A Honvéd nem tudta kihasználni a Fehérvár sokadik botlását, így búcsúzott az élvonaltól

Az OTP Bank Liga utolsó fordulójának legnagyobb téttel bíró mérkőzésén a Puskás Akadémia fogadta hazai pályán a Budapest Honvédot. A felcsútiak számára a cél az EKl-selejtező volt, míg a fővárosiaknak a bennmaradás. Ezek eléréséhez a külső körülmények kedvező alakulása mellett mindkét csapatnak győzelemre volt szüksége. Ennek ellenére közel sem egy hektikus, taktikai megfontolásokat nélkülöző találkozót láthattunk. Bár az edzők különböző módon próbálták győzelemre vezetni a csapataikat, egyikük sem dobta a lovak közé a gyeplőt, éppen ezért érdemes végigvenni a sorsdöntő összecsapás alakulását, ami végül a Honvéd kiesését eredményezte.

nullA találkozó első félidejének alakulását leginkább a Honvéd vezetőedzője, Dean Klafuric defenzív meccsterve határozta meg. A Kispest labda nélkül egyáltalán nem gyakorolt nyomást a Puskás Akadémiára, labdavesztés után nem támadtak vissza, hanem azonnal mélyen a saját kapujuk elé húzódtak vissza. Ennek következtében a PAFC képes volt dominálni, így a játék túlnyomórészt a Honvéd térfelén zajlott.


A 63%-os labdabirtoklási mutató és a 10 lövés ellenére a Puskás előtt nem kínálkoztak igazán nagy gólszerzési lehetőségek.


De miért nem tudott a hazai egyesület magas minőségű helyzeteket kialakítani? A Honvéd pedig miért nem tudott sikeres ellentámadásokat vezetni? A folytatásból kiderül!


autoKép leírás(Forrás: M4 Sport)A fenti képen jól kivehető, hogy a Honvéd egy 5–4–1-es formációban a saját tizenhatosának közvetlen előterében védekezik. A védelem és a középpálya egymáshoz nagyon közel helyezkedik, valamint a pálya középső területén markáns létszámfölény alakult ki, így a Puskás Akadémia a szélekre volt kényszerítve. Elsősorban a Honvéd jobb oldalát próbálták megbontani Brandon Ormonde-Ottewill felfutásait kihasználva. De a hazai csapat a széleken sem tudott létszámfölényes szituációkat teremteni. A Kispest rendszerint hatékonyan tolódott az oldalvonal mellé, ahol Eördögh Andrásnak besegített Kocsis Dominik, Christian Gomis és Szabó Alex is. A Puskás Akadémia próbálta lejátszani a 2v2, 3v3, 4v4 elleni szituációkat, de csak néhány alkalommal jutottak el beadásig. Veszélyes szituáció pedig talán csak két alkalommal keletkezett ilyen játékhelyzetet követően. Tehát megállapítható, hogy a PAFC ismételten szenvedett a felállt védelem elleni játékban.


Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy Klafuric terve a védekezési szempontok szerint jól funkcionált, viszont a labdás játéka értékelhetetlen volt.


Ez jelentős részben Hornyák Zsoltnak köszönhető, aki a labda elleni játékot a tőle megszokott, NB I-es átlag feletti színvonalon hozta. Bár a Honvéd inkább a hosszú, előre ívelt labdákra támaszkodott, bőven akadt olyan szituáció is, amikor a vendégek megpróbálták laposan felvinni a labdát. Ezekben a szituációkban a PAFC rendre nagyon intenzíven és agresszíven lépett fel. Magasan az ellenfél térfelén próbáltak labdát szerezni, miként ezt a mellékelt ábra is mutatja.


autoKép leírás(Forrás: M4 Sport)Az ábrán is látszik, hogy a felcsúti csapat nagyon jól osztja el a területeket. Figyelnek arra, hogy a középső zónában ne legyen megjátszható Honvéd játékos. Ennek érdekében Alexandru Baluta és Artem Favorov magasan fellép a piros-fekete középpályásokra. Szappanos Péternek emiatt szélre kell passzolnia, ahol Lamine Colley és Marius Corbu sikeresen meggátolja a Kispest előre nyomulását.


A labdavesztéseket követően is azonnal visszatámadott a Puskás. Nem hagyták a Honvédot építkezni. Ennek köszönhetően gyakran felívelték a labdát a – sérült Nenad Lukicsot helyettesítő – 17 éves Átrok Zalánra, aki még nem rendelkezik olyan fizikális paraméterekkel, hogy felvehette volna a versenyt a Fejér vármegyei egyesület megtermett bekkjeivel.


A második félidő az elsőhöz hasonlóan folytatódott, de az iram némileg visszaesett. A Puskás proaktív védekezése kevésbé volt intenzív, így a Honvédnak is több levegő jutott. A 75. perc magasságában elérkeztünk a találkozó hajrájához, amikor a Kispest mindent egy lapra feltéve elkezdett támadni. Innentől kezdve nem meglepő módon túl sok tudatos elemet nem lehetett felfedezni, annál inkább vitatott szituációkat és egy izgalmas hajrát.


A 83. percben Vad II István Szolnoki Roland megmozdulása (kezezése?) után nem ítélt büntetőt, majd négy perc múlva Luciano Slagveer szerezte meg a vezetést a Puskásnak. A kispestiek gyorsan egyenlítettek, Zsótér Donát szabadrúgása után Szolnoki Roland szerzett öngólt, ám Favorovnak a 93. percben szerzett gólja minden piros-fekete érzelmű reményét szertefoszlatta. Hiába játszott a Vasas otthonában egy gyengécske meccsen 0–0-s döntetlent a Videoton, a fehérváriak megmenekültek, a kispestiek pedig fennállásuk során másodszor alászálltak a másodosztályba. Azaz mondhatjuk, hogy – a klubtól időközben el is köszönő – Dean Klafuric taktikája végül rosszul sült el, bár nyilván nem ezen a meccsen múlott a bennmaradás kérdése.


Kiemelt fotó: Budapest Honvéd FC Facebook