lényeg az, hogy össze tudtuk szedni magunkat, és egyenlítettünk a kapott gól után”


– mondta a Slavia Praha támadója.


A cikk szerzője megjegyzi, hogy Szoboszlai Dominikot, a „magyar sztárt” időnként sikerült hibákra kényszeríteni a cseh játékosoknak, akik arra törekedtek, hogy „nyomás alá helyezzék, leütközzék” a Liverpool játékosát, és elzárják előle a területeket.„A futballnak háborúnak kell lennie”


A denik.cz a csehek gólpasszát jegyző Mojmír Chytil mérkőzés utáni nyilatkozatából idéz.


„Nyerhettünk volna, de Magyarország erős ellenfél, a döntetlen megfelelt a mérkőzés képének. Viszont úgy gondolom, többet is kihozhattunk volna a találkozóból”


 – értékelt a Slavia Praha csatára, aki azt is elmondta, az egyenlítő találat annak is volt köszönhető, hogy a gólt szerző Jureckával egy klubban, a Slavia Prahában játszanak:


„Vannak automatizmusok, amelyeket a Slaviában már megtanultunk, és a szövetségi kapitány utasításait is betartottuk. Jól működtünk együtt.”autoKép leírásForrás: AlamyChytil úgy gondolja, jót tett a mérkőzésnek, hogy a játékosok nem kímélték egymást:


„Meglepően kiélezett volt a találkozó, de nem volt ezzel gond, mert egy barátságos találkozón sem kell óvatosnak lenni. A futballnak háborúnak kell lennie. Kár, hogy nem nyertünk”


– fogalmazott a 24 éves játékos.„Sikerült feledtetni az Albánia elleni kudarcot”


„Jurecka döntetlenre mentette a feszült magyarok elleni mérkőzést”


– kezdi cikkét a sport.cz.


A lap úgy véli, a cseh szurkolók némi kárpótlást kaptak azért, mert a csütörtöki Eb-selejtezőn Jaroslav Silhavy csapata csalódást keltő eredményt, 1–1-es döntetlent ért el hazai pályán Albánia ellen. A cikk szerzője úgy gondolja,


„sokat ér a döntetlen egy olyan csapattal szemben, amely az elmúlt évben kétszer is legyőzte Angliát, és szinte biztos, hogy ki fog jutni a 2024-es Európa-bajnokságra.”


A sport.aktualne.cz a mérkőzés legfontosabb eseményeit ismerteti. Az 52. percben „megérdemelten szereztek vezetést a magyarok, akik kihasználták a cseh csapat szellős védekezését. Egy hazai akció végén Kerkez Milos elfutott a bal oldalon, majd a kapu elé adta a labdát, ahol Sallai Roland az egyetlen védőjátékost megelőzve” a hálóba talált (1–0). A 65. percben egyenlítettek a csehek. Lang Ádám rosszul fejelt haza egy labdát, amelyet Chytil elfejelt a kimozduló Dibusz Dénes mellett, Jurecka pedig „gond nélkül juttatta a kapuba” a játékszert (1–1).A magyar válogatott legközelebb október 14-én lép pályára, Marco Rossi csapatának az Európa-bajnoki selejtezősorozat ötödik fordulójában Szerbia lesz az ellenfele a Puskás Arénában.Kiemelt kép: Alamy